Mittaa uudet ikkunat oikein

Joka viidennen uuden ikkunan mitoitus epäonnistuu. Katso, kun kirvesmies näyttää, miten mittaat ikkunat oikein ja vältät virheet ja lisämaksut.

Noin 20 % ikkuna- ja ovitehtailta tilatuista tuotteista ei sovi niille tarkoitettuun aukkoon sauman, tai oikeastaan piilotetun sauman, vuoksi. Ovi- ja ikkunatoimitukset epäonnistuvat yllättävän usein myös hutiloinnin, virheellisten mittausten ja epäselvien tilausten takia. Jos kuitenkin teet työn oikein, myös mittaukset, onnistut siinä, missä monet muut epäonnistuvat.

Mittaa siis huolella ja muista myös aukon sivuille ja ylä- ja alapuolelle sijoittuvat saumat (saumaleveys vähennetään ikkunan lopullisesta mitasta). Tarkista mitat kertaalleen, kun olet tilannut ikkunan ja saanut tilausvahvistuksen, ja toistamiseen, kun ikkuna saapuu - ennen kuin purat sen paketista ja poistat vanhan ikkunan. Asiantuntijamme näyttää mallia.

Näin mittaat oikein

1

Tämän haluamme välttää: vanhan ikkunan ympärillä ei ole lainkaan saumoja. Luultavasti mitoituksessa on epäonnistuttu, ja ikkuna on vain asennettu paikalleen ilman saumaa.

2

Näitä mittoja tarvitaan: korkeus (H) ikkunan alareunasta aukon yläreunan tiilipintaan miinus saumat (25 mm). Leveys (B) tiilestä tiileen miinus saumat (25 mm). Lisäksi on tiedettävä karmin syvyys.

3

Ota mitta B alhaalta, keskeltä ja ylhäältä. Mittaa tiilestä tiileen ja vähennä saumat (25 mm). Tuloksena on leveysmitta B.

4

Tarkista, että seinä itsessään on täysin pystysuora. Jos se on selvästi vino, joudut säätelemään saumaleveyttä. Sen pitää olla 8-9 mm kapeimmasta kohdastaan. Nyt voit mitata korkeuden (H).

5

Mittaa ikkunan päällä olevasta tiilestä metri alaspäin. Vedä metrin kohdalle merkkiviiva, niin tarkkojen mittojen otto sujuu myöhemmin helpommin.

6

Huomioi vesipenkki. Tämän vanhan ikkunan alla oleva vesipenkki työntyy uraan. Uusi ikkuna sen sijaan vaatii sauman ikkunan ja vesipenkin väliin.

7

Ota mitta vesipenkin yläreunasta metrin kohdalle aiemmin laittamaasi merkkiin. Lisää mittaan metri ja vähennä tuloksesta saumat (25 mm). Tuloksena on korkeusmitta H.

8

Mittaa karmin syvyys. Useimmat karmit ovat noin 11,5-12 cm syviä, mutta vanhemmat karmit voivat olla syvempiäkin. Tällöin myös uuden ikkunan karmin tulisi olla yhtä syvä.

9

Kun saat tilausvahvistuksen, tarkista kaikki mitat ja mittaa vielä kerran. Näin olet tehnyt kaiken tarvittavan - kunnes ikkuna saapuu, jolloin on otettava vielä tarkistusmitta ennen ikkunan asennusta.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Ikkunat