Vaihtoehto 1: Ikkunoissa EI OLE turvalasia
Räks! Takaoven ikkuna helähtää rikki, kahva kääntyy ja varas astuu sisään. Muutaman minuutin päästä varas on ulkona urheilukassi täynnä arvotavaraa.
Niin tapahtuu päivittäin jossain päin Suomea. Koko maassa tehdään joka vuosi noin 5000 asunto- ja mökkimurtoa. Tilastot eivät kuitenkaan tarkoita, ettei murtovarkauksia voi estää.
Vaihtoehto 2: Ikkunoissa on turvalasit
Kops! Kivi osuu takaoven ikkunaan ja putoaa terassille. Ikkunaan tulee särö, mutta varas ei saa työnnettyä kättään ikkunasta, sillä lasi ei leviä palasiksi olohuoneen lattialle. Murtoaikeet kuivuvat kasaan ja varas joutuu poistumaan tyhjin käsin.
Kahden murtoyrityksen ero johtuu takaoven lasista tai tarkemmin sanottuna ikkunalasien välissä olevasta muovikalvosta. Myös kalvolasi särkyy, jos sitä isketään tarpeeksi kovasti, mutta kalvo pitää lasinpalat kiinni toisissaan. Se vaikeuttaa ja hidastaa murtautumista ratkaisevasti, sillä aika on murtovarkaan pahin vihollinen. Kansainväliset tutkimukset osoittavat, että suurin osa murtovarkaista keskeyttää murtautumisen, jos yritys kestää yli kolme minuuttia.
Käytä turvalasia näissä paikoissa
Pinnoitettua (tai laminoitua) lasia sanotaan turvalasiksi. Neliö turvalasia maksaa noin
30 euroa enemmän kuin tavallinen ikkunalasi, joten turvalaseja ei kannata asentaa joka
ikkunaan. Suojaa aluksi varkaiden suosimat paikat kuten takaovi, kellari ja talon takana
olevat paikat.
- Takaoven ikkunat
- Katseilta suojassa olevat ikkunat talon takana, kellarin portaissa ja muissa vastaavissa paikoissa
- Kellarin ikkunat
Lue lisää: Tehokas keino murtoja vastaan
Muita turvalasin hyötyjä
Turvalasit pienentävät murtoriskiä, mutta laseilla on myös muita hyötyjä:
- Turvalasin palaset eivät viillä yhtä pahoja haavoja kuin tavallinen lasi.
- Kalvo vähentää lasin tärinää, mikä vaimentaa melua.
- Kalvo suodattaa osan auringon ultraviolettisäteistä.
Pelkkä lasi ei riitä
Murtosuojattu ikkunalasi toimii vain siinä tapauksessa, että myös ikkunan puite on suojattu. Vanha, tavallisella haalla suljettu puupuite ei estä murtautumista, vaikka ikkunassa olisi turvalasi. Vanhan puitteen voi rikkoa ruuvimeisselillä. Uloimmissa ikkunoissa pitää olla tukevat puitteet ja kiinnikkeet, joita ei ole helppo avata. Pahimpiin paikkoihin voi asentaa ikkunalukot, jotka toimivat joko koodilla tai avaimella. Lukko on hyvä idea myös takaoven sisäkahvaan.