Johdanto
Ohjeet
01
Asenna 1. rivi todella tarkasti
9
Vaihe
Ensimmäinen harkkorivi on asennettava täysin suoraan joka suunnassa, jotta kevytbeton iseinä seisoo varmasti pysty suorassa.
Koska lattia on harvoin vaakasuora, varsinkaan kylpyhuoneessa, jossa lattia viettää lattiakaivoa kohti, sekoitamme vähän laastia työstääksemme vaakapinnan, jolle seinä rakennetaan.
Tämän jälkeen sekoitamme laastin ja asennamme rivin: kokonaisen har kon ja mittaan sahatun harkon.
Merkitse suihkuseinämät seiniin ja lattiaan kahdella viivalla. Käytä seiniin vesivaakaa tai ristilinjalaseria. Koska seinät eivät ole tarkasti suorakulmaisia, oikaise kahta suihkuseinämää vastaavasti.
Levitä harkon paksuuden levyinen tasoitelaastikerros (A) le veää seinä mää var ten 106 cm seinästä ulos päin. Oi kai se pin ta huo lel la tasaiseksi. Anna laas tin kiinnit tyä. Se käy nopeasti, jos painat laastia vähän.
Sekoita liima (C) ja sivele sitä harkon (B) kahdelle sivulle. Levitä liima sileällä lastalla ja työstä liimapinta sitten hammas lastalla, jotta liimaa on tasaisesti joka puolella.
Pane ensimmäinen harkko tasoituslaastille ja kiinnitä se liimalla seinää ja lattiaa vasten. Paina harkko kiinni ja varmista, että se on vaaterissa ja seinän merkki viivojen sisäpuolella.
Merkitse, mistä kohtaa seuraava harkko pitää sahata. Koska rakennamme 106 cm leveän seinämän, mittaam me 46 cm harkosta numero 2 ja piirrämme viivan, jota pitkin voimme sahata.
Tee merkkiviiva myös harkon reunaan suorakulmaa käyttämällä, jotta voit ohjata sahaa tarkasti koko harkon läpi. Ohut liimakerros ei voi oikaista vinoa sahauslinjaa.
Sahaa harkko kevytbetoni sahalla tai vanhalla käsi sahalla. Kannattaa sahata kaikki harkot yhdellä kertaa, mutta tarkista seinät, kun etenet työssä, sillä seinä saattaa olla jopa 10-12 mm vino.
Asenna seuraava harkko ensimmäisen jatkoksi, kun olet levittänyt lii maa sen kahdelle pinnalle. Tarkista, että molemmat harkot ovat vaaterissa ja samassa tasossa. Tarkista myös pystylinjat.
02
Työstä seinämä rauhallisesti
10
Vaihe
Kun alimmat rivit ovat paikoillaan, työ helpottuu. Nyt edistyt nopeasti, etkä juuri voi epäonnistua.
Jotta seinämä pysyisi varmasti pystyssä, kiinnitämme sen liiman lisäksi tiilisiteillä - vahvoilla metallilangoilla, joissa on kierteet toisessa päässä. Kattokiinnityksessä on huomioitava talon raken-teiden luonnollinen liikkumi-nen, joten kiinnitys tehdään jousiheloilla.
Poraa reikä tiilisiteelle (D) 40 cm ensimmäisen harkon yläpuolelle. Siteet ovat mitaltaan 4,2 mm, joten 4 mm pora on sopiva. Kokeile, mikä koko sopii omaan kohteeseesi parhaiten.
Ruuvaa tiiliside (D) reikään. Se sujuu helpoiten, jos saat siteestä tiukan otteen pihdeillä. Seuraavat kerrokset varmistetaan myös tiilisiteillä. Poraa kerros kerrallaan, jotta voit huomioida epätarkkuudet.
Sivele liimaa ensimmäisten harkkojen yläreunaan ja seinään tiilisiteisiin asti. Käytä jälleen ensin sileää lastaa, jotta saat liiman koko pinnalle ja tasaa liimakerros sitten hammaslastalla.
Paina seuraavan rivin lyhennetty harkko paikalleen tiilisiteen alle niin, että pystyliitokset limittyvät kerros kerrokselta. Tarkista, että harkko on pystysuorassa ja myötäilee alla olevia rivejä.
Jatka rakentamista limittäen jokainen kerros. Tarkista, että har kot tu levat pysty- ja vaaka suoraan. Pyyhi ylimääräinen liima aina pois; kovettuessaan se on huomattavasti harkkoja kovempaa.
Harkot pysyvät parhaiten paikoil laan ja linjassa, kun kiinnität ne puristimilla, kun rakennat niiden päälle. Näin harkot eivät liu’u sivusuunnassa, ennen kuin liima on kuivunut.
Varmista, että etureuna on pystysuora, kun etenet työssä. Tarkista seinäreunasta, että harkot pysyvät merkkiviivojen sisäpuolella.
Liimaa viimeinen harkkorivi, kun olet sovittanut sen korkeuteen ja pituuteen. Varmista, että harkot sopivat ja liimautuvat tarkasti kattoa vasten. Muista jättää etureunaan tilaa jousihelalle.
Paina jousihela (E) paikalleen seinän ja katon väliin. Hela takaa, että seinämä ei kaadu sivulle, ja sallii rapatun puukaton liikehtivän enemmän kuin liima sauma pystyy myötäilemään.
03
Kapea seinämä ilman tiilisiteitä
5
Vaihe
Kapea seinämä kiinnitetään liimalla seinään. Ensinnäkin sen kaatumisriski on paljon pienempi, ja toiseksi kapean seinän vieressä olevasta sei-nästä on vaikeampi löytää kiinnityskohtia.
Koska kiinnitys jää liiman varaan, kiinnitämme harkot molemmista sivuista ruu-veilla seinään liiman kuivumisen ajaksi. Ruuveja varten ei tarvitse esiporata.
Kapean seinämän ensimmäinen harkko, joka tulee aukon viereen, työs tetään samaan tapaan vaakalaastipinnalle. Harkkoja ei limi tetä, koska seinämä on vain 30 cm leveä.
Kiinnitä harkko parilla tukiruuvilla molemmista sivuista. Ruuvit poistetaan, kun liima on kuivunut ja seinämä seisoo vakaasti.
Jatka seinämää ylös päin pitäen saumat puristimilla paikallaan työskentelyn ajan, kun liima ei vielä ole kovettunut. Seuraa, että harkot pysyvät merkki viivojen sisällä ja tulevat samaan linjaan.
Asenna ylin ja viimeinen harkko paikalleen. Tarkista huolellisesti, että kapean seinämän yläosa myötäilee tarkasti seinän merkkilinjaa.
04
Sileä tasoite ja tiivis eriste
6
Vaihe
Liiman kovetuttua seinämät tasoitetaan vettä kestäviksi ja laatoitetaan.
Kun tasoite on kuivunut, pinta hiotaan kevyesti. Pinnan ei tarvitse olla täydellinen, jos seinämä laatoitetaan, mutta jos maalaat esimerkiksi seinämän yläosan, pinnan tulee olla sileä ja hieno.
Käytä märkätilaan tarkoitettua tasoitetta ja mielellään saman valmistajan tuotteita kuin myöhemmin tilaan siveltavä vesieriste on.
Kevytbetoni silotetaan märkätilatasoitteella (F), joka levitetään ja silotetaan leveällä lastalla. Kun massa on kuivunut, seinämät hiotaan ja pohjustetaan valitsemasi val mistajan tartuntapohjusteella.
Vesieristettä (G) sivel lään saumoihin, jotka suojataan lasikuituverkolla. Käytämme valmiiksi sekoitettua vesieristettä, joka sopii huokoisille pinnoille ja levitetään siveltimellä. Sivele ainetta tarpeeksi.
Paina lasikuituverkko (H) märkään massaan. Paina se ensin kulmiin ja paina sitten muu osa nauhasta kiinni niin, että se asettuu tasaisesti.
VINKKI: Kulmat voidaan varmistaa kulmaverkolla.
Kuituverkon päälle sivellään vielä kerros vesieristettä (G). Jotta kerrok set näkyisivät tässä kuvassa parem min, käytämme nyt saman tuotesarjan tummaa eristettä.
Käytä läpimenevien putkien ympärillä putkikauluksia (J). Paina ne tuoreeseen vesieristeeseen ja sivele kaulusten päälle vielä kerros vesieristettä.
Materiaalit
• Laastia oikaisukerrosta (A) varten
• 17 kevytbet.harkkoa (B) á 40 x 60 x 10 cm
• Laastia (C)
• 4 kierteistä tiilisidettä (D)
• 2 jousihelaa (E)
• 4 ruuvia jousiheloja varten
• Tartuntapohjustetta
• Märkätilatasoitetta (F)
• Vesieriste (G)
• Lasikuituverkko (H) vesieristettä varten
• Putkikauluksia (J)
• Tarvittaessa akryylisaumamassaa
Erikoistyökaluat
• Kevytbetonisaha tai vanha käsisaha
• Hammaslasta, 4 tai 6 mm
• Liimauspuristimet (tarvittaessa)
Vie aikaa
1–2 päivää sisältäen tasoitteen ja vesieristyksen kuivumisajat.
Hinta
Noin 250 € ilman laattoja
Vaikeusaste
Kulmaus on helppo rakentaa, kunhan asentaa alimman harkkorivin täysin vaateriin lattialle, jossa on kaato.
Piirustus
3D-piirustus
Video
Vinkit & niksit
Märkätilojen vesieristys
Tarkista märkätilaa koskevat määräykset, ennen kuin ryhdyt rakentamaan suihkua.
Kylpyhuonetta remontoitaessa tila ja muut rakennuksen osat on varmistettava kosteus- ja erilaisten vesiongelmien varalta.
Määräykset voivat vaikuttaa ensi alkuun hankalilta, mutta älä pelästy. Tärkeintä on, että märkätilatyöt tekee ammatti-lainen, jotta työ tulee oikein tehdyksi. Noudata aina ohjeita ja määräyksiä. Näin vältät kalliit vahingot.
Määräykset ja ohjeet löytyvät Suomen Rakentamismääräys-kokoelman osasta C2. Märkätilojen vedeneristyksenä toimiva lattianpäällyste tai sen alla oleva vedeneristys on ulotettava riit-tävän korkealle seinälle sekä liitettävä vedenpitävästi seinän vedeneristykseen, jotta vesi ei pääse seinä- ja lattiarakenteisiin.