Helppo väliseinä kevytbetonista

Rakenna väliseinä kevytbetonilaatoista ammattimaiseen tapaan. Suoran seinän salaisuus on väliaikainen tukirunko, jota vasten väliseinälaatat on helppo pystyttää. Seinästä tulee takuulla siisti, tukeva ja aivan suora! Kun seinä on valmis, tukirunko on helppo purkaa. Niin helppoa se on!

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
30 €/m²

Johdanto

Näin kevytbetonilaattoja käytetään

Kevytbetonilaatoista tehdyn väliseinän voi pystyttää joka paikkaan, jossa on tasainen ja tarpeeksi tukeva pohja.

Kevytbetonilaatoilla on äärimmäisen helppo työskennellä. Niitä on helppo nostella ja sahata käsisahalla tai sirkkelillä. Laatat kiinnitetään toisiinsa laastilla.

Ohjeissa rakennetaan uuden kylpyhuoneen väliseinä. Näytämme vaihe vaiheelta, miten rakennat lankusta yksinkertaisen tukirungon ja asennat kevytbetonilaatat sitä vasten.

LUE LISÄÄ: Näin purat kantavan väliseinän

Ohjeet

01
Näin kevytbetoni-laattoja käytetään 2 Vaihe

1

Sahaa laatat sopiviksi. Isossa urakassa kannattaa käyttää 230 millin timanttiterää ja pöytäsirkkeliä. Muista käyttää suojavarusteita!

2

Liimaa laatat yhteen. Kevytbetonilaatat liimataan kiinni toisiinsa liisterilaastilla. Kostuta reunat, levitä laasti muurauskauhalla ja vedä ylimääräinen liisteri pois.

02
Pystytä tukirunko 4 Vaihe

Tukirunko pystytetään samalla tavalla kuin tavallinen väliseinärunko. Voit rakentaa seinän erilaisista materiaaleista laudoista lankkuihin.

Ellei varastossasi ole valmiiksi sopivaa puutavaraa, osta rautakaupasta sellaista puuta, jonka voit käyttää myöhemmin johonkin muuhun projektiin.

Tähän seinään tulee oviaukko ja ovi. Voit rakentaa umpiseinän samalla periaatteella.

1

Aloita oven karmin kasaamisesta. Valmiiksi kootun karmin mitat on helppo merkitä tukirunkoon.

2

Ruuvaa alajuoksu (A) kiinni lattiaan 4x50 millin ruuveilla. Pystytä seuraavaksi päätytolpat (B ja C) alajuoksun päälle ja ruuvaa tolpat kiinni seinään 5x80 millin ruuveilla.

3

Päätä oven karmin paikka ja merkitse se alajuoksuun (A) karmin molemmin puolin.

4

Ruuvaa yläjuoksu (D) kattoon. Mittaa pysty-tolppien (E ja F) paikat 60 sentin jaolla reuna-tolpista ja merkitse niiden paikat ala- ja yläjuoksuihin (A ja D). HUOMIOI, että 60 sentin jako tarkoittaa mittaa tolpan keskeltä keskelle. Tolpat (G ja H) ruuvataan kiinni myöhemmin kiilo-jen avulla.

03
Muuraa väli-seinälaatat 7 Vaihe

Tukirunko on pystytetty, ja on aika rakentaa väliseinä. Kevytbetonilaatat kiinnitetään toisiinsa sekä ruuveilla että laastilla ja ruuvataan lisäksi kiinni tukiseinän tolppiin 5x100 millin ruuveilla.

Alin väliseinälaattarivi asennetaan vaakasuoraan linjaan tukiriman avulla. Rima poistetaan urakan lopuksi ja laattojen alla oleva rako täytetään betonilla.

1

Asenna rima vaakasuoraan lattian korkeimman kohdan mukaan. Kiinnitä rima tukirungon tolppiin 4x50 millin ruuveilla. Asenna rima oviaukon molemmille puolille.

2

Asenna alin laattarivi siten, että saumat osuvat pystytolppien (E, G, H, F) keskelle. Muista, että kaikki levyt pitää liimata kiinni toisiinsa myös sivuseinän vieressä.

3

Levitä laastia laatan reunaan, nosta se paikalleen ja säädä kumivasaralla. Käytä pieniä, nopeita iskuja ja tarkista yläreunan suoruus vatupassilla.

4

Kierrä laattojen taakse ja ruuvaa ne kiinni tolppiin. Reunimmaiset laatat kiinnitetään tolppiin (B ja C) kahdella 8x130 millin karmiankkurilla. Keskitolppiin riittää yksi ruuvi jokaista laattaa kohti.

5

Kiinnitä ylimmät laatat kattoon ruuveilla ja liimalla. Ruuvaa oviaukon päälle pari tukirimaa siksi aikaa, että liima kuivuu.

6

Poista rimat laattojen alta, kun seinä on valmis. Täytä laattojen alla oleva rako betonilla tai muurauuslaastilla. Painele rako huolellisesti täyteen.

7

Irrota ruuvit tukirungosta seuraavana päivänä, kun liima ja tukivalu ovat kuivuneet. Voit nyt purkaa puurungon ja alkaa suunnitella seinän tasoittamista.

Materiaalit

 • Väliseinälaattoja, 90x575x575 mm
 • Liisterilaastia
 • Lankkuja tai väliseinätolppia, esim. 39x66 mm
 • Rimaa, esim. kahtia halkaistu 22x50 mm rima
 • Muovi- tai puukiiloja
 • Ruuveja: 4x50 mm, 5x80 mm, 5x100 mm, 7,5x112 mm karmi-ankkureita

Erikoistyökalut

 • Pöytäsirkkeli ja 230 mm timantti terä
 • Kevytbetonisaha/käsisaha
 • Laastikampa

Vie aikaa

Noin 3 metriä pitkän väliseinän muuraamiseen kuluu kaksi päivää.

Hinta

Noin 30 euroa/neliö

Vaikeusaste

Kevytbetonilaatoista on helppo muurata suora seinä vankkaa tukirunkoa vasten.

3D-malli

Kevytbetoniseinä

3D-malli

Puurunko tukee kevytbetonilaattoja

Puurunko pitää kevytbetonilevyt paikoillaan sen aikaa, kun liiman kuivuu. Sen jälkeen voit purkaa rungon.

Avaa 3D-malli

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Väliseinä