Rakenna helposti Siporex-levyillä

Halusitpa sitten rakentaa suihkukaapin alusta asti tai pienen keittiönurkkauksen, voit käyttää siihen Siporex-kevytbetonia, jota kutsutaan myös väliseinälaataksi.

Rakenna helposti Siporex-levyillä

Liimalusikalla on helppo annostella sopivasti liimaa.

Kevytbetonilaatat ovat käteviä rakennuspalikoita, jotka sopivat esimerkiksi suihkun väliseinän tai keittokomeron tekemiseen.

Kevytbetoni on tehty vedestä, hiekasta ja kalkista, mikä tarkoittaa, etteivät levyt mätäne, homehdu tai lahoa. Kevytbetoni on erinomainen materiaali esimerkiksi kylpyhuoneeseen ja muihin kosteisiin tiloihin, mutta siitä voi tehdä myös kuivien tilojen kalusteita ja väliseiniä. Levyjä on helppo sahata kevytbetonisahalla, ja levyt kiinnitetään toisiinsa ja viereisiin rakenteisiin aaltonauloilla ja muuraussiteillä.

Tässä jutussa näytetään, miten rakennat väliseinän ja pienen hyllyn ja pintakäsittelet levyt sileiksi.

Saat myös seitsemän vinkkiä, joiden avulla teet työt mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti.

Suihkutila

Pienen suihkunurkkauksen väliseinän rakentaminen ei ole kovin vaikeaa, eikä se tule kalliiksi. Rakentamiseen tarvitaan vain 40x60x10 sentin kokoisia kevytbetonilaattoja, muuraussiteitä, kattokiinnikkeitä ja tarpeeksi kevyt betoniliimaa. Muista myös käyttää vatupassia ahkerasti.

1

Aseta ensimmäiset kevytbetonilaatat laastin päälle ja tarkista vatupassilla, että laatat ovat vaakatasossa ja samassa linjassa keskenään. Voit säätää laattoja alaspäin moskalla tai kumivasaralla.

2

Aloita toinen rivi puolikkaalla laatalla, jotta laattojen saumat limittyvät kunnolla. Tarkista, että levy on suorassa ja ruuvaa muurausside seinään levyn pinnan tasolle.

3

Tarkista myös, että etureuna on pystysuorassa, ennen kuin jatkat pitemmälle.

4

Sahaa ylimmän rivin laatat sopiviksi ja liimaa ne kiinni alempiin laattoihin. Jätä laatan ja katon väliin noin 5 millin rako, jotta kattokiinnike mahtuu paikalleen.

5

Paina kattokiinnike paikalleen seinän ja katon väliin. Kiinnike estää seinää kaatumasta ja antaa puukaton elää enemmän kuin kevytbetoniliima antaisi myöten.

6

Ruuvaa kattokiinnike seinään ja kattoon. Pyri siihen, että kattokiinnike osuu koolauslautaan, jotta kiinnike ei irtoa ajan kuluessa.

7

Nyt voit rakentaa lyhyen seinänpätkän samalla periaatteella. Pieniä laatanpalasia ei tarvitse limittää. Sen jälkeen voit vesieristää, tasoittaa, saumata ja maalata seinän.

Kalusteet

Pienen kalusteen rakentaminen on hyvä projekti aloittelijalle, joka ei ole käyttänyt kevyt betonilaattoja aiemmin. Sahaa 50 milliä paksut levyt sopivan kokoisiksi paloiksi ja liimaa ne yhteen. Saat yksin kertaisen ja tukevan kalusteen.

1

Kostuta lattia ja aseta alimmat kevytbetonilevyt samalle tasolle. Kiinnitä ne seinään kulmaraudoilla ja rakenna hylly loppuun.

2

Kohdista hyllylevy siten, että sen reunat ovat samassa linjassa pystylevyjen kanssa. Hyllyn päälle liimataan lisäksi kaksi kapeaa suikaletta, joiden päälle asennetaan myöhemmin pöytälevy.

3

Kiinnitä kulmasuojalistat 3x30 millin litteäkantaisilla ruuveilla, joissa on koko varren pituinen kierre. Listat on helppo peittää tasoitteella, ja ne suojaavat levyjä kolhuilta.

4

Hio saumakohdat kevyesti viilalla tai karkealla hiomapaperilla. Voit käyttää myös epäkeskohiomakonetta. Imuroi hylly ennen tasoittamista.

5

Levitä tasainen kerros hienotasoitetta kalusteen päälle ja anna sen kuivua. Hio hylly kevyesti ja levitä päälle toinen kerros tasoitetta. Tässä toisesta kerroksesta tehdään hieman epätasainen.

6

Maalaa koko hylly. Voit käyttää tavallista seinämaalia tai silikaattimaalia, jos haluat hyllystä hieman rosoisemman näköisen.

7

Pane pöytälevy paikalleen ja ruuvaa se kiinni parilla raudalla. Sen jälkeen voit täyttää hyllyn polttopuilla, tehdä uuniin tulet ja nauttia tunnelmasta kaikessa rauhassa.

Väliseinä

Kevytbetonilaatat ovat käteviä väliseinien rakentamisessa. Ne ovat vahvoja ja helppoja asentaa, ja ne kestävät ikuisuuden.

Ison väliseinän viereen kannattaa tehdä yksinkertainen tukirunko, jotta kevytbetoniseinästä tulee suora.

Kun seinä on valmis ja laasti kovettunut, voit purkaa tukirungon ja käyttää lankut johonkin muuhun.

1

Asenna alimmat laatat tukirunkoa vasten ja kohdista laattojen saumat tolppien kohdalle. Liimaa levyt toisiinsa joka puolelta. Liimaa reunimmaiset levyt kiinni myös viereiseen seinään.

2

Jatka laattojen liimaamista. Lyö ne kiinni toisiinsa ja samaan linjaan kumivasaralla.

3

Ruuvaa reunimmaiset laatat kiinni seinään. Seinän vakauden kannalta on tärkeää, että laatat tarttuvat kunnolla kiinni viereiseen seinään.

4

Asenna loput laatat limittäin ja ruuvaa ne kiinni tukirunkoon sitä mukaa. 2-3 ruuvia per laatta riittää pitämään levyt kiinni sen aikaa, että liima kuivuu.

5

Ruuvaa kaksi rimaa kiinni oven yläpuolella olevaan rimaan. Rimojen tarkoitus on pitää laatat paikoillaan sen aikaa, että liima ehtii kuivua.

6

Voit purkaa tukirungon seuraavana päivänä, kun liima on kuivunut. Sen jälkeen voit saumata ja tasoittaa seinän tavalliseen tapaan.

7

ja levitä sen päälle tasoitetta. Voit asentaa laattojen päälle pintaa vahvistavan lasikuitutapetin.

Viimeistely ja pinnoitus

Kevytbetonista rakennetun seinän voi pinnoittaa monella tavalla. Laatat voi pinnoittaa lasikuitukankaalla, tapetilla tai laatoilla. Voit tehdä myös kuten tässä jutussa eli viimeistellä seinän tasoitteella ja maalilla kuten tavallisen väliseinän.

1

Pyyhi ylimääräinen laattaliima pois lastalla. Mitä enemmän saat pyyhittyä, sitä vähemmän joudut hiomaan.

2

Pyyhkimisen jälkeen seinä on melko tasainen. Harjaa tai imuroi seinä huolellisesti, jotta tasoite tarttuu kunnolla kiinni seinään.

3

Levitä seinälle kerros hienotasoitetta leveällä lastalla alhaalta ylöspäin. Levitä laastia rauhallisesti laajoilla liikkeillä, jotta pinnasta tulee yhtenäisen näköinen.

4

Hio seinä tasohiomakoneella, epäkeskohiomakoneella tai varsihiomakoneella. Voit hioa pienen seinän myös käsin. Varo, ettet poista tasoitetta liikaa.

5

Täytä raot valkoisella akryylimassalla, jonka voi maalata. Leikkaa putkilon pää viistoksi, jotta saat tehtyä tasaisen ja sopivan levyisen sauman.

6

Tasoita saumamassa pensselillä tai silikonisaumaimella. Ota valmiiksi kuivaksi väännetty rätti, jotta voit pyyhkiä pois ylimääräisen massan pois seinistä. Anna massan kuivua yön yli.

7

Nyt voit maalata saumat. Tässä käytetään märkätilamaalia, jonka kiiltoaste on 25. Se tekee pinnasta niin kestävän, että sen voi pestä märällä rätillä.

8

Maalaa seinä telalla kahteen tai kolmeen kertaan. Tässä maali levitetään suoraan tasoitteen päälle, mutta voit asentaa laattojen päälle myös lasikuitutapetin tai -kankaan.

7 oivaa vinkkiä Siporex-levyjen käsittelyyn

1. PURISTA LEVYT YHTEEN

Liukuvatko kevytbetonilaatat eri suuntiin, kun yrität ruuvata tai naulata niitä yhteen? Voit puristaa levyt yhteen siksi aikaa, että saat kiinnitettyä ne toisiinsa.

2. OSTA LIIMAKAUHA

Kevytbetoniliimaa voi levittää tavallisella laastikammalla, mutta isompaan muurausurakkaan kannattaa hankkia oikea liimakauha, jonka leveys vastaa laatan paksuutta. Sen avulla laastin levittäminen sujuu nopeasti ja siististi.

3. KÄYTÄ OIKEAA SAHAA

Kevytbetonilaatat ovat niin huokoisia, että niitä voi periaatteessa sahata tavallisella käsisahalla. Sen hampaat kuluvat kuitenkin nopeasti, eikä se pure hyvin kovin pitkään. Kevytbetonisahassa on todella karkeat hampaat, jotka leikkaavat laattoja ja harkkoja tasaisen varmasti. Jos laatat ovat raudoitettuja, voit käyttää rautojen sahaamiseen rautasahaa, jossa on kaksi terää. Siten sahaus urasta tulee yhtä leveä, ja voit jatkaa sahaamista kevytbetoni sahalla raudoitetun kohdan jälkeen.

4. KÄYTÄ AALTONAULOJA

Kevytbetonilaatat voi ruuvata yhteen, mutta aaltonauloilla työ sujuu nopeammin. Saat saumoista kestävät, kun asetat aaltonaulan kahden laataan väliseen saumaan ja heilautat vasaraa muutaman kerran.

5. MUISTA SITEET

Uudesta seinästä tulee tukeva, kun kiinnität sen viereiseen seinään muuraus siteillä. Käytä siteitä myös uuden seinän laattojen välissä.

6. SUOJAA NURKAT

Kipsilevyille tarkoitetut kulmasuojalistat sopivat myös kevytbetoniseinien ja ­kalusteiden suojaamiseen. Kulmasuojalista täytetään sisältä tasoitteella, lista painetaan kiinni nurkkaan ja peitetään toisella kerroksella tasoitetta.

7. LEIKKAA VIIMEINEN LEVY NURKITTAIN

Jos aiot liimata pienen palasen seinän viereen, voit halkaista sen nurkittain ja liimata kiilanmuotoiset palat kiinni toisiinsa. Se on helppo tapa varmistaa, että sisempi pala tarttuu kunnolla kiinni viereiseen seinään.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Kevytbetoni