Näin rakennat kevytbetonista

Kevytbetonista rakentaminen on uskomattoman helppoa. Harkot ja laatat ovat isoja, ja ne on helppo yhdistää toisiinsa liimalla, nauloilla ja kiinnikkeillä. Työ sujuu nopeasti myös aloittelijalta.

Johdanto

Kevytbetoni, kaasubetoni ja siporex tarkoittavat samaa asiaa: kevyttä ja huokoista kivimateriaalia, josta on helppo muurata esimerkiksi väliseiniä.

Kevytbetoni koostuu hiekasta ja kalkista, joten se ei homehdu tai lahoa. Kevytbetoni kestää painoa ja kuormitusta mutta on samalla diffuusioavointa, joten kosteus pääsee siirtymään sen läpi. Kevytbetonia voi käyttää esimerkiksi suihkun väliseinään, kantaviin rakenteisiin ja märkätilojen kalusteisiin. Sillä voi myös lisäeristää kellarin seinän sisäpuolelta.

Kevytbetonia on uskomattoman helppo käyttää. Laatat ovat keveitä, ja niitä on helppo sahata. Levyt ovat isoja, ja ne on helppo liimata yhteen, joten työskentely sujuu nopeasti.

Kevytbetonin käyttämiseen on paljon hyviä syitä, ja kevytbetonilaatoista muuraaminen sopii myös aloittelijoille.

Ohjeet

01
Ensimmäinen rivi 7 Vaihe

Alimman kerroksen kevytbetonilevyt kiinnitetään lattiaan laastilla. Laastin pitää olla jäykkää, jotta levyt voi säätää vaakasuoraan.

Laattojen väliin ja viereiselle seinälle levitetään laattaliimaa. Se levitetään liimakauhalla, joka on suunniteltu kevyt kevytbetonilaatoille. Liimakauha pitää huolen siitä, että levyyn tulee sopivasti liimaa - ei liikaa eikä liian vähän.

1

Levitä kaistale huopaa seinän kohdalle. Se estää kosteutta nousemasta lattiasta seinään ja suojaa lattiaa laattaliimalta.

2

Sekoita laasti ja laattaliima paljuissa säkeissä olevien ohjeiden mukaan. Käytä vispilää ja porakonetta. Kaada paljuun aluksi vettä ja lisää jauhe sen päälle.

3

Levitä liimaa ensimmäiselle levylle. Levitä liima sille puolelle, joka tulee viereistä seinää vasten. Pidä liimakauhaa noin 45 asteen kulmassa. Levitä sitä ennen kunnon kerros laastia huopakaistaleen päälle.

4

Asenna ensimmäinen levy ja pidä huoli, että se on tarkasti pysty- ja vaakasuorassa. Alin rivi pitää säätää suoraan laastilla, sillä ylempiä rivejä ei voi säätää levyliimalla.

5

Asenna seuraavat levyt ja kiinnitä ne saumoista aaltonauloilla. Pidä huoli, että levyt ovat tarkasti vaaka- ja pystysuorassa, ennen kuin kiinnität ne toisiinsa.

6

Sahaa viimeinen levy. Se on helpointa tehdä kevytbetonisahalla. Voit käyttää myös vanhaa käsisahaa, jolla ei ole tarkoitus sahata enää mitään muuta.

7

Kiinnitä alin rivi viereiseen seinään. Siihen tarvitaan erikoiskulmarauta. Ruuvaa rauta kiinni seinään mutta älä laattaan. Ylemmät laatat asennetaan sen päälle levyliimalla.

02
Seuraavat rivit 4 Vaihe

Seuraava rivi muurataan puolen kiven limityksellä. Se tarkoittaa, että laatat asennetaan niin, etteivät saumat osu päällekkäin. Se tekee rakenteesta kestävän. Voit aloittaa seuraavan rivin aina edellisestä rivistä jääneellä palalla, jos se on riittävän iso. Jos palanen on liian pieni, aloita seuraava rivi puolikkaalla laatalla.

Kiinnitä seinä lopuksi kattoon joustavilla kiinnikkeillä, jotta seinä ja katto voivat liikkua suhteessa toisiinsa.

1

Asenna seuraavat rivit limittäin. Liimaa levyt kiinni viereiseen seinään ja alla oleviin laattoihin levyliimalla.

2

Asenna päätysaumoihin aaltonaulat. Voit lyödä naulat harkkoihin tavallisella vasaralla.

3

Asenna joustava kiinnike kattoa vasten. Kiinnike pitää seinän pystyssä mutta antaa katon ja seinän liikkua suhteessa toisiinsa. Kiinnike asennetaan laattojen välisiin saumoihin ja ruuvataan kiinni vain kattoon.

4

Asenna viimeinen laatta. Sen ulkoreunaan ei tule joustavaa kiinnikettä. Liima pitää huolen siitä, että laatat pysyvät paikoillaan.

03
Väliin asennettu laatta 2 Vaihe

Ahtaaseen koloon tuleva kevytbetonilaatta kannattaa sahata viistosti kahtia ja asentaa kahdessa osassa, jotta liima ei pyyhkiydy pois, kun laatta työnnetään paikalleen.

1

Sahaa levy kahtia viistosti. Sahauslinjan ei tarvitse kulkea tarkasti nurkasta nurkkaan.

2

Levitä liimattaville reunoille laattaliimaa ja asenna levy kahdessa osassa. Siten liima pysyy saumoissa eikä sitä tarvitse pyyhkiä laatan pinnalta.

04
Tasoittaminen 6 Vaihe

Varmista ennen tasoitteen levittämistä, että pinta on mahdollisimman sileä. Se helpottaa tasoittamista ja vähentää tarvittavan tasoitteen määrää.

Kevytbetoniseinä tasoitetaan samalla tavalla kuin muutkin seinät. Levitä tasoitetta yksi tai kaksi kerrosta tarpeen mukaan.

1

Tarkista, että seinä on sileä. Poista ylimääräinen liima lastalla tai hiomapaperilla, ennen kuin liima kovettuu kokonaan. Jos liima kovettuu, se pitää poistaa kulmahiomakoneella ja kuppilaikalla.

2

Käsittele pinta tartuntapohjusteella. Kevytbetoni imee paljon nestettä, joten seinä pitää kyllästää ennen tasoittamista.

3

Tasoita saumat, reiät ja kolot, kun pohjuste on kuivunut. Tässä vaiheessa kannattaa olla huolellinen, jotta pinnasta tulee tasainen ja yhtenäinen.

4

Levitä tasoitetta lastalle. Seinä on helpointa tasoittaa leveällä lastalla, joka ei mahdu tasoitepurkkiin. Nosta tasoitetta pienemmällä lastalla isomman päälle.

5

Levitä tasoite vaakasuunnassa nurkasta alkaen, jotta saat tasoitteen reunalle asti.

6

Levitä massaa alhaalta ylöspäin samalla tavalla kuin muidenkin seinien kanssa. Pyyhi ylimääräinen tasoite pois lastalta tasaisin välein, jotta seinään ei tule syviä uria. Pieniä naarmuja ja kohoumia ei voi kokonaan välttää, mutta ne on helpompi hioa pois, kun tasoite on kuivunut.

Materiaalit

 • Kevytbetonilevyjä
 • Levyliimaa
 • Laastia
 • Aaltonauloja
 • Kulmarautoja
 • Joustavia kiinnikkeitä
 • Tartuntapohjustetta
 • Tasoitetta

Erikoistyökalut:

 • Liimakauha
 • Kevytbetonisaha

Video

Rakenna kevytbetonista

Liimakauhalla työ sujuu nopeasti, ja saumoista tulee tiiviit.

Kevytbetoni - laatta ahtaaseen paikkaan

Saumasta tulee kestävä, kun laatta halkaistaan viistosti kahtia.

Kevytbetoni - laattojen kiinnittäminen

Aaltonaulat ja kulmaraudat tekevät rakenteesta kestävän

Kevytbetonin ylitasoitus

Perusteellinen hiominen on siistin ja tasaisen lopputuloksen edellytys.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Kevytbetoni