Laattalattia

Tyylikkään laattalattian rakentaminen ei ole vaikeaa. Annamme ideoita ja ohjeita, joiden avulla voit rakentaa laattalattian itse.

  Miten lattialaatat asennetaan?

  Lattian laatoittaminen on sopiva tee se itse -projekti. Lattian laatoittamisessa pitää ottaa huomioon kolme asiaa, jotta lattiasta tulee siistin näköinen. Tärkeintä on, että alusta on tasainen. Laatat pitää kohdistaa siten, ettei reunoille jää pieniä suikaleita ja saumojen on oltava suorat. Kun perusasiat ovat kunnossa, lattian laatoittaminen sujuu helposti. Lattialaatat voi asentaa myös vanhan puulattian päälle.

  Lue lisää: Laatat puulattian päälle

  Miksi laattalattia?

  Laattalattia on erittäin kestävä ja helppo pitää kunnossa. Laattalattian alle on helppo asentaa lattialämmitys. Lattialämmitys sopii hyvin esimerkiksi kellariin, jota käytetään päivittäin.

  Kaupoissa on lukematon määrä erikokoisia, erivärisiä ja erimuotoisia lattialaattoja. Niistä on helppo tehdä persoonallisen näköinen laattalattia.

  Neuvoja lattialaattojen väristä

  Tummat lattialaatat tekevät isosta huoneesta yhtenäisen näköisen. Kuviolaatat ja eriväriset laatat sopivat parhaiten suorakaiteen muotoiseen huoneeseen. Jos huoneessa on paljon nurkkia ja syvennyksiä, yksiväriset laatat rauhoittavat yleisvaikutelmaa. Ota huomioon, että kiiltävät laatat heijastavat valoa. Se tarkoittaa, että värilliset laatat saavat valkoiset seinät näyttämään värikkäiltä.

  Laattalattian akustiikka

  Laattalattiassa on kova pinta, ja ääniaallot kimpoavat takaisin kovista pinnoista. Ota huomioon akustiikan muutokset, jos aiot asentaa lattialaatat korkeaan huoneeseen. Verhot, huonekalut ja seinillä roikkuvat esineet vähentävät kaikua.

  Isoja vai pieniä laattoja?

  Lattian laatoittamiseen voi käyttää pieniä tai isoja laattoja. Nyrkkisäännön mukaan isot laatat tekevät huoneesta rauhallisemman, sillä niiden välissä on vain vähän saumoja. Isojen laattojen asentaminen voi kuitenkin olla vaikeaa, sillä alustan pitää olla erittäin tasainen.

  Pienten laattojen asentaminen on helppoa, sillä ne sopivat myös epätasaiselle lattialle. Niitä on helppo käyttää esimerkiksi kylpyhuoneessa, jossa lattian pitää kallistua kaivoa kohti.