Yksikin särkynyt laatta voi pilata hyvän lattian, mutta sen takia ei kannata vaipua epätoivoon. Näytämme tässä jutussa, miten särkynyt lattialaatta vaihdetaan uuteen. Se on loppujen lopuksi aika helppoa, etenkin, jos olet säilyttänyt muutaman ylimääräisen laatan juuri tällaista tilannetta varten.

Toimitus suosittelee: Laatta-faktoja

Ole huolellinen

Särkynyt laatta ja vanha laattalaasti pitää poistaa tarkasti. Ole varovainen, jotta viereiset laatat eivät rikkoonnu työn tuoksinassa. Pohja pitää hioa täsmälleen oikealle korkeudelle, jotta uuden laatan pinta nousee samaan tasoon muun lattian kanssa. Varaa tarpeeksi aikaa vanhan laastin poistamiseen ja tarkista, että uusi laatta asettuu oikeaan korkoon. Ota huomioon, että uuden laatan alle tarvitaan laastia.

Tässä jutussa laatta poistetaan piikkausvasaralla, mutta tavallinen vasara ja talttapäämeisseli ajavan saman asian. Jos lattia on lämmitetty, muista sulkea lämmitys laastin kuivumisen ajaksi.

Kova isku särkee laatan

Lattialaatat eli klinkkerit ovat perus olemukseltaan erittäin kestäviä. Ne kestävät kovaa kulutusta ja väkeviä puhdistusaineita. Klinkkerin pinta voi kuitekin haljeta, jos sen päälle pudotetaan tarpeeksi painava ja terävä esine.

Klinkkerit halkeavat harvoin, mutta sitäkin tapahtuu. Silloin vika on yleensä laatoituksen alla. Laastia ei ole levitetty laatan joka puolelle, ja tyhjän päälle jäänyt osa on lohjennut painavan esineen iskusta.