Yksikin särkynyt laatta voi pilata hyvän lattian, mutta sen takia ei kannata vaipua epätoivoon. Näytämme tässä jutussa, miten särkynyt lattialaatta vaihdetaan uuteen. Se on loppujen lopuksi aika helppoa, etenkin, jos olet säilyttänyt muutaman ylimääräisen laatan juuri tällaista tilannetta varten.

Ole huolellinen

Särkynyt laatta ja vanha laattalaasti pitää poistaa tarkasti. Ole varovainen, jotta viereiset laatat eivät rikkoonnu työn tuoksinassa. Pohja pitää hioa täsmälleen oikealle korkeudelle, jotta uuden laatan pinta nousee samaan tasoon muun lattian kanssa. Varaa tarpeeksi aikaa vanhan laastin poistamiseen ja tarkista, että uusi laatta asettuu oikeaan korkoon. Ota huomioon, että uuden laatan alle tarvitaan laastia.

Tässä jutussa laatta poistetaan piikkausvasaralla, mutta tavallinen vasara ja talttapäämeisseli ajavan saman asian. Jos lattia on lämmitetty, muista sulkea lämmitys laastin kuivumisen ajaksi.

Kova isku särkee laatan

Lattialaatat eli klinkkerit ovat perus olemukseltaan erittäin kestäviä. Ne kestävät kovaa kulutusta ja väkeviä puhdistusaineita. Klinkkerin pinta voi kuitekin haljeta, jos sen päälle pudotetaan tarpeeksi painava ja terävä esine.

Klinkkerit halkeavat harvoin, mutta sitäkin tapahtuu. Silloin vika on yleensä laatoituksen alla. Laastia ei ole levitetty laatan joka puolelle, ja tyhjän päälle jäänyt osa on lohjennut painavan esineen iskusta.

TEE NÄIN
Laatat - vaihda särkynyt laatta 1. Poista sauma laatan ympäriltä. Käytä poistamiseen multicutteria ja kovametallisegmenttiterää. Voit poistaa sauman myös kulmahiomakoneella ja ohuella laikalla.
Laatat - vaihda särkynyt laatta 2. Poista laatta piikkausvasaralla tai vasaralla ja talttapäämeisselillä. Varo, ettet osu vieressä oleviin laattoihin.
Laatat - vaihda särkynyt laatta 3. Poista vanha laatoituslaasti huolellisesti. Laastin voi poistaa piikkausvasaralla, kuten kuvassa, tai tavallisella talttapäämeisselillä ja vasaralla.
Laatat - vaihda särkynyt laatta 4. Kokeile, sopiiko uusi laatta reikään. Uusi laatta ei saa nousta muita laattoja ylemmäs. Ota huomioon, että laatan alle pitää mahtua laastia. Levitä koloon laastia ja paina laatta paikalleen.
Laatat - vaihda särkynyt laatta 5. Levitä saumalaasti muurauskauhalla. Vetele sientä viistosti saumojen yli, jotta laasti painuu varmasti pohjaan asti. Liikuta sientä edestakaisin.
Laatat - vaihda särkynyt laatta 6. Merkite uusi laatta teipillä, jotta kukaan ei astu laatan päälle liian aikaisin. Laastin pitää saada kuivua rauhassa.