Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Laatta-faktoja

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Tiesitkö, että boordi kannattaa sijoittaa kokonaisten laattarivien väliin eikä leikattuja laattoja vasten seinän vierustalle? Kokosimme muutamia laattafaktoja, jotka on hyvä tietää.

Asennamme entistä suurempia laattoja

Yhä isompien ja isompien laattojen suo-siminen sai alkunsa Etelä-Euroopasta. Liikkeissä myydään mm. 30 x 60, 50 x 50 ja jopa 50 x 100 cm:n kokoisia laattoja. Näin isot laatat saattavat asennusvaiheessa helposti päätyä keskenään eri tasoon. Laattapidikkeiden avulla saat ne tarkasti samaan tasoon.

Tiililaatat sopivat vain kärsivällisille

Tiililaatat ovat upeita mutta vaativat kärsiväl-lisyyttä. Lasittamattomien tiililaattojen kyllästys saippualla ja suojaaineilla vie vuosia, ja tänä aikana ne värjäytyvät helposti. Toisaalta ne komistuvat vanhe tes saan. Kahvi-tahrat ovat tiililaatoille punaviiniä pahempia.

Suorareunaiset laatat tiiviisti yhteen

Joihinkin rustiikkisiin laattoihin ja tiiliin sopii hyvin leveät saumat, mutta yleensä sau-mois ta kannattaa tehdä mahdollisimman kapeat. Laattojen reunat tosin voivat olla niin epäsäännölliset, että tarvitaan vähintään 4 mm:n saumaleveys, jotta epätasaisuuksia ei huomaisi. Jos käytät suoriksi leikattuja (kalib-roituja) laattoja, reunat ovat tarkat, ja voit asen taa laatat jopa 2 mm:n saumoin. Kalibroidut laatat voi asentaa myös tiiviisti toisiaan vasten, mutta tällöin saumavälejä ei saa tiivistettyä saumamassalla.

Alusta yrittää imeä laastin kuivaksi

Jos asennat laattoja tai klinkkereitä betonilat-tiaan, kastele lattia ensin kunnolla tai käsittele se pohjusteella, joka sulkee huokoset. Muussa tapauksessa betoni imee laattalaastista kosteuden, jolloin laastia on hankala käsi tellä. Siitä tulee liian kiinteää, ja mikä pahinta, laasti ei koskaan kiinnity kunnolla, jos se kuivuu liian nopeasti. Tällöin se ei koskaan kovetu. Sama pätee tiili- ja kipsialustaan.

Putki ei ole este

Laattojen asennus putkien ympärille oli ennen haaste, mutta nykytyökaluilla asennus ei enää tuota ongelmia. Poraa ensin timanttiporalla laattaan reikä ja tee siitä niin suuri, että putken ympärille jää 10 mm ilmaa. Jaa sitten laatta kahtia ja aseta palat reiän ympärille. Kiinnitä molemmat palat.

Pieni tila ei vaadi pieniä laattoja

On harhaluulo, että pieneen tilaan on aina valittava pienet laatat. Pieni huone saattaa pikemminkin vaikuttaa suuremmalta, kun käytetään isoja laattoja. Lisäksi isot laatat rauhoittavat. Jos valitset kylpyhuoneeseen isot laatat, kannattaa valita pitkulainen lat-tiakaivo: kaatoa tarvitaan vain yh teen suuntaan ja isojen laattojen asennus helpottuu.

Isot hampaat isoille laatoille

Hammaslasta on valittava laatan mukaan. 6 x 6 mm:n hammaslasta jättää pintaan pal-jon vähemmän laattalaastia kuin 10 x 10 mm:n hammastus, mikä on hyvä tiedostaa. Yleensä pienet hampaat sopivat pienille laatoille, jos laatan tausta ja alusta ovat tasaiset. Voit nähdä, onko lastan koko sopiva nostamalla ensimmäista laattaa ja tarkistamalla, onko sen takapinta täysin laastin peitossa. Jos näin ei ole, laasti on joko liian kiinteää, tai on valittava astetta suurempi hammastus ja levitettävä enemmän laastia.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Artikkeli (tilaus): Laatta-faktoja
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin