Päivitä rännisi kaatosadeaikaan

Vanhat vesikourut ja syöksytorvet joutuvat lujille kovimmissa rankkasateissa. Yli äyräiden tulviva vesi voi kastella talon ja aiheuttaa kalliita vahinkoja. Onneksi sadevesijärjestelmän voi päivittää nykyoloihin muutamalla muutoksella.

Johdanto

Rännisi ovat ylikuormittuneet. Vuosittaiset sademäärät ovat nousussa, ja etenkin rajut sadekuurot tuntuvat lisääntyvän. Ilmatieteen laitoksen tilastoissa kovimmat vuorokausisateet painottuvat viime vuosikymmenille, ja ilmastonmuutoksen odotetaan lisäävän rankkoja sateita ja sadekuurojen voimakkuutta entisestään.

Kunnossapito kannattaa

Rankat kuurot saavat veden tulvimaan räystäskoutujen yli, ja se voi johtaa kalliisiin kosteusvahinkoihin. Ongelmaan on onneksi monta hyvää ja kohtuuhintaista ratkaisua. Pahimmillaan koko sadevesijärjestelmä joudutaan uusimaan, mutta usein vähempikin riittää.

Tärkeintä on pitää kourut kunnossa. Jos se ei enää auta, voit vaihtaa uudet kourut vanhojen tilalle. Uudet kourut voi usein kiinnittää suoraan vanhoihin kourukoukkuihin. Myös syöksytorvien paikkaa voi siirtää.

Vaihda kourut isompiin

Joskus kourut kannattaa vaihtaa isompiin, vaikka se vaatisi uudet koukut. 125 millin kouru on vain hieman leveämpi kuin 100-millinen, mutta vetää noin kolmanneksen enemmän vettä.

Vesikourujen vuotaminen voi johtaa vakaviin ja kalliisiin vahinkoihin

... Seinään tiivistynyt kosteus voi aiheuttaa tiiliin ja rappaukseen pakkashalkeamia, puu voi lahota ja rakenteisiin kasvaa hometta. Vaurioiden korjaaminen maksaa paljon enemmän kuin vanhojen vesikourujen vaihtaminen uusiin.

Syöksytorven sijainti on ratkaiseva

Räystäskourujen toimivuutta voi yleensä parantaa siirtämällä syöksy­ torvien paikkaa tai lisäämällä torvien määrää. Siirto parantaa syöksytorven vetoa, vaikka se olisi periaatteessa tarpeeksi iso katon kokoon verrattuna.

Jos lappeella on vain yksi syöksytorvi räystään toisessa päässä, kaikki katolle satava vesi valuu alas samaa kautta. Jos syöksytorvi siirretään katon keskelle, vesi ehtii torvelle puolta nopeammin.

Viereiset talot näyttävät, kuinka isolta katolta 125 millin kourut ja 90 millin syöksytorvet vetävät kaiken katolle satavan veden. Kuvista näkyy, että kaikki riippuu syöksytorvien sijainnista.

Yksi nurkassa oleva syöksytorvi riittää 95 neliön lappeelle.

Molemmissa päissä olevat syöksytorvet riittävät 190 neliön lappeelle.

Keskelle sijoitettu syöksytorvi riittää 200 neliön lappeelle.

Kaksi optimaalisesti sijoitettua syöksytorvea vetävät veden 256 neliöltä.

Ohjeet

01
Strategia 1: Pidä kourut, torvet ja kaivot kunnossa 3 Vaihe

Ensimmäinen ja yksinkertaisin tapa on pitää räystäskourut kunnossa. Puhdista kouruista lehdet, havut ja muut roskat, pidä syöksytorvet auki ja tyhjennä sadevesikaivojen pohjat säännöllisesti. Kourujen reiät, väärään suuntaan kallistuvat kourut ja rikkinäiset päätykappaleet ovat pikkujuttuja, jotka kannattaa laittaa kuntoon.

1

Räystäskourut pitää puhdistaa säännölli-sesti, jotta vesi pääsee liikkumaan vapaasti. Pidä huoli, etteivät kourut täyty hiekalla ja ettei niihin muodostu pieniä patoja oksista ja lehdistä.

2

Kourussa olevan reiän voi paikata parissa mi­ nuutissa bitumiteipillä. Bitumipaikka ei kestä loputtomiin, mutta lisää kourujen käyttöikää muutamalla vuodella varsinkin, jos kourut pidetään puhtaana.

3

Puhkiruostuneen kou-runpätkän voi korvata uudella kourulla. Nyky­ aikaiset räystäs kourut jatketaan yleensä kourun ympärille liimat­ tavalla jatkokappaleella. Kappale liimataan kou­ ruliimalla tai silikonilla.

02
Strategia 2: Uudet kourut vanhoihin koukkuihin 3 Vaihe

Jotkut uudet kourumallit sopivat vanhoihin kouru koukkuihin. Plastmon uudella tavalla muotoillut kourut vetävät 15 prosenttia enemmän vettä kuin vanho­ jen sadevesijärjestelmien kourut. Vanhat kourukoukut voi naamioida piiloon niiden päälle asennettavilla, sadevesi­ kourujen värisillä muovikuorilla.

1

Poista vanhat kourut ja tarkista vanhat koukut huolellisesti. Kourujen pitää kallistua tasaisesti syöksytorvea kohti, jotta välille ei jää lammikoita. Väännä rautoja tarvittaessa ylös tai alas.

2

Katkaise uudet kourut mittaan ja asenna ne koukkuihin. Kourut vetävät enemmän vettä kuin vanhat. Kourut kasataan yhteen jatkokappaleilla, jotka tarttuvat molempiin kourunpaloihin.

3

Paina kourukoukkujen muovikuoret vanho­ jen koukkujen päälle. Kourukoukut näyttävät nyt uusilta, vaikka kouk­ kuja ei ole vaihdettu ollenkaan. Vanhojen koukkujen vaihtaminen voi olla vaikeaa.

03
Strategia 3: Siirrä syöksytorvia tai lisää niiden määrää 3 Vaihe

Syöksytorvien lisääminen tai siirtäminen voi lisätä reilusti räystäskourujen vetämää vesimäärää. Jos kourut ovat pie-net mutta hyvässä kunnossa, syöksytorvien siirtäminen on yleensä helpoin tapa parantaa kourujen vetoa. Uuden syök-sytorven lisääminen ja vanhan reiän tukkiminen on helppoa. Veden pitää virrata vapaasti paikatun kohdan ohi.

1

Reikä tehdään kou-ruun rautasahalla. Piirrä kourun reunoille ja pohjaan merkit 4,5 senttiä kourun keskeltä. Sahaa pisteiden välille jäävä osa pois rautasahalla.

2

Kaulus liimataan kou-ruun erikoissilikonilla. Useimpien nykyaikais-ten kourujärjestelmien kaulukset lukittuvat kiinni kouruun. Puhdista kourun pinta huolelli-sesti rasvasta ennen kauluksen asentamista.

3

Vedet johdetaan kou-rusta seinän viereen mutkilla ja välikappaleella. Syöksytorvet olivat aiemmin halkaisijaltaan tyypillisesti 75-millisiä, mutta lisääntyviin sateisiin voi varautua 90-millisillä putkilla.

04
Strategia 4: Vaihda kourut ja koukut isompiin 3 Vaihe

Perusteellisin tapa on vaihtaa räystäskourut ja -koukut kokoa isompiin. Se tarkoittaa yleensä sitä, että sadan millin kourut ja koukut vaihdetaan 125-millisiin. Uudet kourut tarkoittavat, että myös syöksytorvet pitää vaihtaa kokoa isompiin, yleensä 75 millistä 90:een. Uudet kourut vetävät yli kolmanneksen enemmän vettä kuin vanhat.

1

Kourukoukut ruu-vataan otsalautaan. Poista ensin vanhat kourukoukut joko sorkkaraudalla tai tarvittaessa kulmahiomakoneella.

2

Uudet koukut asennetaan koukkuihin sen jälkeen, kun kourut on sahattu mittaan ja niihin on tehty reiät syöksy-torville. Kouru ei näytä juuri aiempaa isommal-ta, mutta se vetää paljon enemmän vettä.

3

Uudet syöksytorvet kiinnitetään seinään. Aiemmin 75 millin halkaisija oli riittävä, mutta voimistuviin sadekuuroihin kannattaa varautua 90 millin putkilla.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Rännit