Uudet rännit nopeasti

Nykyaikaisten räystäskourujen asentaminen on nopeaa, sillä osia ei tarvitse juottaa tai liimata yhteen. Kourukoukut asennetaan siten, että ränni kallistuu toiseen suuntaan. Sitten osat lyhennetään sopiviksi ja napsautetaan yhteen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
5 tuntia
Hinta
300 euroa
Rännit

Kourut ovat elementtejä, jotka on helppo napsauttaa yhteen.

Johdanto

Tässä jutussa näytetään, miten asennat taloon uudet räystäs­kourut ja syöksytorvet. Rännien kuntoon kannattaa kiinnittää huomiota, sillä niiden läpi virtaa noin 100 000 litraa vettä vuodessa tavallisessa pientalossa. Sellainen vesimäärä tekee pahaa jälkeä, jos rännit eivät toimi oikein.

Nykyaikaisten räystäskourujen asentaminen on helppoa, sillä niitä ei tarvitse liimata tai juottaa yhteen. Kourut yhdistetään toisiinsa napsauttamalla, joten vaikeinta niiden asentamisessa on sopivan kallistuksen tekeminen.

Nykyaikaisille räystäskouruille on yhteistä se, että niiden asentamiseen tarvitaan vain vähän työkaluja. Se koskee sekä metalli- että muovikouruja.

Tässä jutussa vaihdetaan vanhat muovirännit nykyaikaisiin alumiini­kouruihin, joissa on uskomattoman kestävä pinta.

Todella helppo järjestelmä

Nykyaikaiset räystäskourut on helppo asentaa. Kourut pitää vain lyhentää oikean pituisiksi ja osat yhdistää toisiinsa. Useimmat järjestelmät koostuvat samanlaisista osista. Tämä järjestelmä on Lindabilta.

Kourukoukkua voi säätää, ja se on helppo ruuvata kiinni.

Kourunpätkät yhdistetään toisiinsa välikappaleella.

Lähtökaulus napsautetaan kiinni kouruun.

Päätykappale kiinnitetään parilla vasaraniskulla.

Ohjeet

01
Asenna kourukoukut 7 Vaihe

Pura vanhat rännit. Tarkista, missä kunnossa otsalaudat ovat ja vaihda tarvittaessa lahonneet laudat uusiin. Asenna uudet kourukoukut siten, että kouru kallistuu kevyesti syöksytorven suuntaan. Kaadon pitää olla vähintään 1-2 milliä metriä kohti. Kourut tulevat koukkuihin niin, että niiden etureuna on takareunaa alempana. Kourujen asentaminen sujuu melkein itsestään, kun kiinnität kourukoukut huolellisesti.

1

Pura pois vanhat kourukoukut. Tarkista samalla, missä kunnossa niiden takana oleva otsalauta on. Jos lauta on lahonnut, se pitää vaihtaa uuteen.

2

Asenna aluksi kouru koukku, joka on kauimpana syöksytorvesta. Noudata valmistajan ohjeita tarkasti. Tätä kourukoukkua voi taivuttaa vain kahdesti, ennen kuin se menee poikki.

3

Taivuta yläosa alas, jotta kourun etureuna tulee 6 milliä takareunaa alemmaksi.

4

Kourukoukussa on tappi, joka menee uraan. Urassa on kahdeksan lovea, joista valitaan sopiva vaihtoehto katon kallistuskulman mukaan.

5

Koukussa oleva pieni tappi painetaan alas, jotta rauta asettuu oikeaan kulmaan. Paina tappia ruuvimeisselillä.

6

Merkitse muiden kouru koukkujen paikat otsalautaan tasaisin välein. Nämä säädettävät koukut asennetaan 120 sentin päähän toisistaan. Perinteiset. kiinteät kourukoukut pitää asentaa yleensä 60 sentin jaolla.

7

Kiristä linjalanka, ruuvaa loput kourukoukut kiinni ja taivuta ne oikeaan kulmaan. Koukut saavat korkeintaan hipaista lankaa, eivät kannatella sitä.

02
Asenna kourut 8 Vaihe

Kun kourukoukut ovat paikoillaan, on aika asentaa räystäskourut. Leikkaa kourut aluksi sopivan pituisiksi. Jos yksi kouru ei riitä, voit yhdistää kaksi pätkää liitoskappaleen avulla.

Kouruihin pitää asentaa lähtökaulukset, ja niiden kohdalle pitää tehdä reiät. Syöksytorvet asennetaan lähtökaulusten lähelle välikappaleiden avulla.

1

Kourukoukut ovat paikoillaan, ja niiden korkeusero näkyy selvästi otsalaudassa. Sen jälkeen on aika asentaa räystäskourut.

2

Sahaa kourut sopivan pituisiksi. Ne ovat joko 3 tai 6 metriä pitkiä. Mittaa ja tilaa kourut niin, että joudut käyttämään mahdollisimman vähän liitoskappaleita.

Tärkeää! Räystäskouruja ei saa leikata poikki kulma hiomakoneella. Kuuma laikka ja kipinät voivat pilata galvanoinnin ja saada kourun reunat ruostumaan.

3

Yhdistä kourunpätkät toisiinsa liitoskappaleilla. Asenna liitoskappale aluksi kourujen takareunaan, ja napsauta etureuna kiinni lopuksi.

4

Tee kouruun soikea aukko. Leikkaa reikä peltisaksilla ja taita pellin reunat alaspäin lähtökauluksen sisään.

5

Sopiiko reikä lähtökaulukseen? Asenna lähtökaulus kourun päälle ja tarkista, onko reikä sopivan kokoinen. Laajenna reikää, jos se on liian pieni.

6

Kauluksen asentaminen on helppoa ja nopeaa. Se napsautetaan aluksi kiinni kourun takareunaan ja kiinnitetään lopuksi etupuolelle.

7

Asenna kourut koukkuihin. Älä hätäile tässä vaiheessa. Kun kouru on paikallaan, kiinnitä se kourukoukkujen tapeilla. Muista, että voit taittaa tappeja vain pari kertaa.

8

Päätykappale lukittuu itsestään. Paina se aluksi kiinni käsin. Kun kappale on paikallaan, koputa se kunnolla kiinni kumivasaralla.

03
Asenna syöksytorvet 3 Vaihe

Kourukoukut ja räystäskourut ovat paikoillaan, ja nyt on aika asentaa syöksytorvet ja kiinnittää ne seinään.

Yhdistä aluksi syöksytorvet lähtökauluksiin ja päätä, mihin kohtaan seinässä syöksytorvet tulevat. Sen jälkeen voit ruuvata kiinni putkenkannattimet.

Lopuksi voit kaataa kouruun vettä ja tarkistaa, että kaato on sopiva.

1

Kiinnitä putkenkannattimet seinään. Käytä kuumasinkittyjä ruuveja. Käytä myös tulppia, jos kannattimet tulevat kiinni tiiliseinään.

2

Kiinnitä syöksytorvet kannattimiin. Tässä käytetään lukitsijaa, joka koputetaan varovasti paikalleen. Voit käyttää vasaran ja lukitsijan välissä pientä lyöntikapulaa.

3

Lopuksi voit tarkistaa, toimiiko kouru oikein. Voit suihkuttaa kouruun vettä puutarhaletkulla ja katsoa, valuuko vesi oikeaan suuntaan.

Materiaalit

  • Räystäskourut (tässä 125 mm)
  • Jatkokappaleita
  • Säädettäviä kourukoukkuja
  • Päätykappaleita
  • Syöksytorvia (tässä 75 mm)
  • Lähtökauluksia
  • Mutkakappaleita
  • Väliputkia
  • Putkenkannattimia
  • Alamutka

Vie aikaa

Noin 5 tuntia.

Hinta

10 metriä pitkä räystäskouru, kaksi syöksytorvea ja välikappaleet maksavat noin 300 euroa.

Vaikeusaste

Työ on suhteellisen helppoa pitkän vatupassin avulla.

Video

Leikkaa räystäskouru suorassa kulmassa

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.