Teräslevyjen valinta ja käyttö

Teräslevyt ovat edullisia sekä kevyitä ja helppoja työstää, joten käytetään paljon sekä katoissa että julkisivuissa. Levyjen pinta on suojakäsitelty kestäväksi. Nyt katsomme, millaisia levyjä on tarjolla.

Keveitä: Teräslevyt ovat kevyitä ja niitä on helppo käsitellä. Ne asennetaan usein vanhan katon päälle.

MIHIN TERÄSLEVYJÄ VOI KÄYTTÄÄ?

KATTOON
Teräslevyt asennetaan usein vanhan katon päälle, jolloin vanha katto toimii aluskattona. Tämä on helppo ja halpa tapa hankkia uusi katto.

VAJAAN JA KATOKSEEN
Teräslevyt ovat helppo ja halpa ratkaisu vajan tai autotallin kattoon, eikä levyjen alapintaan kertyvällä kondenssivedellä ole tällöin niin suurta merkitystä.

PIHARAKENNUSTEN JULKISIVUUN
Uritetut peltilevyt ovat tallien ja latojen perinteinen julkisivumateriaali. Nykyään vajojen ja modernien asuntojen julkisivuihin käytetään myös muita teräslevyjä.

ALUSKATOT
Tarjolla on nykyisin myös aluskaton peltilevyjä. Niitä voi käyttää esim. korkeiden terassien alla, jolloin ne toimivat vedenkerääjinä terassilta. Levyissä on kaato valmiina.

MITEN TERÄSLEVYJÄ KÄYTETÄÄN KATOISSA?

Teräslevyt asennetaan aina limittämällä. Levyjä ei saa leikata kulmahiomakoneella, sillä se vahingoittaa levyjen pintakäsittelyä. Käytä tämän sijaan rauta-, pyörö- tai pistosahaa, kun leikkaat levyjä. Sähkötyökaluja tulee käyttää pienillä kierroksilla levyjä leikattaessa.

Levyt kiinnitetään yleensä itseporautuvilla ruuveilla.

Levyt kiinnitetään itseporautuvilla, kateruuveilla, aluslevyillä ja tiivisteillä. Ruuvit sijoitetaan aina kohtiin, joista levyt kiinnitetään ruoteisiin. Yleensä käytetään 6–10 ruuvia/neliömetri.

Joihinkin levyihin tarvitaan erikoisnauloja.

Jotkin kattolevyt vaativat oman kiinnitysmenetelmänsä. Esimerkiksi Decra-levyt naulataan erikoisnauloilla. Naulat isketään levyjen reunan läpi ruoteeseen niin, että naula myötäilee kattopinnan linjaa.

TÄRKEÄÄ!

Vesikatolla on oltava katteelle sopiva riittävä kaltevuus ja tiiviys veden poisjohtamiseksi. Katteen on kestettävä ilmastorasitukset, lumi- ja jäärasitukset ja huoltotoimien vaatima liikkuminen katolla.

ERITYISPIIRTEET

Kaikki kattojen ja julkisivujen teräslevyt ovat pintakäsiteltyjä. Pinta ei saa naarmuuntua, joten levyjä on käsiteltävä varovasti. Pinta voi esim. vaurioitua jo siitä, että vedät seuraavan levyn ulos levypinosta. Jokainen levy on nostettava ja kannettava paikalleen yksitellen.

TERÄSLEVYVAIHTOEHTOJA

TRAPETSILEVYT
Trapetsilevyjä käytetään ensisijaisesti autotalleissa, vajoissa, talleissa ja muissa ulkorakennuksissa. Profiilien korkeus voi olla 2–10 cm. Mitä korkeampi profiili, sitä kestävämpi levy.

POIMULEVYT
Aaltomaisia poimulevyjä voi käyttää kattoihin ja julkisivuihin. Pieniin rakennuksiin sopivat kauniimmin matalat poimuprofiilit ja useampi poimu metrillä. Poimukorkeus voi olla 2–10 cm.

SUORAURAISET LEVYT
Suorauraisia levyjä on käytetty paljon talleissa, piharakennuksissa ja ladoissa, mutta niitä näkee myös julkisivuissa ja nykyään myös asuintalojen katoilla. Levyt ovat melko ohutta ja kevyttä metallia.

TIILIKUVIOIDUT MUOTOLEVYT
Useimmat tiilikuvioidut kattolevyt on maalattu, mutta tarjolla on myös kallimpia levyjä, jotka säilyttävät värinsä pidempään ja joilla on pidempi takuu. Pinta voi olla esim. korkeakiiltoinen tai täysin himmeä.

KARHEAT KATTOLEVYT
Karheiden kattolevyjen pinnassa on mineraalirakeita. Karhea pinta vaimentaa ääntä, kun sade ropisee peltikattoon. Kattopinta näyttää himmeältä, vaikka levyt on lakattu.

SINKKI- JA KUPARILEVYT
Siinä missä kaikki muut metallilevyt ovat asennettavissa omin voimin, kuparija sinkkilevykatot vaativat yleensä ammattilaisen – mm. sen vuoksi, että työssä tarvitaan erikoistyökaluja.

TERÄSLEVYN MITAT:

Useimpien levyjen hyötyleveys kattaa metrin, kun levyjen limittäminen on huomioitu. Pituus vaihtelee enemmän.

Isot levyt:

  • Hyötyleveys: 1 –1,2 metriä.
  • Pituus: Tilataan mittaan, joka voi olla jopa 6 metriä (jotkin jopa 10 m).
  • Vahvuus: Useita vahvuuksia. Yleisimmät vahvuudet ovat 0,4 mm, 0,5 mm, 0,6 mm ja 0,75 mm.

Tiilikuvioidut muotolevyt:

  • Hyötyleveys: 1 –1,3 metriä.
  • Pituus: Jotkin vain kattotiilen pituisia, muut useamman kattotiilen mittaisia. Vaihtelee valmistajittain.
  • Vahvuus: yleensä 0,5 mm.

Lue lisää täältä: Helpot seinät aaltopellistä

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Kattopelti