14 konetta, jotka kannattaa vuokrata

Sadan kipsilevyn asentaminen on kova urakka, ison murskekasan siirtäminen käy käsivoimien päälle, eikä selkä kestä kellarin syventämistä pelkällä lapiolla. Onneksi konevuokraamoista ja internetistä saa käteviä koneita, joilla raskaat työt sujuvat tavallista kevyemmin. Monet vuokrakoneet ovat niin näppäriä, että niihin kannattaa sijoittaa muutama satanen. Tässä on 14 konetta, jotka kannattaa vuokrata.

Valinnan pitäisi olla helppo: voit raataa niska hiessä ja selkä ruvella kaksikin viikkoa, ennen kuin pääset mukavaan työvaiheeseen eli uuden laattaterassin asennukseen – tai voit vuokrata minikaivurin ja minidumpperin ja selvitä hommasta vajaassa päivässä täysissä voimissa, terveenä ja huumori yhä tallella.

Moni epäröi ison laitteen vuokraamista. Ehkä syynä on pelko koneenkäsittelytaitojen puutteesta. Tätä useammin syynä lienee kuitenkin se, että emme tunne laitteita ja varusteita, emmekä tiedä, miten paljon vaivaa ne voivat säästää.

Mene rohkeasti konevuokraamoon tutustumaan valikoimaan! Joskus todella on paras idea mennä oikeaan koneliikkeeseen jotta saa tehokkaan koneen ja toimivat varusteet, ja työ sujuu vähällä vaivalla.

Säästyt raadannalta ja selviät työstä nopeammin, paremmin ja tarkemmin, etkä väsy suuritöisiinkään hankkeisiin.

Näin helppoa se on

Koneella: 1 kuutiometri multaa painaa noin 1 600 kiloa. Minikaivuri nostaa noin sata kiloa kerralla, joten multakuution siirtämiseen tarvitaan 16 kauhallista.

Käsivoimin: Kuvitellaanpa, että multakasa siirretään lapiolla. Siihen mahtuu noin viisi kiloa multaa maan kosteudesta ja kivien määrästä riippuen. Kuutiometrin eli 1 600 kilon siirtämiseen tarvitaan siis yli 300 lapiollista! Laskutoimituksen jälkeen minikaivuri alkaa tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta.

1. Minikaivuri

Seuraavaksi kauhutarina elävästä elämästä: Yksi Tee Itsen työntekijöistä aikoi tehdä viime vuonna pihalleen sekä laatta- että puuterassin. Aluksi terassien alta pitä vähentää maata. Paljon. Kaiken kaikkiaan multaa ja hiekkaa piti poistaa 30 sentin kerros 50 neliön alueelta.

Työntekijämme ei pelännyt ruumiillista työtä, joten hän päätti ryhtyä urakkaan lapion ja kottikärryn kanssa. Hän kaivoi pihaa monta viikkoa aina, kun siihen oli aikaa. Minikaivurilla terassin pohja olisi valmistunut päivässä. Kaivamisen jälkeen työntekijä vannoi, ettei tee samaa virhettä enää koskaan.

Minikaivurilla voi tehdä paljon muutakin kuin kaivaa. Sillä voi purkaa rakennuksia ja katkaista sitkeitä puunjuuria. Minikaivuriin voi kiinnittää myös tyhjiönostimen, jolla on helppo siirrellä isoja laattoja paikasta toiseen.

Tee itsellesi palvelus ja ota selvää, kannattaisiko sinunkin vuokrata minikaivuri seuraavaan urakkaasi.

AIKA: Minikaivuri säästää ERITTÄIN paljon aikaa. Koneella voi kaivaa ja siirtää nopeasti paljon maata. Lapiolla samaan urakkaan kuluu monta päivää.

VAIVA: Minikaivurista ei ole juuri minkäänlaista vaivaa. Koneen ohjaaminen voi kuitenkin vaatia hieman harjottelua.

NÄIN NOPEASTI PÄÄSET ALKUUN: Varaudu siihen, että minikaivurin käytön opettelu vaatii hieman aikaa. Yleensä kaivuri tuodaan tontille asti. Käyttöä pitää harjoitella pari tuntia.

HINTA: Markkinoilla on paljon erilaisia minikaivureita. Vuokrahinnat alkavat noin 130 eurosta vuorokaudessa.

LUE LISÄÄ: Minikaivuri - säästä voimia ja nauti!

2. Moottorikaira

Uutta aitaa varten pitää kaivaa monta kuoppaa, jos tolpat pystytetään noin puolentoista metrin välein. Voit etsiä lapion ja alkaa kaivaa tai ajaa konevuokraamon pihaan ja vuokrata polttomoottorilla toimivan maakairan. Testasimme aiemmin, miten moottorikaira ja lapio sopivat tolpanreikien kaivamiseen. Kaira voitti kisan ylivoimaisesti tekemällä reiän 2 minuutissa. Lapiolla samaan työhön kului 20 minuuttia. Ero on helppo huomata!

AIKA: Moottorikaira on paljon nopeampi kuin lapio, mutta kairan vuokraaminen ja käyttöönotto vievät aikaa.

VAIVA: Moottorikaira on raskas, ja sitä on vaikea käsitellä. Pyörivästä kairasta on pidettävä kiinni kaikin voimin!

NÄIN NOPEASTI PÄÄSET ALKUUN: Kaira pitää vuokrata, ja sen käyttö on raskasta. Kairaa pitää tottua käyttämään.

HINTA: Vuorokausihinnat alkavat noin 50 eurosta.

LUE LISÄÄ: Millainen maakaira kannattaa ostaa?

3. Varsihiomakone

Kun kipsilevyt on ruuvattu kiinni, ne pitää tasoittaa ja hioa. Hiominen on työlästä ja sotkuista mutta melko helppoa. Tasoitteen hiominen sujuu nopeasti varsihiomakoneella, jossa on iso hiomapohja. Pitkän varren ansiosta kaikki saumat voi hioa lattialla seisten.

AIKA: Seinän hiominen on paljon nopeampaa varsihiomakoneella kuin hiomatuella ja -paperilla. Koneella on helppo hioa seinät lattiasta kattoon.

VAIVA: Koneen käyttäminen on paljon helpompaa kuin käsin hiominen. Varsihiomakoneen voi yhdistää imuriin, joten sotkua tulee vain vähän.

NÄIN NOPEASTI PÄÄSET ALKUUN: Konetta on helppo käyttää, ja se mahtuu helposti autoon. Hiomapaperin vaihto on helppoa.

HINTA: Varsihiomakone maksaa noin 50 euroa vuorokaudessa. Koneen lisäksi tarvitaan hiomapaperia. Varsihiomakoneiden myyntihinnat alkavat noin 150 eurosta.

LUE LISÄÄ: Helppo ja tehokas varsihiomakone

4. Hihnakuljetin

Kellarin lattian purkaminen sekä maan ja betonin ulos siirtäminen on raskasta työtä. Kun Tee Itse purki aiemmin vanhan kellarin lattian, rakennusjätettä ja maata piti siirtää ulos huimaavat 60 000 kiloa!

Ellemme oli käyttäneet työhön hihnakuljetinta, olisimme joutuneet kantamaan kellarista satoja ämpärillisiä maata. Hihnakuljetin on loistava apuväline tilanteisiin, joissa pitää siirtää paljon tavaraa kerroksesta toiseen.

AIKA: Esimerkiksi kellariremontissa hihnakuljetin voi säästää monta sataa tuntia työaikaa.

VAIVA: Hihnakuljetin säästää todella paljon vaivaa ja hikeä! Ylimääräinen maa on paljon helpompi lapioida kuljettimen hihnalle kuin kantaa ulos ämpäri kerrallaan tai työntää pois kottikärryllä hankalaa lautaramppia pitkin.

NÄIN NOPEASTI PÄÄSET ALKUUN: Hihnakuljetin vie paljon tilaa, ja sen käyttöönotto kestää jonkin aikaa. Se ei kuitenkaan ole mitään sen rinnalla, kuinka paljon kuljetin säästää aikaa.

HINTA: Hihnakuljettimen vuorokausivuokra on noin 50 euroa.

5. Nauharuuvinväännin

Tarvitaanko kipsilevyseinän rakentamiseen oikeasti erikoistyökaluja? Kyllä, jos seinä halutaan rakentaa nopeasti. Nauharuuvinväännin on kuin konekivääri, jonka panosvyö syöttää ruuvauskärkeen uuden ruuvin heti, kun edellinen on asennettu.

Se tarkoittaa, ettei käsiä tarvitse irrottaa koneesta tai ruuvattavasta levystä kesken kaiken. 50 neliön kokoiseen kipsilevyseinään tarvitaan todella monta ruuvia, sillä jokaiseen levyyn pitää asentaa noin 30 ruuvia. Nauharuuvinvääntimellä työ sujuu paljon mukavammin kuin irtoruuveilla ja tavallisella ruuvinvääntimellä.

AIKA: Nauharuuvinväännin säästää monta tuntia työaikaa.

VAIVA: Kone säästää myös paljon vaivaa, sillä kättä ei tarvitse irrottaa koneesta uuden ruuvin asentamiseksi. Kone tekee sen itse.

NÄIN NOPEASTI PÄÄSET ALKUUN: Kone on heti käyttövalmis. Työskentely on helppoa ja tuntuu luonnolliselta.

HINTA: Halvimmat nauharuuvinvääntimet maksavat noin 80 euroa. Laatukoneen päivävuokra on noin 15 euroa.

LUE LISÄÄ: Kipsiruuvinväännin helpottaa työskentelyä

6. Moottorikärry

Tämän pihatien kohdalta piti poistaa lähes kolme kuutiota multaa ja hiekkaa. Se vastaa yli 4 000:tta kiloa ja yli sataa kierrosta kottikärryllä, johon mahtuu kerralla sata kiloa maata. Maan siirtämiseen kannattaa vuok rata moottorikottikärry, jolla voi siirtää satoja kiloja maata yhdellä kertaa. Perusmallit pitää täyttää lapioimalla, mutta sekin säästää aikaa ja vaivaa.

AIKA: Moottorikärry ei ole mikään Ferrari. Kärry kulkee noin 10 kilometriä tunnissa, mutta siihen voi lastata yli 500 kiloa maata. Joissakin malleissa on jopa kauha, joka helpottaa lastaamista ja säästää selkää.

VAIVA: Moottorikärry pitää täyttää käsivoimin, mutta kärryä on helppo siirrellä paikasta toiseen.

NÄIN NOPEASTI PÄÄSET ALKUUN: Voit hakea koneen itse tai pyytää vuokraajaa tuomaan sen tontille. Kun kone on perillä, sen käyttäminen on helppoa ja nopeaa.

HINTA: Moottorikärryn vuorokausivuokrat alkavat noin 80 eurosta.

7. Telineet

Korkealla työskentelyyn ja isoihin projekteihin kuten seinän maalaamiseen, katon vaihtamiseen tai ulkovuoriremonttiin tarvitaan telineet. Se on sekä turvallisuus- että mukavuuskysymys. Telineillä on paljon helpompaa ja mukavampaa työskennellä kuin tikkailla. Telineiden vuokraaminen voi tuntua vaikealta, mutta kun telineet ovat pystyssä, niiden hankkiminen tuntuu vaivan arvoiselta.

AIKA: Telineillä työskentely on paljon nopeampaa kuin tikkailla. Voit käyttää molempia käsiä sekä säilyttää materiaaleja ja työkaluja telineillä.

VAIVA: Telineet pitää pystyttää ja purkaa, vuokrata ja palauttaa.

NÄIN NOPEASTI PÄÄSET ALKUUN: Tavalliset telineet saa pystyttää itse ohjeiden mukaan. Monimutkaisten telineiden pystyttäminen on ammattilaisille kuuluvaa työtä.

HINTA: Riippuu telineiden koosta ja tyypistä. Hinnat alkavat noin 20 eurosta/vrk.

8. Laattaleikkuri

Sekä pihatien tekemisessä että kylpyhuoneremontissa on pakko leikata laattoja. Se onnistuu helpommin laattaleikkurilla kuin kulmahiomakoneella. Laattaleikkurin voi ostaa omaksi, mutta se vie tilaa ja leikkuria tarvitaan vain harvoin. Laattaleikkurin vuokraaminen voi olla hyvä idea, jos sitä tarvitaan vain yhteen urakkaan.

AIKA: Laattojen leikkaaminen sujuu nopeasti oikealla laattaleikkurilla. Lisäksi se tekee tarkempaa jälkeä kuin kulmahiomakone.

VAIVA: Laattaleikkuri pölyää ja vie paljon tilaa. NÄIN NOPEASTI

PÄÄSET ALKUUN: Kone on heti käyttövalmis. Sisälaattojen leikkaamiseen tarkoitettuun vesileikkuriin pitää kytkeä vesi.

HINTA: Päivävuokrat alkavat noin 15 eurosta.

LUE LISÄÄ: Siistit laatat laattaleikkurilla

9. Kantojyrsin

Jos olet kaatanut pihapuun, tiedät varmasti, että kannon poistaminen on todella vaikeaa. Voit yrittää saada kannon pois lapiolla, rautakangella, kirveellä ja sahalla, mutta se on raskasta ja käy selän päälle. Voit myös yrittää kaivaa kannon pois minikaivurilla, mutta poistamiseen on parempikin kone. Kantojyrsin on jykevä työkalu, jossa on monta kovaa terää. Ne jauhavat kannon pieneksi silpuksi todella nopeasti. Jyrsimellä voi hienontaa myös isoja puunjuuria.

AIKA: Kantojyrsimellä voi poistaa kannon alle tunnissa. Jyrsimen koosta riippuun, kuinka isoja kantoja sillä voi poistaa.

VAIVA: Kantojyrsin on raskas ja vaikea kone, joka tarttuu lujasti kiinni.

NÄIN NOPEASTI PÄÄSET ALKUUN: Konetta ei ole vaikea käyttää, mutta sen voimia pitää osata hillitä.

HINTA: Päivävuokra on noin 80 euroa.

10. Betonitärytin

Betonitäryttimen värinä muuttaa raskaan ja hidasliikkeisen betonilaastin hämmästyttävän juoksevaksi liemeksi, joka valuu huomattavasti paremmin betonimuotin kaikkiin kulmiin.

Ilmakuplat katoavat betonista tehokkaasti. Tarjolla on myös kiskoja, joiden avulla isoja betonipintoja voi silottaa.

Vuokraushinnat noin: 40 €/vrk

11. Saumajyrsin

Jos aiot kaapia puoli metriä laastisaumaa pois, selviät työstä vanhalla ruuvitaltalla tai lautaan isketyllä naulalla.

Saumaa ei kuitenkaan tarvitse olla kovin montaa lisämetriä, kun jo iloitset, että vuokrasit saumajyrsimen.

Vuokraushinnat noin: 50 €/vrk

12. Teollisuusimuri

Tiiliseinästä irtoava pöly tukkii nopeasti minkä tahansa kotitalousimurin. Jos et halua ostaa teollisuusimuria, vuokraa se. Laite hoitaa sekä pölyn että lastut.

Vuokraushinnat noin: 25 €/vrk

LUE LISÄÄ: Testi: Verstaspölynimuri

13. Halkomiskone

Sen, joka halkoo usein polttopuita, kannattaa ostaa pieni halkomiskone, mutta jos polttopuita tehdään vain silloin tällöin, laite kannattaa vuokrata päiväksi.

Halkomiskoneella työ sujuu nopeammin ja vähemmällä hiellä kuin kirvestä käyttämällä.

Vuokraushinnat noin: 35 €/vrk

14. Levyhissi

Levyhissin avulla on mahdollista kiinnittää kokonaisia kipsilevyjä kattoon yksinään ilman, että selkä kipeytyy tai levyt rikkoutuvat.

Rullaa levyhissi työkohteeseen ja nosta levyt hissin avulla tarkasti paikalleen. Näin voit ruuvata levyt rauhassa kunnolla kiinni.

Vuokraushinnat noin: 15 €/vrk

LUE LISÄÄ: Levynostin vain 20 eurolla

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Työkalut