“Minulla on vaikka kuinka paljon ilmastointiteippiä – se tarttuu muoviin hyvin, joten voihan sitäkin käyttää?”
Niin, ehkä. Ilmastointiteippiä ei ole kuitenkaan tarkoitettu höyrynsulkumuovin teippaamiseen, joten teipin toimivuutta ei ole todistettu. On mahdollista, että teippi irtoaa höyrynsulkumuovista ja johtaa pahoihin ongelmiin. Lämmin ja kostea sisäilma voi vuotaa eristeisiin, kohdata kylmän ilman ja tiivistyä vedeksi. Tuloksena on hometta ja mahdollisesti lahoavia rakenteita. Sen takia höyrynsulun teippaamiseen pitää käyttää höyrynsulkuteippiä!
LUE LISÄÄ: Höyrynsulkuopas
Höyrynsulkuteippiä pitää käyttää oikein
Pelkkä höyrynsulkuteipin käyttäminen ei riitä, ellei sitä käytetä oikein. Valmistajien ohjeissa sanotaan muun muassa, että höyrynsulkumuovit pitää teipata yhteen kiinteän alustan päälle, ei esimerkiksi pehmeiden eristeiden kohdalta. Toisin sanoen höyrynsulkumuovien sauma pitää kohdistaa esimerkiksi kattoristikon tai runkotolpan kohdalle.
Erilaisia höyrynsulkuteippejä
Tavallinen höyrynsulkuteippi on tarkoitettu höyrynsulkumuovien kiinnittämiseen ja yhdistämiseen. Markkinoilla on myös erityisen joustavaa höyrynsulkuteippiä, joka sopii läpivientien tiivistämiseen. Teippiä voi käyttää esimerkiksi ilmastointiputken reunojen tiivistämiseen. Höyrynsulkumuovin ja höyrynsulkuteipin pitäisi olla samaa merkkiä.
Säännöt koskevat myös liimoja
Joissakin tilanteissa kannattaa käyttää höyrynsulkuliimaa höyrynsulkuteipin sijaan. Se on kätevää esimerkiksi silloin, kun seinän ja katon höyrynsulkuteipit yhdistetään toisiinsa.
Silloinkin pitää noudattaa höyrynsulkumuovin valmistajan ohjetta, jonka mukaan muovia saa liimata vain sille tarkoitetulla liimalla, jonka toimivuus on testattu.
"Minulla on hyvää asennusliimaa, jota käytän kaikkeen. Se on uskomattoman vahvaa, joten se sopii varmasti tähänkin?"
Ehkä sopii, mutta yhtä hyvin liima voi irrota muovista muutaman kuukauden tai vuoden päästä. Se tarkoittaa, että rakenteet voivat homehtua ja lahota.
LUE LISÄÄ: Mihin väliin höyrynsulku kuuluu?