Tiivis höyrynsulku - 3 vaikeaa paikkaa

On tärkeää, että höyrysulku pysyy tiiviinä myös remontin aikana. Katso tästä, miten hankalat kohdat korjataan folioliimalla ja höyrysulkuteipillä.

Höyrynsulku suojaa talon rakenteita kosteudelta, homeelta ja lahoamiselta. Lisäksi höyrynsulku pitää lämpimän ilman sisällä asunnossa. Siksi on tärkeää asentaa höyrysulku oikein.

Myös tulevaisuudessa täysin tiiviinä pysyvän höyrysulun saaminen voi kuitenkin olla haasteellista. Höyrynsulkuteipillä ja pienellä määrällä
päättäväisyyttä voi onneksi tehdä työn itse – myös hankalimmissa paikoissa.

Tässä artikkelissa näytämme, miten täysin tiiviin höyrysulun voi saada 3 vaikeaan paikkaan:

1. Ristikon yli

Kun talon katto vaihdetaan uuteen, kattoon tarvitaan uudet eristeet.

Höyrynsulun sisäpuolelle voi asentaa viisi senttiä paksun villalevyn. Ohut eristekerros tekee talosta tiiviimmän, sillä se suojaa höyrynsulkua sisäpuolelta asennettavilta nauloilta ja ruuveilta.

Tässä katossa höyrynsulku asennetaan ristikoiden päälle. Ristikoiden molemmille puolille asennettavat rimat pitävät saumat tiiviinä. Höyrynsulun päälle asennetaan paksut eristeet.

Tiivistä kaikki niitinreiät pienillä teipin-palasilla.

LUE LISÄÄ: Mihin väliin höyrynsulku kuuluu?

2. Putken ympärille

Uusissa taloissa käytetään höyrynsulkukauluksia läpivientien tiivistämiseen. Valmiit kaulukset ovat käteviä, mutta niitä ei voi käyttää remonteissa, kun putket ovat paikoillaan.

Läpivientien tiivistämiseen PITÄÄ käyttää oikeaa teippiä. Joustava höyrynsulkuteippi on kehitetty putkien ja höyrynsulun yhdistämiseen. Muut teipit eivät kestä yhtä pitkään.

LUE LISÄÄ: Tämän takia sinun PITÄÄ käyttää höyrynsulkuteippiä

Höyrynsulkumuoviin tai -paperiin leikataan putken mentävä reikä. Höyrynsulku taitetaan muutaman sentin matkalle putken ympärille ja teipataan kiinni putken kylkeen. Teippiä liimataan putken ympärille ja muovin reunoille niin monta kerrosta, että saumasta tulee varmasti tiivis.

3. Liitos vanhaan höyrynsulkuun

Uusi höyrynsulkumuovi tai -paperi pitää liittää tiiviisti viereisen seinän tai katon höyrynsulkuun. Se voi olla yllättävän vaikeaa. Ota höyrynsulkujen yhdistäminen huomioon jo purkuvaiheessa, jotta et pura viereisen rakenteen höyrynsulkua. Sitä tarvitaan, jotta uudesta höyrynsulusta tulee tiivis.

Höyrynsulkumuovien yhdistämiseen kannattaa käyttää oikeaa höyrynsulkuliimaa. ÄLÄ käytä asennusliimaa tai muita yleisliimoja, sillä niiden pito heikkenee ajan kuluessa, ja höyrynsulku alkaa vuotaa. Höyrynsulkuliimaa suositellaan höyrynsulkumuovien liimaamiseen siksi, että se säilyttää tehonsa pitkään.

Höyrynsulkuliima pitää muovien saumat tiukasti kiinni. Liimaa on paljon helpompi käyttää kuin teippiä.

Limitä höyrynsulkumuoveja tai -papereita noin 20 senttiä, jotta kosteus ei pääse vuotamaan saumoista rakenteisiin.

Liitos vanhaan höyrynsulkuun

Limitä höyrynsulkumuoveja reilusti, jotta kosteus ei vuoda saumoista. Jos se ei ole mahdollista, limitä muoveja niin paljon kuin voit.

Etkö tiedä, mitä höyrynsulku tarkoittaa? Lue juttu: Höyrynsulkuopas

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Eristys