Ullakon eristäminen: Helppoa ja varmaa säästöä

Lämpö nousee ylöspäin, ja monissa vanhahkoissa taloissa on huonosti eristetty ullakko. Tällainen yhdistelmä tarkoittaa sitä, että lämpöä karkaa paljon harakoille. Onneksi asia on helppo korjata. Katso tästä, kuinka se onnistuu.

Vaikeusaste
Vie aikaa
140 neliön kokoisen yläpohjan eristäminen vie noin 10 tuntia.
Hinta
Neliö eristettä maksaa n. 8 euroa. Metri kulkusiltaa maksaa n. euron.

Johdanto

Vaakasuoran yläpohjan eristäminen on helppoa, sillä eristeet pitää vain painaa paikalleen kattoristikoiden väliin. Eristämisestä pitää kuitenkin tietää pari asiaa, jotta työssä ei satu tyhmiä ja kalliita virheitä.

Välikaton tuuletus on tärkeää. Kosteus on yläpohjan pahin vihollinen, sillä se lahottaa puurakenteita ja aiheuttaa hometta. Tuuletus poistaa kosteutta tehokkaasti, joten ilman pitää kiertää välikatolla niin hyvin kuin mahdollista. Tuuletus toimii, kun ilma virtaa välikatolle räystäältä ja tuulettuu ulos katon harjalta.

Tässä jutussa katon vinolle osalle asennetaan tuuliohjaimet, jotka ohjaavat ilman eristeiden yli harjaa kohti. Tuuliohjaimet ovat erikoiskäsiteltyjä pahvilevyjä, jotka on helppo asentaa kattoristikoiden väliin.

Nykyisten energiamääräysten mukainen yläpohjan mineraalivillakerros on peräti 400 millimetriä paksu. Järjenkäyttö on onneksi sallittua: eristettä ei kannata lisätä niin paljon, että ilman kierto estyy. Tiukat energiamääräykset eivät koske remontteja, joihin ei tarvita lupaa.

LUE LISÄÄ: Ilmansulkupaperi: Tuulensuojalevy lisää eristystehoa 10 %

HUOM! Tämä juttu on osa eristysteemaa. Voit ladata koko teeman täältä.

Ohjeet

01
Tuuletus 5 Vaihe

Räystäällä olevaa tuuletusrakoa ei saa koskaan tukkia. Tässä jutussa käyte-tään tuuliohjaimia, jotka varmistavat, että ilma pääsee kiertämään välikatolla vapaasti. Markkinoilla on erilevyisiä tuuliohjaimia, jotka sopivat yleisimpiin ristikon väleihin. Voit käyttää tuulioh-jainten sijasta myös tuulensuojalevyjä.

Sopiva ilmarako on vähintään viisi mutta mieluummin kymmenen senttiä korkea. Voit parantaa tuuletusta asenta-malla talon päätyihin ritilät.

1

Taittele tuuliohjain oikean muotoiseksi. Taita aluksi tuuliohjaimen yläosa, ja käännä reunat vasta sen jälkeen.

2

Taita tuuliohjaimen alareuna. Mittaa taitteen kohta siten, että pahvin päälle jää vähintään viiden sentin ilmarako. VINKKI: Pahvit kannattaa taitella jo maassa, jotta niitä ei tarvitse säätää välikatolla.

3

Kiinnitä tuuliohjaimen alareuna pahvinauloilla. Tarkista vielä, että pahvin taite on oikeassa kohdassa ja aluskatteen alle jää tarpeeksi iso ilmarako.

4

Nido tuuliohjaimen molemmat reunat kiinni ristikoihin. Käytä tarpeeksi niittejä, jotta tuuli ei revi pahvia irti.

5

Tuuliohjain on nyt paikallaan. Aluskatteen ja tuuliohjaimen väliin pitää jättää 5-10 sentin ilmarako.

02
Kulkusilta 7 Vaihe

Kulkusilta helpottaa välikatolla liikkumista ja työskentelyä.

Tällä välikatolla oli kulkusilta jo valmiiksi, mutta sitä piti nostaa ylem-mäs lisäeristeiden takia.

Voit rakentaa uuden kulkusillan sa-moilla ohjeilla. Tässä laudat naulataan kiinni, mutta voit käyttää kiinnittämi-seen myös ruuveja.

Tällä välikatolla oli vanha kulkusilta, jota piti korottaa ennen lisäeristeiden asentamista. Jos rakennat uuden kulkusillan, tee se vasta eristämisen jälkeen. Se helpottaa villan asentamista.

1

Jätä eristeiden ja kulkusillan väliin pieni rako. Tämä kulkusilta asennetaan 300 milliä ristikon alapaarteen yläpuolelle.

2

Asenna kulkusillan runkolaudat vaaka­ tasoon. Siirry varovasti ristikolta toiselle äläkä polje eristeitä. Käytä väli aikaisia kulkulautoja siihen asti, että kulkusilta on valmis.

3

Ruuvaa tai naulaa kulkusillan runkolaudat kiinni. Lyö molempiin päihin vähintään kaksi 75 millin galvanoitua naulaa, jotta laudat pysyvät varmasti kiinni ristikossa.

4

Kiinnitä samanlainen lauta (22x100 mm) ristikon toiselle puolelle. Asenna saman­ laiset laudat kaikkiin ristikoihin.

5

Naulaa kulkusillan laudat kiinni. Voit tehdä kulkusillan tavallisista 22x100 millin sahatuista laudoista tai 22x95 millin raakapontista. Yhteen pontatuista laudoista tulee tukevampi alusta kuin tavallisista laudoista.

6

Raaka pontista tehty kulkusilta notkuu vähemmän kuin tavallisista irtolaudoista tehty kulkusilta.

7

Tässä kulkusiltaa piti korottaa ylöspäin eristeiden sisällä olevan ilmastointi putken takia. Voit rakentaa kulkusillan välikaton rakenteiden mukaan.

03
Eristäminen 5 Vaihe

Vanhat eristeet ovat usein niin huonos-sa kunnossa, että ne kannattaa heittää menemään ja aloittaa eristäminen alusta.

Tämän yläpohjan eristeet olivat kui-tenkin hyvässä kunnossa, joten niiden päälle asennettiin 200 milliä lisää villaa. Eristeiden alle asennettiin alapuolelta tiivis höyrynsulku sisäkaton vaihdon yhteydessä.

Asenna mineraalivillalevyt limittäin useaan eri kerrokseen, jotta lämpö ei karkaa eristelevyjen raoista.

1

Kääntele vanhoja eristeitä. Reikäiset ja mustuneet eristeet pitää vaihtaa uusiin. Tämän ylä-pohjan eristeet olivat kunnossa. Asenna villalevyt tiiviisti takaisin.

2

Asenna eristeet tiiviisti tuuliohjaimia vasten, jotta lämpö ei karkaa räystään vierestä. Leikkaa villalevyt vinossa kulmassa.

3

Sovita eristeet ristikoihin ja muihin rakenteisiin. Oikea villaveitsi helpottaa eristeiden leikkaamista.

4

Asenna kaikki eristekerrokset kerralla, jotta et joudu kävelemään edes takaisin eristeiden päällä.

5

Tarkista kattoluukun tiivisteet. Jos talossa on kattoluukku, vaihda kuluneet tiivisteet uusiin.

04
Putkien eristäminen 3 Vaihe

Välikatolla olevat putket ovat uhka katon rakenteille. Kosteus tiivistyy putkien pintaan, valuu alas vetenä ja kastelee eristeet ennen pitkää.

Jos putket jäävät lisäeristeiden sisään, niille on helppo leikata tilaa eristeisiin. Eristeiden yläpuolelle jäävät putket pitää kääriä putkieristeisiin tai mineraalivillaan.

1

Eristä kaikki putket. Keskuspölynimurin putkessa on lämmintä ilmaa. Kosteus jäätyy pakkasella putken pintaan, sulaa lämpimällä säällä ja valuu vetenä eristeisiin.

2

Eristä myös sähköjohtojen suojaputket. Niiden sisällä oleva lämmin ilma sisältää kosteutta, joka tiivistyy vedeksi kylmällä välikatolla ja valuu alas putken sisällä. Se voi aiheuttaa oikosulun.

3

Leikkaa ura eristeen alle. Asenna eriste putken päälle ja varmista, että se painuu paikalleen tiiviisti. Eristä huolellisesti etenkin ilmastointiputket.

Materiaalit

Eristämiseen:

  • Mineraalivillalevyjä
  • Tuuliohjaimia (esim. Paroc)

Kulkusiltaan:

  • Lautaa, 22x100 mm
  • Raakaponttia 21x95 mm
  • Galvanoituja nauloja

Erikoistyökalut

  • Villaveitsi

Vie aikaa

140 neliön kokoisen yläpohjan eristäminen vie noin 10 tuntia.

Hinta

Neliö eristettä maksaa n. 8 euroa. Metri kulkusiltaa maksaa n. euron.

Vaikeusaste

Eristäminen on helppoa. Kulku­ sillan tekeminen on hieman moni­ mutkaisempaa, mutta välikatolla ei tarvitse tehdä kovin tarkkaa työtä.

Piirustus

Anna ilman kiertää

Hyvä tuuletus pitää välikaton kuivana ja estää kosteuden kerääntymisen orgaanisiin materiaaleihin kuten puuhun, pahviin ja paperiin. Hyvän tuuletuksen eteen kannattaa tehdä kaikki voitava. Tässä jutussa näytetään, miten tuuliohjaimet asennetaan katon vinolle osalle. Tuuliohjaimet varmista-vat, että räystään lähelle jää riittävän iso tuulirako.

Anna ilman kiertää

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Sisäkaton eristys