Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea
Vaihda kuluneet eristeet uusiin ja säästä omaisuus.

Vaihda kuluneet eristeet uusiin ja säästä omaisuus.

Vaakasuoran yläpohjan eristäminen on helppoa, sillä eristeet pitää vain painaa paikalleen kattoristikoiden väliin. Eristämisestä pitää kuitenkin tietää pari asiaa, jotta työssä ei satu tyhmiä ja kalliita virheitä.

Välikaton tuuletus on tärkeää. Kosteus on yläpohjan pahin vihollinen, sillä se lahottaa puurakenteita ja aiheuttaa hometta. Tuuletus poistaa kosteutta tehokkaasti, joten ilman pitää kiertää välikatolla niin hyvin kuin mahdollista. Tuuletus toimii, kun ilma virtaa välikatolle räystäältä ja tuulettuu ulos katon harjalta.

Tässä jutussa katon vinolle osalle asennetaan tuuliohjaimet, jotka ohjaavat ilman eristeiden yli harjaa kohti. Tuuliohjaimet ovat erikoiskäsiteltyjä pahvilevyjä, jotka on helppo asentaa kattoristikoiden väliin.

Nykyisten energiamääräysten mukainen yläpohjan mineraalivillakerros on peräti 400 millimetriä paksu. Järjenkäyttö on onneksi sallittua: eristettä ei kannata lisätä niin paljon, että ilman kierto estyy. Tiukat energiamääräykset eivät koske remontteja, joihin ei tarvita lupaa.

LUE LISÄÄ: Ilmansulkupaperi: Tuulensuojalevy lisää eristystehoa 10 %

Lataa ohjeet ja lue, miten eristät yläpohjan

Eristäminen ei ole vaikeaa. Kulkusillan rakentaminen vaatii hieman enemmän taitoa, mutta sillan ulkonäöllä ei ole suurta merkitystä, koska se rakennetaan välikatolle. Tältä sivulta ladattavissa rakennusohjeissa kerrotaan, miten:

  • varmistat hyvän ilmanvaihdon
  • rakennat kulkusillan, jotta voit kulkea välikatolla polkematta eristeitä
  • eristät yläpohjan
  • eristät välikatolla olevan putket

HUOM! Tämä juttu on osa eristysteemaa. Voit ladata koko teeman täältä.