Sauna odottaa ensilöylyjen heittoa. Pitkille lauteille mahtuu 8–10 henkilöä. Sen vuoksi lauteet on varustettu molempiin päihin ja keskelle asennetuilla jaloilla. Puukiuas on tulitiilien ja mineriittilevyn päällä.

Pystytimme aiemmin 10 neliön pikkumökin. Se toimitettiin täydellisenä puuosatoimituksena, jonka jokainen osa oli valmiiksi mitoissaan.

Kilpailumme voittajat halusivat sisustaa mökkinsä saunaksi, jossa olisi myös pikkuinen pukuhuone. Mökki sijaitsee kaukana kunnallisesta vesijohdosta ja viemäriverkosta, eikä tontilla ole kaivoakaan.

Siitä oli kuitenkin se etu, että rakentaminen yksinkertaistui. Mitään suihkutilaa ei saunaan tehty, vaan tyydyttiin ulkosuihkuun.

Sauna vie suurimman osan tilasta

Koska mökkiin ei tule lainkaan märkätiloja, vedeneristyksiä, putkien läpivientejä tai viemäröintiä ei tarvinnut edes pohtia. Siten tyydyimme sisustamaan mökin toiseen päähän pienen pukuhuoneen ja jätimme lopun tilan löylyhuoneeksi.

Aloitamme sisäkatosta, jatkamme seinien eristämisellä ja paneloimisella ja päätämme työt asentamalla sisään jalkalistat sekä ikkunoiden ja ovenpielien peitelistat.

Suunnittele saunan sisustus huolellisesti

Koska rakennuspaikalla ei ole sähköä, otimme mitat mökistä ja sahasimme paneelit ja puutavaran kotona sähkösahalla.

Sahattavaa on nimittäin melko paljon. Käsin sahaaminen olisi vienyt paljon aikaa ja olisi ollut hidasta. Laudat numeroitiin sekä pakattiin kohtuuhelposti kuljetettaviksi nipuiksi.

Koko sisustus kannattaa harkita tarkasti etukäteen. Jos jollekin seinälle tai määrätylle alueelle halutaan ripustaa jotakin painavaa, ripuskohtaan tai -vyöhykkeelle pitää kiinnittää rimoitus tai levy ennen eristämistä ja panelointia.

Pian on saunan ensilöylyjen aika. Sisäpanelointi on valmis. Kuvassa nikkaroidaan koko saunan levyisten lauteiden tukipuita.

Lataa koko artikkeli, niin saat työohjeet.

SARJA: Rakenna mökki, sauna ja ulkopalju

Rakensimme syvälle korpeen mökin. Muutimme mökin saunaksi ja rakensimme sen kylkeen paljun. Lue kaikki projektit tästäOSA 1: Rakenna mökin ja paljun perustukset keskelle metsääOSA 2: Rakenna mökki valmiista osista yhdessä päivässäOSA 3: Muuta mökki saunaksi (tämä juttu)OSA 4: Rakenna palju