Sauna

Sauna auttaa rentoutumaan ja voimaan hyvin. Lisäksi saunan käyttö on terveellistä. Miksi et siis rakentaisi omaa saunaa? Opi rakentamaan sauna itse. Saat inspiraatiota saunan rakentamiseen ja neuvoja siitä, mitä saunan suunnittelussa täytyy tietää.

  Miksi kannattaa saunoa?

  Saunominen ei ole vain mukavaa ja rentouttavaa, se on myös hyväksi keholle.

  Suomessa tehdyn tutkimuksen mukaan saunomisella voi olla myönteinen vaikutus sydämeen ja kohonneeseen verenpaineeseen, jos saunaa käytetään osana viikoittaista hyvinvoinnista huolehtimista.

  Saunassa on monia hyviä puolia, ja voit rakentaa sellaisen itse.

  Saunan rakentaminen – miten se onnistuu?

  Saunan rakentamisen ei tarvitse olla vaikeaa, vaikka se vaikuttaisikin aluksi isolta projektilta.

  Monet luulevat, että sauna on rakennettava samojen tiukkojen märkätilamääräysten mukaisesti kuin kylpyhuone. Tämä ei kuitenkaan pidä täysin paikkaansa. Ulkosaunan voi rakentaa halutessaan ilman märkätilasuojausta.

  Ulkosaunan rakentaminen on siksi kaikkein helpointa.
  Tässä rakennusoppaassa kerromme, miten ulkosauna rakennetaan.

  Mitä saunan rakentaminen maksaa?

  Tarjolla on monenlaisia saunavaihtoehtoja. Kallein ratkaisu on ostaa valmis sauna, joka toimitetaan tontille ammattilaisten koottavaksi.

  Markkinoilla on myös saunan rakennussarjoja, mutta nekään eivät ole kovin edullisia.

  Voit säästää paljon rahaa rakentamalla saunan kokonaan itse. Saat siitä juuri sellaisen kuin haluat. Päätät itse kaikesta pienintä yksityiskohtaa myöten – myös sisustuksesta. Suositko klassista tyyliä, jossa on perinteinen saunanovi ja penkit? Vai haluatko saada aikaan nykyaikaisemman kylpyläelämyksen?

  Voinko rakentaa saunan ilman rakennuslupaa?

  Pihasauna vaatii aina rakennusluvan. Ota siis yhteyttä oman kunnan rakennusvalvontaan. Asemakaavakin saattaa asettaa rajoituksia piharakennuksille. Lisäksi saunaa tehdessä pitää huomioida naapurit sekä vesi- ja viemäriverkostoliitännät.

  Saunaan kohdistuu myös muita vaatimuksia, joita on noudatettava. Tämä koskee esimerkiksi ilmanvaihtoa ja oven avaamista ulospäin. Saunanovessa ei myöskään saa olla lukkoa.

  Lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota paloturvallisuuteen – etenkin puusaunassa.

  Rakenna sauna itse – tärkeää tietoa

  Saunaan on tietysti asennettava tehokas lämmönlähde.

  Valitse joko infrapunasauna, sähkökiukaalla varustettu sauna tai perinteinen puukiuas.

  Infrapunasaunassa on lämpöä säteilevä valo. Modernit infrapunasaunat eivät ole kuitenkaan yhtä suosittuja kuin puu- tai sähkökiukaalla varustetut saunat.

  Yleisintä on asentaa sähkökiuas. Sauna on liitettävä sähköverkkoon, jos valitset tämän ratkaisun.

  Käytä sen sijaan puukiuasta, jos pidät aidosta savun ja polttopuiden tuoksusta. Tässä tapauksessa on tärkeää ottaa huomioon paloturvallisuus. Ota yhteyttä ammattilaiseen, jos et ole varma, miten hormi ja uuni asennetaan.