Unelma toteutuu nopeasti. Runko on jo katon alla, ikkunat ja ovi asennettu ja lattia tehty. Eristystöiden jälkeen voi päättää, käytätkö lisärakennusta saunana, varastona, työhuoneena vai vierasmajana.

Unelma toteutuu nopeasti. Runko on jo katon alla, ikkunat ja ovi asennettu ja lattia tehty. Eristystöiden jälkeen voi päättää, käytätkö lisärakennusta saunana, varastona, työhuoneena vai vierasmajana.

Työn onnistumisen keskeiset edellytykset ovat, että rakennuksen pohja on valmis ja tasainen. Perustana voi olla valettu laatta, sokkeli tai mallimökin tapaan pilarit.

LUE: Näin rakennat pisteperustukset korpeen

Perustan päälle asennetaan aluskehikko, jonka varaan rakennus nousee. Lattian runko naulataan aluskehikkoon 600 mm (k/k) välein. Tästä eteenpäin mökin teko sujuu nopeasti.

Paksut hirsimökin periaatetta noudattelevat seinälaudat ladotaan kerros kerrokselta.

Mökkiin tarvitaan yksi naula joka nurkkaan!

Lähes kaikki tämänkaltaisten pikkumökkien valmistajat sahaavat rakennusaineet asennusvalmiiksi ja kokoamisperiaate on hyvin yksinkertainen.

Seinälautoja joutuu pakottamaan paikalleen lyömällä. Laudan syrjään ei saa lyödä ilman välikappaletta, ettei pontti mene rikki.Kokoamistapa ei ole vakuuttavan tuntuinen, mutta yksi 100 mm naula jokaisen kerroksen kussakin kulmassa riittää. Tästä seuraa, että et tarvitse mökin kokoamiseen oikeastaan muita työkaluja kuin vasaran ja sahan.

Seinät nousevat parissa tunnissa

Tottumaton rakentaja voi alkaa hermostua vaiheessa, jossa seinälaudat on asennettu päällekkäin, naulattu kiinni ja rakennus on noussut ikkunoiden tasalle. Ikkunoiden sivut tuntuvat sekä kieroilta että huterilta.

Ei syytä huoleen! Osat jäykistyvät ja oikenevat heti, kun ikkunoiden yli kulkevat, yhtenäiset laudat on asennettu.

Muutaman tunnin kuluttua seinät on saatu valmiiksi ja kurkihirsikin on paikallaan ja kiinni. Kurkihirsikin oli tehtaalla valmiiksi mittaansa sahattu.

Viimeisiä työvaiheita ovat katon teko sekä ikkunoiden ja oven asennus.

Lataa koko artikkeli, niin saat työohjeet.

Seinälaudat nostellaan päällekkäin kuin hirsirakennuksen hirret. Yksittäiset laudat on sahattu muotoon, joka lukitsee ne lujasti toisiinsa, joten yksi naula kulmaa kohti riittää pitämään nurkkaliitoksen paikallaan.

Viimeinen vuota tulee harjapuun kohdalle ja se peittää molempien lappeiden yläosan. Huopa kiinnitetään päädyissä kolmiolistoihin. Viimeistele päätyjen reunat peitelaudalla tai peltisellä muotolistalla.

SARJA: Rakenna mökki, sauna ja ulkopalju

Rakensimme syvälle korpeen mökin. Muutimme mökin saunaksi ja rakensimme sen kylkeen paljun. Lue kaikki projektit tästäOSA 1: Rakenna mökin ja paljun perustukset keskelle metsääOSA 2: Rakenna mökki valmiista osista yhdessä päivässä (tämä juttu)OSA 3: Muuta mökki saunaksi OSA 4: Rakenna palju