Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Näin teet tiiviin vesieristyksen

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Vesieristys pitää tehdä oikein. Sen pitää täyttää kaikki säännökset ja suojata kylpyhuoneen rakenteita vedeltä. Onneksi vesieristäminen on melko helppoa. Katso tästä, miten teet sen.

Johdanto

Laatoitus ei ole vesitiivis. Se vain hylkii vettä. Laattapinta on helppo pitää puhtaana, ja se kestää pitkään, mutta vesitiivis se ei ole.

Märkätiloiksi nimitetään tiloja, jotka on varustettu lattiakaivolla ja joiden seinät sekä lattia joutuvat alttiiksi roiskevedelle. Märkätilan lattia vedeneristetään aina, seinät kokonaan tai osittan tilan vedenkäytön määrän mukaan.

Usein vesieristykseen käytetään siveltävää vesieristemassaa. Paksua maalimaista ainetta levitetään lattiaan ja seiniin kerroksina. Kuivuessaan vesieriste muodostaa kumimaisen pintakerroksen. Kulmissa, putkiläpivienneissä ja rakenteissa, joiden liikkuminen voi saada eristeen repeämään, vesieristys vahvistetaan verkolla tai saumanauhalla.

Perustietoa vesieristyksestä

  • Mitä märkätilat ovat? Märkätilat ovat tiloja, joissa on lattiakaivo, eli kaikki kylpyhuoneet ja jotkin keittiöt.

  • Mikä vesieriste on? Vesieriste on ainekerros, joka estää vettä imeytymästä lattiaan ja seiniin. Sanaa käyte-tään maali- tai tahnamaisesta massasta, joka muodostaa tiiviin kalvon.

  • Pitääkö kaikki märkätilat vesieristää? Kaikkiin tiloihin voidaan toki asentaa sivel-tävä vesieriste, mutta pakollinen se on vain tietyissä rakenteissa. Märkätilan lattiaan päällysteen alle ja seinään pinnoitteen taakse on tehtävä vedeneristys.

  • Riittääkö pelkkä vesieriste? Ei. Jos vesieristys on pakollinen, se on suojat-tava iskuilta laatoituksella tai muulla hyväk-sytyllä pintamateriaalilla.

  • Onko koko märkätila eristettävä? Vesieriste ja laatoitus on tietyissä rakenteissa asennettava vain roiskevedelle altistuvalle alueelle. Muita saman tilan seiniä koskevat vaatimukset ovat lievemmät.

  • Mistä märkätilamateriaaleja saa? Vesieristysmateriaaleja myyvät useimmat rauta-kaupat. Materiaalit myydään järjestelminä, jotka täyttävät vaatimukset ja takaavat vesitiiviyden vain ohjeiden mukaan käytettyinä.

Ohjeet

Tiivistä jälkeä

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Esimerkkikylpyhuone on ihanteellinen vesieristys- ja laatoituskohde. Vesieris-tys onkin ainoa vaihtoehto, jos aiot tehdä työn itse. Seinät ovat nimittäin kevyelle rungolle asennettua märkätila-kipsilevyä. Märkätilan pinnoitteena voi-daan käyttää myös kaakelilaattoja, klinkkeri- tai luonnonkivilaattoja sekä muovimattoa hitsatuin saumoin.

Olemme päättäneet asentaa vesi-eristeen kaikkiin seiniin. Se on helpom-paa, ja sisustusta voi myöhemmin muuttaa vapaasti. Eivätkä lasten vesi-leikitkään aiheuta huolta.

Ohje noudattaa käytetyn tuotteen käyttöohjetta. Muutoin lopputulos ei täyttäisi vaatimuksia eikä takuuehtoja.

1

Vahvista aluksi kaikki liitoskohdat. Vahvistamiseen käytetään vahvike-nauhaa, joka ei repeydy rakenteiden liikkuessa. Levitä siveltimellä liitoksen molemmin puolin runsaasti vesieristettä (esimerkissä LIP VS 30).

2

Paina vahvikeverkko märkään vesieristeeseen. Verkko on samalta valmistajalta ja hankitaan yhdessä vesieristeen kanssa, koska materiaalit muodostavat vaatimukset täyttävän lopputuloksen vain yhdessä käytettyinä.

3

Lattian nurkissa on hieman taiteiltava vahvikenauhan kanssa. Olemme leikanneet nauhaan terävät kärjet, jotta se ei muodosta liian paksua kerrosta. Laatoittaminen on helpompaa, kun alusta on tasainen.

4

Painele laskokset ja ilmakuplat pois kuivalla siveltimellä, kunnes vahvikeverkko on tasainen. Levitä reilu kerros nestemäistä vesieristettä verkon pinnalle.

5

Vahvista myös putkiläpivientien ja vastaavien vesieristys vahvike-verkolla. Vahvistus tehdään edellä kuvatulla tavalla verkolla ja vesieristeellä. Varmin ratkaisu ovat putkiläpivientien tiivistyskaulukset.

6

Jos sopivia tiivistekauluksia ei ole saatavilla, leikkaa verkosta putki-vienteihin sopivat palat. Levitä reilu kerros vesieristettä tiivistettävään kohtaan, paina verkko kiinni tiiviisti ja levitä päälle vesieristettä.

7

Levitä seiniin ja lattiaan kaksi kerrosta vesieristettä telalla. Anna kunkin kerroksen kuivua parisen tuntia. Kuivuttuaan vesieristeen on oltava vähintään 1 mm paksu. Voit tarvittaessa levittää kolmannen kerroksen.

Piirustus

Video

TEKNIIKAT: Vesieristeen levittäminen

Valitse järjestelmä, jonka osat toimivat yhteen

TEKNIIKAT: Vesieristeen levittäminen putkien ympärille

Erikoiskauluksilla vesieristeestä tulee tiivis

TEKNIIKAT: Seinä- ja lattialaatat

Jaa pinnan kenttiin, jotta linjat pysyvät suorina

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin