Näin teet tiiviin vesieristyksen

Tärkeintä kylpyhuoneen rakentamisessa tai remontoinnissa ei ole laattojen asentaminen tai kalusteiden ja altaiden valitseminen. Ehdottomasti tärkeintä on märkätilan vedeneristys, jota kukaan ei kuitenkaan näe valmiissa kylpyhuoneessa. Eristyksen kanssa hutiloinnista voi aiheutua erittäin vakavia ja kalliita seurauksia.

Johdanto

Sinä tai vieraasi ette tule näkemään eristystä millään tavalla. Siitä huolimatta kosteiden tilojen vedeneristys on yksi tärkeimmistä taloon tehtävistä asioista.

Märkätilan eristys muodostaa kylpyhuoneeseen (tai muihin märkätiloihin) vettä hylkivän kalvon. Vaikka laatat ja saumat voivat vaikuttaa kovilta ja kestäviltä, ne eivät ole vesitiiviitä.

Saumat voivat murtua, ja jos ne ovat usein veden peitossa, vesi tunkeutuu hitaasti mutta varmasti niistä läpi alla oleviin materiaaleihin.

Ja huolimatta siitä, onko alla betonia vai puuta, kosteusvaikutukset ovat tuhoisia pitkän ajan kuluessa. Siksi vakuutus ei korvaa kosteusvaurioita kunnostetussa kylpyhuoneessa, jossa ei ole märkätilan eristystä. Tällöin riskinä on, että itse omistajalle koituu valtava lasku.

Helppoa ja erittäin tärkeää

Onneksi märkätilan vedeneristäminen ei ole vaikeaa; se vaatii vain hieman vaivannäköä ja tinkimätöntä työotetta. Vesi löytää kyllä tiensä, myös aivan pienten halkeamien ja rakojen läpi. Vesi on myös siinä mielessä haitallista, että se tekee tuhojaan pitkän ajan kuluessa.

Lattioille ja seiniin sivellettävän ja telalla levitettävän paksun tiivistemassan lisäksi kannattaa käyttää vahvikekankaasta valmistettuja läpivientivahvikkeita. Vahvikkeita on saatavana eri kokoja, jotta ne sopivat eri putken halkaisijoihin. Näin niitä ei tarvitse leikata. Vahvikkeiden avulla voit tehdä putkien ja lattiakaivojen ympäristöistä täysin tiiviitä.

Kaikkiin kulmiin lisätään vahvikekangaskaistaleita, jotka laitetaan kahden märkätilojen eristemassakerroksen väliin. Päälle tulee vielä kaksi ilmoitetun paksuista kerrosta lisää.

Käytä vain yhtä tuotesarjaa

Nestemäisten märkätilaeristeiden valmistajia on useita. Jos sinulla ei satu olemaan etukäteen jotain suosikkimerkkiä, valitsemallasi tuotemerkillä ei ole niin väliä. Jos putkia ja lattiakaivoja on paljon, sinun kannattaa kuitenkin tarkistaa, että niihin löytyy läpivientivahvikkeita.

Sinun on valittava vain yksi valmistaja, jotta kaikki tuotteet ovat samaa merkkiä. Tällöin valmistaja takaa, että tuotteet toimivat optimaalisesti yhdessä. Jos käytät eri tuotemerkkejä, reklamointi on vaikeampaa mahdollisten ongelmien ilmaantuessa. Lisäksi et voi olla täysin varma, että jonkun valmistajan tiivistysmassa toimii hyvin yhdessä jonkun toisen valmistajan vahvikekankaan kanssa.

Tällaisen rakennusprojektin budjetissa ei kannata missään nimessä säästellä.

Perustietoa vesieristyksestä

  • Mitä märkätilat ovat? Märkätilat ovat tiloja, joissa on lattiakaivo, eli kaikki kylpyhuoneet ja jotkin keittiöt.

  • Mikä vesieriste on? Vesieriste on ainekerros, joka estää vettä imeytymästä lattiaan ja seiniin. Sanaa käyte-tään maali- tai tahnamaisesta massasta, joka muodostaa tiiviin kalvon.

  • Pitääkö kaikki märkätilat vesieristää? Kaikkiin tiloihin voidaan toki asentaa sivel-tävä vesieriste, mutta pakollinen se on vain tietyissä rakenteissa. Märkätilan lattiaan päällysteen alle ja seinään pinnoitteen taakse on tehtävä vedeneristys.

  • Riittääkö pelkkä vesieriste? Ei. Jos vesieristys on pakollinen, se on suojat-tava iskuilta laatoituksella tai muulla hyväk-sytyllä pintamateriaalilla.

  • Onko koko märkätila eristettävä? Vesieriste ja laatoitus on tietyissä rakenteissa asennettava vain roiskevedelle altistuvalle alueelle. Muita saman tilan seiniä koskevat vaatimukset ovat lievemmät.

  • Mistä märkätilamateriaaleja saa? Vesieristysmateriaaleja myyvät useimmat rauta-kaupat. Materiaalit myydään järjestelminä, jotka täyttävät vaatimukset ja takaavat vesitiiviyden vain ohjeiden mukaan käytettyinä.

Ohjeet

01
Tiivistä jälkeä 7 Vaihe

Esimerkkikylpyhuone on ihanteellinen vesieristys- ja laatoituskohde. Vesieris-tys onkin ainoa vaihtoehto, jos aiot tehdä työn itse. Seinät ovat nimittäin kevyelle rungolle asennettua märkätila-kipsilevyä. Märkätilan pinnoitteena voi-daan käyttää myös kaakelilaattoja, klinkkeri- tai luonnonkivilaattoja sekä muovimattoa hitsatuin saumoin.

Olemme päättäneet asentaa vesi-eristeen kaikkiin seiniin. Se on helpom-paa, ja sisustusta voi myöhemmin muuttaa vapaasti. Eivätkä lasten vesi-leikitkään aiheuta huolta.

Ohje noudattaa käytetyn tuotteen käyttöohjetta. Muutoin lopputulos ei täyttäisi vaatimuksia eikä takuuehtoja.

1

Vahvista aluksi kaikki liitoskohdat. Vahvistamiseen käytetään vahvike-nauhaa, joka ei repeydy rakenteiden liikkuessa. Levitä siveltimellä liitoksen molemmin puolin runsaasti vesieristettä (esimerkissä LIP VS 30).

2

Paina vahvikeverkko märkään vesieristeeseen. Verkko on samalta valmistajalta ja hankitaan yhdessä vesieristeen kanssa, koska materiaalit muodostavat vaatimukset täyttävän lopputuloksen vain yhdessä käytettyinä.

3

Lattian nurkissa on hieman taiteiltava vahvikenauhan kanssa. Olemme leikanneet nauhaan terävät kärjet, jotta se ei muodosta liian paksua kerrosta. Laatoittaminen on helpompaa, kun alusta on tasainen.

4

Painele laskokset ja ilmakuplat pois kuivalla siveltimellä, kunnes vahvikeverkko on tasainen. Levitä reilu kerros nestemäistä vesieristettä verkon pinnalle.

5

Vahvista myös putkiläpivientien ja vastaavien vesieristys vahvike-verkolla. Vahvistus tehdään edellä kuvatulla tavalla verkolla ja vesieristeellä. Varmin ratkaisu ovat putkiläpivientien tiivistyskaulukset.

6

Jos sopivia tiivistekauluksia ei ole saatavilla, leikkaa verkosta putki-vienteihin sopivat palat. Levitä reilu kerros vesieristettä tiivistettävään kohtaan, paina verkko kiinni tiiviisti ja levitä päälle vesieristettä.

7

Levitä seiniin ja lattiaan kaksi kerrosta vesieristettä telalla. Anna kunkin kerroksen kuivua parisen tuntia. Kuivuttuaan vesieristeen on oltava vähintään 1 mm paksu. Voit tarvittaessa levittää kolmannen kerroksen.

Piirustus

Video

TEKNIIKAT: Vesieristeen levittäminen

Valitse järjestelmä, jonka osat toimivat yhteen

TEKNIIKAT: Vesieristeen levittäminen putkien ympärille

Erikoiskauluksilla vesieristeestä tulee tiivis

TEKNIIKAT: Seinä- ja lattialaatat

Jaa pinnan kenttiin, jotta linjat pysyvät suorina

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Kylpyhuone