Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rakenna laavu

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Haluaisitko rakentaa pihallesi laavun alle 1000 eurolla? Tämä laavu rakennettiin verstaassa talven aikana ja siirrettiin ulos keväällä. Voit rakentaa laavun myös paikan päälle.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikon
Hinta
600 euroa
Rakenna itsellesi laavu

Johdanto

Rakenna suojaksesi laavu

Onko mitään mukavampaa kuin yöpyä luonnon helmassa? Laavussa voi nukkua taivasalla mutta samalla suojassa sateelta.

Voit rakentaa pihallesi laavun näiden ohjeiden avulla ja nukkua taivastalla aina, kun mielesi tekee.

Periaatteessa voit tehdä laavusta juuri sen kokoisen kuin haluat. Yleensä laavussa on istumapaikkoja noin 6-8 ihmiselle ja nukkumatilaa noin 4 ihmiselle.

Laavun eteen voi tehdä nuotiopaikan. Siten laavussa voi lämmitellä ja kuivatella samalla, kun ulkona sataa.

Luontoelämyksiä laavussa

Laavussa voi kokea ainutlaatuisia luontoelämyksiä. Voit yöpyä laavussa ja kuunnella samalla yön ääniä. Jos heräät aikaisin, voit kuunnella, miten luonto herää.

Tee laavusta luonnollisen näköinen

Tämä laavu päätettiin vuorata tuppeen sahatuilla laudoilla. Kun laavu on valmis, se käsitellään tiikkiöljyllä, joka antaa puulle tyylikkään, tumman hehkun.

Voit valita pintakäsittelytavan itse. Toinen hyvä vaihtoehto on käsitellä laavu tervalla. Se näyttää tyylikkäältä ja tuoksuu aidolta.

Laavun katto

Tähän laavuun tehtiin huopakatto. Se on halpa vaihtoehto, joka kestää pitkään. Lisäksi huopakatto on helppo korjata, jos siihen tulee reikä.

Laavuun voi tehdä myös ruohokaton, jolloin laavu sulautuu ympäristöön entistäkin paremmin. Ota kuitenkin huomioon, että katon rakenteen pitää kestää mullan paino.

Laavu on mukava projekti

Laavun rakentaminen on mukavaa. Kaiken ei tarvitse osua kohdalleen millintarkasti, sillä laavu saa näyttää kirveellä veistetyltä.

Rakenna laavu parissa viikonlopussa

Kun materiaalit i ovat valmiina, voit rakentaa laavun parissa viikonlopussa parin kaverin kanssa. Sen jälkeen voitte juhlistaa laavun valmistumista yöpymällä nuotion ääressä.

Ohjeet

Puurunko

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään or buy access tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kaikki puurungon osat kannattaa sa­ hata kerralla, jotta rakentaminen sujuu nopeasti. Laavu nostetaan 40 senttiä irti maasta tolppien avulla.

Takatolpat ovat lyhyempiä kuin etu­ tolpat. Tolppien päät sahataan 13 asteen kulmassa katon kallistuskulman mu­ kaan. Etutolpat sahataan vinoiksi etu­ ja takapuolelta, sillä katon etuosa kallistuu eteenpäin.

Jos lankkujen seassa on kieroja puita, ne kannattaa asentaa mutka ylöspäin. Laavun paino suoristaa kierot lankut ennen pitkää.

1

Kiinnitä lankut (C ja D) tolppiin (A ja B). Varmista, että tolpat ovat oikein päin eli kallistuvat katon suuntaan. Ruuvaa puut kiinni toisiinsa joka kohdasta kahdella 5x110 millin ruuvilla.

2

Nosta runko irti maasta ja ruuvaa loput lankut (C ja D) kiinni pohjakehikkoon pitkillä ruuveilla. Käytä vatupassia, jotta tolpat (A ja B) tulevat pystysuoraan.

3

Ruuvaa lankut (E) kiinni etutolppiin (A). Asenna yksi lankku tolppien eteen ja toinen niiden taakse. Kiinnitä lankut 8,5 senttiä tolppien päiden alapuolelle, jotta katto palkit mahtuvat lankkujen päälle.

4

Kiinnitä lattiapalkit (C) 6x140 millin ruuveilla. Jos lankut ovat kieroja, asenna ne mutka ylöspäin. Voit vääntää kierot lankut suoriksi puristinten avulla. Tarkista aluksi, että pohja on suorassa kulmassa.

5

Tarkista, että tolpat (A ja B) ovat pysty­ suorassa. Kiinnitä lankut (H) tolppiin ja lankkujen (J) päihin lattialankkujen ja lankun (E) puoli väliin. Kiinnitä lankut (H) runkoon 140 millin ruuveilla.

6

Sahaa kattopalkki (F) ja ruuvaa se kiinni. Sahaa palkin päät vinoiksi, jotta ne sopivat tiiviisti lankkua (E) ja etutolppaa vasten.

7

Kiinnitä loput kattopalkit (F). Asenna toisen puolen reunapalkki ja kiinnitä loput yhtä kauas toisistaan. Ruuvaa lankut kiinni taempaan lankkuun (E).

8

Mittaa etuosan kattopalkkien (G) pituus. Sahaa palkkien päät viistossa kulmassa ja kiinnitä palkit pitkien palkkien päihin. Kiinnitä yksi palkki väliaikaisesti ja piirrä siihen oikea sahauskulma vatupassin avulla.

9

Asenna vinotolpat (L). Tarkista aluksi, että muut tolpat ovat pysty suorassa ja kiinnitä vinotuet (K) etutolppien ja etupalkin väliin. Tue vinotolpat kiinni puristimilla, merkitse sahauslinjat ja sahaa tolpat poikki. Ruuvaa vinotolpat kiinni kolmella 140 millin ruuvilla.

Lattia

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään or buy access tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Asenna ensimmäiset lattialaudat (M) etutolppien viereen. Ruuvaa tolppiin aluksi paril ankunpätkää, jotta laudat eivät jää tyhjän päälle. Sahaa lautaan tolppaan sopiva lovi.

2

Kiinnitä toinen lauta kolmen millin päähän ensimmäisestä, jotta laudat mahtuvat laa-jenemaan. Kohdista ruuvit suoraan linjaan suorakulman avulla. Sahaa toiseenkin lautaan lovet tolppien ympärille.

3

Asenna loput lattialaudat samalla tavalla. Mittaa lattian pituus ja säädä raon leveyttä hyvissä ajoin, jotta viimeisestä laudasta tulee vähintään puolen laudan levyinen.

Ulkovuoraus

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään or buy access tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Laavun seinät vuorataan tuppeen sahatuilla laudoilla, jotka asennetaan lomittain kahteen kerrokseen. Alimpien lautojen väliin jätetään leveä rako, ja se peitetään päälle asennettavalla laudalla. Pystylaudoitus kestää säätä varsin hyvin, sillä seiniin satava vesi valuu nopeasti maahan.

Tuppeen sahatut laudat ovat puun muotoisia eli toisesta päästä leveämpiä. Asenna leveimmät laudat alempaan kerrokseen. Asenna laudat ylipitkinä ja sahaa ne lopuksi poikki upotussahalla ohjainkiskon avulla. Käsisirkkeli ja pitkä, suora lauta ajavat saman asian.

1

Kiinnitä vuorilaudat (N) seiniin. Valikoi leveimmät laudat alempaan kerrokseen. Sahaa etupuolen laudat alapäästä viistoiksi. Kiinnitä laudat 4x60 millin ruuveilla.

2

Ruuvaa loput laudat (N) kiinni ylipitkinä. Varmista, että toisen kerroksen laudat ovat tarpeeksi leveitä rakojen päälle. Tarkista vatupassilla, että laudat ovat kutakuinkin suorassa.

3

Sahaa ensimmäisen kerroksen laudat poikki. Räpsäytä merkkilinja värilangalla ylemmän lankun yläreunan tasolle. Purista ohjainkisko kiinni lautoihin ja sahaa viivaa pitkin. Katkaise myös lautojen alapäät.

4

Sahaa etupuolen laudat (N) poikki yläpäästä. Merkitse sahauslinja väri-langalla, purista ohjainkisko kiinni lautoihin ja sahaa laudat poikki.

5

Kiinnitä päällimmäiset laudat. Toisen lautakerroksen asentaminen kannattaa aloittaa nurkasta. Sahaa lauta kahtia ja asenna suorat reunat vastakkain nurkan molemmille puolille.

Katto

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään or buy access tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Katto tehdään ympäripontatusta vanerista. Sahaa levyt sopivan kokoisiksi ennen asentamista.

Paina levyt ponttiin myös harjalla. Kohdista naaraspontti katon harjalle ja paina urospontti kiinni siihen. Laske levy varovasti kiinni kattopalkkeihin ja kiinnitä levy 50 millin ruuveilla. Asenna vanerin päälle kattohuopa.

1

Asenna otsalaudat (N). Sahaa tuppeen sahatusta laudasta sopivat pätkät laavun etu- ja takapuolelle. Ruuvaa otsalaudat väli-aikaisesti päällekkäin. Piirrä harjan kohdalle pystysuora viiva.

2

Sahaa otsalaudat käsisahalla. Ota hyvä asento ja keskity, jotta saumasta tulee siisti. Irrota ruuvit ja paina laudat tiiviisti toisiaan vasten. Ruuvaa otsalaudat kiinni 70 millin ruuveilla noin 45 sentin välein.

3

Asenna kolmiorimat otsalautojen taakse, jotta voit nostaa huovan loivasti otsalaudan päälle. Kiinnitä kolmiorima 4x50 millin ruuveilla.

4

Asenna räystäspellit. Kohdista kattolevyn reuna 4 senttiä lankun (E) yli, jotta räystäs-pellin taakse jää tarpeeksi tilaa otsalaudalle. Laavun takana räystäspellin pitää ulottua 1,5 senttiä vuorilautojen yli.

5

Voit pohjustaa katon kattotasoitteella, jotta huopa tarttuu varmasti kiinni vaneriin. Levitä katolle tasainen kerros tasoitetta telalla tai leveällä pensselillä.

6

Asenna kattohuopa. Liimapohjainen huopa pitää asentaa oikeaan paikkaan heti kerralla, sillä sitä on vaikea liikutella. Liimaa ensimmäinen vuota räystäälle. Asenna seu-raavat vuodat limittäin edellisten päälle.

7

Suojaa laudat lopuksi puuöljyllä. Nämä laudat käsiteltiin kahteen kertaan tummalla tiikkiöljyllä.

Materiaalit

75x75 mm tolppaa:

 • 2 tolppaa (A) á 160 cm
 • 2 tolppaa (B) á 125 cm

45x95 mm lankkua:

 • 5 osaa lattiarunkoon ja lattiaan (C) á 231 cm
 • 2 osaa lattiarunkoon (D) á 234 cm4 lankkua (E) á 234 cm
 • 5 pitkää kattopalkkia (F) á 230 cm
 • 5 lyhyttä kattopalkkia (G) á 75 cm
 • 2 poikkilankkua (H) á 265 cm
 • 1 poikkilankku (J) á 234 cm
 • 2 vinotukea (K) á 54 cm
 • 2 vinotolppaa (L) á 118 cm

21x95 mm höylättyä lautaa:

 • 50 metriä lattiaan (M)

Tuppeen sahattua lautaa:

 • 90 metriä ulkovuoraukseen ja otsalaudoiksi (N)

12 mm vaneria:

 • 3 levyä (P) á 122x244 cm

Lisäksi:

 • 6 metriä kolmiorimaa
 • 5 metriä räystäspeltiäKattotasoitetta
 • Liimautuvaa kattohuopaa (10 m rulla) + huopanauloja
 • Ulkoruuveja: 4x50, 4x60, 4x70, 5x110, 6x140 mm
 • Puuöljyä

Erikoistyökalut

 • Upotussaha ja ohjainkisko

Vie aikaa

Noin viikon.

Hinta

Noin 600 euroa.

Vaikeusaste

Laavun rakentaminen ei ole vaikeaa, mutta siinä on paljon työtä. Laavun siirtäminen on raskasta.

Piirustus

Kirjaudu sisään or buy access tai osta käyttöoikeus

3D-malli

3D-malli

Kirjaudu sisään or buy access tai osta käyttöoikeus, jotta näet 3D-malli

Laavu

Laavussa on pohjakehikko, joka on asennettu tolppien varaan 40 senttiä maan pinnan yläpuolelle.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kirjaudu sisään or buy access tai osta käyttöoikeus, jotta näet 3D-malli

Puurunko

Kattopalkit yhdistyvät toisiinsa etutolppien ja palkkien päällä. Palkit ovat etutolppien molemmilla puolilla.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kirjaudu sisään or buy access tai osta käyttöoikeus, jotta näet 3D-malli

Lattia

Lautaan on sahattu lovi, jotta se mahtuu tolpan viereen. Alle on asennettu kapulat jokaisen tolpan tueksi.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kirjaudu sisään or buy access tai osta käyttöoikeus, jotta näet 3D-malli

Ulkovuoraus

Lomalaudoituksessa päällimmäinen lauta asennetaan kahden alemman laudan keskelle.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kirjaudu sisään or buy access tai osta käyttöoikeus, jotta näet 3D-malli

Räystäspelti

Räystäspelti yltää 1,5 senttiä ulkovuorauksen päälle ja johtaa veden pois rakenteista.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Merkitse viistot kulmat helposti

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Rakenna laavu
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
  • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
  • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
  • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin