Eristetty vierasmaja 20.000 eurolla

Vierasmaja ei ole pelkkä ylimääräinen oleskelutila pihalla, sillä saat samalla lisää makuupaikkoja - ja ympäri vuoden, jos eristät vajan. Yksinkertainen rakenne koostuu seinäkehikoista ja yksilappeisesta katosta.20 000 euroa saattaa kuulostaa paljolta, mutta säästät huomattavasti rahaa rakentamalla vierasmajan itse. Ja jos jätät pois joitakin yksityiskohtia, kuten OSB-levyt, voit tehdä vierasmajan edullisemmin.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 viikkoa
Hinta
20.000 euroa

Johdanto

Saat meiltä neuvot vierasmajan rakentamiseen itselle, perheen teini-ikäisille tai joskus yökylässä käyville ystäville ja sukulaisille, jos kuulut niihin lukuisiin ihmisiin, jotka kaipaavat pihaan ylimääräistä mökkiä.

Tästä vierasmajasta tulee luksusversio - sisään tulvii valoa, lukkoponttilattia on tyylikäs ja sisäseinillä sekä -katossa on kipsilevyjä.

Mökin ympärillä on terassi, jossa mahtuu ruokailemaan. Ihastuttava vierasmaja voidaan eristää kokonaan, jolloin sitä voidaan käyttää ympäri vuoden.

Eristetty vierasmaja pitää sekä kylmän että lämpimän loitolla, joten siitä on hyötyä myös hellekausina, jolloin se ei kuumene liikaa.

Voit rakentaa eristämättömän mökin, jos eristystä ei tarvita. Voit myös rakentaa pienemmän vierasmajan, jos et tarvitse kaikkia 24 neliömetriä. Terassikin voi olla pienempi tai suurempi. Projekti on helppo mukauttaa tarpeisiisi ja toiveisiisi.

Näissä rakennusohjeissa on:

 • Vaihe vaiheelta etenevät ohjeet
 • Rakennuspiirustukset
 • Materiaalilista
 • Video
 • 3D-kuvat

LUE LISÄÄ: Aurinkokennotuuletin raikastaa ilman ilmaiseksi

Ohjeet

01
Perusta 6 Vaihe

Vierasmajan perustuksesta tehdään luja. Perustuksen poikkipalkit (A ja B) kootaan ensin ja kiinnitetään vahvoihin kierretankoihin, jotka valetaan kiinni betoniin. Poraa palkkiin (A) reiät kierretankoja varten ja ruuvaa sitten paikalleen mutteri ja leveä aluslevy, jonka päällä palkki voi levätä. Menetelmän avulla on helppo säätää rakennetta siten, että se on täysin suorassa. Koolauspuut ruuvataan tukipalkkiin (A) ja EPS-levyt asennetaan niiden väliin eristykseksi. Lattia peitetään lopuksi OSB-levyillä.

Eristetyn vierasmajan pisteperustus 1

Pylväsperustus tehdään betonivalusta, jossa on kierretangot, mutterit ja aluslevyt. Tämän ansiosta tukipalkit (A ja B) on helppo säätää suoraan mutteria kiertämällä.

Palkki kiinnitetään eristetyn vierasmajan perustukseen 2

Tukipalkki (A) kiinnitetään pisteperustukseen, joka koostuu betoniin valetuista kierretangoista. Kun säädöt on tehty, katkaise kierretanko kulmahiomakoneella yläpuolen mutterin päältä.

Eristetyn vierasmajan koolauspuut kiinnitetään palkkiin 3

Liitä koolauspuut (B) tukipalkkiin (A). Ne sijoitetaan 50 sentin etäisyydelle toisistaan, sillä se vastaa lattiassa käytettävän EPS-eristelevyn leveyttä.

Eristetyn vierasmajan koolauspuut kiinnitetään suurilla ruuveilla 4

Koolauspuut (B) ruuvataan kiinni pitkillä ruuveilla - yhdellä kohtisuoraan tukipalkin (A) läpi koolauspuuhun ja toinen viistosti yläpuolelta. Koolauspuita tuetaan lisäksi kolmesta kohdasta, jotta rakenne pysyy vakaana ja tukee hyvin lattiaa.

Kattorimat asennetaan eristettyyn vierasmajaan 5

Ruuvaa rimat (C) kiinni koolauspuiden sivuille, jotta eristeet voivat tukea niihin. Ne kiinnitetään siten, että riman yläreuna on 10 senttiä koolauspuun yläreunaa alempana. Se vastaa EPS-levyn paksuutta.

EPS-levyt asennetaan eristetyn vierasmajan koolauspuiden välin 6

Aseta EPS-levyt lattiakoolauksen väleihin (B) ja peitä ne OSB-levyillä (J), niin saat lujan lattian. OSB-levyt liimataan yhteen ponteistaan. Yhteen liittämisen jälkeen ne naulataan kiinni koolauspuihin.

02
Seinät 11 Vaihe

Seinäkehikoiden pystykoolauksen palkkien on oltava tarkalleen paikallaan. Muussa tapauksessa seinäkehikoiden yhdistäminen käy hankalaksi. Tilasimme puutavaran mittojen mukaan, mutta voit katkaista ne myös itse, kunhan mittaat ja sahaat tarkasti.

Eristetyn vierasmajan kehikot yhdistetään 1

Aloita tekemällä takimmainen seinäkehikko, sitten kaksi viistoa päätyseinää ja vielä lopuksi etuseinän painavin kehikko.

Seinäkehikot on sijoitettava niin, että ne ovat 2 senttiä tukipalkin ulkopuolella (A). Siten varmistetaan, että OSB-levyt, joilla sisäseinät verhoillaan, yltävät alas asti ja peittävät tukipalkit alhaalla mutta niin, että levyjen ympärille jää hieman ilmarakoa.

Aseta eristetyn vierasmajan kehikon kaikki osat lattialle 2

Aseta kaikki seinäkehikon osat (D, E ja F) lattialle - sekä pystypalkit että seinän tukipalkit ylös ja alas. Pystypalkit sijoitetaan 60 sentin päähän toisistaan, jotta ikkunoille ja oville jää tilaa.

Aseta eristetyn vierasmajan ylä- ja alapalkki paikoilleen 3

Aseta seinän ylä- ja alapalkit paikalleen, kun olet mitannut ja merkinnyt pystypalkkien tarkat sijainnit Ruuvaa palkit kiinni toisiinsa, kun liitoskohdat ovat tiedossa.

Eristetyn vierasmajan takaseinän kehikko nostetaan pystyyn 4

Valmis seinäkehikko pystytetään. Vahvaranteisista apulaisista on iloa, sillä kuusi metriä pitkä kehikko on painava.

Eristetyn vierasmajan kehikko ruuvataan kiinni ylä- ja alapalkkiin 5

Kehikko ruuvataan kiinni lattiaan ja tukipalkkiin, kun olet varmistanut, että se on oikeassa kohdassa. Pitkät ruuvit kierretään kiinni noin metrin päähän toisistaan.

Eristetyn vierasmajan tolpat kiinnitetään väliaikaisesti 6

Kiinnitä pystykoolauspuut (F) väliaikaisesti seinäkehikoita kootessa. Tämä helpottaa yläpalkkiin (E) kiinnittämistä, sillä päätyseinien kaikki koolauspuut ovat eripituisia.

Eristetyn vierasmajan seinäkehikko nostetaan pystyyn 7

Seinäkehikko nostetaan pystyyn, asemoidaan ja pidetään aluksi paikallaan puristimilla. Kun seinäkehikko on tarkalleen paikallaan, se ruuvataan kiinni lattiaan ja takaseinän kehikkoon.

Eristetyn vierasmajan julkisivun kehikko tehdään lopuksi 8

Rakenna lopuksi etuseinän kehikko. Pystykoolaukset (F) ruuvataan tilapäisesti kokoon samalla tavalla kuin päätyseinissä, jotta kehikko voidaan nostaa pystyyn ilman yläpalkkia (E). Se helpottaa huomattavasti painavan kehikon nostamista.

Huomaa: Voit suurentaa kuvaa napsauttamalla.

Eristetyn vierasmajan yläpalkki ruuvataan kiinni 9

Ruuvaa yläpalkki (E) kiinni yläpuolelta, kun olet pystyttänyt etukehikon ja asettanut sen tarkasti paikalleen. Pystypalkit (F) kiinnitetään tilapäisesti OSB-levyillä. Ne irrotetaan heti, kun kehikko on ruuvattu kiinni.

Eristetyn vierasmajan kehikko ruuvataan kiinni alaosastaan pitkillä ruuveilla 10

Kiinnitä kehikko alhaalta pitkillä ruuveilla sille varattuun alapalkkiin.

Eristetyn vierasmajan seinät ruuvataan julkisivun kehikkoon 11

Kiinnitä myös päätyseinien kehikot etukehikkoon pitkillä ruuveilla. Tässäkin ruuvit sijoitetaan noin metrin päähän toisistaan. Silloin seinäkehikot pysyvät tukevasti paikoillaan joka kohdassa.

03
Verhoilu osb-levyillä 5 Vaihe

Neljä seinäkehikkoa muodostaa vierasmajan kantavan rakenteen. OSB-levyt jäykistävät vielä rakennetta ja tekevät rakennuksesta vakaamman.

OSB-levyt ruuvataan kiinni vierasmajan runkoon. Levyt ruuvataan kiinni myös paikkoihin, joihin tulee ikkunoita tai ovia, vaikka levyt peittäisivät aukot. Levyt on nimittäin paljon helpompi katkaista ruuvaamisen jälkeen. Se säästää esimerkiksi mittaamiseen kuluvaa aikaa.

Mittaa eristetyn vierasmajan OSB-levyistä tehtävä julkisivuverhous 1

Mittaa OSB-levyjen paikat seinällä (J). Niiden on ulotuttava alareunan tukipalkin (A) eteen, jotta se on suojassa eikä jää näkyviin. Lisäksi alapalkin alle kiinnitetään tiheäsilmäinen verkko, joka pitää linnut ja muut eläimet poissa vierasmajan alta.

OSB-levyt asennetaan eristettyyn vierasmajaan 2

Asenna OSB-levyt (J) kaikkiin seiniin. Aloita toiselta puolelta alhaalta ja jatka siitä. Kiinnitä ensimmäinen levy yhdellä ruuvilla seinien ylänurkkaan, jotta voit säätää sen täysin oikeaan asentoon.

Tarkista, että eristetyn vierasmajan ensimmäinen levy on suorassa 3

Tarkista, että ensimmäinen levy on täysin suorassa, ja ruuvaa se kiinni joka puolelta. Levyjen alarivin on oltava tarkalleen paikallaan.

Eristetyn vierasmajan OSB-levy sahataan sen kiinni ruuvaamisen jälkeen 4

Sahaa OSB-levy vasta ruuvaamisen jälkeen. Levyllä on helpompi peittää aukko kuin mitata tarkasti jokainen levy ennen kiinnittämistä.

Seuraavat OSB-levyt asennetaan eristettyyn vierasmajaan 5

Asenna seuraava OSB-levyjen rivi (J). Kun olet saanut ensimmäisen rivin paikalleen tarkalleen vaakasuoraan, sinun tarvitsee vain asettaa seuraava rivi ensimmäisen päälle ja kiinnittää levyt. Kaikissa ulkoseinissä on oltava OSB-levyt.

04
Tukirakenne katon alla 6 Vaihe

Eteen korkeammalle asennetun yläpalkin ja takaseinän matalamman yläpalkin väliin asennetaan kattopalkit, joista muodostuu yksilappeinen katto.

Kattopalkit sijoitetaan 60 sentin etäisyydelle toisistaan. Ne työntyvät hieman ulos molemmista päädyistä muodostaen katon räystäät. Teemme räystäästä hieman pidemmän edessä kuin takana.

Kaikki kattopalkit lovetaan, jotta ne voidaan asettaa lepäämään yläreunan tukipalkkien päälle. Kattopalkkien päälle asennetaan OSB-levyt, jotka muodostavat kiinteän ja lujan sisäkaton.

Parrut asetetaan eristetyn vierasmajan yläjuoksuun 1

Aseta kattopalkki paikalleen ja merkitse kohta, joka lovetaan. Se sujuu helpoiten, jos käytät suorakulmaa. Lovet varmistavat, että kattopalkit lepäävät tasaisesti yläpalkin päällä eikä vain yhdessä kohdassa.

Eristetyn vierasmajan kattoparrut kiinnitetään yläjuoksuihin pitkillä ruuveilla 2

Kattopalkit kiinnitetään pitkillä ruuveilla katon tukipalkkeihin. Uloimmat kattopalkit kannattaa maalata ennen niiden asentamista, jos vierasmaja aiotaan maalata. Palkit myös viistotaan päistä, jotta niistä saadaan pystysuorat.

OSB-levyt asennetaan eristetyn vierasmajan katolle 3

Aseta OSB-levyt katolle. Niiden on muodostettava tukeva alusta katon päällysteelle. Levyt yhdistetään toisiinsa ponteista, ja puuliimaa käytetään kaikissa liitoksissa. Levyjen paksuus on 18 milliä, ja ne kestävät tarvittaessa myöhemmin kävelemistä.

Eristetyn vierasmajan levyt isketään yhteen palikan avulla 4

Levyt napautetaan huolellisesti yhteen palikalla, kunnes liitos on täysin tiivis. Älä koskaan lyö levyjä suoraan vasaralla, sillä se rikkoo reunat. Pyyhi ylimääräinen liima pois ennen kuin se kuivuu.

Eristetyn vierasmajan levyt ruuvataan kiinni, kun ne on liimattu yhteen 5

Ruuvaa levyt kiinni heti, kun ne liimattu kunnolla paikoilleen.

Eristetyn vierasmajan levyt katkaistaan, kun ne kaikki on asetettu paikoilleen 6

Levyt katkaistaan katon reunojen mukaan, kun ne on asetettu paikoilleen. Levyt on helpointa kiinnittää mittaamatta ensin tarkasti jokaista levyä, ja lopuksi ylimääräinen osa levystä katkaistaan pois pyörösahalla.

05
Katon päällyste 5 Vaihe

Katolle levitetään kestävä kumimatto, joka ostetaan yhtenä suurena kappaleena. Silloin sinun ei tarvitse murehtia maton leikkaamista ja liittämistä. Kumimatto liimataan kattoon sen mukana saatavalla liimalla. On tärkeää käyttää juuri kumimatolle tarkoitettua liimaa.

Katon reunoihin kiinnitetään reunalistat paitsi takaosaan, josta vesi valuu pois. Listan tarkoituksena on varmistaa, että katon saa viimeisteltyä siististi. Kumimatto on kierrettävä listan päälle. Sitten se liimataan kiinni ja peitetään lopuksi räystäslevyllä, joka kiinnitetään ruuveilla.

Eristetyn vierasmajan katon rakentaminen 1

Katon rakenne

Kumimatto asetetaan eristetyn vierasmajan katolle 2

Aseta kumimatto katolle. Tässä se on toimitettu mittojen mukaan hieman lopullista kokoa suurempana. Siksi se ulottuu hieman katon reunojen yli.

Liima levitetään eristetyn vierasmajan kattoon 3

Levitä liima katolle, kun olet taittanut puolet kumimatosta katon toiselle puolelle. Liima levitetään helpoiten tasaiseksi kerrokseksi maalitelalla ja jatkovarrella.

Kumimatto laitetaan eristetyn vierasmajan katolle levitetyn liiman päälle 4

Aseta kumimatto liiman päälle ja paina se kiinni harjalla. Tee sitten sama toiselle puolelle.

Liimaa levitetään eristetyn vierasmajan katon yläreunalistan päälle 5

Levitä liimaa reunalistaan (T), kattoon ja kulmaan katon ja listan väliin. Paina sitten kumimatto tiukasti kiinni liimaan. Listan päälle ruuvataan räystäslevy, joka suojaa katon reunaa ja viimeistelee sen kauniisti.

06
Eristys 5 Vaihe

Nyt on aika eristää vierasmaja sisältä, jotta sitä voi käyttää ympäri vuoden. Eristys suojaa vierasmajaa ulkoilman kylmyydeltä ja kuumilta lämpötiloilta helteisinä kesäpäivinä.

Eristetyn vierasmajan sisäpuolen eristys 1

Eriste asennetaan koolauspuiden väliin seiniin sekä kattopalkkien väliin. Katossa eristeen ja sisäkaton väliin jätetään 2 sentin ilmarako. Se sallii kosteuden tuulettumisen pois.

Asenna eristeen alle ensin OSB-levyt ja sitten kipsilevyt.

Eristetyn vierasmajan pystykoolausten väliset etäisyydet mitataan 2

Mittaa koolausten väli (F) eristeen leikkaamista varten. Lisää 1 sentti molemmille puolille siten, että eristys leikataan hiukan ylipitkäksi. Silloin eriste istuu reunoistaan tiiviisti.

Eristetyn vierasmajan eristemateriaalit sahataan 3

Eriste leikataan hieman ylimittaiseksi. Eristeen leikkaamiseen on olemassa erityisiä eristeveitsiä. Voit käyttää myös vaikkapa vanhaa leipäveistä.

Eristemateriaalit asetetaan eristetyn vierasmajan pystykoolausten väleihin 4

Työnnä eriste paikalleen kattopalkkien väliin (F). Kun eristepalaset ovat hieman liian suuria, ne pysyvät varmasti paikallaan, ja eriste yltää tiiviisti reunoihin saakka. Eriste painetaan koolauspuiden väleihin siten, että se täyttää koko tilan ja on samalla tasolla koolauspuiden etureunan kanssa.

Eristemateriaalit asetetaan eristetyn vierasmajan kattoparrujen väleihin 5

Asenna eristeet myös kattopalkkien (H) väliin siten, että vierasmaja on eristetty kaikilta pinnoiltaan. Katossa eristeen ja sisäkaton väliin on jätettävä 2 sentin rako (J).

07
Osb-levyt sisäseinissä 5 Vaihe

Seinät ja katot verhoillaan OSB-levyillä myös sisällä. Siten rakennuksesta tulee vakaa.

Levyt yhdistetään toisiinsa ponteista, ja ne ruuvataan kiinni seiniin limittäin. Asenna ne siis niin, etteivät kaikki saumat ole kohdakkain.

Jätä lattian ja seinälevyjen väliin 1 sentin etäisyys. Kiinnitä teippiä kaikkiin kulmiin ja levyjen reunoihin. Siten estetään veto sekä kostean sisäilman kertyminen eristeeseen.

OSB-levyt asetetaan eristetyn vierasmajan eristemateriaalien päälle 1

Aseta OSB-levyt (J) eristeen päälle. Varmista, että asetat ensimmäisen rivin oikein. Muista kopauttaa levyt tiiviisti yhteen ennen niiden ruuvaamista kiinni koolauksiin.

OSB-levyt asennetaan eristetyn vierasmajan sisäpuolelle 2

Seuraava OSB-levyjen rivi asennetaan. Se asennetaan limittäin niin, etteivät liitokset osu samaan kohtaan kuin alemmassa rivissä. Saat luonnollisen limityksen, jos aloitat rivin palasella, jonka katkaisit edellisen rivin lopusta.

OSB-levyt asetetaan eristetyn vierasmajan katolle 3

OSB-levyt (J) asennetaan kattoon siten, että eristys peittyy sielläkin. Aloita katon yhdestä kulmasta ja jatka siitä ensin sivulle ja sitten eteenpäin. Kattotuki on kätevä, jos käytössä ei ole apukäsiä.

Eristetyn vierasmajan levyjen reunojen tiivistäminen teipillä 4

Kaikkien levyjen reunat tiivistetään teipillä. Se estää vedon ja myös kosteuden pääsyn rakenteisiin sisäpuolelta.

Eristetyn vierasmajan sisäseinät on tiivistetty 5

Sisäseinät tiivistetään kaikista liitoskohdista. Alarivin alla olevat kiilat varmistavat 1 sentin etäisyyden lattiaan. Niin levyt saavat tilaa laajentua ja liikkua hieman.

08
Kipsilevyjen asennus 6 Vaihe

OSB-levyjen päälle asennetaan kipsilevyjä. Kipsilevy on helppo asettaa kiinteälle pinnalle, kuten OSB-levylle. Siten sinun ei tarvitse osua esimerkiksi koolauspalkkeihin tarkasti, vaan voit ruuvata mihin tahansa kohtaan alustaa.

Jos sinulla ei ole ketään apuna, tarvitset kattotuen pitämään levyt paikoillaan, kun kiinnität niitä ylös.

Kaikki saumat tasoitetaan saumausmassalla ja vahvistetaan sitten saumanauhalla. Seinät hiotaan täysin tasaisiksi ja maalataan lopuksi.

Eristetyn vierasmajan kipsilevyt asetetaan OSB-levyjen päälle 1

Aseta kipsilevyt (K) sisällä OSB-levyjen päälle. Levyt kiinnitetään kipsiruuveilla, jotka voi periaatteessa ruuvata mihin kohtaan tahansa, sillä alustana käytetään OSB-levyjä.

Eristetyn vierasmajan kipsilevyt nostetaan lattialta 2

Kipsilevyt kohotetaan 3-5 milliä irti lattiasta, jotta koolauspuut ja kipsilevyt pääsevät liikkumaan hieman. Levyt on helppo nostaa, kun ne asetetaan muutaman kiilan päälle.

Eristetyn vierastalon kipsilevyt ruuvataan kiinni 3

Levyt ruuvataan kiinni. Kipsilevyt tulee myös asettaa hieman limittäin. Siten saat tehtyä lujan rakenteen.

Eristetyn vierastalon kipsilevyt sahataan ikkunoiden ja ovien ympäriltä 4

Katkaise kipsilevyt siten, että ovien ja ikkunoiden kohdalle jää aukkoja. Helpointa on peittää aukko ensin levyllä ja leikata levyä pois vasta kiinni ruuvaamisen jälkeen.

Eristetyn vierasmajan katto verhoillaan kipsilevyillä 5

Katto on myös verhoiltava kipsilevyillä. Siihen tarvitset jälleen kattotukea, jos sinulla ei ole apukäsiä käytössä.

Eristetyn vierasmajan levyliitokset tasoitetaan ja vahvistetaan saumanauhalla 6

Kaikki saumat tasoitetaan saumamassalla ja vahvistetaan saumanauhalla, joka painetaan kiinni tasoitteeseen. Ruuvinreiät on myös tasoitettava ja koko levyn pinta on hiottava, jotta saadaan täysin tasainen ja maalattava pinta.

09
Lukkoponttilattia 6 Vaihe

Vierasmajan lattialle asennetaan laminaattiponttilattia. Sen pinta on lujaa ja kestää UV-säteilyä. Valoa kertyy sisään paljon, sillä pariovi on kookas ja etelään suuntautuva.

Lukkoponttilattia asennetaan kuten kelluva lattia, ja sen reunoilla on kauttaaltaan noin 5 milliä rakoa. Levyt yhdistetään ponteista, joissa on yhteen napsautettavat lukkoliitokset. Jos levyt on lyötävä paikalleen, käytä aina palikkaa laatan ja vasaran välissä. Muutoin laatta voi vaurioitua.

Eristetyn vierasmajan lattian rakentaminen 1

Lattian rakenne

Eristetyn vierasmajan lattian OSB-levyjen päälle asetetaan alusmateriaali 2

Aseta ensin lukkoponttilattian alusmateriaali OSB-levyjen päälle. Tässä käytetään melua vaimentavaa alustaa, joka rullataan auki ja leikataan pituussuunnassa. Se varmistaa, ettei ponttilattia kolise.

Eristetyn vierasmajan lukkoponttilattian ensimmäisen rivin pontit sahataan irti 3

Poista pontit ensimmäisen rivin laudoista niin, että ehjä lattiapinta lyhyen etäisyyden päässä seinästä. Tässä pontti poistetaan pistosahalla.

Lukkoponttilattian ensimmäinen rivi asennetaan eristettyyn vierasmajaan 4

Asenna lukkoponttilattian ensimmäinen rivi. Laudat napsautetaan yhteen päistään, ja toista lautaa on nostettava hieman, jotta ne kiinnittyvät toisiinsa.

Eristetyn vierasmajan lukkoponttilattian ensimmäisen rivin viimeinen kappale mitataan 5

Mittaa ensimmäisen rivin viimeinen lauta. Koska lukkoponttilattian ja seinän väliin jää noin 5 milliä tilaa, viimeisenkin lattialaudan saa asennettua paikalleen. Jos ahtaus yllättää, niin voit tarvittaessa napsauttaa koko lautarivin yhteen ja asettaa sen kerralla paikalleen.

Eristetyn vierasmajan lukkoponttilattian seuraavat rivit asennetaan limittäin 6

Seuraavat rivit sijoitetaan limittäin siten, että liitokset on limitetty aina puolen laudan verran eri kohtaan kuin edellisessä rivissä. Tällöin joka toisen rivin laudat ovat samoissa kohdissa. Kun lautarivi on asennettu, lyö lautoja varovasti vasaralla ja palikalla niin, että rivi on tiivis.

10
Ovet ja ikkunat 5 Vaihe

On tärkeää, että ikkunat ja ovet pysyvät pysty- ja vaakasuorassa. Muuten niiden sulkeutuminen vinoon tai osuminen karmiin voi johtaa ongelmiin. Käytä siksi ahkerasti vesivaakaa, kun säädät ikkunat ja ovet paikoilleen.

Kun asennat ovia, poista ensin ovi karmista, jotta pelkkä karmi saadaan asennettua ensin. Pelkän karmin käsittely on paljon helpompaa kuin koko oven. Nosta ovet paikoilleen vasta sen jälkeen.

Eristetyn vierasmajan pariovi asennetaan 1

Asenna parioven karmi aukkoon, jonka pitää olla noin 3 senttiä karmia suurempi. Silloin tilaa on tarpeeksi kiiloille, palikoille ja eristeille. Parioven asennus sujuu helpommin kahdestaan.

Eristetyn vierasmajan oven karmit asetetaan pysty- ja vaakasuoraan 2

Varmista, että karmi on pysty- ja vaakasuorassa. Se on tärkeää, joten älä pidä kiirettä. Jos karmi ei ole täysin suora, oven avaaminen ja sulkeminen myöhemmin voi käydä hankalaksi.

Eristetyn vierasmajan oven karmit kiilataan suoraan 3

Karmi säädetään kiiloilla ja palikoilla niin, että se on pysty- ja vaakasuorassa. Karmi vaatii yleensä hieman hienosäätöä ennen kuin se on täysin tarkasti paikallaan. Tarkista suoruus vesivaa’alla, ja pidä pieniä, eripaksuisia muovikiiloja valmiina korkeuden säätämiseen.

Eristetyn vierasmajan oven karmit ruuvataan kiinni karmiruuveilla 4

Ruuvaa karmi kunnolla paikalleen. Esiporaa ruuvien paikat - tässä porataan 6 millin poranterällä reiät 6,5 millin karmiruuveille.

Eristetyn vierasmajan oven karmeja ympäröivät saumat täytetään vaahdolla 5

Täytä karmin ja seinän välinen sauma vaahdolla. Tässä käytetään asennusvaahtoa. Asenna sitten toinen ovi ja ikkuna samalla tavalla. Listat ja verhoilu peittävät saumat myöhemmin.

11
Verhoilulautaa 11 Vaihe

Nyt ryhdytään tekemään vierasmajan ulkoverhoilua. Verhoilu tehdään vaakasuuntaisista laudoista. Ne yhdistetään ponteistaan ja ruuvataan kiinni tuuletusrimoihin, jolloin OSB-levyjen ja verhoilulautojen väliin jää 19 milliä rakoa. Se varmistaa ilmanvaihdon, jotta rakoihin mahdollisesti tunkeutuva kosteus pääsee haihtumaan.

Kulmalistat asennetaan joka nurkkaan. Siten lopputuloksesta tulee siisti, ja samalla laudat saa ruuvattua kiinni päädyistään.

Tuuletusrako eristetyn vierasmajan julkisivuverhouksen takana 1

Tuuletus verhoilun takana

Kiinnitä nurkissa verhoilulaudat (R) vanerista tehtyyn P-kulmaan, joka on myös osa kulmalistaa (N ja P).

Eristetyn vierasmajan tolppa katkaistaan käsisirkkelillä 2

Sahaa 73 x 73 millin palkki (N) pituussuunnassa L-kirjaimen muotoon. L-kirjaimeksi muotoiltu palkki kiinnitetään nurkan ulkoreunaan kuin kulmalista, ja se suojaa seinää sekä viimeistelee sen kauniisti.

Eristetyn vierasmajan vanerinen kulmalista 3

Valmista kulmalista (P) kahdesta vaneriliuskasta, joiden leveys on 10 ja 12 senttiä. Ne ruuvataan yhteen, jolloin kulmalistan sivut ovat yhtä pitkät.

Eristetyn vierasmajan kulmalistat ruuvataan yhteen sisäpuolelta 4

Kaksi kulmalistaa (N ja P) ruuvataan yhteen sisäpuolelta, jotta ruuvit jäävät piiloon. Ehjä yhdestä kappaleesta tehty kulmalista jää ulkopuolella.

Eristetyn vierasmajan kulmalistat ruuvataan kiinni ja maalataan ennen verhoilun asentamista 5

Kulmalistat (N ja P) ruuvataan kiinni ja maalataan ennen verhoilulautojen (R) asentamista, jotta niihin pääsee helposti käsiksi. Listat pohjamaalataan ja niihin levitetään kaksi kerrosta peittävää puunsuoja-ainetta. Kiinnitä myös verhoilulautojen tuuletusrimat.

Eristetyn vierasmajan verhoilumateriaalit sahataan katkaisu-/jiirisahalla 6

Verhoilulaudat (R) leikataan mittaansa katkaisu- ja jiirisahalla. Jos teet lautaan pienen uran ennen sen katkaisemista kokonaan, niin sahausjäljestä tulee siistimpi.

Eristetyn vierasmajan verhoilu asennetaan 7

Verhoilulaudat (R) asennetaan. Napauta ne tiukasti ponteistaan ja kiinnitä sitten tuuletusrimoihin (Q). Muista käyttää palikkaa, kun isket lautoja yhteen. Siten lautoihin ei jää jälkiä vasarasta.

Eristetyn vierasmajan verhoilu ruuvataan kiinni tuuletusrimoihin 8

Laudat (R) ruuvataan kiinni tuuletusrimoihin (Q). Yksi ruuvi riittää laudan liittämiseen rimaan yhdessä kohdassa. Kierrä ruuvit laudan alakolmanneksen kohdalle ja suoraan kohti seinää.

Eristetyn vierasmajan alin lauta on samassa tasossa kulmalistan alareunan kanssa 9

Varmista, että alin lauta (R) on samassa tasossa kulmalistan alareunan kanssa (N ja P). Siten saadaan harmoninen vaikutelma.

Eristetyn vierasmajan verhoilulaudat muokataan sopiviksi 10

Esimerkiksi oven alla olevia lautoja (R) on kavennettava kuten tässä. Mittaa ensin ja sahaa lautaa siten, että se sopii oven ja kulmalistan alle.

Eristetyn vierasmajan verhoilulautojen ja kulmalistan välinen etäisyys pidetään 1 sentissä 11

Jätä 1 sentin väli verhoilulaudan (R) ja kulmalistan (N ja P) väliin. Laudan kulmalistaan kiinnittävä ruuvi kierretään kiinni noin 2 sentin päähän laudan päädystä.

12
Terassi 12 Vaihe

Vierasmaja viimeistellään rakentamalla terassi sen kolmelle sivulle.

Ensin rakennetaan vankoista palkeista kantava rakenne, joka kiinnitetään betoniin valettuihin kierretankoihin. Pisteperustus on samantyyppinen kuin itse vierasmajassa. Palkkien päälle asetetaan koolauspuut, joihon terassilaudat kiinnitetään.

On tärkeää, että terassin rakenne on tukeva, jotta se ei antaisi periksi kävellessä. Tässä käytämme 50 sentin välimatkaa koolauspuiden väleissä.

Rakenna eristetyn vierasmajan terassi 1

Terassin rakenne koostuu vahvoista tukipalkeista (G), joiden päällä on koolauspuita (S).

Tukipalkit ja koolaus suojataan kosteudelta suojaavalla vedenkestävällä teipillä. Voit käyttää myös bitumihuopaa.

Terassilla varustetun eristetyn vierasmajan pisteperustus 2

Tee terassin pisteperustus. Kierretanko valetaan betoniperustukseen. Poraa reiät palkkiin (G), jotta se voidaan asettaa kierretankoon ja kohdistaa paikalleen.

Eristetyn vierasmajan terassipalkki pidetään paikallaan kierretangon avulla 3

Aseta mutteri ja aluslevy kierretankoon. Mutteri helpottaa palkin säätämistä suoraan. Kierrä mutteria vain sen verran, että palkki on täysin suorassa.

Eristetyn vierasmajan terassipalkkia pidennetään ruuvaamalla kaksi palkkia yhteen limittäin 4

Jos haluat pidentää palkkia (G), kiinnitä kaksi palkkia vieretysten ja aseta kierretanko niiden liitoskohtaan.

Eristetyn vierasmajan terassin kantava rakenne viimeistellään 5

Kantava rakenne viimeistellään. Palkit (G) sijoitetaan 70 sentin etäisyydelle ja kiinnitetään pisteperustuksen kierretankoihin. Materiaalit suojataan päältä kumiliuskalla, joka suojaa niitä kosteudelta.

Eristetyn vierasmajan terassin kantavan rakenteen on oltava suorassa ennen muttereiden kiristämistä 6

Varmista, että rakenne on täysin suora ennen kuin kiristät yläpuolen mutterit. Jos tarkkuus ei ole riittävä, voit hienosäätää korkeutta muttereilla helposti alapuolelta.

Terassilla varustetun eristetyn vierasmajan koolauspuut ruuvataan yhteen runkokehikoksi 7

Koolauspuut (S) ruuvataan yhteen kehikoksi, joka asennetaan kantavien tukipalkkien (G) päälle. Koolauspuiden välinen etäisyys on 50 senttiä, ja ne ruuvataan poikkipalkkeihin edessä ja takana, jolloin syntyy nelikulmainen kehys.

Terassilla varustetun eristetyn vierasmajan runkokehikko kiinnitetään kantavaan rakenteeseen 8

Aseta koolauskehikko (S) kannatinpalkkien päälle. Kehys sijoitetaan noin 8 sentin etäisyydelle seinästä ja ruuvataan kiinni kantaviin palkkeihin (G).

Terassilla varustetun eristetyn vierasmajan koolauspuut kiinnitetään yksitellen kohtaan, jossa kantava rakenne alkaa viettää alaspäin 9

Terassille lisätään yksittäisiä koolauspuita (S) kohtiin, joissa on vino nurkka. Kun koolauspuut on kiinnitetty paikalleen, ne kaikki on suojattava teipillä. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös bitumihuopaa.

Terassilla varustetun eristetyn vierasmajan lattialle asennetaan terassilaudat 10

Kiinnitä terassilaudat. Ne ruuvataan kiinni koolauspuihin itseporautuvilla terassiruuveilla. Varmista lautojen tasaiset välit käyttämällä asennuspaloja.

Terassilla varustetun eristetyn vierasmajan terassilaudat vedetään paikoilleen erikoispihtien avulla 11

Laudat on helppo asettaa suoraan tällaisella terassilautojen kiristystyökalulla. Se oikaisee laudan, kun asennuspala on lautojen välissä, joten lauta saadaan täysin suoraan ja oikealle etäisyydelle viereisestä laudasta.

Terassilla varustettu eristetty vierasmaja on valmis 12

Ylellisyyttä yöpyville vieraille.

Materiaalit

100 x 100 mm:

 • Tukipalkki, lattia (A)
 • Lattiakoolaus (B)

36 x 48 mm:

 • Rimat (C) (eristykselle)

50 x 125 mm:

 • Tukipalkki, seinä (D)
 • Katon yläpalkki (E)
 • Pystykoolaus (F)
 • Terassin koolaus (G)

73 x 148 mm:

 • Kattopalkit (H), 480 mm

18 mm OSB-levy:

 • Lattiaan, kattoon, sisäkattoon sekä ulko- ja sisäseiniin (J)

13 x 900 x 2 400 mm kipsilevyt:

 • Sisäseiniin (K)

22 x 198 mm:

 • Otsalauta (L)
 • Otsalauta (M)

73 x 73 mm:

 • Kulmalistoihin (N)

18 mm vanerilevy:

 • Kulmalistoihin (P)

19 x 36 mm listaa:

 • Tuuletusrimat (Q)

22 x 145 mm:

 • Ulkoverhoiluun (R)

48 x 73 mm:

 • Terassirakenteisiin (S)
 • Reunalista (T) (kattoon)

28 x 145 mm terassilautaa:

 • Terassin lattialle (U)

Lisäksi:

 • Kierretangot, M20, sekä aluslevyt ja mutterit
 • Kuivabetonia
 • Puuliimaa
 • Hiiriverkkoa
 • EPS-levyt, 50 x 100 mm
 • Lukkoponttilattia ja lattiapinnoite
 • Knauf Ecobatt -eristelevyt
 • EPDM-kumimattoa kattoon
 • Liimaa kumimatolle
 • Helat
 • Eristenauha
 • Saumausnauhat kipsille
 • Saumausmassa
 • Suojateippi koolauspuille
 • Saumausvaahto
 • Puunsuoja-aine
 • Erikokoisia kiiloja
 • Pariovi, 200 x 200 mm
 • 2 pientä ikkunaa
 • 1 ovi, 90 x 200 mm
 • Erilaisia ruuveja: lyhyet ja pitkät ruuvit, karmiruuvit, julkisivuruuvit, kipsiruuvit

Erikoistyökalut

 • Kattotuki
 • Terassilautojen kiristystyökalu

Vie aikaa

2–3 viikkoa.

Hinta

Noin 20 000 euroa.

Vaikeusaste

Kyseessä on suuri projekti, joka vaatii kokonaisuuden hallintaa, mutta yksittäiset osatehtävät eivät ole itsessään vaikeita.

Piirustus

3D-malli

3D-malli: Rakenna itse eristetty vierasmaja
3D-malli

Yksinkertainen rakenne

Vierasmajan yksinkertainen rakenne koostuu seinäkehikoista ja yksilappeisesta katosta. Seinät on verhottu vaakasuuntaisilla paneeleilla, jotka yhdistetään ponteilla. Pariovista tulvii luonnonvaloa sisälle, ja niiden kautta pääsee kätevästi terassille.

Avaa 3D-malli

3D-malli: Rakenna eristetty vierasmaja pisteperustukselle
3D-malli

Pisteperustus

Jokainen piste koostuu betoniharkosta ja mutterilla kiinnitetyllä kierretangosta, jolloin pohjarakenne on helppo säätää paikalleen mutteria kiertämällä.

Avaa 3D-malli

3D-malli: Eristetyn vierasmajan neljä seinäkehikkoa
3D-malli

Seinäkehikot

Neljä seinäkehikkoa asetetaan paikoilleen niin, että ne ulottuvat 2 senttiä alapalkin ulkopuolelle. Näin varmistetaan, että OSB-levyt, joilla seinät on tarkoitus verhoilla, ulottuvat alas asti ja peittävät palkin yläosan.

Avaa 3D-malli

3D-malli: Eristetyn vierasmajan katon rakentaminen
3D-malli

Katon rakenne

Kattoliimaa levitetään kumimaton reunaan. Kattoruoteeseen ruuvataan hela niin, että se muodostaa kattoon reunan.

Avaa 3D-malli

3D-malli: Eristetyn vierasmajan eristemateriaalit asetetaan kattoparrujen väleihin
3D-malli

Katon eristys

Katon eristys asennetaan kattoparrujen väleihin siten, että eristyksen ja katon väliin jää 2 sentin rako. Näin tiivistynyt vesi kulkeutuu ilman mukana pois katon alta.

Avaa 3D-malli

3D-malli: Eristetyn vierasmajan tuuletusrimat muodostavat tuuletusraon verhoilun taakse
3D-malli

Tuuletus verhoilun takana

Tänne asennetaan tuuletusrimat, joihin verhoilulaudat kiinnitetään. Ne varmistavat, että OSB-levyjen ja verhoilulautojen väliin jää ilmaa.

Avaa 3D-malli

3D-malli: Tukevista palkeista rakennettu terassi eristettyyn vierasmajaan
3D-malli

Terassin rakenne

Terassi koostuu tukevista palkeista, jotka asennetaan betoniin valettuihin kierretankoihin. Päälle tulevat koolauspuut, joihin terassilaudat kiinnitetään.

Avaa 3D-malli

Video

Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Asenna eristeet tiiviisti

Kipsilevyjen leikkaaminen

Työ sujuu nopeasti terävällä mattoveitsellä

Kipsikärjenpidin ruuvaa oikeaan syvyyteen

Ponttilautalattia - ensimmäinen rivi

Näin pääset alkuun - mittaa perusteellisesti

Ponttilautalattia - limitys

Limitetyt saumat tekevät lattiasta vahvan ja tukevan

Ponttilautalattia - viimeinen rivi

Laudat on helppo lyödä paikalleen parkettiraudalla

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Piharakennukset