Laituri

Onko sinulla rantatontti? Silloin on hyvin luonnollista rakentaa vene- tai uimalaituri. Voit rakentaa uimalaiturin itse pienellä vaivalla. Tältä sivulta löydät uimalaiturin rakennusohjeet ja siihen liittyvät parhaat vinkkimme. Opastamme vaihe vaiheelta, miten rakennetaan esimerkiksi vankka jäänkestävä uimalaituri.

  Laituri on luonnollinen valinta, jos kiinteistössäsi on rantaviivaa ja omistat ehkä veneenkin.

  Laituri on kätevä esimerkiksi veneen kiinnittämiseen sekä uimiseen. Voit myös käyttää laituria kelluvana terassina, jossa voit nauttia veden liplatuksesta kuivin jaloin.

  Rakenna oma uimalaituri

  Mieti ennen uimalaiturin rakentamista, mihin olosuhteisiin laituri rakennetaan ja mihin sitä tarvitaan.

  Mieti esimerkiksi, haluatko rakentaa kelluvan vai kiinteän laiturin.

  Kelluva laituri sopii hyvin paikkaan, jossa vesi jäätyy talvella, jotta laituri voidaan vetää rannalle. Se on kätevä myös, jos vedenkorkeus vaihtelee paljon.

  Täältä voit lukea jäänkestävän laiturin kuudesta näppärästä rakennustekniikasta.

  Kiinteä laituri on vakaampi ja vaatii tukevan rakenteen, joka tehdään esimerkiksi kiveen tai kallioon valetun perustuksen tai kiinniporattujen tolppakenkien päälle.

  Uimalaiturin rakentaminen

  Voit rakentaa uimalaiturin omien tarpeidesi mukaan. Päätät itse sen koon ja muodon. Sopiva rakenne valitaan luonnollisesti myös sen mukaan, miten aiot käyttää uimalaituriasi.

  Lue lisää siitä, miten teet tukevan venelaiturin, joka kiinnitetään veden pohjaan.

  Voit myös rakentaa uimatikkaat laituriin, jos aiot käyttää sitä uimalaiturina.

  Jos laituria käytetään terassina veden äärellä, sen on oltava riittävän suuri, jotta pihakalusteille olisi tilaa.

  Paljonko uimalaituri maksaa?

  Uimalaiturin hinta vaihtelee luonnollisesti koon ja materiaalien mukaan.

  Verkossa on tarjolla paljon rakennussarjoja ja valmiita ponttooneja, mutta itse rakentamalla säästää rahaa.

  Uimalaituria rakentaessasi on tärkeää käyttää oikeita materiaaleja. Puumateriaalien on oltava kyllästettyjä, ja niiden on sovelluttava makeaan tai suolaveteen sen mukaan, minne laituri tehdään.

  Uimalaiturin rakentamiseen tarvitaan erityisiä materiaaleja, jotka saattavat kohottaa hintaa. Omin käsin rakentaminen on kuitenkin aina halvempaa kuin valmiiden ratkaisujen ostaminen.

  Laiturin rakennusmääräykset

  Uima- tai venelaituri vaatii yleensä rakennusluvan. Ota yhteyttä kunnan rakennusvalvontaan äläkä aloita projektia ennen kuin olet saanut tarvittavat luvat.