Jäänkestävä laituri: 6 fiksua tekniikkaa

Veden yllä leijuva laituri on turvassa jään ruhjovilta voimilta. Laiturin rakentamiseen tarvitaan joitakin erikoistekniikoita sekä erittäin vankat perustukset.

Vaikeusaste
Vie aikaa
Pari viikonloppua
Hinta
800 euroa
Jäänkestävä laituri

Valmiilta laiturilta on mukava ihalla kesäistä järvimaisemaa.

Johdanto

Sama ikävä ja raskas työ on tehtävä joka syksy: laituri pitää raahata vedestä kuivalle maalle, jotta jäät eivät riko laituria talven aikana tai vie sitä mennessään. Raahamiselta voi välttyä vain, jos laituri rakennetaan veden pinnan yläpuolelle.

Leijuvan laiturin rakentamiseen tarvitaan äärettömän jäykkä rakenne sekä todella vankat perustukset. Työ on raskasta, mutta niin on laiturin raahaaminenkin. Leijuvan laiturin voi ankkuroida joko kallioon, isoihin rantakiviin tai betoniin.

Luja rakenne ja perustukset nostavat laiturin jäiden yläpuolelle sekä vähentävät aaltojen, virtausten, vuoroveden ja merisuolan aiheuttamia vahinkoja.

Leijuvan laiturin rakentamiseen tarvitaan oikeaa tekniikkaa ja vankkoja materiaaleja. Järeä rakenne ei kuitenkaan tarkoita, etteikö laituri voisi näyttää kevyeltä ja sulavalta.

Ohjeet

01
Rakenna laituri kestämään painoa 1 Vaihe

Kolmen asian on oltava tavallista lujempaa tekoa, jotta laituri voi leijua veden päällä.

Laituri saattaa muistuttaa terassia, mutta sen runko pitää rakentaa aivan eri tavalla. Puolet laiturista roikkuu tyhjän päällä, joten rungon pitää kestää selvästi kovempaa rasitusta.

Palkkien (B) pitää olla paljon normaalia jäykemmät. Kun ihminen seisoo laiturin päässä, palkkiin kohdistuu 10 kertaa kovempi vääntö kuin tavallisella terassilla. Etummaiseen palkkiin kohdistuva paine on 3-4 kertaa tavallista isompi. Taemman palkin pitää kestää vuoroin ylöspäin vääntävää voimaa ja alaspäin painavaa painetta.

1

IHMISEN PAINO VETÄÄ SILTAA YLÖS Laiturin alussa seisova ihminen painaa rakennelmaa alas-päin tavalliseen tapaan. Kun ihminen istuu laiturin päähän ongelle (1), paino vääntää siltaa ylös taemman perustuksen kohdalta (3), ja laiturin paino jää etummaisen perustuksen varaan (2). Mitä lähempänä laiturin päätä onkija on, sitä kovemmat voimat perustuksiin kohdistuvat.

02
Tue laiturin etureuna rantaan 5 Vaihe

Laiturin paino lepää ulomman palkin varassa. Se kiinnitetään lujasti tolppakenkiin ja rantakiviin.

Rannassa olevaan perustukseen kohdistuu kova paine. Ongelma ratkaistaan jakamalla laiturin paino palkkiin, joka kiinnitetään tolppakengillä rantakiviin. Rakenne on erittäin vakaa, minkä lisäksi tolppakengät pitävät palkin irti maasta, jolloin se kuivuu nopeasti ja kestää tavallista pitempään.

Isoon poravasaraan kiinnitetty 20-millinen terä kaivautuu kiviin varmasti ja nopeasti.

1

Poraa pilarikenkien reiät 20 millin kiviterällä ja isolla poravasaralla. Poraa reiät samaan linjaan, mahdollisim-man suoraan ja yhtä syviksi.

2

Ruuvaa tolppakengät kiinni palkkiin (A1) yhdellä kansi-ruuvilla. Tarkista, onko palkki suorassa. Poraa toista reikää tarvittaessa syvemmäksi.

3

Sekoita liima. Kiinnitä patruu-naan sekoituskärki ja purista massaa lankunpätkälle. Liima on valmista, kun patruunasta tulee vaaleanharmaata massaa.

4

Täytä reiät liimalla 2-4 senttiä vaille täyteen. Puhdista reiät pölystä, jotta voit työskennellä nopeasti. Kaksi komponenttinen liima kuivuu nopeasti.

5

Paina tolppakengät reikiin ja säädä palkki (A1) vaakatasoon. Ruuvaa lankku kiinni maahan upotettuun lautaan (X) siksi ajaksi, että liima kuivuu.

03
Ankkuroi laituri lujasti betoniin 6 Vaihe

Laiturin taemman perustuksen pitää kestää painon lisäksi kovaa ylöspäin suuntautuvaa vetoa.

Taemman perustuksen pitää kantaa laiturin paino, mutta myös siihen kohdistuva veto. Laiturin päähän kokoontuva kalastusporukka kiskoo laituria ylöspäin helposti yli tuhannen kilon voimalla.

Jos koko laituri rakennetaan kalliolle, myös takapalkin voi kiinnittää maahan tolppakengillä. Pehmeällä maalla kallion voi korvata kuutiometrillä betonia. Takapalkki ankkuroidaan maahan kierretangoilla ja muttereilla, sillä pelkät tolppakengät eivät välttämättä kestä rasitusta.

1

Kaiva tilaa perustukselle. Tee kuopasta noin metrin syvyinen, 60 senttiä leveä ja 190 senttiä pitkä. Betonikuutio painaa noin 2,5 tonnia.

2

Täytä kuoppa puolilleen ja paina verkot märkään betoniin. Paina raudat tarpeeksi syvälle, jotta ne eivät törrötä betonista ja ruostu pilalle ajan myötä.

3

Täytä kuoppa betonilla. Voit sekoittaa betonin itse tai tilata sen valmiina. Tiivistä betoni huolellisesti.

4

Kiinnitä kierretangon päähän mutteri ja paina se syvälle betoniin. Mutteri ankkuroi kierretangon betoniin uskomat-toman lujasti.

5

Kiinnittä kierretangot lautaan noin 80 sentin välein ja upota tangot betoniin. Tasoita betonin pinta muurauskauhalla.

6

Säädä lauta suoraan. Jätä tankojen päät noin 15 senttiä pinnan yläpuolelle. Anna kuivua rauhassa viikon ajan.

04
Jäykistä rakenne korkeilla lankuilla 7 Vaihe

Laiturin kansi saa tarvitsemansa lujuuden korkeista runkolankuista ja ankkuroinnista.

Betoni ja liima kovettuvat viikossa, joten laiturin voi rakentaa valmiiksi seuraavana viikonloppuna.

Poraa takapalkkiin tarvittavat reiät ja kiinnitä se betonista nouseviin kierretankoihin. Poraa palkkiin kierre-tankojen reikien lisäksi kuusi reikää laiturin runko lankkujen eli niskojen kierretangoille. Kierretanko ja mutterit kiinnittävät niskat palkkiin lujemmin kuin ruuvit, ja korkeat lankut kestävät äärimmäisen kovaa vääntöä. Kierretangot ja lankut muodostavat yhdessä erittäin vankan rakenteen.

1

Kiinnitä lyhyt palkki (A2) betonista nouseviin kierre-tankoihin. Palkin alla olevat mutterit helpottavat korkeuden säätämistä.

2

Poraa niskoihin (B) 14-milliset reiät. Kohdista keskilankkujen reiät 23 senttiä, seuraavien 16 senttiä ja uloimpien 9 senttiä lankun päästä. Poraa suoraan.

3

Lyö 33-senttiset kierretangot niskojen (B) ja palkin (A2) läpi. Kiinnitä niskat 35 sentin välein. Kierrä tangon päähän mutteri, jotta vasara ei riko kierrettä.

4

Kiinnitä niskat (B) palkin (A2) alapuolelta levyillä ja mutte-reilla. Keskimmäisten niskojen pitää ulottua pisimmälle, sillä laiturin reuna pyöristetään.

5

Kiinnitä niskat (B) etupalkkiin (A1) ruuveilla. Etupalkki painuu vain alaspäin, joten ruuvit pitävät niskat aloillaan. Kiinnitä niskat noin 60 sentin välein.

6

Ruuvaa jokainen kansi lankku (C) kiinni niskoihin (B) kahdella 5x100 millin ruuvilla. Jätä lankkujen väliin noin sentin raot.

7

Koverra lankkujen pohjaa kierretankojen kohdalta sen verran, että mutterit mahtuvat paikalleen. Voit käyttää talttaa tai 30 millin reikä- tai oksaterää.

05
Sahaa kanteen kaarevat muodot 6 Vaihe

Piirrä laiturin kanteen elävät muodot linjalangan ja ohuiden listojen avulla.

Lankkulaituri on äärimmäisen järeä rakennelma, joka ei sulaudu helposti ympäristöönsä. Elävän muodon sahaaminen on yllättävän vaikeaa, sillä linjoista tulee usein joko suoria tai pyöreitä. Muotoilussa voi hyödyntää pitkää puulistaa ja muutamaa naulaa. Naulojen väliin jännitetty lista muodostaa loppua kohti suoristuvan kaarteen. Nurkat voi pyöristää naulasta ja linjalangasta tehdyn harpin avulla. Jos et ole varma laiturin muodosta, aloita sahaaminen varovasti ja lyhennä lankut tarvittaessa kahteen kertaan.

1

Piirrä aluksi pitkät linjat. Kaarien piirtäminen onnistuu pitkän puulistan ja muutaman naulan avulla. Pingota lista kaarelle kolmen tai useamman naulan väliin ja piirrä ääriviivat varovasti laiturin kanteen. Piirtämiseen voi käyttää listan asemesta esimerkiksi sähköjohdon suojaputkea.

2

Piirrä nurkat langan ja lyijy-kynän avulla. Kokeile rauhassa, mihin kohtaan naula eli "harpin" piikki kannattaa kiinnittää.

3

Sahaa kannen reunat pisto-sahalla viivaa pitkin. Lankkujen sahaamisessa riittää työtä, joten varaudu sahaamiseen parilla vaihtoterällä.

4

Lyhennä uloimmat niskat (B), jotta ne eivät jää törröttämään laiturin ulkopuolelle. Irrota kansi lankkujen uloimmat ruuvit, ennen kuin katkaiset niskan.

5

Tue kansilankkujen päät tarvittaessa. Asenna lankkujen (B2) ja palkin (A1) väliin yli-määräinen niska.

6

Pyöristä reunat höylällä. Voit poistaa terävät nurkat myös sähkö höylällä, ylä-jyrsimellä tai hiomakoneella, jos työmaalla on sähköt.

06
Paaluta oikein ja estä jäävauriot 4 Vaihe

Pohjapaalu on laiturin ainoa osa, joka joutuu jäiden armoille. Siksi paalu irrotetaan laiturista talveksi.

Jään liikkeet voivat repiä vahvimmankin laiturin kappaleiksi. Leijuvan laiturin perusidea on, ettei se joudu jäiden armoille. Siksi on tärkeää, ettei järven pohjaan kiinnitettävä paalu ole talvisin kiinni laiturissa.

Paalun tarkoitus on vakauttaa laituria ja keventää perustuksiin kohdistuvaa kuormitusta kesäisin. Laituri pitää kuitenkin irrottaa paalusta ennen talvea, jotta jäät eivät pääse riuhtomaan laituria edestakaisin.

1

Teroita pohjapaalun (D) alapää moottorisahalla.

2

Upota paalu (D) pohjaan aivan runkoniskan viereen. Lyö, kunnes paalu ei enää uppoa.

3

Ruuvaa niska kiinni paaluun. Muista irrottaa ruuvit, ennen kuin jää alkaa liikutella paalua!

4

Sahaa paalun kärki poikki vinossa kulmassa, jotta sade­ vesi pääsee valumaan pois.

Materiaalit

95x95 mm kestopuutolppia

  • 1 pitkä tolppa (A1), 360 cm
  • 1 lyhyt tolppa (A2), 210 cm
  • 1 pohjapaalu (D), 360 cm

48x198 mm kestopuuta

  • 6 lankkua (B) á 360 cm
  • 1 lankku (B2) á 100 cm (tarvittaessa)

45x95 mm kestopuulankkuja

  • 7 kansilankkua (C1) á 300 cm
  • 16 kansilankkua (C2) á 360 cm

Muuta:

  • 4 pilarikenkää (L-malli)
  • 6x120 mm ruostumattomia ruuveja, 18 kpl
  • 5x100 mm ruostumattomia ruuveja, 280 kpl
  • 3 ruostumatonta 16 mm kierre- tankoa á 1 m, jokaiseen 2 aluslevyä ja 3 mutteria
  • 6 ruostumatonta 14 mm kierre- tankoa á 33 cm, jokaiseen 2 aluslevyä ja 2 mutteria
  • 1 kuutiometri betonia
  • Raudoitusverkkoa 3 kpl á n. 80x180 cm
  • Kaksikomponenttista liimaa

Erikoistyökalut

  • Minikaivuri
  • Moottorikottikärry
  • Poravasara ja 20 mm kiviterä
  • Moottorisaha (tarvittaessa) Koneet voi vuokrata ja moottori-sahan korvata käsisahalla.

Vie aikaa

Pari viikonloppua.

Hinta

Noin 800 euroa.

Vaikeusaste

Kohtuullisen isotöinen ja raskas urakka, mutta lopputulos on varmasti hyvä.

Piirustus

3D-malli

Laituri

3D-malli

Keskimmäinen palkki kantaa painon

Kiinnitä huomiota laiturin painopisteeseen. Takapainot pitävät huolen siitä, ettei laituri kallistu alaspäin.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät isoa poravasaraa

Poravasara on voimakas työkalu ja hyvä valinta moniin raskaisiin purkutöihin. Poravasaralla ja oikealla terällä voi tehdä roiloja seiniin ja irrottaa laatat kylpyhuoneen seinistä. Opettele käyttämään poravasaraa tältä videolta.

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Laituri