Risasta rauniosta upea laituri

Onko sinulla vanha laituri, joka kaipaa kunnostusta? Näytämme, miten teet vanhasta ja kuluneesta laiturista uuden, tyylikkään version, joka tarjoaa tilaa sekä veneelle että uimiseen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikko
Hinta
2.000 euroa

Johdanto

Onko sinulla laituri, joka pitäisi kunnostaa tai tehdä aivan alusta uusiksi? Vai olisiko veden äärellä sopiva paikka, jossa haluaisit uida tai pitää venettä? Näytämme nyt, miten rakennat sekä uimareille että veneille sopivan komean laiturin, joka ankkuroidaan kallioon.

Ohjeet

01
Pylväiden ankkurointi 4 Vaihe

Laiturin tukipylväiden ankkuroimiseksi veden alle niille on porattava reiät ankkurointia varten. Se vaatii sekä jämerän poravasaran että pitkän poranterän. Terän pituus riippuu veden syvyydestä laiturin alla. Tässä on käytetty 70 senttiä pitkää terää, mikä riittää, kun vedenpinta on alimmalla tasollaan. Tässä laiturissa on käytetty pilaritukia pylväiden ankkurointiin. Niiden päässä on kiila, joka suurentaa ankkurin jalkaa, kun se isketään porattuun reikään. Siten pilarituki pysyy tukevasti paikallaan, eikä sinun tarvitse liimata tai valaa veden alla.

1

Kallion poraaminen vaatii vankkoja työkaluja. Siksi olemme vuokranneet suuren SDS Max -poravasaran ja varustaneet sen 70 senttiä pitkällä betoniporanterällä, jonka poraushalkaisija on 28 milliä.

2

Kun vedenpinta on alimmalla tasollaan pilaritukien asennuskohdassa, voimme porata noin 12 senttiä syvän reiän jokaiselle pilarituelle. Pilarituet isketään paikalleen moukarilla, ja sen sekä pilarituen välissä pidetään puupalikkaa, jotta galvanointi ei vaurioidu.

3

Jotta pilaritukien välinen etäisyys olisi oikea, kiinnitämme niiden väliin puristimilla mittalaudan.

4

Kuivalla maalla reikiä poratessa jäähdytämme poranterää valuttamalla kylmää vettä porattavaan kohtaan reikää poratessa.

02
Pylväiden ja poikittaisten tukipuiden kiinnittäminen 6 Vaihe

Käytämme 140 x 120 millin pylväitä, jotka on ostettu kolmen metrin pituisina. Ne katkaistaan keskeltä siten, että kaikkien pylväiden pituus on 1,5 metriä. Ne kiinnitetään vedessä oleviin pilaritukiin 12 millin läpimenevillä pulteilla, joissa on mutterit ja aluslevyt. Jokaiseen pilaripariin asennetaan kaksinkertainen poikittaistuki, jossa on 48 x 198 millin palkit pylvään molemmilla puolilla. Näin meillä on vankka perusta koolauspuille ja kansilaudoille, jotka kiinnitetään myöhemmin.

1

Asetamme kaikki pylväät (A) väliaikaisesti paikoilleen. Sen jälkeen lähdemme liikkeelle siitä, missä laituri nousee maalle, ja asetamme pitkän suoran laudan vesivaa’alla vaateriin. Näin saadaan selville ja merkitään, mihin kohtaan poikittaiset tukipuut (B) sijoitetaan pylväisiin.

Pitkä lankku asetetaan vesivaa’alla vaakasuoraan siitä kohdasta, jossa laituri nousee kuivalle maalle, jotta saadaan selville, mille korkeudelle poikittaiset tukipuut (B) kiinnitetään pylväisiin (A).

2

Pylväät (A) poistetaan vedestä ja nostetaan ylös maalle, jotta voimme tehdä lovet tukipuille (B). Ne tehdään sahaamalla puukkosahalla ensin urat, ja sitten loput puusta poistetaan taltalla.

3

Lopullinen lovi on syvyydeltään puolet palkkien paksuudesta eli tässä noin 24 milliä.

4

Kun lovet on taltattu, tarkistamme vielä, että poikittaiset tukipalkit (B) asettuvat tiiviisti loviin. Mahdolliset epätarkkuudet on helpompi korjata nyt kuin sitten, kun pylväs (A) on asetettu takaisin veteen.

5

Poikittaiset palkit (B) ruuvataan pareittain yhteen - yksi palkki pylväiden molemmille puolille. Esiporaamme 12 millin reiät ja käytämme kiinnittämiseen läpimitaltaan 12 millin pultteja, aluslevyjä ja muttereita.

6

Nyt sekä pylväät (A) että poikittaiset tukipalkit (B) ovat paikoillaan ja valmiina kantamaan laiturin muut osat.

03
Koolauspuiden katkaisu ja kiinnitys paikoilleen 5 Vaihe

Koolauspuut kiinnitetään laiturin pituussuunnassa siten, että niitä on kolme vierekkäin. Ne ruuvataan pylväisiin 12 x 120 mil lin ranskalaisilla puuruuveilla. Laiturin maanvaraisessa päädys sä koolauspuut asetetaan kalliolle sen muotojen mukaan.

1

Koolauspuut (C) asetetaan paikoilleen. Puut kiristetään ensin puristimilla, jotta ne pysyvät paikoillaan, kun niitä ruuva taan kiinni 12 x 120 millin ranskalaisilla puuruuveilla.

2

Laiturin maanvaraisessa osassa koolauspuut (C) nojaavat irrallaan kallioon. Ne pysyvät kuitenkin hyvin paikoillaan, sillä materiaali on painavaa ja koolauspuut ovat kiinni pylväissä (A).

3

Kallion muodot huomioidaan muokkaamalla puuta. Käytämme siihen pistosahaa.

4

Joissakin paikoissa koolauspuita (C) kavennetaan vain puoleen niiden paksuudesta. Se ei ole ongelma, sillä ne ovat alkujaan 198 milliä korkeita.

5

Laiturin maanvaraiseen päätyyn kalliolla on ehkä katkaistava lyhyitä palasia, jotta terassilautojen (E) alle saadaan tarpeeksi tukea.

04
Kansi- ja reunalaudat 6 Vaihe

Enää on jäljellä vain se, jonka kaikki näkevät ja mikä tekee laiturista todella hyvännäköisen: kansi ja siihen kuuluvat reunalaudat. Tässä käytämme 28 x 145 millin terassilautaa sekä kanteen että reunalautana. Reunalautoja asetetaan kaksi päälletysten, ja ne ruuvataan kiinni palikoihin, jotka on katkaistu samasta materiaalista kuin koolauspuut. Pylväiden ympärillä olevat laudat sovitetaan siististi pistosahalla ja ruuvien paikat määritetään suoraan linjaan.

1

Aloitamme ruuvaamalla reunalautojen (E) kiinnityspalikat (D) paikoilleen tasaisin noin 60 sentin välein. Palikoiden (D) ulkopinnan on oltava suorassa linjassa, jotta reunalaudat (E) saa suoriksi ja siisteiksi.

2

Kun palikat (D) ovat paikoillaan, aloitamme kansilautojen (E) kiinnittämisen. Kaikkien pylväiden (A) kohdalla terassilaudat (E) muotoillaan siististi niiden ympärille. Tässä saa harjoitella pistosahan käyttöä.

3

Käytämme terassilautojen (E) päällä naruja merkkinä siitä, missä kohtaa koolauspuut (C) ovat kannen alapuolella. Siten kaikki terassiruuvit saa suoraan linjaan.

4

Reunalaudat (E) asetetaan peittämään kansilautojen ulkoreunoja. Siten suojaamme terassilautojen (E) päädyt parhaalla mahdollisella tavalla säältä ja tuulelta.

5

Reunalaudat (E) asetetaan päälletysten siten, että niiden väliin jää pieni rako. Tässä käytimme etäisyysmittana lyijykynää.

6

Laiturin maata vasten olevaan osaan asetetaan vain yksi reunalauta (E). Siten laituriin saa tehtyä tyylikkäästi kapenevan ja luonnollisen loppusilauksen.

Materiaalit

120 x 140 mm kestopuu (painekyllästetty):

  • 8 laituripylvästä (A) á 1,5 m

48 x 198 mm, painekyllästetty:

  • Kaksinkertaiset, ristikkäiset tukipuut (B)
  • Pitkittäiset koolauspuut (C)
  • Kansilautojen kiinnityspalikat (D)

28 x 145 mm terassilautaa:

  • Kansi- ja reunalaudat (E)

48 x 48 mm, painekyllästetty:

  • Koolausten (F) tukirimat

Lisäksi:

  • Kiilalla varustettuja pilaritukia pylväiden ankkurointiin
  • 12 x 200 mm pultteja, aluslevyjä ja muttereita
  • 12 x 120 mm ranskalaisia puuruuveja
  • Eripituisia terassiruuveja

Erikoistyökalut

  • SDS Max -poravasara, 70 cm poranterä betonille
  • Katkaisu- ja jiirisaha
  • Moukari
  • Pistosaha ohjainkiskolla

Vie aikaa

Hyvällä suunnittelulla selviät tästä yhdessä lomaviikossa.

Hinta

Valmistaudu maksamaan vastaavanlaisen laiturin materiaaleista noin 2 000 euroa.

Vaikeusaste

Laiturin tekeminen sopii lähes kaikille, kunhan työt suunnitellaan hyvin. Materiaalit ovat kuitenkin kookkaita ja painavia, ja poraaminen vaatii jämerän työkalun.

Piirustus

Multimedia

Video

Näin käytät poravasaraa

Videolla kerrotaan kaikki poravasarasta. Poravasaralla ja oikeilla työkaluilla on helppo porata reikiä tiiliseiniin ja betoniin tai purkaa esimerkiksi laattoja.

Video

Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

Stoppari katkaisusirkkelille

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Laituri