Kestävät tolpat

Tolpat pitää valita oikein, jotta aita kestää pitkään. Esittelemme 4 hyvää vaihtoehtoa.

Aidan tyyli tai lautojen väri eivät ratkaise sitä, kuinka hyvältä ja suoralta aita näyttää muutaman vuoden päästä rakentamisesta. Aita seisoo tai kaatuu tolppiensa mukana, sillä myrskyt, kosteus ja lahottajat tekevät tuhojaan koko ajan. Erilaisten tolppien kestävyyksissä ja hinnoissa on isoja eroja.

1. Kestopuutolpat

Laadukas painekyllästetty mänty kestää pitkään maata vasten ja jopa veden alla. Painekyllästettyä mäntyä sanotaan kestopuuksi, ja käsittely tunnetaan virallisesti nimellä NTR. Kokonaisista puista tehtyjen tolppien lisäksi markkinoilla on liimattuja tolppia, jotka on tehty kahdesta tai kolmesta kestopuusuikaleesta.

HYÖDYT: Kestää pitkään hintaansa verrattuna.

HAITAT: Tolpan pää pitää peittää. Alapäätä ei saa jättää suojaamatta. Ei sovi leikkikentälle.

KESTÄVYYS: 20–25 vuotta, jos tolppa nostetaan irti märästä maasta ja tolpan pää suojataan siten, ettei vesi pääse tunkeutumaan tolppaan ylhäältä.

HINTA NOIN: 120 milliä paksu ja kolme metriä pitkä pyöreä tolppa maksaa noin 25 euroa. Nelikulmainen 125x125 millin tolppa maksaa noin 10 euroa metri.

2. Komposiittitolpat

PVC-tolpat ovat nykyaikainen valinta, ja ne saattavat kestää lähes ikuisesti. Tolpissa käytetty muovi on samanlaista kuin komposiitti- ikkunoissa. Ontot tolpat täytetään ja lujitetaan hiekalla tai betonilla. Tolpat kestävät todella pitkään.

HYÖDYT: Tolppia ei tarvitse huoltaa, ja ne kestävät kosteutta, sieniä ja hyönteisiä.

HAITAT: Näyttävät aluksi puulta, mutta haalistuvat ajan kuluessa.

KESTÄVYYS: Noin 50 vuotta.

HINTA NOIN: Noin 40 euroa kappale + hiekka tai betoni.

3. Terästolpat

Aidan rakentaminen terästolpista on hieman vaikeampaa kuin puu- tai komposiittitolppien käyttäminen. Terästolppaan on vaikea kiinnittää muita rakenteita, mutta toisaalta galvanoitu ja jauhemaalattu terästolppa kestää lähes ikuisuuden ilman minkäänlaista huoltoa. Terästolppia käytetään usein levyjen tai verkon kanssa, mutta niillä voi rakentaa myös puuaidan kiinnittämällä vaakalankut tolppiin sopivien kiinnikkeiden avulla.

HYÖDYT: Kestävät lähes ikuisesti, eivät tarvitse huoltamista.

HAITAT: Rakentamisessa pitää käyttää erikoiskiinnikkeitä tai -ruuveja.

KESTÄVYYS: Yli 50 vuotta.

HINTA NOIN: 4x6 sentin tolppa maksaa noin 7 euroa metri.

LUE LISÄÄ: Pidennä aidan käyttöikää tolpanhatuilla

4. Tammitolpat

Tammen sydänpuu on luonnostaan niin kovaa ja huonoa ravintoa pieneliöille, että se kestää maassa vuosikausia ilman painekyllästystä.

HYÖDYT: Tyylikäs, luonnollinen ja myrkytön.

HAITAT: Vaikea sahata.

KESTÄVYYS: 25 vuotta tai enemmän, ihanteellisissa oloissa pitempään.

HINTA NOIN: 12 senttiä paksu tolppa maksaa noin 15–20 euroa metri.

5. Aitatolpat - pystytä ne lujasti

Myös painekyllästetyt ja tammesta tehdyt puutolpat pitää suojata huolellisesti lahottajilta ja hyönteisiltä. Muuten tolpat pehmenevät pystyyn ennen aikojaan.

    Muut lukevat juuri nyt …