Johdanto
Ohjeet
Ensimmäiseksi on rakennettava valumuotti, johon betoni kaadetaan. Siitä on helppo tehdä halutun kokoinen. Tämän laatikon koko on 40 x 60 cm ja korkeus 20 cm.
Muottiin tulee tehdä sala-ojitusreiät, joiden kautta liika vesi pääsee ulos kukkalaati-kosta. Aseta muotin pohjalle pari pahviputkea, joihin ei pääse valuvaiheessa betonia. Näin laatikon pohjassa on kaksi reikää, kun lopuksi poistat valumuotin.
Salaojitusreiät tehdään kahden 6 cm pitkän pahviputken avulla. Täytä putket paperilla tai mineraalivillalla. Kiinnitä pahviputket liimanokareella tai kaksipuo-leisella teipillä muotin pohjaan.
Sivut ruuvataan kiinni pohjaan. Aseta jokaiseen kulmaan vahvikelistat. Ne tuovat ruuvaukseen hieman lisää materiaalipaksuutta ja vahvistavat kulmaliitoksia.
Laatikon valuun menee yllät-tävän paljon materiaalia: noin 45 kg soraa, 10-12 kg sementtiä ja 8-10 kg kasvuturvetta. Valumassa kannattaa sekoittaa pienemmis-sä annoksissa, sillä isoa an-nosta on raskasta käsitellä. Näin betonia ei myöskään mene hukkaan. Jotta sekoi-tussuhteet säilyisivät eri annoksissa samoina, käytä vain yhtä mittaa, esim. pientä muoviastiaa. Mittojen on oltava tarkat, jos betoni valmistetaan useassa erässä.
Sekoita betoni. Sekoita 1 osa kasvuturvetta 3 osaan 0,4 mm:n soraa ja yhteen osaan sementtiä. Kasvuturve hienonnetaan muoviastiaan. Poista suurimmat paakut.
Lisää vettä vähän kerrallaan ja sekoita seosta samalla. Kannattaa valmistaa useampi pieni annos yhden suuren sijasta. Näin betonia on helpompi hallita.
Betoni kaadetaan muottiin. Pohjan tulee olla noin 6 cm paksu, ja sitä vahvistetaan hitsatulla verkolla, joka painetaan betoniin. Tätä ei tarvitse tehdä sivuja valettaessa.
Kun olet kaatanut betonin pohjalle, aseta toinen, hieman pienempi muotti pohjan päälle. Käytä pahvilaatik-koa, jonka verhoilet polysty-reenillä reunojen ympäriltä ja täytät hiekkapusseilla, jotta se kestää betonin paineen.
Peitä muotin pohja betonimassalla. Jaa massa tasaisesti laastikauhalla, jonka paksuus on 2-3 cm. Paina se hyvin sivuja vasten ja pahviputkien ympärille.
Paina verkko betoniin. Sovita verkko niin, että se kattaa pohjan, mutta jätä reu-noihin pari senttimetriä rakoa. Peitä verkko betonilla niin, että pohjasta tulee noin 6 cm paksu ja mahdollisimman tasainen.
Aseta pahvilaatikko suoraan pohjalle niin, että joka sivuille jää 5 cm rakoa. Pahvilaatikon sivuja on vahvis-tettu polystyreenilla. Hiekka-pussit antavat laatikolle painoa.
Tärytä betoni tiiviiksi täytön aikana, jotta siihen ei jää ilmakuplia. Käytä täryttämiseen esim. riman-pätkää ja tärytä joka 5. minuutti täytön aikana. Varmista, että pahvilaatikko pysyy paikallaan.

Poista pahvilaatikko. Nosta hiekkapussit pois ja poista polystyreenikappaleet. Molempia tarvitaan vielä, jos aiot valaa useampia laatikoita. Pahvilaatikko on imenyt vettä eikä sitä voida uusiokäyttää.
Valun jälkeen laatikko jäte-tään aluksi muottiin kovettu-maan vuorokaudeksi. Sen jäl-keen betonin koostumus on sellainen, että sitä voi käsi-tellä ja luoda laatikolle rus-tiikkisen ilmeen. Poista muotti varovasti, ja jätä laa-tikko levylle seisomaan vielä pariksi vuorokaudeksi. Älä nostele laatikkoa. Betonin kovettuminen vie aikaa (noin 1 kk), mutta 8 päivän päästä laatikko on jo niin kova, että sen voi siirtää ja asettaa lopulliselle paikalleen.
Poista valumuotin sivut. Anna laatikon seistä ja kovettua vielä vuorokauden verran, ennen kuin käsittelet sen reunat. Jos haluat reunoista terävät, riittää, kun annat laatikon kovettua loppuun.
Poista valumuotin sivut. Anna laatikon seistä ja kovettua vielä vuorokauden verran, ennen kuin käsittelet sen reunat. Jos haluat reunoista terävät, riittää, kun annat laatikon kovettua loppuun.
Materiaalit
(40 x 60 cm:n laatikko)
20 mm valuvaneria:
• 1 pohja, 40 x 60 cm
12 mm valuvaneria:
• 2 sivua, á 22 x 60 cm
• 2 sivua, á 22 x 47,5 cm
25 x 50 mm rimaa:
• 4 kulmavahviketta, á 22 cm
Lisäksi:
• 4,5 x 40 mm ruuveja
• Sementtiä, 10-12 kg
• 0,4 soraa, noin 45 kg
• Kasvuturvetta, 8-10 kg
• Pahvilaatikko ja -putkia
• Hitsausverkko
• Polystyreeniä
Vie aikaa
Pari tuntia + kuivumisaika
Hinta
Noin 10 €. Lisäksi muotin kustannukset, jotka riippuvat siitä, käytätkö ylijäämäpuuta vai hankitko valuvaneria.
Vaikeusaste
Tästä hankkeesta on hyvä ja helppo aloittaa, jos ryhdyt valutöihin ensi kertaa.
Vinkit & niksit
Käytä valuvaneria useisiin laatikoihin
Jos aiot valaa useampia laatikoita, ne kannattaa rakentaa valuvanerista. Muussa tapauksessa voit käyttää varastostasi löytyvää ylijäämäpuutavaraa.

Vala kuitubetonista, saat vahvemman rakenteen
Kukkalaatikosta tulee erityisen vahva, jos sen valaa kuitubetonista.
Kuitubetoni on betonia, johon on lisätty ohutta lasikuitua. Se tekee betonista eri-tyisen vahvaa. Jos käytät kuitubetonia esim. kukkalaatikkoon, et tarvitse raudoi-tusverkkoa vahvistamiseen.
Kuitubetonia saa valmiina sekoituk-sina, joihin lisätään vain vesi. Ne maksa-vat enemmän kuin itse sekoitettava be-toni. Toisaalta rakenteista ei tarvitse tehdä yhtä paksuja, sillä kuidun antama tuki raudoitus mahdollistaa hennom-mat, mutta edelleen vahvat rakenteet.
Kuituja voi hankkia myös irrallaan betonia varten. Kuidut ovat vain muutaman millimetrin pituisia, ja ne tuovat betoniin sitkeyttä, jotta se ei murru niin helposti. Saman tehtävän ajaa teräs-tai raudoitusverkko, mutta kuidut ovat raudoitusverkkoa pienempiä ja huomat-tavasti joustavampia.
Betoninen kukkalaatikko kestää myös routaa valoipa sen tavallisesta betonista tai kuitubetonista. Laatikon pohjalle on muistettava tehdä salaojitusreiät.
Lehtiversio
Lataa lehtiversio
Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

