Karheaa betonia puutarhakukille

Pihalle sijoitettavien kukkalaatikoiden valu onnistuu helposti ja nopeasti. Rakenna valumuotti, täytä se betonilla ja jätä laatikon reunat joko teräviksi tai pyöristä ne oman makusi mukaan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 tuntia
Hinta
10 euroa

Johdanto

Betonisen kukkalaatikon valu onnistuu kerralla. Valuun ei tarvita vesivaakaa eikä tärytintä, sillä pienet vinoudet ja ilmakuplat tuovat laatikolle vain lisää ilmettä ja charmia.

Kukkalaatikon valamiseksi on rakennettava muotti, jonka avulla luodaan laatikon ulkoreunat. Jotta valu onnistuisi kerralla, käytetään myös sisämuot-tia, jolla muotoillaan laatikon sisus.

Ulkomuotti rakennetaan valuvanerista, mutta voit hyvin käyttää myös muuta puumateriaalia, jos aiot valaa vain yhden laatikon. Sisämuotti tehdään vahvarakenteisesta pahvilaatikosta. Pahvilaatikon mitat ovat 30 x 50 cm ja valumuotin 40 x 60 cm, joten kukkalaati-kon sivureunoista tulee 5 cm paksut. Laatikon korkeus on 20 cm.

Jos haluat kukkalaatikon patinoituvan ja näyttävän vanhalta ja antiikkiselta, voit sekoittaa betoniin kasvuturvetta. Sen myötä laatikon pintaan muodostuu helpommin koristeellista sammalta, joka tekee laatikosta vanhan ja rustiikki-sen näköisen. Käytämme betonisekoi-tusta, joka sisältää 3 osaa soraa, 1 osan sementtiä ja 1 osan kasvuturvetta.

Jos haluat laatikkoosi mieluummin raa’an näköisen betonipinnan, jätä beto-niseoksesta kasvuturpeen pois. Ja jos pidät mielummin terävistä kuin pyö-reistä reunoista, riittää, kun poistat valu-muotin, niin laatikko on valmis.

Ohjeet

01
Valmista valumuotti 3 Vaihe

Ensimmäiseksi on rakennettava valumuotti, johon betoni kaadetaan. Siitä on helppo tehdä halutun kokoinen. Tämän laatikon koko on 40 x 60 cm ja korkeus 20 cm.

Muottiin tulee tehdä sala-ojitusreiät, joiden kautta liika vesi pääsee ulos kukkalaati-kosta. Aseta muotin pohjalle pari pahviputkea, joihin ei pääse valuvaiheessa betonia. Näin laatikon pohjassa on kaksi reikää, kun lopuksi poistat valumuotin.

1

Salaojitusreiät tehdään kahden 6 cm pitkän pahviputken avulla. Täytä putket paperilla tai mineraalivillalla. Kiinnitä pahviputket liimanokareella tai kaksipuo-leisella teipillä muotin pohjaan.

2

Sivut ruuvataan kiinni pohjaan. Aseta jokaiseen kulmaan vahvikelistat. Ne tuovat ruuvaukseen hieman lisää materiaalipaksuutta ja vahvistavat kulmaliitoksia.

3

Valumuotti on nyt koottu. Koska ruuveihin pääsee helposti käsiksi, muotti on helppo myös jälleen purkaa. Muottia voi käyttää useampaan kertaan, sillä se on tehty valuvanerista.

02
Sekoita betoni 3 Vaihe

Laatikon valuun menee yllät-tävän paljon materiaalia: noin 45 kg soraa, 10-12 kg sementtiä ja 8-10 kg kasvuturvetta. Valumassa kannattaa sekoittaa pienemmis-sä annoksissa, sillä isoa an-nosta on raskasta käsitellä. Näin betonia ei myöskään mene hukkaan. Jotta sekoi-tussuhteet säilyisivät eri annoksissa samoina, käytä vain yhtä mittaa, esim. pientä muoviastiaa. Mittojen on oltava tarkat, jos betoni valmistetaan useassa erässä.

1

Sekoita betoni. Sekoita 1 osa kasvuturvetta 3 osaan 0,4 mm:n soraa ja yhteen osaan sementtiä. Kasvuturve hienonnetaan muoviastiaan. Poista suurimmat paakut.

2

Lisää vettä vähän kerrallaan ja sekoita seosta samalla. Kannattaa valmistaa useampi pieni annos yhden suuren sijasta. Näin betonia on helpompi hallita.

3

Sekoita betoniseos perusteellisesti, jotta saat massasta tasaisen, kiinteän ja muotonsa pitävän. Massan tulee olla kuin hyvin sekoitet-tua lihapullataikinaa. Käytä laastikauhaa.

03
Vala kukkalaatikko 6 Vaihe

Betoni kaadetaan muottiin. Pohjan tulee olla noin 6 cm paksu, ja sitä vahvistetaan hitsatulla verkolla, joka painetaan betoniin. Tätä ei tarvitse tehdä sivuja valettaessa.

Kun olet kaatanut betonin pohjalle, aseta toinen, hieman pienempi muotti pohjan päälle. Käytä pahvilaatik-koa, jonka verhoilet polysty-reenillä reunojen ympäriltä ja täytät hiekkapusseilla, jotta se kestää betonin paineen.

1

Peitä muotin pohja betonimassalla. Jaa massa tasaisesti laastikauhalla, jonka paksuus on 2-3 cm. Paina se hyvin sivuja vasten ja pahviputkien ympärille.

2

Paina verkko betoniin. Sovita verkko niin, että se kattaa pohjan, mutta jätä reu-noihin pari senttimetriä rakoa. Peitä verkko betonilla niin, että pohjasta tulee noin 6 cm paksu ja mahdollisimman tasainen.

3

Aseta pahvilaatikko suoraan pohjalle niin, että joka sivuille jää 5 cm rakoa. Pahvilaatikon sivuja on vahvis-tettu polystyreenilla. Hiekka-pussit antavat laatikolle painoa.

4

Tarkista, että etäisyys on oikea kaikilla sivuilla: noin 5 cm. Täytä sitten sivut betonilla.

5

Tärytä betoni tiiviiksi täytön aikana, jotta siihen ei jää ilmakuplia. Käytä täryttämiseen esim. riman-pätkää ja tärytä joka 5. minuutti täytön aikana. Varmista, että pahvilaatikko pysyy paikallaan.

6

Silota reunat, kun muotti on täytetty betonilla. Kostuta kauhaa kevyesti vedel-lä, jotta se liukuu hyvin pintaa pitkin ja silota pinta. Tätä ei tarvitse tehdä kovin tarkasti, jos ilmeestä haluaa rustiikkisen.

04
Poista valumuotti 3 Vaihe

Valun jälkeen laatikko jäte-tään aluksi muottiin kovettu-maan vuorokaudeksi. Sen jäl-keen betonin koostumus on sellainen, että sitä voi käsi-tellä ja luoda laatikolle rus-tiikkisen ilmeen. Poista muotti varovasti, ja jätä laa-tikko levylle seisomaan vielä pariksi vuorokaudeksi. Älä nostele laatikkoa. Betonin kovettuminen vie aikaa (noin 1 kk), mutta 8 päivän päästä laatikko on jo niin kova, että sen voi siirtää ja asettaa lopulliselle paikalleen.

Poista pahvilaatikko. Nosta hiekkapussit pois ja poista polystyreenikappaleet. Molempia tarvitaan vielä, jos aiot valaa useampia laatikoita. Pahvilaatikko on imenyt vettä eikä sitä voida uusiokäyttää.

1

Poista valumuotin sivut. Anna laatikon seistä ja kovettua vielä vuorokauden verran, ennen kuin käsittelet sen reunat. Jos haluat reunoista terävät, riittää, kun annat laatikon kovettua loppuun.

2

Poista valumuotin sivut. Anna laatikon seistä ja kovettua vielä vuorokauden verran, ennen kuin käsittelet sen reunat. Jos haluat reunoista terävät, riittää, kun annat laatikon kovettua loppuun.

3

Rustiikkinen pinta tehdään teräsharjalla. Hankaa kaikki kulmat, terävät reunat ja ulkopinnat varovasti teräsharjalla. Huuhtele lopuksi pehmeällä siveltimellä ja vedellä.

Materiaalit

(40 x 60 cm:n laatikko)
20 mm valuvaneria:

• 1 pohja, 40 x 60 cm

12 mm valuvaneria:
• 2 sivua, á 22 x 60 cm
• 2 sivua, á 22 x 47,5 cm

25 x 50 mm rimaa:
• 4 kulmavahviketta, á 22 cm

Lisäksi:
• 4,5 x 40 mm ruuveja
• Sementtiä, 10-12 kg
• 0,4 soraa, noin 45 kg
• Kasvuturvetta, 8-10 kg
• Pahvilaatikko ja -putkia
• Hitsausverkko
• Polystyreeniä

Vie aikaa

Pari tuntia + kuivumisaika

Hinta

Noin 10 €. Lisäksi muotin kustannukset, jotka riippuvat siitä, käytätkö ylijäämäpuuta vai hankitko valuvaneria.

Vaikeusaste

Tästä hankkeesta on hyvä ja helppo aloittaa, jos ryhdyt valutöihin ensi kertaa.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Lisää samasta aiheesta Puutarha