Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Karu betonipenkki pihalle

Tulosta Tallenna artikkeli

Tämä betonipenkki antaa pihasta hyvän vaikutelman. Penkki näyttää tukevalta, mutta sitä on helppo siirrellä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
100 euroa

Johdanto

Karunkomea betonipenkki

Betonista tehty pihapenkki on karu ja rouhea. Kerromme näissä ohjeissa, miten valat helposti oman penkkisi ja annat sille persoonallisen ilmeen. Betonipenkin rakentaminen ei ole vaikeaa, mutta muotin kokoamisessa ja betonin tiivistämisessä pitää olla huolellinen, jotta valmiiseen penkkiin ei jää jälkiä isoista ilmakuplista.

Lue lisää: Siisti, helppo ja halpa luksuspenkki

Tee betonipenkistä kevyt

Päätimme tehdä penkistä niin kevyen, että sitä voi siirrellä helposti ympäri pihaa. Betonin sisään valettiin styroksia, joka on helppo poistaa, kun betoni on kovettunut.

Vahvista penkki kuiduilla

Betonipenkki kestää istumista, kun se vahvistetaan kuiduilla. Kuituvahvisteinen betoni on kevyempää kuin raudalla vahvistettu. Se tarkoittaa, että rakennepaksuudet voidaan pitää pienempinä ja rautoja tarvitsee käyttää vain kaikkein herkimmin särkyvissä paikoissa. Kuituja myydään samoissa kaupoissa kuin kuivabetonia. Kuitujen lisäksi betoni raudoitetaan kahdella harjateräksellä, jotta penkki kestää kahden metrin jännevälin.

Persoonallinen betonipenkki

Ohjeissa näytetään myös, miten betonin sekaan lisätään väriainetta, jotta betonipenkistä tulee yksilöllisen näköinen. Tämä betonipenkki on värjätty mustalla värijauheella. Ohjeessa kerrotaan myös, miten muotin materiaali vaikuttaa penkin lopulliseen ulkonäköön.

Jos innostut rakentamaan oman betonipenkkisi, voit ladata ohjeet tältä sivulta. Opastamme sinut kaikkien vaiheiden läpi aina muotin rakentamisesta penkin valamiseen asti.

LUE LISÄÄ: Vala upea peiliallas viikonlopun aikana!

Erilaisia pintoja

Betonin ulkonäköä voi muuttaa monin keinoin. Voit esimerkiksi halutessasi hyödyntää muottimateriaalia viimeiste-lyyn. Tavallista vaneria käytettäessä betonin pintaan tulee pieniä ”uria”. Hiomalla pinnan tai iskemällä reunoja betonista voi saada hyvinkin koristeelli-sen näköisen. Me valamme valuvaneri-muottiin, jotta pinnasta tulee tasainen. Betonin ulkonäköön voi vaikuttaa myös värillä. Lisäämme tässä betoni-sekoitukseen mustaa värijauhetta.

Ohjeet

Rakenna valumuotti

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Rakenna ensin valumuotti penkkiäsi varten. Me teemme muotin valuvanerista, jonka avulla pinnasta tulee hyvin tasainen ja sileä. Voit käyttää myös mdf- tai tavallista vanerilevyä, mutta tavallinen vaneri ei tee betonipinnasta tasaisen sileää.

Päätä, millaisen penkin haluat valaa ja mittaa ja sahaa vanerilevyt kappaleiksi. Voit käyttää seuraavan sivun piir-rosta inspiraation lähteenä ja sovittaa sen omiin toiveisiisi. Muotista ja pen-kistä tulee ”reunustettu”, mutta se on väistämätöntä, kun muotti tehdään puusta. Muotti vuorataan polystyreenil-la, joka leikataan mittaan ja asennetaan.

1

Piirrä muotin muoto vaneri-levyihin ja sahaa osat. Käytä pyörösahaa. Kulmissa voit sahata loppumatkan käsisahalla. Sahaa myös polystyreenilevyt, jotka asetetaan muotin sisään. Käytä tähän käsisahaa.

2

Polystyreenikappaleet (G) kiinnitetään kaksipuolisella teipillä penkin jalaksi (E) tarkoitetun osan sisäpuolelle. Ole huolellinen, kun kiinnität teippiä, sillä se tarttuu kiinni heti ensimmäisellä kerralla.

Sijoita polystyreenipala penkin ”jalan” alareunan mukaan.

3

Kaikki valumuotin osat ovat valmiita koottavaksi. Penkin jalan sisäpintaan tulevan polystyreenipalan lisäksi polystyreenia asetetaan istuin-osan alle, mutta vasta sitten, kun muotti on lähes koottu.

4

Muotti kootaan. Ylälevy (B) asennetaan ensin kahteen sivuun (A). Tarkista, että päätyjen ja keskiosan leveys vastaavat toisiaan. Asenna jalat (B) ulkopuolelle. Käytä ruuvipuristimia, jotta pystykappaleet pysyvät oikealla korkeudella.

5

Asenna jalkojen (E) sisäpuolet polystyreenikappaleineen. Muotti kootaan ruuveilla, tässä 35 mm ruuveilla. Viimeinen sisäkappale (C) ruuvataan jalkojen väliin sitten, kun muotti on täytetty betonilla.

Sekoita betoni

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kun muotti on valmis, sekoitetaan betoni. Käytettävän betonin vahvuuden pitää olla vähintään 30 MPa. Jos käyte-tään kuivabetonia, vahvuus on ilmoi-tettu pakkauksessa. Me käytämme valmista betonisekoitusta, johon lisätään vain vesi. Voit myös sekoittaa betonin sementistä ja hiekasta, mutta kuivabeto-nin käyttö on helpompaa ja voi olla varma, että sekoitussuhde on oikea.

Lisäämme betoniin myös kuituja. Tämä on tarpeen, jotta betonista tulee erityisen vahvaa, koska sitä käytetään penkkiin. 100 kiloon betonia tulee 100 g kuituja. Sekoitamme myös värijauheen, jotta penkistä tulee tummempi. 75 kiloon betonia tulee 750 g värijauhetta.

1

Betoni sekoitetaan 0-4 mm tai 0-8 mm kuivabetonista. Lisää vettä noin litra vähemmän kuin pakkauksessa ohjeistetaan, jos lisäät jauheeseen myös veteen sekoitettavaa väriä. Käytä betonimyllyä, niin saat betonin sekoitettua kerralla.

2

Sekoita musta väri ja lisää se betoniin kuitujen kanssa. Kuidut tuovat betoniin vahvuutta ja ehkäisevät halkeamia. Ne lisätään lopuksi vähän kerrallaan. Sen jälkeen seosta sekoitetaan vähintään 3 minuuttia.

Värijauhe lisätään 1 litraan vettä, joka sekoitetaan betoniin.

Materiaalit

Vie aikaa

Hinta

Vaikeusaste

Piirustus

Näin tehdään muotti

Muotti kootaan valuvaneripaloista. Se vuorataan polystyreenillä, jotta penkistä ei tule niin massiivista. Muotti täytetään betonilla, ja sitä ravistetaan niin hyvin, että betoni valuu kaikkiin kulmiin.

Valumuotin mitat ovat vain esimerkki-mittoja. Voit helposti muuttaa niitä. Penkin pituudelle on toki rajansa, jotta sen kestävyys ei kärsi. Kahden raudoitustangon avulla enimmäispituus tälle penkille on 200 cm.

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta näet työpiirustuksen

Video

3D-piirustus

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Karu betonipenkki pihalle
Kokonaishinta: 19 €
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 €.
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin