Vala penkki värjätystä betonista

Penkin valaminen betonista on helppoa ja halpaa. Katso tästä, miten rakennat puumuotin, johon valat värjätyn betonin.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
100 euroa

Johdanto

Karunkomea betonipenkki

Betonista tehty pihapenkki on karu ja rouhea. Kerromme näissä ohjeissa, miten valat helposti oman penkkisi ja annat sille persoonallisen ilmeen. Betonipenkin rakentaminen ei ole vaikeaa, mutta muotin kokoamisessa ja betonin tiivistämisessä pitää olla huolellinen, jotta valmiiseen penkkiin ei jää jälkiä isoista ilmakuplista.

Lue lisää: Siisti, helppo ja halpa luksuspenkki

Tee betonipenkistä kevyt

Päätimme tehdä penkistä niin kevyen, että sitä voi siirrellä helposti ympäri pihaa. Betonin sisään valettiin styroksia, joka on helppo poistaa, kun betoni on kovettunut.

Vahvista penkki kuiduilla

Betonipenkki kestää istumista, kun se vahvistetaan kuiduilla. Kuituvahvisteinen betoni on kevyempää kuin raudalla vahvistettu. Se tarkoittaa, että rakennepaksuudet voidaan pitää pienempinä ja rautoja tarvitsee käyttää vain kaikkein herkimmin särkyvissä paikoissa. Kuituja myydään samoissa kaupoissa kuin kuivabetonia. Kuitujen lisäksi betoni raudoitetaan kahdella harjateräksellä, jotta penkki kestää kahden metrin jännevälin.

Persoonallinen betonipenkki

Ohjeissa näytetään myös, miten betonin sekaan lisätään väriainetta, jotta betonipenkistä tulee yksilöllisen näköinen. Tämä betonipenkki on värjätty mustalla värijauheella. Ohjeessa kerrotaan myös, miten muotin materiaali vaikuttaa penkin lopulliseen ulkonäköön.

Jos innostut rakentamaan oman betonipenkkisi, voit ladata ohjeet tältä sivulta. Opastamme sinut kaikkien vaiheiden läpi aina muotin rakentamisesta penkin valamiseen asti.

LUE LISÄÄ: Vala upea peiliallas viikonlopun aikana!

Erilaisia pintoja

Betonin ulkonäköä voi muuttaa monin keinoin. Voit esimerkiksi halutessasi hyödyntää muottimateriaalia viimeistelyyn. Tavallista vaneria käytettäessä betonin pintaan tulee pieniä ”uria”. Hiomalla pinnan tai iskemällä reunoja betonista voi saada hyvinkin koristeellisen näköisen. Me valamme valuvaneri-muottiin, jotta pinnasta tulee tasainen. Betonin ulkonäköön voi vaikuttaa myös värillä. Lisäämme tässä betonisekoitukseen mustaa värijauhetta.

Ohjeet

01
Rakenna valumuotti 5 Vaihe

Rakenna ensin valumuotti penkkiäsi varten. Me teemme muotin valuvanerista, jonka avulla pinnasta tulee hyvin tasainen ja sileä. Voit käyttää myös mdf- tai tavallista vanerilevyä, mutta tavallinen vaneri ei tee betonipinnasta tasaisen sileää.

Päätä, millaisen penkin haluat valaa ja mittaa ja sahaa vanerilevyt kappaleiksi. Voit käyttää piir-rosta inspiraation lähteenä ja sovittaa sen omiin toiveisiisi. Muotista ja pen-kistä tulee ”reunustettu”, mutta se on väistämätöntä, kun muotti tehdään puusta. Muotti vuorataan polystyreenil-la, joka leikataan mittaan ja asennetaan.

1

Piirrä muotin muoto vaneri-levyihin ja sahaa osat. Käytä pyörösahaa. Kulmissa voit sahata loppumatkan käsisahalla. Sahaa myös polystyreenilevyt, jotka asetetaan muotin sisään. Käytä tähän käsisahaa.

2

Polystyreenikappaleet (G) kiinnitetään kaksipuolisella teipillä penkin jalaksi (E) tarkoitetun osan sisä-puolelle. Ole huolellinen, kun kiinnität teippiä, sillä se tarttuu kiinni heti ensimmäisellä kerralla.

3

Kaikki valumuotin osat ovat valmiita koottavaksi. Penkin jalan sisäpintaan tulevan polystyreenipalan lisäksi polystyreenia asetetaan istuin-osan alle, mutta vasta sitten, kun muotti on lähes koottu.

4

Muotti kootaan. Ylälevy (B) asennetaan ensin kahteen sivuun (A). Tarkista, että päätyjen ja keskiosan leveys vastaavat toisiaan. Asenna jalat (B) ulkopuolelle. Käytä ruuvipuristimia, jotta pystykappaleet pysyvät oikealla korkeudella.

5

Asenna jalkojen (E) sisäpuolet polystyreenikappaleineen. Muotti kootaan ruuveilla, tässä 35 mm ruuveilla. Viimeinen sisäkappale (C) ruuvataan jalkojen väliin sitten, kun muotti on täytetty betonilla.

02
Sekoita betoni 2 Vaihe

Kun muotti on valmis, sekoitetaan betoni. Käytettävän betonin vahvuuden pitää olla vähintään 30 MPa. Jos käyte-tään kuivabetonia, vahvuus on ilmoi-tettu pakkauksessa. Me käytämme valmista betonisekoitusta, johon lisätään vain vesi. Voit myös sekoittaa betonin sementistä ja hiekasta, mutta kuivabeto-nin käyttö on helpompaa ja voi olla varma, että sekoitussuhde on oikea.

Lisäämme betoniin myös kuituja. Tämä on tarpeen, jotta betonista tulee erityisen vahvaa, koska sitä käytetään penkkiin. 100 kiloon betonia tulee 100 g kuituja. Sekoitamme myös värijauheen, jotta penkistä tulee tummempi. 75 kiloon betonia tulee 750 g värijauhetta.

1

Betoni sekoitetaan 0-4 mm tai 0-8 mm kuivabetonista. Lisää vettä noin litra vähemmän kuin pakkauksessa ohjeistetaan, jos lisäät jauheeseen myös veteen sekoitettavaa väriä. Käytä betonimyllyä, niin saat betonin sekoitettua kerralla.

2

Sekoita musta väri ja lisää se betoniin kuitujen kanssa. Kuidut tuovat betoniin vahvuutta ja ehkäisevät halkeamia. Ne lisätään lopuksi vähän kerrallaan. Sen jälkeen seosta sekoitetaan vähintään 3 minuuttia.

03
Vala penkki 7 Vaihe

Muotti täytetään betonilla. Aloita keskikappaleesta. Muottia ei täytetä aivan täyteen, sillä myös polystyreenilevylle pitää jäädä tilaa. Polystyreenilevyn sivulle asetetaan lisäksi pari raudoitustankoa betoniin. Kun kaikki tämä on tehty, muotti täytetään reunoja myöten. Lopuksi valetaan jalat.

Kun täytät muottia, paina betoni niin tiiviisti paikalleen kuin mahdollista, jotta betoni asettuu tiiviisti. Kun muotti lopuksi suljetaan, sitä ravistetaan huolellisesti kauttaaltaan, jotta betoni pääsee varmasti valumaan jokaiseen kulmaan. Kun betoni on sekoitettu ja kaadettu muottiin, betonia ehtii työstää 45 minuutin ajan.

1

Täytä muotti betonilla. Muotin pitää olla täysin puhdas ennen kuin se täytetään. Jaa betoni tasaiseksi noin 25 mm paksuksi kerrokseksi koko muottipohjan alalle.

2

Aseta polystyreenilevyt (F) pohjan keskelle. Paina levyä betoniin kunnes se on samassa tasossa valumuotin reunan kanssa.

3

Aseta raudoitustangot molempiin sivuihin. Sijoita ne betoniin noin 20 mm muottireunan alapuolelle. Polystyreenilevyn ympärille lisätään betonia, kunnes se on samassa tasossa reunan kanssa. Paina betoni niin tiiviiksi kuin mahdollista.

4

Sulje muotti. Nyt kun pohja on täytetty betonilla, voit ruuvata paikoilleen myös keskimmäisen levyn (C) jalkojen sisäpuolelle.

5

Täytä jalat betonilla. Paina betoni muottiin niin hyvin kuin voit. Käytä jatkuvasti listaa tai rautatankoa, jolla työnnät betonia muottiin.

6

Tärytä muotti, kun se on täytetty betonilla. Käytä tehokasta iskuporakonetta, tasohiomakonetta tai vaikka vasaraa. Jatka, kunnes betoni ei enää asetu enempää. Tässä iskuporakoneen alle on asennettu lista muotin suojelemiseksi.

7

Hierrä lopuksi jalkojen päällipinta. Sitä ennen betonia on lisätty ja muottia on tärytetty yhä uudestaan, kunnes betoni on asettunut kaikkiin kulmiin ja muotti on jälleen täynnä betonia.

04
Viimeinen silaus 5 Vaihe

Betoni saa seistä ja kovettua viikon, ennen kuin muotti poistetaan. Kun vanerilevyt on poistettu, poistetaan polystyreenikerros. Tästä selviää hyvin polttamalla kaasupolttimella penkin kauttaaltaan. Se tuhoaa loput polystyreenijäänteet sekä synteettiset kuidut, jotka pistävät esiin ja voivat pistellä. Lopuksi penkki hiotaan karkealla hiomapaperilla ja käsitellään mehiläisvahalla, jolla pinnasta saadaan kaunis ja likaa hylkivä.

Betoni ei ole läpeensä kovettunut, kun muotti irrotetaan. 3–4 päivän päästä sen kovuus on 80 %. Kalustetta voi käyttää, kun se on otettu muotista ja sen pinta on viimeistelty.

1

Irrota ruuvit ja poista muotti. Muotin voi poistaa noin viikon kuluttua valusta.

2

Kaavi polystyreenijäänteet pois. Ne poistaa helpoiten vanhalla taltalla.

3

Poista loput kaasupolttimella. Se polttaa loputkin polystyreenijäänteet ja mahdollisesti pinnasta pistävät synteettiset kuidut, jotka sekoitettiin betoniin. Tämän vuoksi koko penkki kannattaa ”liekittää”.

4

Hio reunat ja röpelöiset kohdat karkealla hiomapaperilla. Pinnasta esiin pistävät kuidut on helpoin poistaa kaasupolttimella.

5

Käsittele penkki lopuksi mehiläisvahalla, joka kyllästää ja ehkäisee likaantumista. Hio penkkiin ohut vahakerros. Kun se on hieman kuivunut ja imeytynyt betoniin, kiillota pinta kuivalla liinalla.

Materiaalit

 • 18 mm valuvaneria, 125 x 250 cm
 • Kuivabetonia 0-4 tai 0-8 mm, 3 x á 25 kg Polystyreeniä Ruuveja, 35 mm
 • 10 mm raudoitustankoja, 2 x á 1,2 m
 • Sikacim-kuituja, 1 pussi á 100 g
 • Värijauhetta ja mehiläisvahaa

Erikoistyökalut

 • Betonimylly
 • Iskuporakone

Vie aikaa

Yhteensä noin 1 päivä, mutta kuivumisaikojen vuoksi työ tapahtuu usean päivän aikana kuivumisajoista johtuen.

Hinta:

Noin 100 €

Vaikeusaste:

Työ ei sinällään ole vaikeaa, mutta betoni on saatava tärytettyä huolella, jotta siihen ei jää suuria huokosia.

Piirustus

Näin tehdään muotti

Muotti kootaan valuvaneripaloista. Se vuorataan polystyreenillä, jotta penkistä ei tule niin massiivista. Muotti täytetään betonilla, ja sitä ravistetaan niin hyvin, että betoni valuu kaikkiin kulmiin.

Multimedia

Video

TYÖKALUT: Näin käytät käsisirkkeliä

Videolla kerrotaan käsisirkkelin käyttömahdollisuuksista, teristä ja toiminnoista. Käsisirkkeli on väkivahva työkalu, jolla voi tehdä sekä siistiä että karkeaa työtä ja sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa. Eri terillä voi sahata puuta, metallia, kevytbetonia ja muovia.

Video

VINKIT: Betonia ilman ilmakuplia

Video

VINKIT: Paikkaa betonipinnan kolot

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Pihapenkki