Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea

Moni huomaa, että autokatoksen tai katetun terassin katosta tippuu kondenssivettä. Myös tuolinpehmusteiden ja työkalujen kostuminen johtuu usein kondenssivedestä. Katto ei olekaan tiivis!

Tilanne on sama kuin kylmässä ikkunassa talvisaikaan. Aivan kuten lämmin sisäilma jäähtyy kylmänä talvipäivänä ja luovuttaa kosteutta kohdatessaan kylmän lasin pinnan, kesäpäivän lauhkea ilma luovuttaa kosteutensa katon alapintaan, kun ohuet metalli- tai muovilevyt päivän päätteeksi säteilevät ja jäähtyvät paljon nopeammin kuin ilma. Veden tiputtelu loppuu, kuten katoksen alapintaa estetään jäähtymästä ilmaa nopeammin.

Tämä tehdään rakentamalla katto kahdesta kerroksesta. Kerrosten välissä seisova ilma estää kondensoitumisen termoruudun tavoin. Kalliisiin kattolevyihin sijoittamisen sijaan voi sijoittaa muutaman euron kirkkaaseen katteeseen, joka ajaa saman asian. Katto olisi parasta tehdä alun alkaen kahdesta kerroksesta, mutta se voidaan toteuttaa nykyiseenkin kattoon. Vanhat levyt poistetaan ennen katteen tai alimmaksi kerrokseksi ajatellun pinnan asentamista. Alustaa saatetaan joutua joskus säätämään hieman, mutta joskus riittää, että vanha katto on tiivis.