Vaarallisia halkeamia tiiliseinässä?

Tiiliseinään ilmestyvän halkeaman syy pitää selvittää välittömästi. Joskus korjaaminen voi odottaa, mutta toisinaan halkeama pitää paikata heti, ennen kuin se johtaa kalliisiin vaurioihin.

Tiiliseinien halkemat etenevät yleensä niin hitaasti, että niihin ehtii tottua. Pikku hiljaa leviävä halkeama alkaa tuntua luonnollisesta osalta taloa. Älä kuitenkaan huijaa itseäsi!

On totta, että jotkut halkeamat ovat harmittomia tai pelkästään kosmeettisia, mutta toiset voivat johtaa ajan kuluessa isompiin ongelmiin. Niiden lisäksi on vaarallisia halkeamia, jotka kertovat, että syvemmällä on jotain pahasti pielessä.

Lue lisää täältä: Tutki ja korjaa halkeamat

Kaikkein vakavimmista halkeamista kannattaa kysyä ammattilaisen mielipidettä, sillä niiden syytä voi olla vaikea selvittää itse, eikä korjaustapaa ole aina helppo päättää. Useimmat halkeamat voi kuitenkin korjata itse.

Harmittomat hiushalkeamat voivat odottaa niin kauan kuin niitä viitsii katsella. Sen sijaan tiiliseinän halkeamat pitää korjata heti, sillä ne leviävät nopeasti ja voivat johtaa pahempiin vahinkoihin.

Tästä jutusta voit lukea, miten korjaat itse:

Haljennut lattialaatta

Lattialaatan halkeaminen johtuu todennäköisesti siitä, että laattaan on kohdistunut kova isku tai sen alla ei ole tarpeeksi laastia. Särkynyt laatta ei näytä hyvältä, mutta korjausta voi lykätä, kunnes tulee sopiva hetki vaihtaa laatta uuteen.

Haljennut lattialaatta

Painava esine on pudonnut laatalle ja särkenyt nurkan.

Poista laatta ja sen ympärillä olevat laasti saumat varovasti 1

Poista laatta ja sen ympärillä olevat laasti saumat varovasti. Voit hakata laatan palasiksi tai käyttää monitoimityökalua. Varo viereisiä laattoja. Poista kolosta lopuksi vanha laasti.

Kiinnitä uusi laatta 2

Kiinnitä uusi laatta. Kokeile, kuinka paljon laastia tarvitaan, jotta laatta tarttuu lujasti kiinni ja nousee viereisten laattojen tasolle. Saumaa laatta normaaliin tapaan seuraavana päivänä.

Pitkä railo laattalattiassa

Pyydä ammattilaista arvioimaan, vieläkö lattian painuminen jatkuu. Jos pohja on asettunut, lattian voi laatoittaa uusiksi. Mahdollinen vesi eriste kannattaa vahvistaa kauttaaltaan kankaalla.

Pitkät halkeamat kertovat yleensä lattian vajoamisesta. Lattiaan pitää tehdä uusi ja vahva vesi eristys, jotta lattia ei halkea uudestaan.

Levitä lattiaan ohut kerros vesieristettä 1

Levitä lattiaan ohut kerros vesieristettä. Poista aluksi vanhat laatat ja suurin osa laastista, ja käsittele lattia märkätilapohjusteella.

Paina vahvikekangas kiinni vesieristeeseen 2

Paina vahvikekangas kiinni vesieristeeseen. Limitä vahvikekangasvuotia noin 10 senttiä ja nosta kangasvuotien päät seinälle.

Levitä kankaan päälle toinen kerros vesieristettä 3

Levitä kankaan päälle toinen kerros vesieristettä, jotta kangas ja vesieriste muodostavat yhtenäisen, sitkeän kalvon. Voit laatoittaa lattian normaalisti seuraavana päivänä.

Halkeamat irronneessa rappauksessa

Rapatun seinän tai sokkelin halkeamat voivat kertoa rakenteellisista vaurioista. Yleensä kyse on kuitenkin vain siitä, että osa laastista on irronnut.

LUE LISÄÄ: 4 vaihetta: Näin saat levän irti seinästä

Se ei ole vaarallista, mutta asia pitää korjata nopeasti ennen talvea, sillä vesi valuu sisään halkeamista. Pakkasella vesi jäätyy ja laajenee, ja halkeamat kasvavat isommiksi.

Näytämme tässä, miten korjaat haljenneen rappauksen.

Halkeama tiiliseinässä

Rappauksen halkeamat pitää korjata ennen talvea, jotta pakkanen ei tee tuhojaan.

Halkeama tiiliseinässä: Koputa rappausta varovasti 1

Koputa rappausta varovasti ja kuuntele, onko rappaus irronnut seinästä. Jos rappauksesta kuuluu ontto ääni, vanha laasti pitää poistaa ja korvata uudella.

Halkeama tiiliseinässä: Hakkaa irronnut rappaus pois 2

Hakkaa irronnut rappaus pois ja harjaa paikattava alue. Kostuta tiiliseinä, jotta se ei ime kosteutta uudesta laastista liian nopeasti.

Halkeama tiiliseinässä: Täytä kolo uudella laastilla 3

Täytä kolo uudella laastilla. Laasti tarttuu varmasti kiinni seinään, kun korjattavaan kohtaan harjataan paikkausta edeltävänä päivänä millin paksuinen kerros sementti-laastia. Paikkaa kolo lopullisesti rappauslaastilla.

Halkeamat kiinteässä rappauksessa

Yksittäinen halkema hyvin rapatussa sokkelissa on yleensä helppo korjata, mutta toisaalta se saattaa olla merkki isosta ongelmasta. Halkeama voi johtua sokkelin vajoamisesta. Tarkkaile sokkelia jonkin aikaa. Ellei mitään tapahdu, voit paikata halkeaman normaalisti. Jos halkeama laajenee, kysy ammattilaisen mielipidettä.

Näytämme tässä, miten korjaat rappauksen.

Halkeamat kiinteässä rappauksessa

Jos sokkelin halkeama laajenee kuukaudesta toiseen, ammattilaisen pitää tutkia, voiko halkeamisen pysäyttää.

Lujasti kiinni olevan rappauksen halkea-ma paikataan karkealla korjauslaastilla. Poista hieman rappausta halkeaman ympäriltä, jotta saat tilaa korjauslaastille.

Laastisaumat

Laastisaumat kuluvat väistämättä. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei kulumisesta tarvitse välittää. Vesi valuu kuluneista saumoista seinän sisään ja kastelee pahimmassa tapauksessa talon lämpöeristeet. Kosteat tiilet voivat lisäksi haljeta pakkasella, mikä pahentaa ongel-maa entisestään.

Näytämme tässä, miten korjaat hapertuneet laastisaumat.

Laastisaumat

Kuluneet laasti saumat pitää vaihtaa uusiin. Työhön ei kannata ryhtyä parin hapertuneen sauman takia, vaan koko seinän saumat kannattaa uusia kerralla.

Tiiliseinän korjaus: Poista saumojen pinnasta 3 senttiä laastia 1

Poista saumojen pinnasta 3 senttiä laastia. Käytä työhön kulmahioma konetta ja sauma jyrsintä. Työ on raskasta, ja siitä lähtee paljon pölyä ja ääntä.

Tiiliseinän korjaus: Kostuta saumat ja täytä ne uudella laastilla 2

Kostuta saumat ja täytä ne uudella laastilla. Painele laasti tiiviiksi kerrokseksi saumaimella sekä pitkiin vaaka-saumoihin että lyhyisiin pysty-saumoihin.

Isot halkeamat vanhassa rappauksessa

Tiiliseinän halkeamat pitää paikata nopeasti. Verkotuslaasti sopii erinomaisesti sokkeleihin, savupiippuihin ja muihin paikkoihin, joihin tavallinen laasti ei käy.

Erittäin pahasti kulunut ja yhä uudelleen halkeava rappaus kannattaa poistaa ja korvata lasikuituverkolla sekä uudella rappauksella. Lasikuituverkko upotetaan nykyaikaiseen laastiin, joka on vahvistettu pienillä kuiduilla ja akryylillä.

Tiiliseinän rakojen korjaus: Paina lasikuituverkko märkään laastiin 1

Paina lasikuituverkko märkään laastiin. Poista aluksi vanha ja kulunut rappaus ja puhdista tiilten pinta huolellisesti. Levitä lasikuituverkon päälle kaksi kertaa ohuempi laastikerros kuin verkon alle.

Tiiliseinän rakojen korjaus: Levitä kuituvahvistetun laastin päälle ohut kerros pintalaastia 2

Levitä kuituvahvistetun laastin päälle ohut kerros pintalaastia. Pintalaasti on hienojakoisempaa kuin kuitulaasti. Pinta-laastin voi myös sävyttää.

Tiiliseinän rakojen korjaus: Tasoita pintalaasti 3

Tasoita pintalaasti kuivalla sienellä tai hierrä pinta vaahtomuovihiertimellä. Käytä kiertoliikettä.

Tiiliseinän ja muiden pintojen väliset raot

Tiiliseinän ja muiden rakenteiden väliset raot pitää tukkia. Seinän ja matalan katon välissä oleva rako pitää peittää mahdollisimman nopeasti. Poista vanha sauma ja täytä rako uudella saumamassalla.

Tiiliseinän ja muiden pintojen väliset raot

Seinän ja katon välisen sauman vuoto huomataan usein vasta siinä vaiheessa, kun vesi on aiheuttanut pahoja vaurioita.

Tuki rako elastisella saumamassalla. Käytä joko polymeeri- tai silikonipohjaista massaa tai joustavaa kumibitumiliimaa.

Sisäseinien halkeamat

Rapattujen ja tasoitettujen sisäpintojen hiushalkeamat eivät ole vaarallisia. Voit tarkistaa pinnoitteen kunnon koputtamalla sitä varovasti vasaralla. Jos laasti on irti, pinnoite pitää uusia, mutta yleensä halkeaman peittäminen riittää. Jos halkeaman syy on syvemmällä, rakennetta kannattaa jäykistää ennen paikkaamista.

LUE LISÄÄ: Kattohalkeamia on turha surra

Ellei laasti ole irronnut, haitta on vain kosmeet tinen.

Näytämme tässä, miten korjaat halkeamat sisäseinien rappauksessa.

Raaputa tasoitetta sen verran 1

Raaputa tasoitetta sen verran, että korjauslaasti mahtuu halkeamaan. Voit sekoittaa tasoitteen jauheesta tai käyttää valmistasoitetta.

Tasoita laasti leveällä lastalla 2

Tasoita laasti leveällä lastalla. Jos pinnasta tulee liian sileä vanhaan pintaan verrattuna, voit lisätä pintaan hiekkaa.

Haljennut tiili

Haljennut tiili kannattaa vaihtaa, ennen kuin siitä aiheutuu lisää ongelmia. Pahin skenaario on, että vesi valuu halkemasta seinän sisään ja kastelee ison osan seinästä, jolloin pakkanen halkaisee lisää tiiliä.

Näytämme tässä, miten vaihdat haljenneen tiilen.

Haljenneen tiiliseinän korjaus

Haljennut tiili imee vettä seinän sisään. Se aiheuttaa yhä enemmän halkeamia.

Haljenneen tiiliseinän korjaus: Irrota tiili 1

Irrota tiili laastista esimerkiksi meisselillä tai kulmahiomakoneella. Kostuta sauma, jotta uusi laasti ei kuivu liian nopeasti. Kostuta myös uusi tiili.

Haljenneen tiiliseinän korjaus: Paina uusi tiili laastiin 2

Paina uusi tiili laastiin ja varmista, että tiili on suorassa. Painele laastia myös tiilen yläpuolelle ja siisti saumat. Pyyhi ylimääräinen laasti pois.

Painumisjäljet ikkunan päällä

Tiiliseinässä näkyvä pitkä ja epätasainen halkeama johtuu yleensä siitä, ettei seinä kestä siihen kohdistuvaa kuormitusta. Halkeamat ilmestyvät yleensä seinän heikoimmin tuettuihin kohtiin eli ovien ja ikkunoiden yläpuolelle. Seinän korjaami-sesta kannattaa neuvotella ammattilaisen kanssa.

LUE LISÄÄ: Pysäytä seinän halkeaminen

Painunut seinä kannattaa vahvistaa harjateräksillä ennen halkeaman korjaa-mista ja pinnan uusimista.

Poista sauma laasti halkeaman kohdalta 1

Poista sauma laasti halkeaman kohdalta 3 sentin syvyydeltä. Poista laasti myös joka kolman-nesta tai neljännestä vaa-kasaumasta noin 40-50 sentin päästä halkemasta.

Paina ruostumattomat harjateräkset 2

Paina ruostumattomat harjateräkset vaaka-saumoihin. Paina saumaan aluksi hieman sementti-laastia, työnnä harjateräs sen päälle ja peitä teräs laastilla. Jätä saumaan 10-15 milliä tyhjää tilaa.

Täytä saumat 3

Täytä saumat seuraavana päivänä vanhan muurauslaastin värisellä laastilla. Ota vanhaa laastia kauppaan ja kysy vastaavaa sävyä. Käsittele korjattu kohta lopuksi samalla tavalla kuin muu seinä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Talo