Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Valitse oikea saumamassa

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Aina ei ole helppoa selvittää, mikä tarjolla olevista saumamassoista sopii työhön parhaiten. Nyt luomme pikakatsauksen eri saumamassatyyppeihin.

Saumamassa: Valitse oikea saumamassa

Aina ei ole helppoa selvittää, mikä lukemattomista saumamassoista sopii työhön parhaiten. Luodaanpa pikakatsaus eri saumamassoihin!

Saumamassat voi karkeasti jakaa viiteen ryhmään niiden pääasiallisen valmistusaineen mukaan. Materiaalina voi olla akryyli, bitumi, MS-polymeeri, polyuretaani tai silikoni. Jokaisesta ryhmästä löytyy useita vaihtoehtoja eri tarkoituksiin. Mutta kuinka voi tietää, mitä myymälöiden jättivalikoimasta pitäisi valita? Valinta riippuu täysin siitä, mitä massalla on tarkoitus tehdä. Nyt kerromme, mihin kukin saumamassa sopii. Suosittelemme myös, että kääntelet jo liikkeessä eri patruunoita ja katsot, mitä niidenkyljessä lukee.

Mihin massaa on tarkoitus käyttää?

Ennen kuin ostat patruunan, mieti, millaisia ominaisuuksia massalta odotat. Haluatko esimerkiksi hioa saumamassan asennettuasi laivankansilattian tai saumattuasi kaksi keittiönpöytälevyä? Vai haluatko maalata seinän ja jalkalistan välisen sauman? Tai saumata uuden kylpyammeesi vierustat? Varmista siis, että saumamassa sopii haluamaasi käyttöön. Asia selviää patruunan tuoteselosteesta, mutta tiedät saumamassoista paljon aiempaa enemmän myös luettuasi katsauksemme.

8 TÄRKEINTÄ SAUMAMASSAA:

1. Bitumimassa

Bitumista kattomassaa käytetään mm. kattohuopakerrosten liimaamiseen, reikien korjaamiseen ja läpivienteihin. Massa valmistetaan bitumista, joka on raakaöljyn jalostamisessa syntyvää ylijäämämateriaalia. Massa toimii sekä saumamassana että liimana, eikä se läpikovetu, vaan jää hiukan pehmeäksi ja sisältä tarttuvaksi. Tästä syystä sitä on suojattava esimerkiksi päälle liimattavalla kattohuovalla.

2. Märkätilasilikoni

Märkätilasilikoni on sitkeää silikonia, joka muodostaa hyvin joustavan ja vesitiiviin sauman. Sitä käytetään saumoihin, jotka altistuvat vedelle esimerkiksi keittiössä ja pesutiloissa. Silikoni homehtuu jossakin vaiheessa, vaikka siihen olisi lisätty homeenestoaineita. Silikoni on poistettava mekaanisesti, esimerkiksi terävällä veitsellä, sillä kemiallisten liuotusaineiden käyttö voi vaurioittaa vesieristystä.

3. Palotekninen saumamassa

Saumamassa, joka kestää peräti 1200 °C:n lämpötilan. Massaa käytetään tulisijojen tiivistämiseen ja lasikuitutiivisteiden kiinnittämiseen uuninluukkuihin. Saumamassasta tulee sen kovettuessa kivikovaa.

4. Lasisilikoni

Erikoissaumamassa, jota käytetään akvaarioiden liimaamiseen ja peilien asennukseen. Voidaan käyttää myös märkätilasilikonina, mutta ole varovainen. Tuote on etikkapohjainen ja se voi syövyttää huokoisia pintoja, esimerkiksi marmoria. Kirkas massa kovettuu puolikovaksi, kumimaiseksi saumaksi.

5. Polyuretaanimassa

Polyuretaanimassaa ympäristöystävällisempiäkin massoja on tarjolla. PU-massaa pidetään kuitenkin kaikkein vahvimpana saumamassana, ja koska se kiinnittyy kaikkeen, sitä käytetään esimerkiksi kiviseinien ja ikkunoiden välisiin saumoihin siitäkin huolimatta, että siitä haihtuu kovettuessa isosyanaattikaasuja. Joustaa ja voidaan ylimaalata.

6. MS-polymeerimassa

Kun saumamassa on tuotenimeltään vaikkapa Marine-massa, se on todennäköisesti MS-polymeerisaumamassaa. Sillä syntyy hyvin kestäviä saumoja, joista osa kovettuu jopa niin paljon, että massaa voi hioa. Tämän vuoksi massaa käytetään kumisaumaisiin laivankansilattioihin, keittiönpöytälevyjen saumoihin jne. Ohut massa täyttää siveltäessä raot hyvin.

7. Akryylisaumamassa

Tähän tuoteryhmään kuuluvia tuotteita on lukuisia: rakennussauma- ja akryylisaumamassa sekä maalaussaumamassa, lateksi jne. Tuote sopii erinomaisesti esim. jalkalistan ja seinän välisen raon kattamiseen. Massaa käytetään sisätiloissa ja sen voi päällemaalata. Kun massa on kovettunut, pinnasta tulee hieman kumimainen, mutta se ei anna kovin paljon periksi.

8. Rakennusmassa

Saumamassassa yhdistyvät silikoni- ja polyuretaanimassojen edut ja tuloksena on joustava sauma, joka kestää jopa +/- 25 %:n liikehdintää . Sopii ulko- ja sisäkäyttöön, mm. rakennusosien saumoihin sekä ovien ja ikkunoiden saumoihin. Tuotteen etuna aiemmin käytettyihin silikonimassoihin verrattuna on, että rakennusmassaa voi maalata ja se kestää suurempia lämpötilamuutoksia.

LUE LISÄÄ: Silikoni: Näin käytät saumaussilikonia

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
null: Valitse oikea saumamassa
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin