Näin käytät hiomapaperia

Hiomapaperia tarvitaan melkein kaikissa tee se itse -töissä. Lue, mitä merkitystä hiomapaperin muodolla, koolla, karkeudella ja laadulla on.

Hiomapaperin käyttö

VIIMEISTELYYN: Hiomapaperi tekee viimeisen silauksen.

Hiomapaperia tarvitaan lähes kaikissa rakennustöissä. Sillä hiotaan isoja pintoja ja teräviä reunoja, tasoitetta, puuta ja betonia. Kaupoissa on paljon erilaisia hiomapapereita, joiden koko, laatu ja karkeus vaihtelevat käyttötarkoituksen mukaan.

Mihin hiomapaperia käytetään?

ÖLJYTTÄVÄ/MAALATTAVA PUU
Suurin osa hiomapapereista on tarkoitettu puun hiomiseen. Hiomapaperia käytetään sekä uusien että aiemmin maalattujen lautojen hiomiseen.

BETONIESINEET
Pahimmat epätasaisuudet poistetaan betonista kulmahiomakoneella. Sileän ja tyylikkään pinnan tekemiseen tarvitaan rälläkän lisäksi vesihiomapaperia.

TASOITETUT PINNAT
Ylitasoitetut seinät ja kipsilevyjen liitokset tasoitetaan hiomapaperilla, jonka jyväkoko on vähintään 100. Tapetoitaville levyille suositellaan jyväkokoa 120–150.

Miten hiomapaperia käytetään?

Käsin hiominen hiomapaperilla

Puut pitää hioa syiden suuntaisesti, jotta puuhun ei tule uria.

Moni käyttää puun hiomiseen liian pienijyväistä hiomapaperia. Maalattavien pintojen hiominen liian hienolla hiomapaperilla on lähinnä ajan haaskaamista. Aloita hiominen karkealla, esimerkiksi jyväkoon 60–80 hiomapaperilla ja jatka työtä koon 120 hiomapaperilla. Jos pinnasta pitää tulla todella tasainen, käytä viimeistelyyn kokoa 180.

Pinta kannattaa hioa jokaisen maali- tai lakkakerroksen jälkeen, sillä maalin kosteus nostattaa puun kuituja. Niin käy myös silloin, jos maalaamatonta puuta pyyhitään kostealla pyyhkeellä. Ellei pieniä kuituja hiota pois, pinnasta tulee epätasainen. Muista, että käsin hiominen tekee puuhun pieniä uria. Hio viimeinen kerta aina puun syiden suuntaisesti.

LUE LISÄÄ: Tämän takia työkaluvyö on kätevä!

Erilaisia hiomapapereita

PUUHIOMAPAPERI
Koot 40–400 ovat yleisimpiä, mutta kaupoissa on myös hyvin karkeita, jyväkoon 12 hiomapapereita. Väri riippuu valmistajasta. Yleisimmät värit ovat punainen, keltainen ja ruskea.

HIOMANAUHA
Metallihiomanauha tekee uria, jotka pitää poistaa kiillottamalla. Myydään arkkeina ja rullissa. Karkea, jyväkoon 40 nauha sopii ruosteen poistamiseen, koon 400 hiomanauha viimeistelyyn.

VESIHIOMAPAPERI
Käytetään yhdessä veden tai öljyn kanssa. Vesihiomapaperi sopii esimerkiksi öljytyn puupöytälevyn kiillottamiseen. Paljon eri jyväkokoja. Vesihiomapaperit ovat yleensä mustia.

HIOMATYYNY
Sopii kaarevien esineiden ja ahtaiden paikkojen hiomiseen. Tyynyn ydin on vaahtomuovia, joka on pinnoitettu hiomajyvillä kahdelta tai kolmelta puolelta. Yleiset jyväkoot 60–280.

Määrät ja mitat

Käsin hiomiseen tarkoitettua hiomapaperia myydään sekä arkkeina (yleensä 23x28 senttiä) että 5–50 metrin rullissa.

Hiomakoneille tarkoitetuissa hiomapapereissa on lähes aina reiät, jotka sopivat koneen pohjaan. Hiomapöly pääsee pois reikien kautta. Ota huomioon, että eri valmistajien hiomapaperit ovat erikokoisia.

Sekä käsihiomapaperit että koneille tarkoitetut hiomapaperit tulevat sitä halvemmiksi, mitä enemmän niitä ostetaan kerralla.

Kuvassa näet hiomapaperit kärkihiomakoneelle, nauhahiomakoneelle ja epäkeskohiomakoneelle.

Karkeudet

Erilaisia hiomapapereita

Kaupoissa on erilaisia hiomapapereita.

Hiomapaperin karkeus eli jyväkoko mitataan ja ilmoitetaan kansainvälisellä standardilla, jota sanotaan FEPA-asteikoksi. Jyväkoko 40 tarkoittaa, että jyvät mahtuvat sihdin läpi, jossa on 40 reikää neliötuumaa kohti.

 • Jyväkoko 40–100:
  Puun karkeaan hiomiseen, metallin ja tasoitteen hiomiseen sekä vanhan maalin poistamiseen.

 • Jyväkoko 120–180:
  Puun ja metallin hienohiontaan sekä tasoitekerrosten väliseen hiomiseen.

 • Jyväkoko 220–280:
  Erittäin tarkkaan puun ja metallin hiomiseen, tasoitettujen pintojen loppuhiontaan ja automaalin karkeaan hiomiseen.

 • Jyväkoko 320–400:
  Lakattujen ja maalattujen pintojen sekä automaalin välihiontaan.

 • Jyväkoko 400–600:
  Metallin kiillottamiseen sekä autoPUUHIOMAPAPERI

  Muut lukevat juuri nyt …