SILLÄ SIISTI: Jalkalistat tekevät lattian ja seinän rajasta siistin.

SILLÄ SIISTI: Jalkalistat tekevät lattian ja seinän rajasta siistin.

MITEN JALKALISTOJEN KANSSA TYÖSKENNELLÄÄN?

Jalkalistat kannattaa katkaista 45 asteen kulmassa sekä sisä- että ulkonurkissa. Kaksi 45 asteen kulmaan sahattua listanpätkää muodostaa yhdessä siistin nurkan. Myös jatkokset kannattaa sahata 45 asteen kulmaan, jotta saumasta tulee mahdollisimman huomaamaton.

Jalkalistat: Valitse oikea jalkalista

Listat voi katkaista jiirilaatikon ja käsisahan avulla, mutta nykyaikainen jiirisirkkeli on huomattavasti parempi vaihtoehto.

Jalkalistat: Valitse oikea jalkalista

Jalkalistan voi kiinnittää seinään liimalla, jos seinä on hyvin tasainen. Yleensä asentamiseen tarvitaan nauloja tai ruuveja. Seinät ovat harvoin niin tasaiset, että liima pitää listan kiinni. Seinän ja listan väliin voi pursottaa lopuksi ohuen akryylisauman, jotta lista ei ”irvistä”.

TÄRKEÄÄ!

Jalkalistojen hinnat vaihtelevat. Harkitse listan muoto ja materiaali tarkkaan, ennen kuin teet ostopäätöksen. Koristelista maksaa helposti 3 kertaa suoraa enemmän.

HYVÄ TIETÄÄ

Remonttikohteissa tarvitaan joskus jalkalistoja, joita ei ole enää myynnissä. Voit yrittää tehdä sopivan listan itse yläjyrsimellä ja hakea ohjeet kotisivuiltamme osoitteesta teeitse.com. Voit myös toimittaa pätkän vanhaa listaa puualan erikoisliikkeeseen ja pyytää hinta-arviota.

Jalkalistat: Valitse oikea jalkalista

TAVALLINEN JALKALISTA Höylätyt, suorat mäntylistat ovat suosituimpia jalkalistoja. Listat myydään puuvalmiina eli käsittelemättöminä. Niiden mittasuhteet vaihtelevat. Tavallisimpia ovat 12x32- ja 12x42-milliset listat.

Jalkalistat: Valitse oikea jalkalista

KORISTEJALKALISTA Markkinoilla on erilaisia muotoiltuja, puuvalmiita listoja. Joidenkin profiilit ovat yksinkertaisia, toisten hyvin koristeellisia. Rautakauppojen valikoima on suppea, mutta sahoilla on mistä valita.

Jalkalistat: Valitse oikea jalkalista

MAALATTU JALKALISTA Tavallisimpia jalkalistoja myydään myös valmiiksi maalattuina versioina. Niitä ei tarvitse maalata toiseen kertaan, jos pienet naulanreiät eivät pistä silmään.

Jalkalistat: Valitse oikea jalkalista

JALOPUULISTA Tummasta jalopuusta tehty lattia kannattaa viimeistellä samasta puusta tehdyillä jalkalistoilla. Jalopuulistat ovat usein sileitä ja suoria, mutta niiden mittasuhteet vaihtelevat.

Jalkalistat: Valitse oikea jalkalista

MDF-JALKALISTA Rautakauppojen hyllyillä on nykyään paljon erilaisia MDF-jalkalistoja. Mallit ovat sekä suoria, pyöristettyjä että koristemuotoiltuja. MDF-listat ovat tasalaatuisia, eikä niissä ole oksia.

Jalkalistat: Valitse oikea jalkalista

JOHTOURALISTA Jalkalista on erinomainen piilopaikka sähköjohdoille. Johtouralistoja tehdään sekä puusta että muovista, ja ne voivat olla erimuotoisia. Listat napsautetaan kiinni seinässä olevaan muoviosaan.

Jalkalistat: Valitse oikea jalkalista

TAIVUTETTAVA JALKALISTA Taivutettava jalkalista on eräs jalkalistan erikoisimmista alalajeista. Lista mukautuu helposti epätasaisen seinän muotoihin ja taipuu erilaisten ulokkeiden ja syvennysten ympärille.

JALKALISTOJEN MITTASUHTEET

Rautakaupoissa myydään yleensä vain mitallistettuja listoja. Se tarkoittaa, että listat ovat keskenään samanmittaisia. Listojen pituudet vaihtelevat mallista riippuen 2,4 metristä 3,6 metriin. Sahalta tilattujen listojen mitat vaihtelevat usein saatavilla olevan puutavaran mukaan. Listojen leveys ja paksuus vaihtelevat mielikuvituksellisesti. Sahalta voi tilata myös erikoismitoitettuja listoja.

Tavallisimmat listat ovat kooltaan:

? 12x16 mm ? 12x32 mm ? 12x42 mm ? 12x58 mm ? 12x70 mm ? 15x20 mm ? 15x70 mm ? 15x80 mm ? 16x42 mm ? 16x58 mm ? 19x70 mm