Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Valitse oikea jalkalista

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Jalkalista, mattolista, lattialista, sokkelilista. Seinän ja lattian rajaan kiinnitettävillä listoilla on monta nimeä. Rautakauppojen valikoimissa on satoja ellei tuhansia erilaisia malleja. Listojen koot, profiilit ja valmistusmateriaalit vaihtelevat.

Jalkalista: Valitse oikea jalkalista

SILLÄ SIISTI: Jalkalistat tekevät lattian ja seinän rajasta siistin.

MIHIN JALKALISTOJA KÄYTETÄÄN?

SEINÄN JA LATTIAN RAJAAN
Jalkalistat peittävät seinän ja lattian rajaan jäävän raon ja helpottavat huoneen siivoamista. Jalkalistat myös suojaavat seiniä pahimmilta pölynimurin iskuilta.

SEINIEN SUOJAAMISEEN JA KORISTELUUN
Koristeelliset jalkalistat antavat huoneelle luonnetta. Koristeluun käytetään usein muotoiltuja profiililistoja. Mitä korkeampi lista, sitä paremmin se suojaa seinää.

MITEN JALKALISTOJEN KANSSA TYÖSKENNELLÄÄN?

Jalkalistat kannattaa katkaista 45 asteen kulmassa sekä sisä- että ulkonurkissa. Kaksi 45 asteen kulmaan sahattua listanpätkää muodostaa yhdessä siistin nurkan. Myös jatkokset kannattaa sahata 45 asteen kulmaan, jotta saumasta tulee mahdollisimman huomaamaton.

Miten jalkalistojen kanssa työskennellään?

Listat voi katkaista jiirilaatikon ja käsisahan avulla, mutta nykyaikainen jiirisirkkeli on huomattavasti parempi vaihtoehto.

Miten jalkalistojen kanssa työskennellään?

Jalkalistan voi kiinnittää seinään liimalla, jos seinä on hyvin tasainen. Yleensä asentamiseen tarvitaan nauloja tai ruuveja. Seinät ovat harvoin niin tasaiset, että liima pitää listan kiinni. Seinän ja listan väliin voi pursottaa lopuksi ohuen akryylisauman, jotta lista ei ”irvistä”.

TÄRKEÄÄ!

Jalkalistojen hinnat vaihtelevat. Harkitse listan muoto ja materiaali tarkkaan, ennen kuin teet ostopäätöksen. Koristelista maksaa helposti 3 kertaa suoraa enemmän.

HYVÄ TIETÄÄ

Remonttikohteissa tarvitaan joskus jalkalistoja, joita ei ole enää myynnissä. Voit yrittää tehdä sopivan listan itse yläjyrsimellä ja hakea ohjeet kotisivuiltamme osoitteesta teeitse.com. Voit myös toimittaa pätkän vanhaa listaa puualan erikoisliikkeeseen ja pyytää hinta-arviota.

Erilaisia jalkalistoja

Erilaisia jalkalistoja: Tavallinen jalkalista

TAVALLINEN JALKALISTA
Höylätyt, suorat mäntylistat ovat suosituimpia jalkalistoja. Listat myydään puuvalmiina eli käsittelemättöminä. Niiden mittasuhteet vaihtelevat. Tavallisimpia ovat 12x32- ja 12x42-milliset listat.

Erilaisia jalkalistoja: Koristejalkalista

KORISTEJALKALISTA
Markkinoilla on erilaisia muotoiltuja, puuvalmiita listoja. Joidenkin profiilit ovat yksinkertaisia, toisten hyvin koristeellisia. Rautakauppojen valikoima on suppea, mutta sahoilla on mistä valita.

Erilaisia jalkalistoja: Maalattu jalkalista

MAALATTU JALKALISTA
Tavallisimpia jalkalistoja myydään myös valmiiksi maalattuina versioina. Niitä ei tarvitse maalata toiseen kertaan, jos pienet naulanreiät eivät pistä silmään.

Erilaisia jalkalistoja: Jalopuulista

JALOPUULISTA
Tummasta jalopuusta tehty lattia kannattaa viimeistellä samasta puusta tehdyillä jalkalistoilla. Jalopuulistat ovat usein sileitä ja suoria, mutta niiden mittasuhteet vaihtelevat.

Erilaisia jalkalistoja: MDF-jalkalista

MDF-JALKALISTA
Rautakauppojen hyllyillä on nykyään paljon erilaisia MDF-jalkalistoja. Mallit ovat sekä suoria, pyöristettyjä että koristemuotoiltuja. MDF-listat ovat tasalaatuisia, eikä niissä ole oksia.

Erilaisia jalkalistoja: Johtouralista

JOHTOURALISTA
Jalkalista on erinomainen piilopaikka sähköjohdoille. Johtouralistoja tehdään sekä puusta että muovista, ja ne voivat olla erimuotoisia. Listat napsautetaan kiinni seinässä olevaan muoviosaan.

Erilaisia jalkalistoja: Taivutettava jalkalista

TAIVUTETTAVA JALKALISTA
Taivutettava jalkalista on eräs jalkalistan erikoisimmista alalajeista. Lista mukautuu helposti epätasaisen seinän muotoihin ja taipuu erilaisten ulokkeiden ja syvennysten ympärille.

JALKALISTOJEN MITTASUHTEET

Rautakaupoissa myydään yleensä vain mitallistettuja listoja. Se tarkoittaa, että listat ovat keskenään samanmittaisia. Listojen pituudet vaihtelevat mallista riippuen 2,4 metristä 3,6 metriin. Sahalta tilattujen listojen mitat vaihtelevat usein saatavilla olevan puutavaran mukaan. Listojen leveys ja paksuus vaihtelevat mielikuvituksellisesti. Sahalta voi tilata myös erikoismitoitettuja listoja.

Tavallisimmat listat ovat kooltaan:

 • 12x16 mm
 • 12x32 mm
 • 12x42 mm
 • 12x58 mm
 • 12x70 mm
 • 15x20 mm
 • 15x70 mm
 • 15x80 mm
 • 16x42 mm
 • 16x58 mm
 • 19x70 mm
Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
null: Valitse oikea jalkalista
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
  • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
  • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
  • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin