Sahaa metallia pistosahalla

Metallin sahaamiseen ei tarvita erikoistyökaluja. Tavallinen pistosaha ja oikeat terät riittävät melkein kaikkeen. Niillä voi tehdä myös töitä, joihin käytetään yleensä kulmahiomakonetta tai puukkosahaa.

Paksun kulmaraudan katkaisemiseen käytetään yleensä kulmahiomakonetta. Pistosaha tekee saman työn helposti oikean terän ja öljyn avulla.

Paksut kulmaraudat, sadevesikourut, alumiinilevyt ja kierretangot. Pistosahalla ja oikeilla terillä voi sahata monenlaisia metalliesineitä. Työ sujuu nopeammin kuin rautasahalla ja paljon tarkemmin kuin kulmahiomakoneella.

Metallin sahaamisessa on tärkeää laskea pistosahan kierroksia ja kytkeä heiluritoiminto pois päältä. Jos terä liikkuu liian nopeasti, se kuumenee ja vahingoittuu. Heiluri on tarkoitettu nopeaan puun sahaamiseen, mutta metallin kanssa se särkee terän ja sahattavan esineen.

Työ 1: Tue ohuet levyt puulevyllä

Tiheähampainen terä (hammasväli 0,5 milliä) sopii ohuen levyn sahaamiseen. Terän aaltomaiset hampaankärjet on
ehty jyrsimällä. Hinta: 1,5–3 euroa.

Ohuet metallilevyt tuppaavat hyppimään ja pomppimaan terän alla. Hyvän lopputuloksen ja turvallisen työskentelyn salaisuus on ohut puulevy, joka asetetaan metallilevyn alle sahaamisen ajaksi.

Aseta puulevy siihen kohtaan, josta aiot sahata. Sahaa hitaasti ja rauhallisesti sekä puu- että metallilevyn läpi. Metalliterä katkaisee molemmat levyt siististi.

Lue lisää: Testi: Pistosahat

Työ 2: Koko ranka pitkällä terällä

Rangan sahaamiseen käytetään erikoispitkää terää, jossa on aaltomaiset, jyrsityt hampaat 1,2 millin hammasvälillä. Hinta: 1,5–3 euroa.

Teräsrangan reunat pitää yleensä sahata poikki yksi kerrallaan. Pitkä terä pääsee työssä oikeuksiinsa, sillä sen avulla rangan kaikki kolme sivua voi sahata nopeasti samalla kertaa.

Pitkä terä yltää helposti rangan läpi. Purista ranka kunnolla kiinni esimerkiksi ruuvipenkkiin tai ruuvipuristimella pöydän reunaan.

LUE LISÄÄ: Pistosaha tutuksi 5 minuutissa

Työ 3: Öljyä kierretanko kunnolla

Kierretankoa voi sahata samalla terällä kuin teräslevyä, mutta karbiditerä on parempi valinta. Terä on yhtä tehokas mutta kestää pitempään. Hinta: noin 15 euroa.

Kulmahiomakone katkaisee kierretangon hieman pistosahaa nopeammin, mutta jättää tangon pään rosoisemmaksi, joten mutteria on vaikea pyörittää tangon ympärille. Pistosahalla tanko katkeaa tarkasti, siististi ja suorassa kulmassa.

Leikkausöljy ei tartu kunnolla pyöreään tankoon, joten öljy pitää suihkuttaa terään. Katkaise kierretanko hitaasti ja rauhallisesti.

LUE LISÄÄ: Pistosaha tutuksi 5 minuutissa

Työ 4: Katkaise vesikouru nopeasti

Kourujen sahaamiseen sopii terä, jossa on jyrsitty, altomainen hammastus pienellä, 0,7 millin ammasvälillä. Hinta: 1,5–3 euroa.

Vesikourut voi katkaista rautasahalla, mutta pistosaha tekee yhtä hyvää jälkeä vähemmällä vaivalla. Aloita sahaaminen rännin reunasta ja jatka toiseen reunaan asti. Pidä kouru lujasti paikallaan sahaamisen ajan.

LUE LISÄÄ: Valitse oikea terä pistosahaan

Työ 5: Iso rauta, harvat hampaat

Tässäkin terässä on jyrsityt, aaltomaiset hampaat. Paksun raudan sahaamiseen tarvitaan terä, jossa on iso, 2 millin hammasväli. Hinta: 1,5–3 euroa.

Viisi milliä paksun kulmaraudan sahaamiseen käytetään yleensä kulmahiomakonetta. Pistosaha on kuitenkin paljon parempi valinta, jos haluat raudan reunoista siistit. Pistosaha sopii paremmin sisätiloihin, sillä se ei sinkoa kipinöitä joka puolelle.

Levitä leikkausöljyä rautaan, jotta kitka ei kasva liian suureksi ja lämmitä terää ja metallia liian kuumiksi.

Katkaise rauta rauhallisesti. Lyhyellä terällä rauta pitää kääntää toisin päin, mutta pitkä terä yltää kerralla raudan läpi. Työ on kovaa, joten harkitse kalliimman karbiditerän käyttämistä.

    Muut lukevat juuri nyt …