Valitse oikea terä pistosahaan

Pistosaha soveltuu melkein kohteen kuin kohteen sahaamiseen, kunhan siihen on asennettu oikeanlainen terä. Laitteella voi tarvittaessa katkaista vesiputken, sahata siististi laminaattia, kaarevasti akryyliä ja terävästi laattoja. Tämän kätevän yhteenvedon ansiosta osaat valita oikean terän jokaiseen työhön.

on tarkoitettu arkisiin puusahauksiin, joissa tarkkuudella ei ole niin suurta merkitystä. Yksiolkainen teräkiinnitys (ns. T-kiinnitys) on yleisin.

TERÄKSEN ominaisuudet vaihtelevat käytetyn metalliseoksen mukaan. Kovametalli säilyttää terävyytensä, mutta murtuu helposti. Pehmeämmät metallit kestävät paremmin vääntöä, mutta tylsyvät nopeammin.

VAKIOLEVEYS on 7–8 mm, mikä antaa tarpeeksi tukea suoriin viiltoihin, mutta sallii myös pehmeät kaarteet.

HAMPAAT on tässä mallissa jyrsitty ja haritettu. Niitä ei toisin sanoen ole hiottu, vaan ne on jyrsitty teräksestä. Lisäksi hampaat on käännetty hieman sivuille niin, että sahausurasta tulee aavistuksen terää leveämpi. Terästä tulee näin kestävämpi ja sahaus nopeutuu.

PITUUS. Tämän terän pituus on 92 mm, mutta pituus on aina sovitettava materiaaliin. Terän pitää yltää materiaalin läpi, mutta se ei saa olla niin pitkä, että se alkaa täristä.

KÄRKI mahdollistaa terän upottamisen kappaleeseen ilman esiporausta.

VAKIOMALLIT: NELJÄ TAVALLISTA TERÄÄ

YLEISTERÄ PEHMEÄLLE PUULLE: Pistosaha sahaa helposti 10 mm:n mäntylevyä kuvan kaltaisella yleisterällä. Jos ostat teräsarjan, terän kappalehinnasta tulee edullisempi, ja voit aina sahata tuoreella terällä.

TARKKA JA SIISTI LAMINAATTITERÄ: Laminaattilevylle tarkoitetun terän ansiosta vältyt siltä, että kova, huokoinen laminaatti rispaantuisi. Viillosta tulee siistein levyn päällyspuolelta, ja levyn alapuoli rispaantuu eniten.

SIISTI OTE KOVAAN PUUHUN: Terä jättää hyvin siistin ja sileän viillon kuitujen molempiin pintoihin. Terälle täytyy kuitenkin antaa tarpeeksi aikaa sahata, muutoin se polttaa sahattavan puun ja kappale voi vaurioitua lämmöstä.

YLEISTERÄ METALLILLE: Metallille tarkoitettu yleisterä sahaa jopa 1,5 mm paksuja levyjä. Testasimme terän ominaisuuksia ja sahasimme sillä jopa 4 mm:n rautalevyä. Valitse kaarresahauksiin kapeampi terä.

LÄHIKUVASSA: HAMPAAT

PUU- JA KUITULEVYT
Hampaat on haritettu ja hiottu erityisen teräviksi.

METALLI JA SYNTEETTISET MATERIAALIT
Pienet hampaat ja aaltomainen muoto sopii mm. metallilevyille ja putkille.

SIISTISTI KOVAPUUTA
Sileä teräsivu ja teräviksi hiotut hampaat. Myös synteettisille materiaaleille.

PEHMEÄ METALLI
Sahaa nopeasti ja karkeasti alumiinia, sinkkiä ym. pehmeitä metalleja.

KIPSI & KUITUSEMENTTI
Kulutusta kestävä terä, jossa on haritetut ja kovametallivahvisteiset hampaat.

ERIKOISTERÄT: 4 TERÄÄ ERIKOISTEHTÄVIIN

KOVAMETALLI JA RUOSTUMATON TERÄS: Tämä terä sahaa siististi ja nopeasti kovia metalleja kuten ruostumatonta terästä, esimerkiksi 1 mm:n liesilevyä, johon tarvitaan lovi pistokkeelle. Sopii muillekin koville teräksille.

AKRYYLILASIN SAHAUKSEEN: Erikoisterä viiltää kauniisti akryylia ja muita synteettisiä materiaaleja. Tukevat levyt on sahattava hitaammin ja sahaa pitää ohjata varovasti eteenpäin, jotta kaarteesta ei tule epätasaista.

SAHAA TIILTÄ, KIVEÄ JA LAATTOJA: Keskikovat keraamiset laatat voi sahata hitaasti tällä terällä, mutta työ sujuu paremmin kulmahiomakoneella. Tue terää, jotta se ei murru. Terä sahaa myös pehmeitä laattoja.

KIPSILLE JA KUITUSEMENTILLE: Kipsilevyä voi sahata yleisterällä, mutta terä tylsyy nopeasti. Tämä erikoisterä kestää kulutusta eikä rispaannuta kartonkia juuri lainkaan. Terä sahaa sekä suoria että kaartuvia linjoja ja puree myös kuitusemsnttiin.

SAHAA TARKEMMIN APUVÄLINEITÄ KÄYTTÄMÄLLÄ

SAHAA SUORAAN: PÖYTÄ
Jos kiinnität sahan pistosahapöydän alle, voit halkaista listoja pituussuunnassa.

SAHAA SUORAAN: KISKO
Jos kiinnität puisen tai metallisen ohjainkiskon, voit ohjata sahaa sitä pitkin.

RINNAKKAISOHJAIN
Jos haluat sahata parin senttimetrin päähän kappaleesta, käytä rinnakkaisohjainta.

PYÖRÖOHJAIN
Jos haluat sahata kauniin pyöreän aukon tai levyn, käytä apuna pyöröohjainta.

    Muut lukevat juuri nyt …