Sahaa keittiöaltaalle aukko
Käytä pistosahaa aukon sahaamiseksi pöytätasoon. Poraa ensin terälle reikä.
3 eri pistosahatyyppiä
Sauvamallinen pistosaha
Sauvamallissa ei oikeastaan ole käsikahvaa, vaan runko toimii kahvana. Sauvamallisella sahalla on hyvä sahata ylös- ja alaspäin. Laite on kirvesmiesten suosikki.
Silmukkakahvallinen pistosaha
Silmukkakahvallisesta pistosahasta saa hyvän otteen ja sahaa on helppo ohjata, ainakin yläpuolelta sahattaessa. Sahalla on vaikeaa sahata alapuolelta.
Pistosahan ja puukkosahan yhdistelmä
Tämä erikoismalli on puukkosaha, mutta sitä voi käyttää myös karkeisiin pistosahaustehtäviin – käyttötapa riippuu sahaan kiinnitetystä terästä.
Pistosahan tärkeät toiminnot:
Heilurin ansiosta terä liikkuu ylös ja alas sekä edestakaisin. Tällöin voit sahata nopeammin pehmeitä materiaaleja, kuten puuta.
Teränvaihto ilman esim. kuusiokoloavaimen käyttöä on uusissa pistosahoissa ehdoton ominaisuus.
Laservalo auttaa merkintöjen seuraamisessa. Laitteeseen on voitu myös upottaa stroboskooppivalo, joka vilkkuu terän liikkeen tahdissa ja antaa vaikutelman että terä seisoisi paikallaan.
Katkeamaton toiminto, että sahausnopeus säilyy samana riippumatta siitä, miten paljon sahaa kuormitetaan.
Jiiriin sahaus jalkalevyä kulmaamalla. Jalkalevyä voi kulmata pienestä painikkeesta painamalla.
Akkutoimisten pistosahojen kolme tasoa
Kallis pistosaha
- Todella kestävä ja tehokas. Työkaluton teränvaihto.
- Iskuluku: 0–3 000 iskua/min
- Iskun pituus: 26 mm
- Kapasiteetti puu/metalli: 135 mm/10 mm
- Lataus 100 %: 70 min
- Paino akun kanssa: 3,1 kg
- Hinta: Yli 250 €
- Esimerkki kalliista pistosahasta: DEWALT DCS 331 M2
Keskihintainen pistosaha
- Painava, kestävä saha, nopea teränvaihto ja jalkalevyn säätö.
- Iskuluku: 0–2 050 iskua/min
- Iskun pituus: 26 mm
- Kapasiteetti puuhun/metalliin: 80 mm/5 mm
- Lataus 100 %: 30 min
- Paino akun kanssa: 3,5 kg
- Hinta: Yli 150 €
- Esimerkki keskihintaisesta pistosahasta: AEG BST 18
Näin käytät pistosahaa
Pistosahan toimintaperiaate on hyvin yksinkertainen: pidä kiinni laitteen rungosta, joka on joko sauva- tai silmukkamallinen, tähtää merkkiviivaa pitkin ja anna pystysuuntaan liikkuvan terän sahata kappale. Jos laitteessa on laservalo, merkkiviivaa on helpompi seurata.
VAIHDA TERÄ:
Uusien pistosahojen terän voi vaihtaa ilman työkaluja. Terä vapautetaan painikkeesta, jolloin sen voi irrottaa. Painiketta käytetään myös terän kiinnittämiseen.
SAHAA PITKÄ SUORA VIILTO:
Aseta tavallinen puulle sopiva terä ja koeta sahata vapaasti viivaa pitkin. Katso, onko sahausjälki pystysuora – jos ei, säädä jalkalevyn asentoa.
SAHAA SUORAAN OHJAINKISKOA PITKIN
1. Jotta voidaan sahata ohjainkiskoa pitkin, on ensin mitattava terän ja jalkalevyn reunan välinen etäisyys. Tämä mitta siirretään levyyn tai lautaan, jota aiotaan sahata.
2. Levyyn on merkitty viiva, jota pitkin halutaan sahata. Ohjainkisko asetetaan nyt etäisyydelle, joka vastaa pistosahasta mitattua etäisyyttä.
KOKEILE YMPYRÄÄ
VAPAALLA KÄDELLÄ:
Poraa levyyn reikä piirtämäsi ympyrän sisälle. Aloita sahaaminen poistettavaksi tarkoitetun puupinnan puolelta. Sahaa koko ympyrä viivan ulkopuolelta.
KOKEILE NELIÖN SAHAAMISTA
1. Poraa reikä sahattavan alueen sisälle, parin senttimetrin päähän merkkiviivasta. Reiän tulee olla niin iso, että sahanterä menee vaivatta sen läpi.
2. Sahaa pehmeä kaarre viivaa kohti ja seuraa viivaa kulmaa kohti. Sahaa kulmaan, pysäytä saha, ja vedä sitä 5 cm taaksepäin, ennen kuin jatkat sahaamista kaartaen kulman ohi.
3. Toista koko ympyrän sahaus ja poista sahaamasi puupala, jos se ei ole jo pudonnut. Tämän jälkeen riittää, että siistit sahaamasi kulmat.