Testasimme
5 ketjusahaa:
- BOSCH UniversalChain 18
- EINHELL GE-LC 18 Li
- MAKITA DUC254Z
- RYOBI OSC1830
- SKIL 0534

BOSCH UniversalChain 18
Ketjun nopeus: 4,5 m/s
Hiiliharjaton moottori: Ei
Hinta: 200 euroa

EINHELL GE-LC 18 Li
Ketjun nopeus: 4,3 m/s
Hiiliharjaton moottori: Ei
Hinta: 200 euroa

MAKITA DUC254Z
Ketjun nopeus: 24 m/s
Hiiliharjaton moottori: Kyllä
Hinta: 350 euroa

RYOBI OSC1830
Ketjun nopeus: 10 m/s
Hiiliharjaton moottori: Kyllä
Hinta: 320 euroa

SKIL 0534
Ketjun nopeus: 7,9 m/s
Hiiliharjaton moottori: Kyllä
Hinta: 250 euroa
18 voltin akkuketjusahaa
Pienet 18 voltin akkuketjusahat on tarkoitettu oksien karsimiseen ja pienten puiden kaatamiseen. Ne sopivat erinomaisesti kevyeen työhön, niitä on helppo käyttää ja ne mahtuvat ahtaisiin paikkoihin. Ne ovat käteviä myös polttopuiden tekemisessä, jos puita ei ole liikaa. Isoon halkosavottaan kannattaa hankkia isompi saha, joka toimii bensalla tai vähintään 36 voltin akulla.
18 voltin ketjusahojen hinnat liikkuvat noin 150–300 eurossa yhdessä akun ja laturin kanssa. Työkalun hinta ja laatu eivät aina riipu toisistaan, mutta tässä testissä niillä oli harvinaisen suora yhteys.
Yhden ja kahden käden malleja
Tämän testin sahoista kolme on täysikokoisia ketjusahoja, joita pitää käyttää kahdella kädellä. Testin pienin saha on eri maata, sillä se on tarkoitettu lähinnä latvojen karsimiseen. Saha on muita kätevämpi, ja sen koko ja muoto kertovat, että konetta on tarkoitus käyttää yhdellä kädellä.
Oksia karsiessa voi tulla mieleen, että sahaa olisi kätevä pitää toisessa kädessä ja samalla pitää kiinni sahattavasta oksasta. Emme suosittele sitä missään nimessä, vaan kehotamme vahvasti pitämään sahasta kiinni aina kahdella kädellä, jotta saha ei lipsahda ja osu esimerkiksi jalkaan. Sahasta voi olla vaaraa myös siinä tilanteessa, kun se menee oksan läpi ja heilahtaa alaspäin. Pienet akkusahat eivät ole kovin painavia, mutta heilahtava saha voi viedä tasapainon ja pudottaa sahaajan maahan, vaikka laippa ei osuisi jalkaan.
Testissä oli kaksi konetta, jotka olivat muita pienempiä ja kätevämpiä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ne olisivat muita heikompia tai huonompia. Testin kestävin ja toiseksi vahvin saha löytyivät niiden joukosta.
Näin testasimme
Ketjusahan pitää olla voimakas, jotta asiat tulevat tehdyiksi. Testasimme sahojen voimat sahaamalla niillä 10x10 sentin mäntytolppia.
Sen jälkeen testasimme sahojen kestävyyden eli sen, kuinka monta kertaa ne katkaisivat tolpan yhdellä latauksella.
Arvioimme sahojen ergonomiaa koko testin ajan. Se on tärkeää, sillä puiden kaataminen ja oksien karsiminen edellyttää yleensä hankaliin asentoihin taipumista.
Arvioimme myös koneiden turvallisuuden. Se on erittäin tärkeää, jos ketju pyörii jopa 24 metrin sekuntivauhtia.

ARVOSANA
Yleisarvosana on nopeuden, kestävyyden, ergonomian ja turvallisuuden keskiarvo.

NOPEUS
Sahasimme poikki 10x10 sentin mäntytolpan 10 kertaa. Teimme testin kahteen kertaan ja kirjasimme ylös keskiarvon.

ERGONOMIA
Paino, tasapaino, käsittely, käyttö, kahvan muoto, ergonomia ja nappien paikat vaikuttivat arvosanaan.

KESTÄVYYS
Sahasimme poikki saman tolpan vielä niin monta kertaa, että akusta loppui virta.

TURVALLISUUS
Ketjujarru ja varmistin ovat äärimmäisen tärkeitä. Varmistin voi olla erillinen nappi tai kuulua käsisuojukseen.
Tulokset

MAKITA DUC254Z
350 euroa
BOSCH UNIVERSALCHAIN 18
200 euroa
EINHELL GE-LC 18 Li
200 euroa
RYOBI OSC1830
320 euroa
SKIL 0534
250 euroaLue lisää 18 voltin akkuketjusahoista valmistajien sivuilta:
Testivoittaja
Vahva, kätevä ja kestävä
MAKITA DUC254Z
Makitan saha otti huippupisteet kolmesta osakokeesta ja oli aivan omaa luokkaansa. Pienessä mutta ammattimaisessa sahassa on hiiliharjaton moottori ja nopea ketju.
Testin kallein saha oli samalla testin selvä voittaja. Sahan kestävyys on huippuluokkaa yhtä latausta ja ampeerituntia kohti mitattuna. Sahan ergonomia on erinomainen. Kone painaa vain vähän ja mahtuu pieneen tilaan melko pitkästä laipasta huolimatta.
Saha oli testin turvallisin. Se jäi toiseksi vain nopeuskokeessa, jossa se hävisi voittajalle vaivaiset kuusi sekuntia. Kaiken kaikkiaan erittäin vahva esitys.
DUC254Z on tehty ammattimaiseen puutarhanhoitoon ja sopii muotonsa puolesta puiden latvojen karsimiseen. Se on vankkaa laatua ja tehty kestämään kovaa käyttöä. Lisäksi se on näppärän kokoinen, kevyt ja helppo käsitellä.
Sahaa voi käyttää yhdellä kädellä, jos se on tarpeen. Suosittelemme kuitenkin vahvasti käyttämään sahaa aina kahdella kädellä.
Turvallisuus huipussaan
Saha oli testin turvallisin, vaikka ketjun pysähtyminen ottaa aikansa. Se on helppo ymmärtää, sillä ketju pyörii 24 metriä sekunnissa. Sahassa on turvakatkaisija sekä käsisuojuksessa että kahvassa. Lisäksi Makitan kone oli testin ainoa, jossa on ylimääräinen turvanappi.

Makitan saha oli testin ainoa, jossa on erillinen virtanappi. Se parantaa koneen turvallisuutta entisestään.

Sahassa on lenkki hihnaa varten, joten konetta voi kuljettaa mukana esimerkiksi vyössä. Lenkkiä voi käyttää myös koneen ripustamiseen.

Ketjun kiristämiseen tarvitaan työkalu. Se tulee koneen mukana, mutta ketjun voi kiristää myös tavallisella ruuvimeisselillä.
Hyvä ostos
Pieni, kätevä ja halpa
Bosch UniversalChain 18 oli testin keskitasoa sekä voimalla että kestävyydellä mitattuna. Keskinkertaisuudestaan huolimatta se on tämän testin hyvä ostos pienellä erolla Skilin malliin.
Boschin saha oli testin lyhyin ja kevein. Sitä on helppo käsitellä, ja se mahtuu ahtaisiin paikkoihin. Saha sopii erinomaisesti oksien ja puiden latvojen karsimiseen. Se muistuttaa testivoittajaa, mutta Boschin sahassa on vähemmän voimaa, eikä se ole yhtä kallis.
Kone on edullinen ilman akkua ja laturia, mikä ratkaisi hyvä ostos -tittelin sen eduksi.
Lehtiversio
Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.