Testasimme
6 oksasahaa:
- AL-KO CSA 2020 EASYFLEX
- HUSQVARNA 115IPT4
- BOSCH UNIVERSAL CHAINPOLE 18
- BLACK+DECKER GPC1820L20
- EINHELL GE-HC 18 LI T
- RYOBI OPP1820

AL-KO CSA 2020 EASYFLEX
Ketjun nopeus: 4,2 M/S
Laipan pituus: 20 CM
Hinta: 200 EUROA

HUSQVARNA 115IPT4
Ketjun nopeus: 10 M/S
Laipan pituus: 25 CM
Hinta: 300 EUROA

BOSCH UNIVERSAL CHAINPOLE 18
Ketjun nopeus: 4 M/S
Laipan pituus: 20 CM
Hinta: 220 EUROA

BLACK+DECKER GPC1820L20
Ketjun nopeus: 3,8 M/S
Laipan pituus: 20 CM
Hinta: 140 EUROA

EINHELL GE-HC 18 LI T
Ketjun nopeus: 3,8 M/S
Laipan pituus: 20 CM
Hinta: 270 EUROA

RYOBI OPP1820
Ketjun nopeus: 5,5 M/S
Laipan pituus: 20 CM
Hinta: 280 EUROA
Oksasahaa
Oksien karsiminen ei ole mikään syy kiivetä puuhun tai nousta huojuville tikkaille, sillä oksat voi karsia turvallisesti maan pinnalta. Siihen tarvitaan vain oksasaha, jossa on jatkettava varsi.
Maasta työskentely on paljon turvallisempaa kuin puussa kiipeily, mutta on syytä muistaa, että oksasaha on pienestä koostaan huolimatta moottorisaha. Se tarkoittaa, että oksasahan kanssa pitää olla yhtä varovainen, eikä turvavarusteista saa tinkiä.
Tärkeintä on sahata isot oksat lyhyiksi pätkiksi eikä yrittää pudottaa niitä kerralla. Liian isojen oksien karsiminen kokonaisina voi aiheuttaa pahoja vaaratilanteita. Varmista aina ennen sahaamista, että oksa mahtuu putoamaan turvallisesti maahan.
Kiinnitä huomiota ergonomiaan
Oksasahan käsittely ei ole kovin helppoa. Pitkän varren päässä oleva laippa tuntuu suhteellisen raskaalta, ja saha huojuu helposti. Kädensijaan kiinnitettävä akku toimii laipan vastapainona ja tasapainottaa sahaa, mutta pienimmät akut eivät ole tarpeeksi raskaita. Jos sahan painopiste on liian ylhäällä, se kaatuu helposti eteenpäin.
Voimakas moottori helpottaa työskentelyä, sillä se lyhentää sahaamiseen kuluvaa aikaa. Pitkään jatkuva sahaaminen rasittaa selkää ja käsivarsia.
Kaikkien oksasahojen varren pituutta voi säätää. Neljässä on teleskooppivarsi, kahdessa erillinen väliputki. Se toimii aivan kelvollisesti, mutta sitä on hankalampi käyttää kuin teleskooppia.
Näin testasimme
Mitä nopemmin saha toimii, sitä vähemmän aikaa sitä pitää käyttää. Testasimme, kuinka nopeasti sahat katkaisivat pyörölistan kolmen metrin korkeudesta.
Oksasahan muoto tekee koneesta väkisinkin hieman kiikkerän. Hyvä tasapaino ja ergonomia ovat ratkaisevan tärkeitä ominaisuuksia.
Kaikkien oksasahojen mukana tulee korkeintaan yksi akku, joten akun pitää kestää jonkin verran sahaamista.
Myös turvallisuus on tärkeää. Oksasahat ovat melko pieniä moottorisahoja, mutta ne huojuvat korkealla pitkän varren päässä.

ARVOSANA
Yleisarvosana on nopeuden, ergonomian, kestävyyden ja tasapainon painotettu keskiarvo.

NOPEUS
Sahasimme 35 millin pyörölistan poikki kolme kertaa ja otimme aikaa. Rima sahattiin kolmen metrin korkeudelta.

ERGONOMIA
Kuinka tasapainoinen saha on, ja voiko sen kahvaa tai päätä kääntää? Otimme molemmat huomioon arvioinnissa.

KESTÄVYYS
Sahasimme 35 millin pyörölistan poikki niin monta kertaa, kuin akussa riitti virtaa.

TURVALLISUUS
Mittasimme, kuinka nopeasti ketju pysähtyy, kun napista päästetään irti. Tarkistimme myös, onko koneessa varmistin.
Tulokset

HUSQVARNA 115IPT4
200 euroa
RYOBI OPP1820
140 euroa
AL-KO CSA 2020 EASYFLEX
110 euroa
BOSCH UNIVERSAL CHAINPOLE 18
130 euroa
BLACK+DECKER GPC1820L20
140 euroa
EINHELL GE-HC 18 LI T
165 euroaLue lisää oksasaksista valmistajien sivuilta:
Testivoittaja
Kaikkien kokeiden voittaja
HUSQVARNA 115IPT4
Kone on muita kalliimpi, mutta Husqvarnan saha on aivan omaa luokkaansa. Nopeasti pyörivä ketju ja iso akku nostavat sen kauas muiden yläpuolelle.
Husqvarna on erikoistunut erinomaisten pihatyökalujen tekemiseen, eikä tämä oksasaha ole poikkeus. Sen laatu ja teho ovat omaa luokkaansa ja ehdottomasti parasta, mitä alle 300 eurolla voi saada.
Testin muut sahat olivat kärpässarjalaisia Husqvarnaan verrattuna. Niiden tehot jäivät kauas testivoittajasta, jonka ketju pyörii 10 metrin sekuntivauhtia. Kone katkaisi pyörölistan kolme kertaa 12 sekunnissa, kun toiseksi nopein saha käytti samaan työhön 20 sekuntia ja hitain 52 sekuntia. Lisäksi Husqvarnan sahan akku on niin voimakas, että se katkaisi riman 118 kertaa yhdellä latauksella.
Eikä siinä vielä kaikki, sillä Husqvarnan saha yltää korkeimmalle: sillä voi sahata oksia noin neljän metrin korkeudesta. Kone painaa vain 4,4 kiloa pitkästä varresta, voimakkaasta moottorista ja isosta akusta huolimatta.
Lisäturvaa
Saha oli testin ainoa malli, jossa on lisävarmistin: saha pitää panna päälle, ennen kuin muut napit alkavat toimia. Sen ansiosta konetta on käytännössä mahdotonta käynnistää vahingossa.
Saha on erittäin laadukas, eikä sen testivoitto ollut missään vaiheessa uhattuna.

Sahan virta pannaan päälle pientä nappia painamalla. Sahassa on lisäksi varmistin, joka pitää painaa pohjaan, ennen kuin ketju alkaa pyöriä.

Testivoittajassa on 25 senttiä pitkä laippa, jolla voi sahata paksuja oksia. Älä kuitenkaan sahaa niin paksuja oksia, ettet saa niitä turvallisesti alas.

Akussa oleva varaustilan merkkivalo kertoo, kuinka paljon akussa on virtaa. Valo toimii myös silloin, kun akku on irrotettu koneesta.
Hyvä ostos
Melko hyvä kaikessa
RYOBI OPP1820 otti selvät kakkossijat molemmissa voimakokeissa ja oli ykkönen 18 voltin sarjassa. Koneen ergonomiassa on kuitenkin toivomisen varaa. Sahassa ei ole teleskooppivartta, vaan pituutta säädetään asentamalla varren keskelle ylimääräinen jatkokappale. Se on melko helppoa, mutta ylimääräinen osa on aina ylimääräinen. Sahan päätä tai kahvaa ei voi kääntää, mutta onneksi koneen pää on täydellisessä kulmassa useimpien oksien sahaamiseen. Laippa pitää vain nostaa oksan päälle, ja saha hoitaa loput. Sahassa on paljon vastinetta rahoille, sillä se maksaa vain 120 euroa ilman akkua ja laturia. 18 voltin ja kolmen ampeeritunnin akku sekä laturi maksavat lisäksi noin 140 euroa.
Lehtiversio
Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.