8 työtä: Tee itse ja säästä rahaa!

Vasaraan kannattaa tarttua itse lähes aina, jos haluaa säästää rahaa. Osa töistä on niin helppoja, että niissä voi tienata todella helposti. Parhaiten kannattavat työt löytyvät, kun vertaa ammattimiesten tuntihintoja työn vaikeusasteeseen. Listasimme 8 tavallista työtä, joissa oma työ todella kannattaa!

1. Laatoita kylpyhuone

– Tienaa kymmeniä euroja neliöllä!
Materiaali ei ole laattaurakan kallein osa, olipa kyse sitten seinien laatoittamisesta tai klinkkereiden asentamisesta. Laatoittajat tekevät usein tarjouksen, jossa palkka on ylivoimaisesti suurin kustannuserä.

Se tarkoittaa, että laattatöissä voi säästää reilusti rahaa. Laatoittaminen on suhteellisen helppoa. Pohjatyöt ja valmistelut pitää toki tehdä huolellisesti, mutta kun työssä pääsee vauhtiin, se sujuu yllättävän helposti.

**Laatoittajan tuntihinta: 40–55 euroa, arvonlisävero sisältyy hintaan. Säästöä kertyy noin 45 euroa neliöllä.

Kaikkien työmiesten tuntihinnat vaihtelevat reilusti eri puolilla Suomea.**

LUE MYÖS: 3 LAATOITUSVIRHETTÄ>

2. Vaihda hana

– LVI-asentajan tuntihinta voi nousta pilviin!
Putkiasentajia pidetään rakennusalan kalleimpina ammattimiehinä, joten putkipihteihin tarttumalla voi säästää isot rahat. Hanan vaihtaminen keittiöön tai kylpyhuoneeseen vaatii rohkeutta, mutta se kannattaa. Muista katkaista veden tulo ennen töiden aloittamista.

Tarkista huolellisesti myös luvanvaraisuus, ennen kuin tartut työhön. Putkitöissä on oltava varma siitä, mitä tekee, joten alan normit on tunnettava tarkkaan. Kaikki hanan vaihdossa käytettävät tarvikkeet voi ostaa tavallisesta rautakaupasta.

Putkimiehen tuntihinta: 45–65 euroa, arvonlisävero sisältyy hintaan. Parin tunnin työllä voi säästää melkein 150 euroa.

KORJAUSTYÖ: VAIHDA vesihana itse

3. Vaihda ikkunaruutu – Säästä lasimestarin aikaa!

Moni luulee, että lasin vaihtaminen ikkunaan tai oveen on hirveän vaikeaa. Siksi he soittavat automaattisesti lasittajalle, vaikka vaihdettavana olisi vain yksi ruutu.

Näin yhdelle lasille tulee kova hinta, sillä työkustannukset muodostavat suurimman osan laskusta. Lasittajan aikaa tuhrautuu paitsi ikkunaruudun vaihtamiseen, myös työmaalle ajeluun.

Oikeasti kuka tahansa osaa vaihtaa lasin useimpiin karmeihin. Pitää vain irrottaa listat ja vaihtaa lasi. Useimmissa tapauksissa vanha ruutu voidaan mitata (pituus x leveys ja paksuus). Toinen vaihtoehto on mitata valoaukko ja lisätä 5-8 milliä sekä pituuteen että leveyteen. Ruudun voi tilata lasiliikkeestä tai netistä.

Lasittajan tuntihinta: 40–55 euroa tunti sisältäen arvonlisäveron. Yhden ikkunan vaihdossa voi säästää yli satasen

TEE ITSE: Vaihda lasi itse ja säästä omaisuus!

4. Rakenna uusi keittiö

– Keittiön asentamisessa voi tienata useita satoja euroja!
Useimmilla keittiöfirmoilla on omat asentajansa ja kirvesmiehensä. Ammattimies voi kuitenkin nielaista puolen kuun palkan. Jos sinulla on pari vapaata viikonloppua eivätkä molemmat kätesi ole täynnä peukaloita, voit hyvin tehdä osan keittiöstä itse.

Työn jälkeen voitiloita siitä, että olet tienannut itsellesi pienen loman.

Keittiöasentajan tuntihinta: 40–55 euroa sisältäen arvonlisäveron. Säästöä kertyy helposti tuhannesta kahteen tuhanteen euroon.

INSPIRAATIOTA: OPAS: Uusi keittiö A:sta Ö:hön

5. Vaihda itse sähköpistoke

– Kallista sähkömiestä ei kannata tilata pikkutöihin!
Useimmat pelkäävät sähkövirtaa ja tilaavat siksi sähkömiehen kaikkeen muuhun paitsi lampun vaihtoon. Ja sehän sopii sähköasentajalle! Kaikki kytkimiin ja pistorasioihin liittyvät työt eivät kuitenkaan vaadi ammattitutkintoa.

Esimerkiksi pistorasian kannen tai valaisimen kytkimen voi vaihtaa helposti uuteen. Suurin osa kuluista säästyy, ja aikaakin menee vain pari minuuttia. Muista kytkeä virta pois päältä, ennen kuin ryhdyt työhön. Muista sekin, että itse saa vaihtaa vain olemassa olevia rasioita ja kytkimiä.

Jos seinään halutaan uusi rasia tai vanhaa pitää siirtää, on paikalle soitettava ihan oikea sähkömies.

Sähkömiehen tuntihinta: 40–55 euroa sisältäen arvonlisäveron. Pistorasian kannen vaihdossa voi säästää sata euroa.

6. Vaihda lämpöpatteri – Se on helpompaa kuin uskot!

On laajalti levinnyt väärinkäsitys, että lämpöpatterin vaihtamiseen tarvitaan putkiasentajan pätevyys. Putkimies ottaa työstä helposti kymmeniä ellei satoja euroja.

Useimmissa tapauksissa vesikiertoisen patterin voi vaihtaa itse, joskin kaukolämpötaloissa voi olla erinäisiä sääntöjä. Tärkein vaatimus on, että työ tehdään voimassa olevien määräysten mukaisesti. Niihin perehtymiseen saattaa kuitenkin kulua aikaa.

Putkimiehen tuntihinta: 45–65 euroa sisältäen arvonlisäveron. Yhden patterin vaihdossa voi säästää jopa 150 euroa.

7. Maalaa ikkunat

– Se vie aikaa, ja ammattimies tulee kalliiksi!
Ikkunoissa on paljon reunoja ja yksityiskohtia, joten niiden maalaaminen vie paljon aikaa – myös maalarilta. Vaikka maalari ei ole kaikkein kallein työmies, alkaa lasku kasvaa ajan kuluessa.

KATSO: Puhdista ja maalaa, jotta ikkunat kestävät pitempään!

Jos sinulla vain on aikaa, voit säästää pitkän pennin maalaamalla vaikeat kohdat itse. Säästetyn rahan voi käyttää vaikkapa kunnollisiin pensseleihin. Kannattaa ostaa myös hyvälaatuista maalia. Laatuvälineet ovat ensimmäinen edellytys hyvään lopputulokseen. Loppu on kiinni kärsivällisyydestä ja tarkkuudesta.

Maalarin tuntihinta: 35–55 euroa sisältäen arvonlisäveron. Maalaamalla yhden ikkunan itse voi helposti tienata lähes sata euroa.

KATSO MYÖS: Osta kalliimmat maalausvälineet

8. Tartu työhön– ja tienaa verovapaita euroja

Silloin harvoin kun tarvittaisiin työmiestä, kannattaa työhön yleensä tarttua itse. Suurin osa töistä on nimittäin sellaisia, että niistä selviää ilman apua. Esimerkiksi purkaminen, kaikenlainen raivaaminen ja siivoaminen ovat töitä, joihin ei tarvita ammattilaisen tietoja ja taitoja.

Pääset seuraamaan työn edistymistä aitiopaikalta ja säästät samalla paljon kalliita työtunteja. Vieläpä täysin verovapaasti!

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Talo