Vaihda ikkunalasi

Rikkoutuneen lämpölasin voi mainiosti vaihtaa itse. Riittää, kun seuraat ohjeitamme ja olet huolellinen.

HELPPOA: Ikkunalasi vaihdetaan samalla tavalla riippumatta siitä, ovatko lasilistat ikkunan sisä- vai ulkopuolella.

IRROTA VANHA IKKUNALASI

1. Leikkaa aluksi ikkunan reunoilla olevat lasilistat irti maalista. Leikkaa ikkunan karmin ja lasilistan välinen kaistale poikki terävällä mattoveitsellä.

2. Irrota lasilistat. Ole varovainen, jos aiot kiinnittää samat listat takaisin. Puitteisiin ei tule koloja, jos asetat ohuen lastan puitteen ja taltan väliin, ennen kuin väännät lasilistan irti.

3. Irrota seuraavaksi alalasilista. Voit työntää taltan ja listan väliin apukapulan, jos rako on niin iso, ettei listaa voi nostaa ylös pelkkää talttaa vääntämällä.

4. Pitkät ja ruostuneet naulat eivät aina irtoa lasilistan mukana. Silloin naulat pitää irrottaa pihdeillä. Aseta väliin lasta, ennen kuin väännät pihtejä puuta vasten.

5. Veistä ylälasilista irti ja irrota se. Pyydä kaveria pitämään kiinni lasista, jotta se ei putoa maahan tai lattialle. Irrota ylälasilista samalla tavalla kuin muutkin lasilistat.

NIKSI: Kätevä apuväline

Imukuppi auttaa sekä ikkunan irrottamisessa että uuden ikkunan nostamisessa. Imukupista on iso apu etenkin yksin työskentelevälle. Kaupoissa on paljon erilaisia imukuppeja. Noin 30 euroa maksavat mallit sopivat tee se itse -käyttöön.

Lue lisää: Ota tarkat mitat uusia ovia ja ikkunoita varten

1. Puhdista huullos huolellisesti. Vaihda samalla tiiviste, jos se on kulunut. Puuikkunat kannattaa maalata kertaalleen, jotta ne pysyvät kunnossa mahdollisimman pitkään.

2. Irrota kaikki naulat, jos aiot asentaa vanhat lasilistat takaisin. Naulat kannattaa vetää listojen läpi, jotta maalattu puoli ei kärsi turhaan. Hio epätasaisuudet pois.

3. Tue ikkunalasi paikalleen esimerkiksi muoviliuskoilla. Aseta liuskat aluksi puitteen alaosaan ja nosta ikkuna paikalleen. Pyydä kaveria pitämään kiinni lasista, kun asennat liuskat.

4. Naulaa lasilistat takaisin. Aloita ylimmästä listasta, jotta lasi pysyy paikallaan. Kiinnitä seuraavaksi reunalistat ja lopuksi alalasilista. Aseta vasaran ja lasin väliin paperi, jotta lasiin ei tule naarmuja.

NIKSI: Murtosuojaus

Lasilistojen ja ikkunalasin irrottaminen on murtovarkaiden vanha konsti. Ikkunan ulkopuolella olevat lasilistat kannattaa kiinnittää yksisuuntaisilla ruuveilla, joita ei voi irrottaa rikkomatta lasilistoja. Se vie niin paljon aikaa, että useimmat murtovarkaat luovuttavat ja etsivät toisen kohteen.

VINKKI: Energiaikkuna

Nykyaikainen energiaikkuna on erinomainen valinta särkyneen ikkunan tilalle. Energiaikkunoissa on päällekkäin kolme lasia, joiden välissä on lämpöä eristävää argonkaasua. Lasit eristävät niin hyvin, että ikkuna huurtuu ulkopuolelta.

TUKEMINEN RIIPPUU IKKUNAN TYYPISTÄ

Ikkunaruudun voi tukea paikalleen sopivilla muoviliuskoilla. Liuskoja ei saa työntää väkisin lasin ja puitteen väliin, vaan niiden pitää olla juuri sopivan paksuisia.

Kiinteä ikkuna
Kiinteä ikkuna tuetaan paikalleen alhaalta vähintään 5 senttiä nurkista.

Saranat sivulla
Sivusaranoitu ikkuna tuetaan nurkittain vähintään 2 senttiä nurkista.

Saranat ylhäällä
Yläsaranoitu ikkuna tuetaan joka nurkasta vähintään viisi senttiä sisäänpäin.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Ikkunat