Maalaa ikkunat kestämään säätä ja aikaa

Puuikkunoiden kunnostaminen on hidasta ja pikkutarkkaa työtä. Maalaaminen ja hiominen vievät aikaa, mutta työ kannattaa, sillä uusi maali päivittää talon ilmeen ja pitää ikkunat kunnossa pitkään.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 tuntia
Hinta
150 euroa

Johdanto

ViIkkunoiden maalaamisessa on tärkeää tuntea niiden menneisyys. Väite voi kuulostaa turhalta haihattelulta, mutta asiassa on vinha perä, sillä ikkunat pitää maalata samanlaisella maalilla kuin aiemmin. Ellei maalin tyyppiä tiedetä, ikkunoiden kunnostaminen pitää aloittaa hiomalla vanha maali kokonaan pois.

Tämän talon ikkunat kunnostettiin viimeksi kahdeksan vuotta sitten. Silloin ne hiottiin kokonaan ja käsiteltiin pohjustusöljyllä, oksalakalla ja kolmella kerroksella vaaleanharmaata alkydimaalia.

Etelänpuoleiset ikkunat kärsivät sateen lisäksi auringon paahteesta, joten ne oli aika maalata uudelleen. 1980-luvulla tehdyt puuikkunat ovat hyvässä kunnossa, ja ne pysyvät kunnossa pitkään säännöllisellä huoltomaalauksella.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Tämän takia kannattaa omistaa kosteusmittari

Tee työt oikein alusta asti, jotta saat hyvän tuloksen

Ikkunoiden maalaaminen on työlästä, mutta kärsivällisyys palkitaan. Maalaaminen ei ole vaikeaa, mutta se vaatii kärsivällisyyttä ja huolellisuutta.

HUOM! Tämä artikkeli on osa pakettia, johon olemme koonneet kaiken, mitä ulkona maalaamisesta pitää tietää. Voit ladata teeman täältä: Teema: Ulkona maalaaminen.

Ohjeet

01
Puhdistaminen 2 Vaihe

Ikkunan puitteissa ja karmeissa on uskomattoman paljon pintoja, koriste-leikkauksia ja ahtaita nurkkia. Imuroi pöly ja hämähäkinverkot, pese ikkunat maalattavan pinnan pesu aineella ja anna ikkunoiden kuivua.

Seuraavaksi voit maalata ikkunat. Tarkista säätiedotus ennen aloitta-mista, sillä maalin pitää kuivua ennen ikkunoiden sulkemista.

1

Aloita imuroimalla ikkunat perusteellisesti. Hämähäkinverkot ovat yleensä kuivissa ja kaikkein hankalimmissa paikoissa.

2

Pese puitteet maalattavan pinnan pesu­ aineella. Käytä puolikovaa harjaa ja pata­ sientä. Pese kaikki nurkat puhtaiksi.

02
Hio ja maalaa 11 Vaihe

Vanhaa maalia ei tarvitse hioa koko-naan pois, jos vanhan maali tyyppi on tiedossa. Siinä tapauksessa riittää, että hilseillyt maali hiotaan pois. Käytä esimerkiksi jyväkoon 120 hiomapaperia. Harjaa pöly ja roskat pois, ennen kuin aloitat maalaamisen.

Aloita maalaaminen vaikeimmista paikoista, jotka eivät näy, kun ikkunat ovat kiinni.

Voit käyttää apuna maalarinteippiä, mutta varovainen maalari pärjää ilmankin.

1

Aloita karmin vierestä puitteen huulloksesta. Pyöritä pensseliä, jotta saat maalin tiiviste en viereen osumatta siihen.

2

Maalaa karmin huullos. Ole huolellinen saranan ympärillä, jotta koko karmista tulee saman värinen.

3

Maalaa seuraavaksi ikkunanpuitteen tiivistelistan viereinen reuna. Älä maalaa tiivistettä, jotta se ei kovetu.

4

Maalaa seuraavaksi lasin viereinen reuna. Maalaa tarkasti, jotta maali ei leviä lasiin. Harjoittele maalaamista tai suojaa lasi lastalla.

5

Maalaa poikkipuun alapuoli. Poikkipuun alapuolella on tippanokka eli pieni ura, joka pitää maalata erittäin huolellisesti.

6

Poikkipuun pinta kuluu nopeasti. Hiero mahdollisiin halkeamiin reilusti maalia puun pituussuunnassa. Tasoita maali sivelemällä poikittain. Viimeistele pinta syiden suuntaisilla vedoilla.

7

Maalaa seuraavaksi poikki- ja pystypuun sekä karmin sisäpinnat. Maalaaminen sujuu nopeasti, jos irrotat koukut ja tuuli-haat ennen maalaamista.

8

Aloita ikkunan ulkopuolen maalaaminen pienistä pinnoista, jotta niiden maali ei leviä isoille pinnoille.

9

Maalaa seuraavaksi lasilistan reunat. Voit suojata ikkunat tai maalata lasilistat varovasti vapaalla kädellä. Varo, ettet osu lasiin tai tiivisteeseen.

10

Maalaa puitteen ulkopuoli. Se on ikkunan näkyvin osa, joten maalaa niin huolellisesti kuin osaat. Maalaa sekä syiden suuntaisesti että syiden poikki. Viimeistele pinta leveällä pensselillä.

11

Maalaa viimeiseksi pystypuun ikkunan puoleinen huullos. Pystypuu kannattaa maalata viimeisenä, sillä siitä on hyvä pitää kiinni maalaamisen aikana.

Vie aikaa

2-3 tuntia/ikkuna/maalikerros.

Hinta

3 litraa maalia ja 3-4 pensseliä maksavat noin 150 euroa.

Vaikeusaste

Työ ei ole vaikeaa, mutta se vaatii kärsivällisyyttä ja huolellisuutta.

Vinkit & Niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Ikkunat