Pidä työhuone järjestyksess – rakenna seinäsänky

Yhdistetyssä työ- ja vierashuoneessa sänky pitää pystyä piilottamaan pois näkyvistä. Rakenna seinäsänky, joka on helppo kääntää alas ja ylös.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
160 euroa

Johdanto

Jos tilaa on vähän, on pakko turvautua kompromisseihin. Se voi tarkoittaa, että työhuone joutuu toimimaan myös vierashuoneena. Sänky pitää kääntää pystyyn seinää vasten ja petivaatteet piilottaa pois näkyvistä. Rakenna tarkoitukseen tyylikäs seinäsänky.

Tee runkopatjasta seinäsänky

Jos haluat lisää tilaa ja kätkeä sängyn tyylikkäästi, voit tehdä runkopatjasta tyylikkään seinälle ripustettavan sängyn. Voit kätkeä sängyn kaappiin, kun sänkyä ei tarvita. Kaappi on yhtä syvä kuin sänky, jotta kaappi ei vie kovin paljon tilaa.

Kestävä seinäsänky

Tämän sängyn kaappi rakennetaan tavallisesta mdf-levystä, joka on sekä kevyttä että vahvaa. Kaapista tulee paitsi tyylikäs, myös vahva ja kestävä. Voit tiedustella rautakaupoista, voivatko he sahata levyt valmiiksi. Se säästää aikaa ja vaivaa.

Paljon viimeistelymahdollisuuksia

Voit päättää itse, miten koristelet seinäsänkysi kaapin. Jos sinulla on yläjyrsin, voit tehdä kaappiisi ainutlaatuiset listat. Voit ostaa listat myös valmiina.

Yksityiskohdat tekevät sängystä nerokkaan

Seinälle ripustettava sänky on rakenteeltaan yksinkertainen. Pienet yksityiskohdat tekevät sängystä nerokkaan. Esimerkiksi petivaatteet säilytetään sängyn pohjassa ja jalat käännetään auki, kun sänkyä käytetään. Koko projekti tehdään käytännön sanelemilla ehdoilla.

Rakenna seinälle ripustettava sänky viikonlopussa – lataa täydelliset ohjeet

Lataa vaiheittaiset rakennusohjeet ja katso, miten rakennat seinäsängyn. Ammattilaiset näyttävät muun muassa, miten asennat fiksut jouset, jotka pitävät sängyn seinällä. Työn iloa.

LUE LISÄÄ: Rakenna kaappisänky ja luo lisää lattiatilaa

Ohjeet

01
Kaapin kokoaminen 8 Vaihe

Ajatuksena on ostaa juuri sen kokoinen runkopatja kuin mitä myytävänä on ja rakentaa sille mittoihin sopiva kaappi, jossa patjaa säilytetään.

Kaapin mitat määräytyvät sen vuoksi runkopatjan mittojen mukaan. Lue seuraavilta sivuilta kuinka kaappi rakennetaan 140 x 200 cm:n patjalle.

MDF-levystä valmistetut sivut ja mäntypuiset vahvistuslistat sahataan mittoihin etukäteen. Mitat sovitetaan huoneen mittoihin, jalkalistoihin jne.

Kaappi kootaan liimalla ja dyckert-hakasilla, jotka painetaan paikoilleen paineilmakäyttöisellä naulaimella. Työ sujuu nopeasti, ja liiman kuivuttua kaappi kestää ongelmitta patjan painon.

1

Levyt ja listat sahataan mittoihin seuraavan sivun tarvikeluettelon ja piirustusten mukaisesti kuitenkin sovittaen ne juuri sinun patjasi mittoihin.

VINKKI: Kannattaa pyytää puutarvike-liikettä sahaamaan levyt mittojen mukaan.

2

Kiinnitä ylälevy ja ylin tukireuna toisiinsa liimalla ja dyckert-hakasilla. Seuraavan sivun kuvassa ne on merkitty kirjaimilla B ja G.

VINKKI: Kokoa kaappi lopullisella paikal-laan. Koottua kaappia on vaikea siirtää.

3

Nurkkalistat (C) kiinnitetään ylimmäiseen levyyn vahvistamaan kiinnitystä sivukappaleisiin (A). Listaan sivellään liimaa ja se nostetaan pystyyn ja pidetään naulauksen aikana paikallaan ruuvipuristimella.

4

Sivukappaleet (A) kiinnitetään ylälevyyn. Liima sivellään kiinnitys-kohtiin ja osat pidetään paikoillaan ruuvi-puristimilla kiinnitettäessä liitosta lähes näkymättömiin painuvilla hakasilla.

5

Nyt on keskimmäisen poikkituen (H) aika. Kuten aikaisemminkin, työ aloitetaan liimaamalla ja asettamalla nurkkavahvikkeet (D) kiinni. Molempien vahvikkeiden kapea reuna asetetaan aivan poikkituen ulkoreunaan.

6

Poikkituki (H) kiinnitetään sivukappaleisiin - yhä edelleen liimaamalla ja painamalla kappaleet vastakkain. Poikkipuu tulee aivan taka-reunaa vasten. Se varmistetaan painamalla molemmat osat tasaista levyä vasten.

7

Kolmannen poikkituen (E) paikka on sivukappaleiden etureunassa, linjassa sokkelin etuseinän (J) yläreunaan. Sokkeli kannattelee myös patjan toista päätä. Ensin kiinnitetään sivuille kaksi tukilistaa (F) ja sen jälkeen itse poikkituki.

8

Sokkelilevy (J) kiinnitetään viimeiseksi liimaamalla ja paina-malla se kiinni sivukappaleisiin ja alimpaan poikkitukeen. Kaappi on nyt valmis seinälle nostettavaksi. Anna liiman kuitenkin kuivua ensin, jotta liitoksista tulee vahvat.

02
Kaappi paikoilleen 3 Vaihe

1

Kaappi sovitetaan tiiviisti seinää vasten. Seinien alareunassa on usein jalkalistat, jonka vuoksi sivukappaleiden takareunan alaosaan täytyy leikata lovi, johon jalkalista ”uppoaa”, kun sänky nostetaan ylös seinälle.

2

Kaappi nostetaan aivan seinään kiinni ja tuetaan huolellisesti, kunnes yläreuna on vaakatasossa ja sivut aivan pystysuorassa kaikilta osin. Patjaa kannatteleva sokkelilevy täytyy myös tukea.

3

Kaappi kiinnitetään seinään ruuveilla ja tarvittaessa kiinnityksen varmistavilla tapeilla. Kumpaankin ylimpään poikkitukeen tarvitaan vähintään kaksi ruuvia, jotta kaappi ei vetäydy vinoon patjaa alas laskettaessa.

03
Ovet ja sängynjalat 7 Vaihe

Kun runkopatja nostetaan seinää vasten, näkyy sen pohjasta aivan liian hyvin, että kyseessä on runkopatjan pohja.

Tämän vuoksi naamioimme pohjan näyttämään kahdelta ovelta peittämällä sen levyllä tai oikeastaan kahdella levyl-lä, koska näin leveän yksittäisen levyn hankkiminen voi olla vaikeaa.

Jotta kaapista ei tulisi liian raskas-tekoinen ja pystyäksemme peittämään patjan maahan laskeutuvassa päädyssä olevat jalat, emme peittäneet patjan koko alaosaa kiinteillä levyillä. Yläosa kätkettiin matalan, sivuun asennetuilla saranoillaan alaspäin kääntyvän kaapin-oven taakse.

1

Patjan pohjan peittävien levyjen (K) alustaksi kiinnitetään runko-patjan lamellilautoihin kolme välirimaa (M) poikittain. Ensin kiinnitetään kuitenkin kolme palaa (N) patjan sisäpuolelle rimojen ulommiksi kiintopisteiksi.

2

Välirimat (M) liimataan ja kiinni-tetään hakasilla lamelleihin.

VINKKI: Rimojen tulisi olla niin paksut, että ovet jäävät 1 cm:n päähän sängyn rungosta. Näin jää tilaa tuuletukselle ja nurkkien yli vedettävälle joustolakanalle.

3

Patja nostetaan kaappiin ja tuetaan siten, että se on keskellä ja 5 cm:n päässä ylhäältä. Välirimoihin (M) levitetään liima ja ovet (K) nostetaan paikoil-leen linjaan kaapin ulkosivujen (A) kanssa.

4

Ovet (K) ruuvataan kiinni sokkeliin (J) kahdella 3 x 15 mm:n ruuvilla kiinnitettävällä pianosaranalla (R). Pitkien saranoiden tulee olla tarkalleen linjassa ja runkopatjaa kannattaa yrittää kipata ennen kaikkien ruuvien kiinnittämistä.

5

Ylin kaapinovi (L) kääntyy ylä-levystä (B) kolmen tai neljän piilo-tetun jousisaranan (S) avulla. Ne ruuvataan ensin oveen, mutta sitä ennen on otettava mitat, jotta saranat tulevat niin alas oveen, että se peittää ylimmän levyn reunan.

6

Jousisaranat ruuvataan oven taakse. Käytettävien ruuvien on oltava tarpeeksi lyhyet, että ne eivät lävistä vain 16 millimetrin paksuista levyä.

7

Jalat (U) kiinnitetään jalkopäähän. Usein runkopatjojen mukana on jo valmiiksi jalat. Jos ne kääntyvät kiinnitys-ruuvinsa yli ja ne voi tukea ovensulkimella (V), saadaan sängynjalat nopeasti kään-nettyä patjaan sitä ylös nostettaessa.

04
Listat ja kahvat 3 Vaihe

Kaappi on nyt periaatteessa valmiina käytettäväksi. Suuret, tasaiset pinnat tekevät kuitenkin ovista raskaan näköiset, joten päätimme koristella ne listoilla siten, että kaappiin piirtyy neljä ”ovea”: sokkelin edusta, kaksi kiinteää levyä runkopatjan alapuolella ja kaapin ainoa oikea ovi, yläovi.

Listat tekevät kaapista kevyemmän näköisen ja piilottavat kahden suuren oven ja pianosaranoiden liitoksen.

Useimmat haluaisivat varmaankin vielä maalata kaapin. Kuten tavallisestikin on työjärjestys: hionta, pohjustus, kittaus (jos tarpeen), pohjamaalaus ja lopullinen maalaus kevyin välihionnoin.

1

Koristelistat (P) sahataan mittaan sitä mukaan, kun niitä tarvitaan. Siistein lopputulos syntyy jiiraamalla nurkat. Leikkaus onnistuu hienohampai-sella sahalla ja jiirilaatikolla, mutta vielä helpommin katkaisu-/jiirisahalla.

2

Listat liimataan ja kiinnitetään paikoilleen dyckert-hakasilla. Tässä vaiheessa hakasten on oltava lyhyempiä. Nyt on myös aika maalata kaappi juuri toivomallasi värisävyllä ellet halua katsella MDF-levyjä.

3

Yläkaapin oveen ruuvataan yksi tai kaksi kahvaa tai nuppia (T) maalauksen jälkeen. Näin kaappisänky on valmiina muuttamaan olohuoneen makuuhuoneeksi ja makuuhuoneen olohuoneeksi.

Materiaalit

Kaapin kiinteät osat:

19 mm:n mdf-levyä:
• 2 sivukappaletta (A) á 30 x 225 cm
• 1 päätylevy (B), 30 x 146,2 cm

21 x 190 mm:n höylättyä mäntyä:
• 2 poikkipuuta (G ja H) á 146,2 cm

21 x 42 mm:n höylättyä mäntyä:
• 2 nurkkavahviketta (C) á 27,9 cm
• 2 nurkkavahviketta (D) á 19 cm
• 1 poikkipuu (E) sokkeliin, 146,2 cm
• 2 sokkelin tukilistaa (F) á 27,9 cm

Ovet ja sokkeli:

16 mm:n mdf-levyä:
• 1 sokkelin eduslevy (J), 20 x 150 cm
• 2 ovea (K) runkopatjan alapuolelle á 75 x 175 cm
• 1 yläovi (L), 30 x 150 cm

21 x 42 mm:n höylättyä mäntyä:
• 3 välirimaa (M) á 175 cm
• 3 tukipalaa (N)

9 x 56 mm:n höylättyä mäntyä:
• Ovien koristelistat (P), yht. noin 16 m

Lisäksi:
• 2 pianosaranaa (R) á 75 cm
• 3 jousisaranaa (S)
• 2 kahvaa (T) yläkaapin oveen
• 2 siipiruuvillista sängynjalkaa (U), noin 30 cm pitkät
• Tarvittaessa 2 ovensuljinta (V) sängynjalkoihin

Erikoistyökalut

• Pyörösaha (jos sahaat levyt itse)
• Paineilmakäyttöinen naulain
• Katkaisu/jiirisaha (tarv.),Yläjyrsin (tarv.)

Vie aikaa

1-2 päivää + maalaus

Hinta

Noin 160 € + runkopatja

Vaikeusaste

Runko on helppo rakentaa, mutta levyt on sahattava tarkasti oikeaan mittaan.

Piirustus

Runkopatja määrää

Useimmat piirroksen mitat määräytyvät käytettävän runkopatjan mukaan. Tässä tapauksessa patja on 200 cm pitkä, 140 cm leveä ja 23,5 cm korkea. Kaapin tulee olla vähintään 10 cm leveämpi ja U kaapin aukon vähintään viisi senttimetriä pitempi, jotta patjalla on tilaa taittua paikoilleen.

Runkopatja määrää

Video

TYÖKALUT: Näin käytät viimeistelynaulainta

Videolla esitellään viimeistelynaulaimen toiminnot ja säätömahdollisuudet. Naulaimesta on paljon apua monissa eri töissä kuten listojen tai räystäspohjalautojen asentamisessa. Naulaimen ansiosta toinen käsi jää vapaaksi listojen ja lautojen kannatteluun.

VINKIT: Poraa seinään kohtisuorassa

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

TEKNIIKAT: Puun maalaaminen

Hiominen varmistaa hyvän tartunnan ja siistin lopputuloksen

VINKIT: Vähennä lämpöä, kun maalaat

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Vuoteet