Kiinnitä huomiota näihin asioihin, kun ostat yläjyrsimen
Versiot, toiminnot ja hinnat
3 ERILAISTA YLÄJYRSINTÄ
YLÄJYRSIN: KAHDEN KÄDEN MALLI, VERKKOVIRTA
Kahden käden yläjyrsimet ovat kaikkein yleisimpiä malleja, ja niitä on kaikissa hintaluokissa. Tee se itse -rakentajan luottotyökalu.
YLÄJYRSIN: AMMATTILAISMALLI, VERKKOVIRTA
Paljon säätömahdollisuuksia. Jotkut mallit voi kiinnittää pöytään ylösalaisin.
YLÄJYRSIN: FIKSUT TOIMINNOT
Selkeä merkkivalo.
Verkkovirralla toimivassa mallissa pitää olla valo, josta näkee, että kone on päällä. Akkumalleissa pitää olla selkeä, kolmiportainen merkkivalo.
Selkeä syvyysasteikko.
Jyrsintäsyvyys pitää voida säätää tarkasti. Metabo OF E 1229:n säädin näyttää kellotaululta ja toimii täydellisesti.
Säädettävä kahva.
Kahva pitää voida säätää sopivaksi jokaiselle käyttäjälle. Skil 1840:ssa on neljä asetusta, joiden ansiosta kone sopii useimpien käsiin.
Led-valo. Jyrsimiseen tarvitaan valoa. Kaikissa jyrsimissä ei ole työvaloa.
YLÄJYRSIN: 3 HINTALUOKKAA
KALLIS
Helppo ja hiljainen yläjyrsin, jossa on reilusti voimaa.
Moottorin teho: 900 wattia
Kierrokset: 16 000–27 000/min.
Iskun pituus: 55 mm
Syvyysasetukset: 4 hahloa
Johto: 3,5 metriä (kumia)
Paino: 3,1 kg Hinta: yli 400 euroa
VÄLIMALLI
Vankkatekoinen yläjyrsin, jossa on voimaa ja hyviä yksityiskohtia.
Moottorin teho: 1 400 wattia
Kierrokset: 11 000–28 000/min.
Iskun pituus: 55 mm
Syvyysasetukset: 8 hahloa
Johto: 2,5 metriä (kumia)
Paino: 3,5 kg
Hinta: yli 150 euroa
3 tavallista yläjyrsimellä tehtävää työtä
Näin käytät yläjyrsintä
TERIEN ASENNUS
Jyrsimen teriä on helppo ja nopea vaihtaa litteän kiintoavaimen avulla, joka tulee uuden yläjyrsimen mukana. Koneessa on lukitusnappi, joka pitää jyrsimen karan paikallaan sen aikaa, että terän voi vääntää irti. Muista irrottaa yläjyrsimen virtajohto pistorasiasta aina ennen terän vaihtamista.
YLÄJYRSIN: SÄÄDÄ JYRSINTÄSYVYYS
YLÄJYRSIN: JYRSIMISSUUNTA
Jyrsimisessä on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, miten puu lastuuntuu. Jyrsimen asento puuhun nähden ratkaisee sen, miten lastut muodostuvat. Jyrsin pysyy vakaana, kun lastun paksuin osuus on kohdassa, jossa terä osuu puuhun ja muuttuu sen jälkeen ohuemmaksi.
- Muista jyrsinnän kultainen sääntö. Jyrsittävän lastun pitää olla alusta paksu ja lopusta ohut eikä päinvastoin.
- Myötäjyrsintä tarkoittaa, että jyrsintä työnnetään tai vedetään siten, että terä uppoaa puuhun terävä pää edellä. Jyrsintä ei voi aina käyttää siten, mutta siihen kannattaa aina pyrkiä.
- Vastajyrsintä tarkoittaa, että terän leikkaava osa osuu puuhun viimeisenä, ennen kuin lastu irtoaa. Se tarkoittaa myös, että terä pitää painaa puuhun väkisin. Se voi tehdä puuhun polttomerkkejä. Lopputulos näyttää rumalta ja kuluttaa konetta ja terää tarpeettomasti.
1. Vedä jyrsintä vastapäivään esineen ympäri. Terä uppoaa puuhun ja tekee siistiä jälkeä. Myötäpäivään työntäminen saa terän pomppimaan ja hakkaamaan lovia puun reunaan.
JYRSITYT URAT JA IRTOPONTTILIITOS
1. Kiinnitä yläjyrsimeen urajyrsin ja säädä syvyys siten, että terä on levyn keskellä. Aloita jyrsiminen etureunan sisäpuolelta ja lopeta muutama sentti ennen takareunaa, jotta ura ei jää näkyviin.
2. Jyrsi molemmat levyt samalta puolelta, jotta urat osuvat varmasti samalle kohdalle. Paina uraan irtopontti eli vanerinpala ja purista levyt tiukasti yhteen. Tässä pontti jää näkyviin.
SORMI- JA SINKKALIITOKSET
Yksi todellinen taitolaji yläjyrsimen käytössä on kahden puunpalan liittäminen toisiinsa. Sormi- ja sinkkaliitoksia voi tehdä myös ilman koneita terävällä taltalla ja japaninsahalla, mutta kaikkien kärsivällisyys ja sorminäppäryys eivät riitä sellaiseen. Yläjyrsimellä ja sinkkasapluunalla tyylikkäiden puuliitosten tekeminen onnistuu ennätysajassa.
Puukapula puristetaan lujasti kiinni, ja sapluuna pitää huolen siitä, että liitoksesta tulee tarkka.