Rakenna kaappisänky ja luo lisää lattiatilaa

Kaappisänky on kaapin sisään rakennettu sänky. Kun sänkyä ei käytetä, se käännetään kaapin sisään. Se tarkoittaa, että huoneeseen tulee paljon lisää lattiatilaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 tuntia
Hinta
650 euroa

Johdanto

Nerokas kaappisänky

Kaappisängyn rakentaminen tarkoittaa käytännössä, että asuntoon tulee yksi lisähuone. Sänky on piilossa päivän ajan, joten makuuhuonetta voi käyttää esimerkiksi toimistona, lastenhuoneena tai toisena olohuoneena. Tässä ohjeessa rakennettava kaappisänky on vain 43 senttiä syvä ja vie vain vähän tilaa. Tämän kaappisängyn tausta on samalla sängyn pohja. Kätevää ja helppoa.

Kaappisänky ja peruspatja

Tämä kaappisänky rakennetaan tavallisen, 140x200-senttisen runkopatjan mukaan. Voit rakentaa kaappisängyn myös isommalle patjalle, kunhan otat huomioon, että kaasujousitetut saranat kestävät patjan painon.

Osta levyt valmiiksi sahattuina

Kaappisängyn rakentaminen sujuu helposti, jos ostat levyt valmiiksi sahattuina. Valmiista levyistä rakentamiseen ei tarvita pitkää rakentamiskokemusta.
Kaappisänky kannattaa rakentaa mdf-levyistä. Ne ovat hyvin kestäviä ja niistä on helpompi rakentaa kalusteita kuin esimerkiksi lastulevyistä.

Mdf-levyjen reunat pyöristetään yläjyrsimellä huolellisesti ennen kaapin kokoamista. Siten reunoista tulee siistin näköiset, ja ne on helppo maalata.

Erikoisosat

Kaappisängyn rakentamiseen tarvitaan erikoisosia ja kaasujousitettuja saranoita. Löysimme rakennussarjan, jossa on kaikki tarvittavat osat. Ohjeissa kerrotaan, miten osia käytetään ja se, miten kaasujousitetut saranat asennetaan kaappisänkyyn.

Nerokkaat yksityiskohdat

Kaappisängyn nerokkaat yksityiskohdat varmistavat, että petivaatteet voi säilyttää sängyn sisällä. Sängyn ja petivaatteet voi kääntää piiloon samalla kertaa.

Voit ladata kaappisängyn rakennusohjeet tältä sivulta. Saat työpiirustukset ja perusteelliset vaihe vaiheelta -ohjeet helpon kaappisängyn rakentamiseen.

LUE LISÄÄ: Pane vierashuone kuntoon seinäsängyllä

Sänky vie huoneesta paljon tilaa.

Sänky on helppo nostaa pystyyn, sillä siinä on kaasujouset.

Sänky on kipattu kaappiin.*

Ohjeet

Kaappisänky on nerokas huonekalu. Kun sängyn nostaa päiväksi ylös, huoneeseen saadaan paljon lisää neliöitä. Makuuhuoneen ei enää tarvitse olla pelkkä tila normaali-levyiselle vuoteelle tai parisängylle, vaan huonetta voi käyttää myös kotitoimistona, lastenhuoneena tai olohuoneena.

Rakenteen idea perustuu kaasujousitettujen saranoiden käyt-töön. Kaasujouset tekevät runkopatjasta höyhenenkevyen, jos jouset on mitoitettu oikein runkopatjan painoon nähden. Muutamilla muutoksilla järjestelmän saa helposti räätälöityä jopa 160 cm leveälle runkopatjalle sopivaksi.

Mikä parasta, tyynyt ja peitot voi jättää päiväksi paikoilleen, sillä petivaatteet kiinnitetään sängyn päälle remmeillä tai katetaan hihnoilla varustetulla peitteellä. Näin petivaatteet pysyvät siististi paikoillaan, vaikka sänky kipataan pystyasentoon.

Mdf-levyt

Kaappisänky tehdään 19 mm:n mdf-levystä, jonka voi ostaa mittaan sahattuna tai sahata itse. Levyissä on terävät reunat, jotka pyöristämme yläjyrsimellä. Sänky näyttää upealta, kun kaikki näky-vät reunat on pyöristetty.

Kaapin rakentaminen on helpompaa, jos pohjamaalaa kaikki levyt etukäteen ja maalaa ne lopuksi kahteen kertaan puolikiiltävällä valkoisella akryylimaa-lilla (esim. kiiltoaste 40).

Erityisen näyttävä lopputuloksesta tulee, jos myös sängyn etuseinä (sän-gynpohja) verhoillaan mdf-levyillä. Me teimme näin. Vaihtoehtoisesti voit asentaa etuseinämäksi verhot tai ovet.

1

Tarkista, että kaikki levyt ovat oikeanlaisia: Mittojen on oltava oikein ja reunojen täysin ehjiä.

2

Pyöristä kaikkien mdf-levyjen reunat. Me käytimme yläjyrsimessä Ø 22 mm:n pyöristysterää.

3

Pyöristettyjä reunoja on mukavampi liikutella, ne näyttävät kauniimmilta, ja ne on helpompi maalata kuin teräväkulmaiset levyt. Pyyhi levyistä pölyt ennen kuin maalaat ne.

Jos haluat reunoista pyöreämmät, valitse suurempi jyrsinterä.

4

Maalaa kaikki levyt. Pohjamaalaa (akryylilla) ensin, hio sen jälkeen hiomapaperilla (karkeus 180) ja maalaa lopuksi kahteen kertaan pintamaalilla. Käytä vaahtomuovitelaa, niin saat kaikkiin levyihin siistin pinnan.

Helat

Tässä työvaiheessa on hyvä olla apulai-nen mukana. Ensin runkopatja verhoil-laan ympäriinsä mdf-levyillä. Kääntöme-kanismit kiinnitetään pitkien sivulevy-jen (B) päätyihin poikittaisten mdf-runkolevyjen (A) viereen. Mekanismin mukana tulee kaava, jolla on helppo merkitä ruuvinreikien paikat. Mekanismi kiinni-tään pakettiin sisältyvillä ruuveilla.

Runkopatjan pohjakehikon jalko-päähän kiinnitetään kaksi sängynjalkaa. Käännä ensin helojen lukitustappeja 90°. Helat asennetaan ”väärinpäin”, jotta ne kestävät mahdollisimman paljon painoa.

1

Kääntömekanismin idea on yksinkertainen: Mekanismin toinen puoli asennetaan runkopatjan kehikkoon, toinen kaapin sivuun. Tässä työvaiheessa on hyvä olla apulainen mukana.

2

Pane kaava, joka tulee mekanismin mukana, ulospäin asetetun pitkän sivun päälle ja merkitse pulttien reiät. Tässä kaavaa käytetään esiporattavien 7 mm:n reikien merkitsemiseksi.

3

Esiporaa 7 mm:n poralla. Poraa tarkasti, jotta kehikon ja mekanismin reiät sopivat toisiinsa.

4

Kiinnitä kääntömekanismi kehikkoon sisäpuolelta ruuvaamalla. Älä kierrä vielä etupuolella olevia 3:a ruuvia.

5

Kiristä kaikki pultit kuusiokolo-avaimella; kiristä riittävästi mutta älä niin paljon, että ruuvien kannat kaivautuvat levyn sisään.

6

Jalkojen helat kiinnitetään kiiloihin. Kiilat kiinnitetään runkopatjan puurakenteisiin, jotta ne saadaan tukevasti kiinni. Helan alle tulevan kiilan on oltava juuri niin suuri, että hela asettuu täysin suoraan.

7

Kiinnitä hela ruuveilla. Kiinnitä se ruuveilla paikalleen sovitettuun kiilaan ja runkopatjan pohjaraamiin.

Sängyn kehikko

1

Merkitse sivuihin (A) jalkojen paikat, jotta jalat voidaan kääntää esille kehikkoa vahingoittamatta.

2

Sahaa pistosahalla merkintöjen mukaan levyyn pieni kolo, josta sängynjalka työntyy ulos.

3

Kiinnitä mdf-levy molempiin esiin käännettäviin jalkaheloihin 5 x 25 mm:n yleisruuveilla. Mittaa 8 cm patjan reunasta sen puurunkoon, niin voit ruuvata mdf-levyn patjan puurunkoon kiinni.

4

Poraa lyhyiden päätysivujen (A) läpi muutamasta kohdasta patjan runkoon merkintöjesi mukaan 4,5 mm:n poranterälllä. Kiinnitä lyhyet sivut patjan rakenteeseen 5 x 60 mm:n lastulevyruuveilla.

5

Aseta mdf-levyt (B) patjan pitkille sivuille. Kiinnitä ne ruuvipuristimilla.

6

Ruuvaa kääntömekanismin kolmesta reiästä läpi etupuolelta. pitkillä ruuveilla. Varmista, että ne tarttuvat vankasti kiinni patjan pohjarakenteeseen.

Sängyn jalat käännetään

1

Aseta jalka sängynpohjan reunalle ja katso, mihin suun-taan jalka kääntyy lattiaa kohti.

2

Poista lukkorengas lukitustapin takapuolelta pihdeillä tai ruuvitaltalla.

Lukitustappi

3

Vedä lukitustappi ulos ja käännä jalkaa 90°.

Lukitustappi

4

Paina tappi takaisin jalkaan ja aseta lukkorengas jälleen paikoilleen. Tarkista, että jalka kääntyy haluttuun suuntaan.

Kaapin raami

Kun runkopatja on varustettu sivuilla, sen leveys on mitattava: kääntömekanis-min ulkopinnasta toisen puolen vastaa-vaan ulkopintaan. Jos mitaksi saadaan esimerkiksi 149,6 cm, se vastaa kaapin sisäleveyttä. Tarkista leveys ennen kuin sahaat ylälevyn, päätylevyn ja keskilau-dan ja ruuvaat ne yhteen pystylevyjen (C) kanssa. Kaapin sisäleveysmitan on nimittäin oltava tarkka, sillä runkopatja ripustetaan kaapin sivuihin. Jokaiseen kaapinsivuun tehtävien kahdeksan ruu-vinreiän merkitsemiseen (mekanismeja varten) on olemassa kaava. Kaapin korkeus vastaa patjan pituutta sisältäen mdf-verhoilun ja jalat.

1

Kokoa kaapin sivut pitkillä huonekaluruuveilla (tässä 7 x 80 mm). Esiporaa ruuveille reiät 5,5 mm:n terällä, jotta levyt eivät halkea. Huonekaluruuvit kiristetään lopuksi kuusiokoloavaimella.

2

Kiinnitä kaapin etulevy (E) (jalkopääty). Esiporaa 5,5 mm:n terällä ja kokoa huonekaluruuveilla (7 x 80 mm). Kiinnitä kaksi ruuvia jokaiseen sivuun.

3

Nosta kaappi ylös ja ruuvaa keskilauta (H) paikoilleen noin metrin korkeudelle lattiasta. Esiporaa ja kokoa huonekaluruuveilla (7 x 80 mm)

4

Aseta kaappi paikoilleen. Tarkista vesivaa’alla, että kaappi on pystysuorassa. Merkitse kaapin sijainti seinään, jotta voit asettaa seinämateriaalin mukaiset ruuvitulpat seinään.

5

Kiinnitä kaapin ylälevy (D) seinään kahdella kulmaraudalla joko kaapin sisäpuolelta tai ylälevyn päältä. Valitse ruuvit seinämateriaalin mukaan.

Sänky kaappiin

Häfele-mekanismi koostuu kahdesta osasta: yksi osa kiinnitetään runkopat-jaan ja toinen kaapinsivuun. Nämä osat kiertyvät akselin ympäri, joka tässä tapauksessa sijoittuu 35 cm:n korkeudelle lattiasta. Tämä mitta selviää, kun tutki-taan, mille korkeudelle mekanismi aset-tuu, kun sänky on vaaka-asennossa. Jalkojen vapaa korkeus on 17 cm, ja sivu-helat on sijoitettu 18 cm:n korkeudelle 23 cm korkeiden pitkien sivujen reunas-ta. Helat on asetettu 20 cm kaapinsivujen etureunojen sisäpuolelle.

Jos muutat mittoja, laske uusi korkeus ennen kuin kiinnität mekanismin kaa-pinsivuihin. Myös levyn paksuus vaikuttaa mekanismin sijaintiin.

1

Käytä asennusohjeisiin sisältyvää kaavaa merkitäksesi mekanismin sijainnin kaapin sisäpuolella. Tee merkinnät huolellisesti. Esiporaa upotuksineen merkintöjen mukaan 9 mm:n poranterällä.

2

Nosta runkopatja kaappiin ja kiilaa sänky niin, että pystyhelat tulevat kahdeksan ruuvinreiän tasolle. Ruuvaa kaikki 16 ruuvia kahteen kääntömeka-nismiin. Kiristä ruuvit kuusiokoloavaimella.

Kaasuvaimentimet

1

Ripusta kaasuvaimennin sänkyyn kiinnittämääsi helaan.

TÄRKEÄÄ! Älä missään tapauksessa yritä poistaa kaasuvaimenninta koossa pitävää teräsnauhaa.

2

Aseta mukana tuleva ruuvi kaasuvaimentimeen. Kiristä ruuvi hyvin, jotta vaimennin ei siirry paikaltaan, kun löysäät teräsnauhaa hieman.

3

Kippaa sänky, jotta saat kaasuvaimentimen paikoilleen kaapinsivuun (C) kiinnitettyyn helaan. Nosta sänkyä hieman ylös, niin teräsnauha höllentyy. Poista teräsnauha. Nyt voit liikuttaa sänkyä vapaasti ylös ja alas kaapin sisällä.

Kaapin etulevy

1

Kaapin etulevy (F) kiinnitetään sängynpohjaan. Valitsimme 19 mm paksun mdf-levyn, joka on sahattu mittaan kaapin sisäleveyden mukaan. Pitkille sivuille jätetään noin 8 mm:n ilmaraot.

2

Ruuvaa mdf-levyt kiinni ylhäältä, pohjasta ja sivuilta 5 x 60 mm:n lastu-levyruuveilla. Esiporaa ja upota ruuvinkan-nat. Levyjen pituus on sovitettu siten, että sänky voidaan hyvin nostaa tai laskea.

3

Aseta kaapin yläreunaan stoppari. Pieni mdf-pala laitetaan 20 mm kaapinsivun etureunan sisäpuolelle. Stopparilla sängynpohja saadaan kaapin-sivujen tasoon sängyn ollessa pystyssä.

4

Jos tarpeellista, voit sovittaa mdf-levyn palan kahden isomman palan väliin. Tässä käytimme kahta 70 cm:n palaa ja asetimme 8 cm:n palan näiden kahden palan väliin saadaksemme levyt sopimaan.

5

Kiinnitä kolme joustavaa hihnaa kiinni sänkyyn. Ne pitävät petivaatteet paikoillaan, kun sänky nostetaan pystyyn. Hihnat kiinnitetään sivulevyihin pienillä nahkakaistaleilla.

6

Kaapin etusivu ylettyy hieman patjan sivujen yli. Tähän saa kahvan kiinni.

Materiaalit

Järjestelmä sisältää häfele-helapaketin

Kuvassa näkyy Häfele-helapakkauksen sisältö, jonka avulla runkosängyn voi nostaa pystyasen-toon kaapiksi: 2 piiloon kääntyvää jalkaa, 2 kääntö-mekanismia, 2 kaasujousta, 3 remmisarjaa, 2 pakettia ruuveja ja asennusohjeet kaavoineen.

Helat (Häfelen tuotepaketti):

 • Kääntömekanismi, 2 kpl
 • Kaasujouset 70 kg:lle, 2 kpl
 • Piiloon kääntyvät jalat, 2 kpl
 • Petivaatteiden remmit (itse tehty), 3 kpl

Lisätietoja mekanismista: www.hafele.fi, puh. (03) 877 770

19 mm:n mdf-levyä:

 • 2 lyhyttä sivua (A) á 23 x 140 cm
 • 2 pitkää sivua (B) á 23 x 203,8 cm
 • 2 kaapinsivua (C) 43 x 234 cm
 • Yläosa (D), 43 x 149,6 cm
 • Pohja/päätylevy (E), 10 x 149,6 cm2
 • kaapin etulevyä (F) á 70 x 214 cm ja sovituspala levyjen väliin (tässä 8 x 214 cm)

20 mm:n höylättyä mäntyä:

 • Välilauta (H), 10 x 149,6 cma

Seinäkiinnitys:

 • 2 kulmarautaa á noin 50 x 20 mm
 • Expandet-naulatulppia, 6 kpl á 6 x 60 mm
 • Lastulevyruuveja, 8 kpl á 5,0 x 25 mm

Ruuvit levyjen yhdistämistä varten:

 • 28 huonekaluruuvia, 6 x 80 mm
 • 1 pkt lastulevyruuveja, 5,0 x 60 mm
 • 1 pkt yleisruuveja, 5,0 x 25 mm

Maalit:

 • Pohjamaalia, valkoinen, 3 litraa
 • Puumaalia, akryyli/valkoinen, 2,8 litraa, puolikiiltävä (40)

Lisäksi:

 • 2 puukiilaa jalkojen asentamista varten á 4 x 6,5 x 15 cm 1 runkopatja, 140 x 200 cm

Erikoistyökalut

 • Yläjyrsin

Vie aikaa

Kaksi henkilöä rakentaa sängyn parissa päivässä (+ maalausaika).

Hinta

Noin 650 €

Vaikeusaste

Jos sahautat levyt mittaan jo liikkeessä, riittää, että olet huolellinen mittoja ottaes-sasi. Aiempaa kokemusta ei välttämättä vaadita.

Piirustus

Näin kokoat kaappisängyn

Kaappi on 234 cm korkea (vähimmäiskorkeus on 225 cm) ja 43 cm syvä (vähimmäissyvyys). Kaappi on ankkuroitu tukevasti seinään. Sen etulevy (”ovet”) toimii samalla sängyn pohjana.

Runkopatjan kehyksen mdf-levyt (A+B) ovat linjassa sängyn jalkojen alareunan kanssa. Näin jalat jäävät piiloon sängyn pohjalevyn alle: jalkopään mdf-levystä pistää esiin vain kaksi esiin käännettyä tankoa.
Rakenteen perustana on vakiomittainen runkopatja, joka kehys-tetään levyillä. Sovita kaikki mitat omien tarpeidesi mukaan.

Jalat jäävät piiloon, vain kapeat tangot näkyvät.

Runkopatjan koko on 140 x 200 cm ja paksuus 23 cm.

Kääntömekanismin ansiosta sänky on helppo kipata ylös.

Näin kokoat kaappisängyn

Video

VINKIT: Mittaa tarkasti kolmen pisteen avulla

Video

TYÖKALUT: Näin käytät yläjyrsintä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät yläjyrsintä. Yläjyrsimeen voi yhdistää lukemattomia teriä, joilla voi tehdä kaikkea koristeleikkauksista levyliitoksiin ja saranoiden koloihin. Esittelemme erilaiset jyrsinterät ja näytämme, miten niitä käytetään.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

Video

VINKIT: Vähennä lämpöä, kun maalaat

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Vuoteet