Nämä asiat kannattaa tietää ennen väliseinän rakentamista

Suurin osa tee se itse -rakentajista osaa tehdä väliseinän. Siitä kannattaa kuitenkin tietää muutama asia ennen aloittamista.

Monessa asunnossa tarvitaan jossain vaiheessa ylimääräinen seinä. Väliseinillä voi jakaa huoneen kahtia tai erottaa suihkun muusta kylpyhuoneesta.

Väliseinän rakentamisessa pitää tehdä muutamia valintoja. Ne riippuvat ennen kaikkea väliseinän paikasta.

Väliseinän rakentaminen on periaatteessa yksinkertaista. Väliseinässä on runko, joka kantaa vain oman painonsa. Runko levytetään molemmilta puolilta, ja tolppien väliin asennetaan joskus eristeet.

Väliseinän voi tehdä myös kevytbetonista tai lasista.

Lue myös: Näin rakennat väliseinän

Runko teräksestä tai puusta

Useimmissa väliseinissä on teräsrangoista tai kertopuutolpista tehty runko. Sen päälle asennetaan kipsi- tai puulevyt.

Sekä teräsrangoilla että puutolpilla on hyvät ja huonot puolensa.

Teräsrangat ovat noin kaksi kertaa kalliimpia kuin puutolpat. Toisaalta teräs on kevyempää, mistä voi olla hyötyä esimerkiksi yläkerrassa.

Teräsrankojen käyttäminen on jossain määrin helpompaa ja nopeampaa kuin puutolpista rakentaminen.

Teräsrankoja voi leikata peltisaksilla, ja rangat kootaan yhteen pihdeillä.

Puutolppien ruuvaaminen on hitaampaa, mutta monet tee se itse -rakentajat suosivat niitä siitä huolimatta. Tolppien sahaamiseen ja yhdistämiseen tarvitaan vain käsisaha ja ruuvinväännin.

Jos aiot rakentaa väliseinän teräsrangoista, tarkista, onko sopivan kokoisia rankoja saatavilla.

Lue myös: Puu- vai teräsrunko väliseinään?

Joitakin teräksestä tehtyjä väliseinärankoja voi taivuttaa, joten niistä voi tehdä esimerkiksi kaarevia rakenteita.

Rungon mitat

Väliseinärungot vaihtelevat sen mukaan, missä huoneessa ne ovat. Yleensä pystytolpat ovat 60 sentin välein, mutta märkätiloissa tolpat asennetaan tiheämpään, esimerkiksi 30 sentin välein, jotta laatoille saadaan tukeva alusta.

Pinnoitteen valinta

Väliseinän runkomateriaalin lisäksi pitää päättää, mitä sen päälle asennetaan.

Suurin osa väliseinistä tehdään kipsilevyistä, sillä se on helppoa ja halpaa. Lisäksi kipsilevyt hidastavat tulipalon leviämistä, ja ne on helppo viimeistellä siististi.

Voit pinnoittaa väliseinän myös muilla materiaaleilla. Esimerkiksi kylpyhuoneissa käytetään kosteutta kestäviä, vaahdosta tehtyjä levyjä, kuitukipsilevyjä ja märkätilakipsilevyjä.

Ruuvausta kestävä kerros

Jos aiot kiinnittää väliseinään hyllyjä, ison television tai jotain muuta raskasta, harkitse vanerin asentamista kipsilevyn taakse. Se on kalliimpi ratkaisu, mutta vanerin ansiosta ruuveille ei tarvita tulppia, ja seinään voi ruuvata kiinni painavia esineitä. Kuitukipsilevyjen kanssa ei tarvitse käyttää puulevyjä.

Muista eristeet

Eristeet ovat tärkeitä myös väliseinässä. Siihen on monta syytä. Eristeet pitävät huoneet samanlämpöisinä ja hidastavat tulipalon leviämistä.

Väliseinän eristäminen vaikuttaa myös äänen kantautumiseen huoneesta toiseen. Mitä enemmän eristettä seinään mahtuu, sitä paremmin se vaimentaa ääntä.

Ota huomioon, että tehokas äänieristys edellyttää sitä, että lattian, katon, oven ja seinien reunat tiivistetään massalla.

Katso myös: VIDEO: Rakenna äänieristetty seinä

Vaihtoehtoiset materiaalit

Väliseinän voi tehdä myös muista materiaaleista kuin kipsilevyistä. Voit käyttää myös kevytbetonia, tiiliä tai lasitiiliä. Lasista tehty seinä on kallis, mutta se näyttää aivan erilaiselta kuin tavallinen kipsilevyistä tehty väliseinä.

Lättbetong kan vara ett utmärkt alternativ till en gipsad innervägg. Det är exempelvis perfekt i våtrum.

Lättbetong kan vara ett utmärkt alternativ till en gipsad innervägg. Det är exempelvis perfekt i våtrum.

Ovet ja ikkunat

Väliseinän suunnittelussa on tärkeää ottaa huomioon myös ovet ja ikkunat. Runko pitää rakentaa niin, että niille jää tarpeeksi tilaa ja karmit voi ruuvata kiinni. Teräsrangat pitää vahvistaa puulla, jotta ovet ja ikkunat pysyvät kiinni niissä.

Lue lisää: Oviaukko teräsrunkoon

Jos haluat asentaa seinään liukuoven, sekin on mahdollista. Se pitää kuitenkin ottaa huomioon rungon rakentamisessa ja eristämisessä.

Lasikuitutapetti, tasoite, maali ja kulmasuojalistat

Kun väliseinä on rakennettu, se pitää viimeistellä siististi. Kipsilevyn voi vahvistaa lasikuitutapetilla tai -kankaalla, minkä jälkeen pinta tasoitetaan ja maalataan.

Kevytbetoniseinän voi rapata, tasoittaa ja maalata, ja lasitiiliseinä pitää saumata siististi.

Teräviä ulkonurkkia ei kannata yrittää tehdä tasoitteella. Sitä varten on kehitetty pahvista ja muovista tehtyjä kulmasuojalistoja.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Väliseinä