Halpa tee se itse -lattialämmitys puulattiaan

Jos haluat asentaa lattialämmityksen puulattiaan, voit säästää rahaa kierrättämällä vanhat lattialaudat lämmönluovutuslevyjen ja vesiletkujen alustana.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikkoa/20m2
Hinta
80 €/m2

Johdanto

Vanhan ja kuluneen puulattian uusiminen ja lattialämmityksen asentaminen on kannattava nikkarointihanke: rahaa säästyy paljon sekä materiaalien että palkkakustannusten osalta.

Näytämme nyt, miten säästät vieläkin enemmän samalla, kun helpotat työtä uusiokäyttämällä osan vanhoista lattialaudoista.

Sen sijaan, että ostaisit kalliita lattialevyjä, joissa on urat lämmityskaapeleita varten jo valmiina, voit helposti käyttää uudelleen vanhat lattialaudat, jotka joka tapauksessa joudut nostamaan ylös voidaksesi asentaa lattialämmityksen.

Toimitus suosittelee: Vala lattialämmitys betoniin ja pidä jalkasi lämpiminä

Kun lattialaudat on purettu, ne joutuu yleensä kantamaan peräkärryyn ja kuskaamaan pois, minkä jälkeen on hankittava ja kannettava uudet kalliit lattialämpölevyt sisään. Nyt vältät kuljetuksen ja kantamisen, sillä voit sahata lattialaudat toisesta päästään viistoon ja käyttää niitä lattialämmityslevyinä – helppoa, nopeaa ja ennen muuta edullista!

Kun nyt kerran ryhdyt lattiatöihin, voit samalla eristää ja varmistaa, että alhaalta ei nouse kylmää ilmaa ylöspäin, eikä ylhäältä kulkeudu kosteaa ilmaa alaspäin. Näin jalat pysyvät lämpiminä ja kosteustekijät kurissa, mikä säästää myös lahoriskiltä. Lue artikkelimme tarkasti ja tee selkeät piirustukset, niin olet valmis töihin.

Puulattian alle lämpöä

Monet luulevat yhä, että tehokas lattialämmitys vaatii putkien valamista betoniin. Lattialämmitysjärjestelmiä on kuitenkin kehitetty erityisesti puulattioita varten, ja niitä on helpompi säätää kuin betoniin valettua lämmitysjärjestelmää. Lämpö siirtyy suoraan puulattian alle asennettujen muovisten lämpöletkujen eli pex-putkien kautta. Alumiiniset lämmönjakolevyt jakavat lämmön tasaisesti, ja niiden ansiosta lattiaan ei synny lämpökaistaleita.

Lue lisää: 4 huippuohutta lattialämmitystä

Pex-putket asennetaan noin 30 cm:n välein yhtenäisin letkuin ilman lattian alle tehtäviä liitoksia. 20 mm paksujen pex-putkien pitää olla lattialämmitykseen tarkoitettuja, ja niissä on oltava ns. diffuusiosuojaus, joka estää hapen pääsyn putkeen. Happi voisi muussa tapauksessa ruostuttaa vesikierrossa olevat teräsputket ja muiden tilojen lämpöpatterit. Kaikki lämpö nousee ylöspäin, joten lattian lämmettyä voit nauttia lämmöstä koko huonetilassa.

LUE LISÄÄ: Asenna sähkölattialämmitys itse

Ohjeet

01
Valmistelut 6 Vaihe

Poista ensin kaikki jalkalistat ja ovien peitelistat. Pura tämän jälkeen vanhat lattialaudat. Ne käytetään uudestaan, joten irrota laudat varovasti, jotta ne eivät halkea tai katkea.

Muutaman uran tai pontin rikkoutu-minen sen sijaan ei merkitse mitään, koska lautoja ei enää pontata yhteen. Poista naulat joko naulanulosvetimellä tai iskemällä ne lautojen läpi tuurnalla.

Joskus lattialautojen alla ei ole lain-kaan eristeitä, vaan savikerros, jota on ennen vanhaan käytetty paloa hidasta-vana materiaalina. Savikerros on poistettava, jos lattia halutaan eristää.

1

Poista ensin jalkalistat ilman, että vaurioitat seiniä suuremmalti. Vanhat, kiviseinään kiinni ruostuneet naulat voivat olla haaste. Pane seinän ja sorkkaraudan väliin tarvittaessa palikka.

2

Lattian poraamisessa on niksin-sä. Poraa reikä yhteen laudoista ja sahaa lauta pistosahalla. Jos osut poratessa kannattimeen, poraa toiseen kohtaan.

VINKKI: Voit käyttää myös upotussahaa.

3

Vanhoihin taloihin asennettiin usein lattia ennen seinien rappausta. Tämän vuoksi voit joutua sahaamaan lautoja hieman seinän vierus-talta, jotta saat kitkuteltua ne irti.

4

Iske naulat poikittain lautojen läpi tuurnaa käyttämällä, niin saat laudat helpommin irrotettua.

5

Nyt voit ryhtyä nostamaan lattialautoja ylös toisesta päästä. Vedä naulat kannattimista ulos sorkkaraudalla, ja poista vanha eriste.

6

Kun eristeet on poistettu, poista aluslaudoitus, jonka päällä vanhat eristeet olivat. Vedä naulat ulos ja siirrä laudat sivuun. Poista kannattimista listat, naulat yms.

02
”Uusi” aluslaudoitus 4 Vaihe

Jotta lattialämmitys toimisi tehokkaasti, lattia eristetään. Vanhat eristeet poistetaan ja uusi eristekerros asennetaan. Aloita kiilaamalla kannattimet, jos tar-peen, ja kiinnitä muutamia vanhoja lautoja aluslaudoitukseksi poikittain kan-nattimien alle. Jos vanhoja lautoja ei ole, käytä 19 x 100 mm:n sahalautoja. Asenna lautojen päälle tuulensuojapa-peri ja kiinnitä se sinkilöillä kannatti-miin ja PU-vaahdolla seinään.

Pex-putkia kannatteleva aluslaudoi-tus tehdään alkuperäisistä lattia-laudoista. Ne sahataan nyt toisesta pääs-tään viistoon, jotta putket voivat kulkea lautojen päädyssä seinustalla.

Asennamme kannattimien väliin kaksi eristekerrosta. Varmista, että eristematot painavat tervapaperin tiiviisti kannattimia vasten.

1

Kiinnitä aluslaudat kannattimien alle korkeintaan 40 cm:n välein 5 x 80 mm:n viistoon kiinnitettävillä ruuveilla. Lautojen täytyy työntyä hieman kannattimien yli molemmissa reunoissa.

2

Rullaa tuulelta suojaava tervapaperi kannattimille ja kiinnitä se. Et voi käyttää diffuusiotiivistä paperia, sillä se johtaisi kosteusvaurioihin. Asenna eristeet paperin päälle.

3

Kun eristeet ovat paikoillaan, van -hat laudat kiinnitetään kannat ti-miin 5 x 80 mm:n ruuveilla. Käännä laudat takapuoli ylöspäin. Kiinnitä laudat ja jätä nii-den väliin 3 cm:n rako noin 30 cm:n välein. Näin ne ovat valmiit lämmönjakolevyille.

4

Suunnittele pex-putkien juok sutus, tee merkinnät lyijykynäl lä ja nuolilla. Lautojen ja seinän väliin on jätet-tävä toisella seinustalla 30 mm:n rako, jotta letkut voidaan kuljettaa raossa. Myös käännöksille on tehtävä tarpeeksi tilaa.

03
Asenna putket 4 Vaihe

Lämmönjakolevyt asetetaan laudoille ennen lämpöletkuja. Ohuet alumiinile-vyt asennetaan niin, että pex-putkille tarkoitetut urat ovat ylöspäin.

Pex-putkien asennusvaiheessa on hyvä olla apulainen mukana. Jos työs-kentelet yksin, voit joutua vetämään 50-75 metriä putkea perässäsi, kun yri-tät asettaa sitä lattiassa oleviin uriin. Putkissa on selkeät väriraidat, joiden avulla on helppo varmistaa, että ne eivät jää missään kohtaa kierteelle.

Pex-putket asennetaan ilman liitoksia, joten voit joutua kantamaan todella isoa putkirullaa mukanasi samalla, kun kohdistat put kia lämmönjakolevyjen uriin. Nyt apulaisesta olisi iloa.

1

Jaa lämmönjakolevyt tasaisesti lattialle. Jätä levyjen väliin pienet raot, jotta ne eivät osu päällekkäin. Seinustaa vasten on jätettävä tilaa pex-putkien käännöksille.

2

Lämmönjakolevyn alapinnassa on kaksi uraa, jotta levyn voi taittaa kolmeen eri pituuteen. Näin voit yhdistellä levyjä tarpeesi mukaan pituussuunnassa.

3

Paina 20 mm paksu välike kahden levyn väliseen liitokseen, jotta levyt asettuvat oikein. Iske levyn molempiin päihin huopanaulat. Naulat kiinnitetään vain yhteen levyyn, jotta levyjen alla oleva lattia voi elää vapaasti.

4

Pex-putkien toinen pää kulkee seinustaa pitkin. Putki on viety huoneen toiseen päähän kohtaan, josta lattiaan asennettavat letkut alkavat. Nuolet osoittavat veden juoksutussuunnan.

04
Uusi puulattia 5 Vaihe

Ennen kuin asennat uuden lattian, asenna höyrynsulku, jotta lämmin ilma ei tunkeudu eristeisiin ja kondensoidu. Sen seurauksena lattiaan voisi kehittyä kosteutta ja lahoa. Ennen kuin asennat muovikalvon, imuroi alusta huolellisesti, jotta pöly ja lika eivät tee kalvoon reikää.

Uusi puulattia asennetaan kelluvana eli isona yhtenäisenä pintana, jota ei kiinnitetä alustaan. Näin lattia voi elää vapaasti. Lattian alle asennetaan ensin 2 mm paksu kumimatto, joka pitää lattian tiiviisti paikallaan, jakaa painetta ja ehkäisee askelääniä.

1

Levitä höyrynsulkukaistaleet lattiaan vähintään 15 cm:n limityksellä. Käytä 0,2 mm:n höyrynsulkumuovia.

2

Teippaa kaikki saumat huolelli-sesti höyrynsulkuteipillä. Tämä koskee vuotien välisiä saumoja ja kaikkia seiniä, oli niissä höyrynsulkumuovia tai ei.

3

Levitä painoa jakava ja askelääniä eristävä eristematto vuota kerral laan ja asenna uusi puulattia sen päälle. Vuodat asennetaan 5 mm:n eäisyyksin, jotta ne eivät osu päällekkäin ja aiheuta korkeuseroja.

4

Laudat asennetaan vasemmalta oikealle, muussa tapauksessa niitä ei voi napsauttaa yhteen päätysaumoista. Limitä saumoja vähintään 50 cm, jotta ne ei vät osu samaan kohtaan vaan limittyvät juoksevasti. Muista jättää rakoa seinään.

5

Napauta jokaiseen lautaan kevyesti puupalalla, jotta saumasta tulee varmasti tiivis ja lauta saadaan painettua kiinni sen vaurioitumatta.

Materiaalit

• Mineraalivillaa, 45 mm
• Mineraalivillaa, 70 mm
• Tuulelta suojaava tervapaperi
• Höyrynsulku, 0,2 mm
• Höyrynsulkuteippi
• Askelääniltä eristävä alusmateriaali
• Sinkilöitä ja PU-vaahtoa
• Pex-putkia + ilmansulku
• Lämmönjakolevyt
• 5 x 80 mm ruuveja
• Huopanauloja
• Ponttilattia, väh. 14 mm paksu

Vie aikaa

20 m2:n alaan voi varautua käyttämään noin viikon työaikaa.

Hinta

Noin 80 €/m2 + lattialaudat. Jos käytät uralevyjä, hinta on noin 25-50 €/m2 kalliimpi.

Vaikeusaste

Jos teet ensin huolelliset piirustukset, materiaalit on helpompi tilata niiden mukaan.

Video

TEKNIIKAT: Ponttilautalattia - limitys

Limitetyt saumat tekevät lattiasta vahvan ja tukevan

TEKNIIKAT: Ponttilautalattia - viimeinen rivi

Laudat on helppo lyödä paikalleen parkettiraudalla

TEKNIIKAT: Lattialauta peitelistojen alle

Sahaaminen on helppoa monitoimityökalulla

TEKNIIKAT: Lattialauta - putken ympärille

Kiila tekee saumausta lähes näkymättömän

VINKIT: Asenna eristeet tarkasti

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Lattialämmitys