Säästä rahaa ulkopuolisella eristyksellä

Ulkoinen eristys sulkee kylmäsillat ja vuodot ja tuo isoja säästöjä lämmityskuluihin. Katso tästä vaihe vaiheelta, miten eristät seinän ulkopuolelta.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 viikkoa
Hinta
80 €/m2

Johdanto

Näytämme, miten voit leikata talosi lämmityskuluja jopa kolmanneksella. Samalla saat täysin uuden julkisivun ja saatat kuluneet ulkoseinät tuulelta, sateelta ja kylmältä suojaan summalla, joka vastaa keskikokoisen keittiön hintaa.

Itse tehtynä tämä urakka on valtava, sillä emme tyydy vain pikku korjauksiin ja paikallisiin eristyksen lisäyksiin, vaan eristämme koko talon ja rakennamme täysin uuden julkisivun mineraalivillaeristeiden päälle. Ulkopuolelta eristäminen on sisäpuolelta eristämiseen nähden huomattavasti energiatehokkaampaa.

Lisäksi rapattu, värillinen julkisivu näyttää komealta eikä kaipaa uutta väriä vuosiin. Samalla vaivalla moni haluaa vaihtaa ulko-oven ja varsinkin ikkunat matalaenergiaikkunoihin. Remontin yhteydessä muutokset on helppo toteuttaa, koska koko julkisivupinta uudistuu joka tapauksessa lisäeristeiden myötä. Tämän kohteen historia on se, että talo on kasvanut pienestä kesämökistä huvilaksi.

Lue lisää: Eristys

Ruiskurapatun pinnan alla on alun perin niukasti eristeitä, kevytbetonia ja puuta, joten uusi rappaus tekee talolle ja sen julkisivulle ihmeitä.

Eristeiden asentaminen on yhtä helppoa kuin villapaidan vetäminen päälle, työ vie vain hieman enemmän aikaa. Haasteena ovat rappauskerrokset, joiden tehtävänä on toimia talon tuuli- ja sadetakkina.

Tässä käyttämämme erikoislaasti on kuitenkin niin sitkeää ja tarttuvaa, että myös vapaa-ajallaan nikkaroiva pystyy kiinnittämään sen mineraalivillaan ja vahvistamaan kulmia profiilein ja verkoin. Uloimpana kerroksena on ohut laastikerros.

Kohteessa käytettiin värillistä laastia, joten julkisivupinta ei tarvitse uutta maalikerrosta päälleen – ei nyt, eikä moneen vuoteen. Tämä talo kestää ja säilyttää arvonsa pitkälle tulevaisuuteen.

LUE LISÄÄ: Tuplateho Kingspan-eristeillä

Näissä rakennusohjeissa on:

  • Vaihe vaiheelta etenevät ohjeet
  • Rakennuspiirustukset
  • Materiaalilista
  • Video
  • 3D-kuvat

Ulkopuolinen lisäeristys ja rappaus

Energiaa säästyy enemmän lisäeristämällä talo ulkopuolelta kuin asentamalla sama eristemäärä sisäseiniin. Yleensä säästöä syntyy noin 30 % enemmän. Ulkopuolelta eristäminen kattaa nimittäin myös väliseinät, -pohjat ja lattiat, sulkee kylmät kulmat ja vanhan talon epätiiviit kohdat, joita on muuten hankala saada hallitusti kuriin.

Ulkopuolinen eriste kattaa koko julkisivun ja peittää useimmat vanhan talon halkeamat

Ulkopuolinen eriste kattaa koko julkisivun ja peittää useimmat vanhan talon halkeamat.

Sisäpuolinen eristeei kata väli-pohjia, lattioita ja väliseiniä

Sisäpuolinen eristeei kata väli-pohjia, lattioita ja väliseiniä. Myös kulmien eristys jää riittämättömäksi.

Julkisivu puhdistetaan ja kohou-mat hiotaan.

Julkisivu puhdistetaan ja kohou-mat hiotaan. Ikkunoiden ja ovien ympärille tehdään huullokset, jot-ta eristeet yltävät karmeihin asti.

Uudet eristeet kiinnitetään vanhaan julkisivuun

Uudet eristeet kiinnitetään vanhaan julkisivuun. Mineraali-villalevyjen paksuudet ovat 30-200 mm.

Tukeva pohjalaasti levitetään eristeen päälle

Tukeva pohjalaasti levitetään eristeen päälle. Sitkeää pohjalaas-tia vahvistetaan rappausverkolla. Kulmat katetaan profiileilla.

Uloin pintalaasti on itse sekoitet-tua värillistä laastia, joka kestää vuosia vaatimatta minkäänlaisia huoltotoimia

Uloin pintalaasti on itse sekoitet-tua värillistä laastia, joka kestää vuosia vaatimatta minkäänlaisia huoltotoimia.

Ohjeet

01
Seinän valmistelu 4 Vaihe

Lähes mistä tahansa materiaalista rakennetun talon ulkoseinät voi eristää julkisivueristeellä. Puu, kiviseinä, kevytbetoni, tuulettuva mineraalivilla ja rappauspinnoitus sopivat yleensä yhteen.

Valmisteluissa ja eristeiden asennuk-sissa on eroja. Tässä kohteessa on käytetty sekä kevytbetonia, rappausta että päädyissä puuverhoilua. Puurakenteisiin palaamme myöhemmin.

Eristeet sietävät alustassa jopa 10 mm epätasaisuuksia, mutta työ sujuu paremmin ja laastia kuluu vähemmän, jos seinäpinta on tasainen. Hiomme pinnat. Ovien ja ikkunoiden ympärille tehdään lovet, jotta eristeet yltävät karmeihin.

Pinta hiotaan tasaiseksi kulmahioma-koneeseen kiinnitetyllä timanttihiomalaikalla 1

Pinta hiotaan tasaiseksi kulmahioma-koneeseen kiinnitetyllä timanttihiomalaikalla. Tämän jälkeen käytetään hienompaa laikkaa maalattuun kevytbetonipintaan.

TÄRKEÄÄ! Työ pölyää todella paljon, joten hengityssuojainta ja suojalaseja tarvitaan.

Uudet ikkuna-aukot ja muut muutokset leikataan 2

Uudet ikkuna-aukot ja muut muutokset leikataan. Ensin kannattaa leikata timanttilaikalla mahdollisimman syvään. Sitä on helpompi hallita kuin pyö-rösahaa. Myös isoa kulmahiomakonetta voi käyttää. Lopputöistä selviää puukkosahalla.

Yläreunaan ja ikkunoiden ja ovien sivuille leikataan ura 3

Yläreunaan ja ikkunoiden ja ovien sivuille leikataan ura 35 mm:n pää-hän aukosta, jotta karmeihin saadaan 30 mm eristettä. Tämä ei ole välttämätäntä, jos ikku-noita siirretään ulospäin niin, että etureuna tulee ulkopuolisen eristeen ulkopuolelle.

Kun ura on leikattu etupuolelta, kivet taltataan irti, jotta tilaan voidaan muodostaa huullos.

Ikkuna-aukkojen pohjalle leika-taan syvempi huullos 4

Ikkuna-aukkojen pohjalle leika-taan syvempi huullos. Siihen tulee täysin uusi ikkunapenkki, joka rakennetaan eristelevyistä ja laastista. Tämä estää kylmäsiltojen syntyä, ja viestii samalla uuden seinän vankkuudesta.

02
Seinä eristetään 5 Vaihe

Kun on selvitty meluisasta, pölyisestä ja aikaa vievästä vanhan kiviseinän hiomisesta, voidaan nyt ilolla ryhtyä työstämään esiin saatua seinäpintaa.

Tässä työvaiheessa talo pakataan mineraalivillan sisään. Urakka vie aikaa ja vaatii pohtimista ja etukäteen suunittelua, jos levyt halutaan käyttää optimaalisesti hyväksi ja välttyä turhilta saumakohdilta. Mutta aloittelijakin selviää tästä tehtävästä. Me iskemme tulpat suuriin kevytbetoniharkkoihin, joten vältymme osumasta saumakohtiin -siitä on enemmän huolta tiiliseinissä.

Ensin seinään kiinnitetään sokkeliprofiili pakkaukseen sisältyvillä naulatulpilla 1

Ensin seinään kiinnitetään sokkeliprofiili (A) pakkaukseen sisältyvillä naulatulpilla. Punaiset muovipalat tasoittavat seinän epätasaisuuksia - tai vahvistavat kiinnitystä. Pitkät reiät helpottavat pitämään profiilin vaaterissa erityisesti kiviseinissä.

Eristelevyt leikataan ja niiden taustapintaan sivellään laastia 2

Eristelevyt (B) leikataan ja niiden taustapintaan sivellään laastia (C). Jos seinä on epätasainen, laita levylle kuusi paksua laastinokaretta. Jos pinta on tasainen, laasti kiinnittyy paremmin, jos sen levittää karkealla hammaslastalla.

Eriste painetaan seinään kiinni 3

Eriste painetaan seinään kiinni. Aloitamme kulman alaosasta, jonne sijoitetaan levyjen tehtaalla leikatut kulmat. Seuraava rivi asetetaan limittäin, jotta pystysaumat eivät osu päällekkäin. Kulmat työste-tään vuorotellen molemmilta puolilta.

Naulatulppia voidaan käyttää seinämateriaalista riippumatta 4

Naulatulppia (D) voidaan käyttää seinämateriaalista riippumatta. Ensin jokaiseen levyyn upotetaan muutama naulatulppa vain levyn pitelemiseksi. Sitten saumakohtiin laitetaan naulatulpat, jotka kiinnittävät useamman levyn.

Naulatulpat isketään reikiin 5

Naulatulpat isketään reikiin. Kaulus uppoaa muutamia millimetrejä eristeeseen, jotta naulatulppa ei liiku, kun laasti levitetään. Jos tulppa ei tartu kunnolla alustaansa, se vedetään ylös ja kiinnitetään uudelleen äskeisen kohdan viereen.

03
Ikkunapenkki 3 Vaihe

Ikkuna- ja oviaukkojen sivuille ja yläpuolille asennetaan 30 mm eristettä 1

Ikkuna- ja oviaukkojen sivuille ja yläpuolille asennetaan 30 mm eristettä. Ohuet levyt leikataan vanhalla veitsellä, jotta ne saadaan sopimaan mahdollisimman tarkasti ennen kuin niihin sivellään runsaasti laastia ja ne painetaan huullokseen.

Eriste leikataan viistoon ikkunan alla, jotta uuden ikkunapenkin pinta saadaan niinikään alaviistoon 2

Eriste leikataan viistoon ikkunan alla, jotta uuden ikkunapenkin pinta saadaan niinikään alaviistoon. Kolmiopalat asennetaan tiiviisti kokonaan huullokseen. Yllä olevasta piirroksesta näet, miten ikkunat sijoittuvat vanhan seinän sisään.

Myös ikkunapenkki rakennetaan eristelevyistä 3

Myös ikkunapenkki rakennetaan eristelevyistä. Levyjen ulkoreunan täytyy yltää 30 mm seinäpinnan ulkopuolelle. Etureuna leikataan suoraan kulmaan ja takareuna jiiriin. Levyt kiinnitetään laastilla ja varmistetaan naulatulpilla.

04
Eristeet puupinnalle 3 Vaihe

Eristämme myös puuverhoillut päätykolmiot 1

Eristämme myös puuverhoillut päätykolmiot. Emme lämmön takia, sillä ullakko on eristetty, vaan yhtenäisen rapattavan ulkopinnan vuoksi. Joten 30 mm:n eristelevyt riittävät. Jotta ne saadaan muiden eristeiden tasoon, niiden alle kiinnitetään rimat.

Kolmio katetaan 15 mm:n ponta-tuilla vanerilevyillä 2

Kolmio katetaan 15 mm:n ponta-tuilla vanerilevyillä (L), jotka saattavat eristeet oikeaan tasoon ja toisaalta vankistavat eristeiden alustan. Levyt kiinnitetään ruuveilla, joiden tulee yltää puualustaan saakka.

Vanerilevyihin kiinnitetään 30 mm:n eristelevyt 3

Vanerilevyihin kiinnitetään 30 mm:n eristelevyt. Ne kiinnitetään puuruuveilla muovikaulusten läpi samaan tapaan kuin naulatulpat - ja ilman laastia. Tämän jälkeen tätä työaluetta käsitellään aivan kuten muitakin alueita.

05
Verkkovahvistus 9 Vaihe

Aluksi eristeet katetaan 8-10 mm paksulla rappausverkolla ja pohjalaastilla.

Laasti (E) levitetään eristeen päälle. Pehmeän laastin päälle tulee verkko (H), sen päälle jälleen hieman laastia ja lopuksi koko seinäpinta silotetaan.

Ennen suurempien pintojen rappaamista, alareunat varmistetaan sokkeliverkolla (F) ja reunat vahvistetaan kulmaprofiileilla (G). Tämä vie aikaa, ja jotta rappauskerros saadaan koko pintaan yhtenäisesti, verkot leikataan valmiiksi mieluummin jo etukäteen.

Koska eristeet eivät saisi olla alttiina auringolle 2-3 päivää enemmän, jokainen seinä rapataan valmiiksi ennen seuraavan seinän työstämistä.

Pehmeä pohjalaasti levitetään eristeen pintaan teräshiertimellä 1

Pehmeä pohjalaasti levitetään eristeen pintaan teräshiertimellä. Etenemistapaa voi vaihdella seinittäin, mutta kiinnitä aina ensin sokkeliverkko kiskoon, sillä kiskon pinnan pitää olla puhdas. Levitä pohjalaasti verkon päälle, jotta se kiinnittyy.

Kulmaprofiilit painetaan pohjalaastiin 2

Kulmaprofiilit (G) painetaan pohjalaastiin. Kulmaprofiilit rappausverkkoineen on nopeinta leikata jo ennen laastin sekoittamista. Ensimmäistä profiilia joudumme kuitenkin kokeilemaan paikoilleen jo nyt, jotta voimme nähdä sopiiko se.

Profiili ja verkko peitetään pohja-laastilla kulman molemmin puolin 3

Profiili ja verkko peitetään pohja-laastilla kulman molemmin puolin. Laasti valuu, ja varsinkin ensimmäisellä kerralla sitä päätyy paljon myös maahan. Tämän vuoksi asetamme maahan puhtaan levyn: laastin saa talteen ja sekoitettua uudestaan.

Ikkunapenkki katetaan myös laastilla ja verkolla 4

Ikkunapenkki katetaan myös laastilla ja verkolla. Kulmaa vahvistetaan kulmaprofiililla. Mitoitamme profiilit tähän ja ikkuna-aukon kolmeen muuhun reunaan. Kun kaikki on valmista, asetamme profiilit sivuun, jotta voimme levittää laastin.

Ikkunapenkille levitetään laasti, verkko asetetaan takaisin ja painetaan laastiin teräshiertimellä ja laastikauhalla 5

Ikkunapenkille levitetään laasti, verkko asetetaan takaisin ja painetaan laastiin teräshiertimellä ja laastikauhalla. Verkolle ja kiskolle levitetään lisää laastia, joka työstetään edelliseen laastikerrokseen.

Sivujen ja yläosan huullokset työstetään samalla tavalla pohjalaastilla ja kulmaprofiiilein 6

Sivujen ja yläosan huullokset työstetään samalla tavalla pohjalaastilla ja kulmaprofiiilein. Laastia tippuu varsinkin yläosasta lähes aina aluksi. Kauhalla tai hiertimellä pitää olla mm. riittävästi laastia, jotta sen saa työstettyä kunnolla pintaan.

Nyt katetaan isot pinnat 7

Nyt katetaan isot pinnat. Pohjalaastia levitetään isoille pinnoille teräshiertimellä niin, että kerroksen paksuus on noin 5-7 mm. Aluksi laastia tippuu aika lailla maassa olevalle levylle, mutta oikea rytmi löytyy pian ja työ sujuu yhä ripeämmin.

Pohjalaastia vahvistetaan rappausverkolla 8

Pohjalaastia vahvistetaan rappausverkolla (H). Metrin levyisestä rullasta leikataan veitsellä seinän korkuiset kaistaleet. Verkko painetaan laastiin teräshiertimellä, ja pintaan levitetään uusi laastikerros, joka silotetaan.

Eristeiden päälle levitetty pohjalaasti saa hieman asettua ennen kuin pinta silotetaan 9

Eristeiden päälle levitetty pohjalaasti saa hieman asettua ennen kuin pinta silotetaan.

06
Värillinen pinta 3 Vaihe

Värillisen pintalaastin levittäminen on tietyssä mielessä työn helpoin vaihe. Kun oikea sävy ja koostumus on löytynyt, 2 mm:n kerroksen levittäminen kiinteän pohjalaastin päälle sujuu vauhdilla ensimmäisen parin metrin jälkeen.

Jäljestä on toki saatava mahdollisimman siisti. Hyvin tehty pintarappaus johtaa kauniiseen lopputulokseen. Vaikka työ sujuu kerta kerralta paremmin, saatamme jossakin vaiheessa toivoa, että olisimme palkanneet muurarin.

Onneksi alusta on kiinteä - vain joissakin kohdin mineraalivilla on saattanut hieman painua pohjalaastin alla. Onneksi tämän laastin sävy ei muutu kerrospaksuuden mukaan kuten yleensä käy.

Värillinen pintalaasti levitetään kovalle pohjalaastille teräshiertimellä 1

Värillinen pintalaasti levitetään kovalle pohjalaastille teräshiertimellä. Laasti saa olla pehmeää, jolloin se juuri ja juuri jää hiertimelle, mutta ei niin ohutta, että sideaineet katoavat sen hiekasta. Etene ripeästi, sillä koko seinä pitää työstää kerralla.

HUOM: Seinä kostutetaan vedellä ennen pintalaastin levittämistä.

Ikkunapenkkien, huullosten ja kapeiden kulmien kohdalla on helpointa käyttää laastikauhaa 2

Ikkunapenkkien, huullosten ja kapeiden kulmien kohdalla on helpointa käyttää laastikauhaa. Varaa näiden kohteiden työstämiseen aikaa, sillä ne eivät aina ”käyttäydy” kuten itse haluaisit. Työn voi joutuu tekemään toistamiseen.

Lopuksi pinta pyyhitään tasaiseksi ja yhtenäiseksi sienellä 3

Lopuksi pinta pyyhitään tasaiseksi ja yhtenäiseksi sienellä. Rappaus saa tätä ennen hieman asettua, vartista tuntiin lämpötilasta, kosteudesta yms. riippuen. Karkealla sienellä saa silotettua, mutta sillä saa tarvittaessa myös kostutettua pintaa.

Materiaalit

• Sokkeliprofiilit naulatulppineen (A)
• Parocin julkisivueristelevyjä (B) (30 mm ja 80 mm mineraalivillaa)
• Laastia (C)
• Naulatulppia (D) levein kauluksin
• Pohjalaastia (E)
• Sokkeliverkko (F)
• Kulmaprofiilit verkkoineen (G)
• Rappausverkko (H)
• Värillinen pintalaasti (J)
• Sidosaine (K) (sekoitetaan pintalaastiin)
• 15 mm vanerilevyt (L) (tämän talon puuverhoiltuja päätykolmioita varten)

Nämä tarvikkeet on ostettu yhtenä kokonaistoimituksena, ne voi toki ostaa myös yksittäin. Kannattaa tutustua eri valmistajien tuotteisiin ja valita niistä omiin tarpeisiin ja toiveisiin sopivimmat.

Erikoistyökalut
• Tehokas porakone ja vispilä
• Teräshierrin
• Hammaslasta
• Iso laastikauha
• Pieni laastikauha
• Tarvittaessa huopahierrin
• Sieni tai vaahtokumihierrin, ämpäri
• Harja
• Tarvittaessa kulmahiomakone + timanttihiomalaikka
• Tarvittaessa pyörösaha + timanttilaikka
• Tarvittaessa telineet

Vie aikaa

3-4 viikkoa, jos työhön ei sisälly muuta eivätkä materiaalit lopu kesken.

Hinta

50–80 € / seinäneliömetri

Vaikeusaste

Näillä tuotteilla on helpompi työskennellä kuin perinteisillä laasteilla, mutta opeteltavaa toki riittää.

Piirustus

Hyvästit vanhalle ulkoseinälle

Vanha seinä katoaa kokonaan eristeiden ja rappauspinnan taakse. Seinän pitää olla tukeva ja tasainen, mutta sen ulkonäöllä ei ole väliä: pienet halkeamat, rumat korjaukset ja rapistuneet tiilet sallitaan. Jos myös ikkuna- ja ovipuitteet ja ikkunalaudat rakennetaan eristelevyistä, vältytään halkeamilta ja kylmäsilloilta.

1. työvaihe: Eristeet (B) asennetaan seinään laastin (C), sokkeliprofiilin (A) ja naulatulppien (D) avulla.

2. työvaihe: Eristeen päälle levitetään karkea pohja-laasti (E). Rappausta vahvistetaan rappaus-verkolla (H), kulmia ja reunoja kulmaprofii-leilla (G) ja sokkeliverkolla (F). Vahvistetuille pinnoille levitetään uusi laastikerros.

3. työvaihe: Kun laasti on kovet-tunut, se katetaan ohuella kerroksella värjättyä pinta-laastia (J).

Hyvästit vanhalle ulkoseinälle

Näin vältät kylmyyden karmikohdissa

Ikkunoiden ja ovien kohdalle muodostuu yleensä kylmäsilta uuden ulkoseinän eristeen ja karmin väliin. Jos eristettä jatketaan puitteeseen asti, eriste tulee ikkunan eteen.

Tämän kylmäsillan kanssa voi opetella elämään – se on kuitenkin vähäistä verrattuna aiempaan lämpöhäviöön –, mutta sen voi myös katkaista. Tällöin ikkunaa siirretään ulospäin niin, että karmin etureuna sijottuu eristeen ulkopuolelle. Ikkuna-aukon ja sisäpuolen ikkunalaudan syvyyttä lisätään.

Me jätämme ikkunat ja ovet paikoilleen, joten säästymme sisätilojen hankaluuksilta ja leikkaamme sen sijaan ulkopuolelle huulloksen, jolloin liitokseen saadaan 30 mm eristettä. Ratkaisu toimii, mutta vaatii työtä.

Näin vältät kylmyyden karmikohdissa

Ikkunapenkki

Ikkunapenkki

3D-malli

3D-malli

Mineraalivilla talon ulkopuolelle

Lähennä kuvaa ja katso, miten eristeet pitää asentaa.

Avaa 3D-malli

Video

VINKIT: Vältä syövytysvauriot

VINKIT: Säästä laastia

TYÖKALUT: Näin käytät kulmahiomakonetta

Videolla näytetään, mitä kulmahiomakoneella voi tehdä ja miten sitä käytetään. Koneessa on paljon voimaa, joten sillä voi leikata kiveä, metallia ja betonia, Oikean laikan kanssa koneella voi leikata kaikkea alumiinista muoviin ja klinkkereihin. Kerromme kaiken koneen säätämisestä ja suojavarusteista, jotta voit työskennellä turvallisesti.

Vinkit & niksit

Valtavasti energiaa

Säästöt ovat suuret, kun taloa ryhdytään eristämään ulkoa-päin. Tämän tiilitalon lisäeris-tyksen lasketaan tuovan säästöä seuraavasti:

50 mm eristettä: 30 %
80 mm eristettä: 45 %
100 mm eristettä: 60 %

Uusi eriste

Julkisivulevyt on valmistettu mineraalivillasta, joka on useimmille tuttu levytuotteena. Paksuudet ovat 30-200 mm. Yleensä suuret paksuudet vaativat vanhoissa taloissa paitsi ikkunoiden siirtämistä myös räystäiden pidentämistä.

Tähän taloon päätettiin asentaa 80 mm lisäeristettä, joka olemassa olevan eristeen kanssa oli riittävä mutta ei ylenpalttinen määrä, - ja joka voitiin asentaa ilman ikkunoiden siirtämistä ja räystäiden jatkamista.

Paksut levyt leikattiin vanhalla käsisahalla. Hienompiin sovituksiin ja ohuempiin levyihin käytettiin vanhaa keittiöveistä. Hanskat ja pitkähihainen paita olivat tarpeen levyjä kannettaessa, sllä ne estivät pahimman eristekutinan.

Rappauksen peruskurssi

Aloita rauhallisesti, jos et ole kokenut rappaaja. Työ vaatii nimittäin ennen muuta materiaaliin tottumista.

Laastin koostumus, alustan imukyky, sää ja lämpötila, vaikuttavat kaikki siihen, kuinka paljon laastia joutuu painamaan, miten nopeasti voi työskennellä, kuinka kauan laastin on seistävä ja milloin työtä voidaan jatkaa.

Mutta onneksi tarjolla on erikoislaasteja, jotka toki ovat myös tavallista kalliimpia, mutta joita on helpompi työstää, ja jotka jo itsessään takaavat työn onnistumisen. Muutamilla vinkeillä ja oikeilla työkaluilla pääsee nopeasti alkuuun ja työn jälkeä voi jatkuvasti korjata, jos näyttää siltä, että se alkaa mennä jotenkin vikaan. Pahimmassa tapauksessa voi aina rapata uuden pinnan ensimmäisen päälle.

Uusi pinta

Värillinen laasti sekoitetaan itse värjäämättö-mästä laastista ja värijauheesta. Värijauhe on sekoitettava huolellisesti seokseen, muussa tapauksessa pintaan jää selviä väriraitoja.

Laasti (J) sekoitetaan veteen ja side-aineeseen (K), joka tekee siitä sitkeämpää, vahvempaa ja paremmin kiinnittyvää. Kokeile seosta ja lisää siihen vettä työn edetessä, mikäli seos tuntuu liian tiiviiltä. Olisi hyvä sekoittaa koko laastisäkki kerralla, jotta koko pintaan saadaan sama väri-sävy. Samasta syystä kannattaa työstää koko seinä yhdellä kertaa.

Ovien ja ikkunoiden kohdalla laastia voi joutua työstämään 2-3 tuntia.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.