Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea
Sokkelin eristäminen

Sokkelin eristäminen: Sokkeliin kiinnitetyt eristeet peitetään rappauslaastilla. Rappaus vahvistetaan lasikuituverkolla ja nurkkalistoilla.

Sokkelin eristäminen

Sokkelin eristäminen on tärkeää. Siitä huolimatta useimmat eivät kiinnitä huomiota sokkelin eristämiseen.

Sokkeli jää usein täysin huomiotta, kun vanha talo lisäeristetään ulkopuolelta. Se on harmittavaa ja jopa tyhmää. Talo ei näytä yhtenäiseltä, kun sokkeli jää julkisivua syvemmälle, ja kylmä sokkeli vie lämmön ulos talosta, erityisesti silloin, jos kyseessä on korkea sokkeli, jonka sisällä on kellaritila.

Nyt ratkaisemme tilanteen parhaalla mahdollisella tavalla: eristämme sokkelin ulkopuolelta ja ”verhoilemme” eristekerroksen vankalla rappauksella. Tästä on monta etua: säästämme lämmityskuluissa, kun sokkelin takana oleva kellari ei enää ole yhtä altis kondensoitumiselle ja kosteusongelmille.

Lisäksi vahva rappaus peittää halkeamat ja korjaukset, eikä sokkelia tarvitse enää maalata eikä se todennäköisesti enää halkeile. Ulkopuolelta eristämisen edut saadaan hyvin hyödynnettyä. Ulkoseinä saadaan kosteudelta ja kylmältä suojaan, toisin kuin sisäpuolelta eristettäessä, jolloin ”seinä jää kylmään”.

Lisäksi vältytään väliseinien ja nurkkien kylmäsilloilta, eivätkä eristystyöt häiritse arkea.

LUE LISÄÄ: Infrapunalämpömittari - mittaa lämpötilat kaikilta pinnoilta

Lataa ohjeet ja katso, miten eristät sokkelin

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten eristät sokkelin. Lue, miten:

  • leikkaat ikkunan ympärille huullokset ja estät kylmäsillat
  • eristät sokkelin
  • rappaat eristeet vahvistetulla laastilla