Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sokkelin eristäminen - pienennä talon lämmityskuluja

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Eristä talosi sokkeli ja viimeistele pinta vahvalla rappauksella. Eristetty ja rapattu sokkeli näyttää hyvältä, pienentää lämmityskuluja ja pysyy kunnossa pitkään.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
60 €/m2

Johdanto

Sokkelin eristäminen

Sokkelin eristäminen on tärkeää. Siitä huolimatta useimmat eivät kiinnitä huomiota sokkelin eristämiseen.

Sokkeli jää usein täysin huomiotta, kun vanha talo lisäeristetään ulkopuolelta. Se on harmittavaa ja jopa tyhmää. Talo ei näytä yhtenäiseltä, kun sokkeli jää julkisivua syvemmälle, ja kylmä sokkeli vie lämmön ulos talosta, erityisesti silloin, jos kyseessä on korkea sokkeli, jonka sisällä on kellaritila.

Nyt ratkaisemme tilanteen parhaalla mahdollisella tavalla: eristämme sokkelin ulkopuolelta ja ”verhoilemme” eristekerroksen vankalla rappauksella. Tästä on monta etua: säästämme lämmityskuluissa, kun sokkelin takana oleva kellari ei enää ole yhtä altis kondensoitumiselle ja kosteusongelmille.

Lisäksi vahva rappaus peittää halkeamat ja korjaukset, eikä sokkelia tarvitse enää maalata eikä se todennäköisesti enää halkeile. Ulkopuolelta eristämisen edut saadaan hyvin hyödynnettyä. Ulkoseinä saadaan kosteudelta ja kylmältä suojaan, toisin kuin sisäpuolelta eristettäessä, jolloin ”seinä jää kylmään”.

Lisäksi vältytään väliseinien ja nurkkien kylmäsilloilta, eivätkä eristystyöt häiritse arkea.

LUE LISÄÄ: Infrapunalämpömittari - mittaa lämpötilat kaikilta pinnoilta

Lataa ohjeet ja katso, miten eristät sokkelin

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten eristät sokkelin. Lue, miten:

 • leikkaat ikkunan ympärille huullokset ja estät kylmäsillat
 • eristät sokkelin
 • rappaat eristeet vahvistetulla laastilla

Ennen
Julkisivun lisäeristyk- sen jäljiltä sokkeli jäi syvälle ja kellari eristämättä.

Jälkeen
Eristetty sokkeli ja kellari on suojattu vankalla värillisellä rappauksella.

Ohjeet

Ikkunoiden huullos

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kovat mineraalivillalevyt saa nopeasti sahattua, liimattua ja ruuvattua sokkelin pintaan. Ennen kuin tähän päästään, on selvittävä aikaa vievästä ja pölyävästä työvaiheesta: ikkuna-aukkojen ympä-rille leikatataan huullokset, jotta karmin ympärille ei synny kylmäsiltoja.

Vaikka tehtävä saattaa tuntua työ-läältä, siitä selviää verrattain helposti, kun hyödyntää työssä mahdollisimman paljon isoa, timanttileikkuulaikalla varustettua kulmahiomakonetta. Jos käytössäsi ei ole sellaista, voit vuokrata sen konevuokraamosta.

1

Tee merkkiviivat ikkunan kaikille sivuille, jotta karmin ulkoreunojen ympärille jää tilaa noin 20 mm:n eristeelle. Piirrä vaaka- ja pystyviivat vesivaa’an avulla. Alareunan huulloksen ylälinja työstetään viistoksi, jotta vesi valuu sen pinnalta alas.

2

Leikkaa eristeille huullos kulmahiomakoneella. Jos et omista teho-kasta kulmahiomakonetta, jolla voi leikata aivan karmiin asti, vuokraa tai lainaa laite. Leikkaa ensin 1 cm syvä ura viivaa myöten ja leikkaa sitten ura koko syvyyteen.

3

Siisti ura vasaralla ja taltalla. Kannattaa käyttää talttaa, jossa on kuvan kaltainen punainen muovisuoja. Näin et osu vasaralla sormiisi tuijottaessasi taltan kärkeä herkeämättä.

Eristys

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Nyt sokkeli eristetään. Kovat mineraali-villalevyt leikataan käsisahalla, ja lisäksi tarvitaan terävää veistä, mielellään vil-laveistä, tarkempiin sovituksiin.

Asennamme ensin alakiskon, sokkeli-profiilin, joka tukee eristeitä ja muodos-taa alareunaan suoran linjan. Se suojaa jatkossa eristeitä myös eläimiltä ja siinä on viisto tippanokka sateiden varalle. Profiiliin kiinnitetään ensimmäinen sok-kelin vahvikeverkko.

Levyt kiinnitetään isoina nokareina levitettävällä laastilla. Kiinnitys varmis-tetaan mineraallivillalevyille tarkoite-tuilla erikoismuovinaulatulpilla, joissa on erikoissuuri kaulus.

1

Kiinnitä sokkeliprofiili ja paina sokkeliverkko siihen kiinni. Kun alareunan kiinnitys on kunnossa, poraa betoniin rivi 8 mm:n reikiä ja iske niihin järjestelmään kuuluvat erikoisnaulatulpat.

2

Leikkaa levyt vanhalla käsisahalla. Hienommat leikkaukset tehdään veitsellä. Leikkaa levyt niin, että ne yltävät ikkunan ympärillle tekemiesi huullosten yli. Huulloksen eristeet leikataan levystä veitsellä kapeina kaistaleina.

3

Paina eristeet sokkelin laastinoka-reita vasten. Työnnä levy varovasti sokkeliverkon taakse ja paina se kunnolla paikalleen niin, että laasti tarttuu hyvin sokkeliin. Laasti on sekoitettu tavalliseen tapaan.

4

Ankkuroi eristelevyt isokauluksisilla naulatulpilla. Tee poravasaralla 8 mm:n reikiä eristelevyn läpi sokkeliin. Naputa ensin isokauluksinen muovitulppa reikään ja iske sitten punainen muovinaula tulppaan.

5

Täyt ikkunan ja eristelevyjen välinen huullos 20 mm paksuilla eristekaistaleilla, jotka on leikattu paksummista eristeistä. Levitä laastia kaistaleen koko takapinnalle ja paina eristeet ikkunan ympärillä oleviin reunoihin kiinni.

6

Sokkeli on valmis laastia varten. Naulatulpat on sijoitettu tiettyyn kuvioon ja levyt on kiinnitetty keskeltä levysaumoja.

Vahvistettu rappaus

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kun eristeet ovat paikoillaan ja laasti on saanut kovettua vuorokauden, eristeet peitetään vähintään 8 mm paksulla vah-vistetulla rappauksella.

Laasti levitetään eristepinnalle, minkä jälkeen pehmeään laastiin painetaan vahvikeverkko. Tämän jälkeen levi-tetään taas laastia, ja koko pinta työste-tään hyvin yhteen ja silotetaan.

Vaikka eristeet ovat tiiviisti kiinni, ne eivät toimi kiinteänä alustana. Ei siis kannata huolestua, vaikka pinnasta ei tule täysin tasaista ensimmäisellä yrit-tämällä. Jos haluat, voit levittää ylimää-räisen laastikerroksen, kun alusta on kiinnittynyt ennen viimeistelykerrosta.

1

Levitä laasti alhaalta ylöspäin. Sokkelin rappauslaasti sekoitetaan huolellisesti veteen pakkausohjeiden mukaan. Tarkista, että sokkeliverkko on hyvin paikallaan ja nosta sitä hieman eristeestä irti, kun levität laastin lastalla tmv.

2

Vahvista ulkokulmia teräskiskoil-la, jotka työstetään laastiin. Kapeat teräskulmat, jotka on verkotettu molemmin puolin, leikataan mittaan ja painetaan pehmeään laastiin hiertimellä. Verkon päälle työstetään ohut laastikerros.

3

Vahvista ikkunoiden ulkokulmia samaan tapaan laastilla ja teräskiskoilla. Levitä ensin ohut kerros laastia, paina verkko hiertimellä laastiin ja levitä päälle uusi laastikerros teräslaatalla.

4

Peitä koko pinta laastilla. Vedä teräslaatalla 6-8 mm paksu rappaus koko sokkelipintaan. Laasti painetaan hyvin eristelevyihin, mutta pinnan ulkonäöstä ei vielä tarvitse välittää.

5

Leikkaa raudoitusverkko ja työstä se märkään laastiin. Leikkaa verkko niin, että se yltää sokkelin ja kulmien verkon yli ja paina se märkään laastiin hyvin. Peitä verkko tiiviillä, tasaisella laastikerroksella.

6

Hierrä sokkeli seuraavana päivänä siistiksi ohuella laastikerrok-sella. Työhön käytetään samaa laastia kuin edellisenä päivänä. Levitä laasti teräslaatalla tai hiertimellä noin 2 mm paksuksi kerrokseksi (mahdollisimman ohueksi).

7

Tasoita ja silota pinta, kun laasti on ”sormikuivaa”, mikä tapahtuu noin 30 minuutissa. Pintaa ei hierretä kuten tavallista laastia, sillä se tarttuu helposti työkaluun. Käy pinta kevyesti läpi karkealla sienellä.

8

Valmis seinä. Talo on paljon kauniimpi, kellarin seinät lämpimämmät ja sokkeli pysyy kuivana ja suojattuna uuden rappauksen alla.

Materiaalit

 • Sokkeliprofiileja naulatulpin
 • Eristelevyjä (tässä Paroc 50 mm)
 • Muovisia naulaustulppia isoilla kauluksilla
 • Liimaa
 • Sokkeliverkko
 • Raudoitusverkko
 • Teräskiskoja
 • Laastia

Vie aikaa

2-3 päivää/5 m sokkeli (+ kuivumisaika). Ikkunat vaativat lisäaikaa.

Hinta

Noin 60 €/neliömetri

Vaikeusaste

Vaatii hieman harjoittelua, että rappauspinnasta saa tasaisen. Loppu sujuu hyvin.

Piirustus

Talon eristäminen ulkopuolelta suojaa ulkoseiniä pakkaselta ja kosteudelta toisin kuin sisäpuolinen eristäminen.

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

Video

TYÖKALUT: Näin käytät isoa kulmahiomakonetta

Tällä videolla kerrotaan, miten käytät 230 millin kulmahiomakonetta. Koneella voi tehdä samoja töitä kuin tavallisella rälläkällä, mutta isolla laikalla voi leikata myös paksuja betonilaattoja ja isoja kiviä.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Sokkelin eristäminen - pienennä talon lämmityskuluja
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
  • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
  • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
  • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin