Rakenna laavu

Haluaisitko rakentaa pihallesi laavun alle 1000 eurolla? Tämä laavu rakennettiin verstaassa talven aikana ja siirrettiin ulos keväällä. Voit rakentaa laavun myös paikan päälle.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikon
Hinta
600 euroa

Johdanto

Laavussa pääset lähelle luontoa. Jos rakennat laavun itse, voit päästä kokemaan ainutlaatuisia luontohetkiä omalla tontillasi.

Se on terveellistä sekä keholle että sielulle yöpyä ulkona, ja miksi ei tehdä sitä omassa laavussa?

Rakenna laavu

Vaikka et olisikaan erittäin kokenut tee se itse -rakentaja, voit silti heittäytyä projektiin. Laavu on hieman “maalaismainen” rakennus, joten pienille virheille on tilaa, ilman että se vaikuttaa lopputulokseen.

Laavun rakentaminen ei tarvitse olla kallista tai vaikeata. Se on hauska projekti, jonka voi rakentaa parissa viikonlopussa, jos mukana on myös pari kaveria auttamassa.

Voit rakentaa laavusta juuri sen kokoisen kuin haluat. Yleensä laavussa on istumapaikkoja noin 6-8 ihmiselle ja nukkumatilaa noin 4 ihmiselle.

Tässä jutussa rakennamme laavun verstaalla, ja tämän takia se onkin helppo rakentaa. Voit myös rakentaa laavun paikan päällä.

Rakennusohjeissa saat:

 • Laavun työpiirustukset
 • Videon
 • 3D-malleja
 • Perusteelliset vaihe vaiheelta etenevät ohjeet
 • Materiaalilistan

Ohjeet

01
Laavun puurunko 9 Vaihe

Kaikki puurungon osat kannattaa sahata kerralla, jotta rakentaminen sujuu nopeasti. Laavu nostetaan 40 senttiä irti maasta tolppien avulla.

Takatolpat ovat lyhyempiä kuin etutolpat. Tolppien päät sahataan 13 asteen kulmassa katon kallistuskulman mukaan. Etutolpat sahataan vinoiksi etu- ja takapuolelta, sillä katon etuosa kallistuu eteenpäin.

Jos lankkujen seassa on kieroja puita, ne kannattaa asentaa mutka ylöspäin. Laavun paino suoristaa kierot lankut ennen pitkää.

Laavun pohjakehikko kiinnitetään tolppiin 1

Kiinnitä lankut (C ja D) tolppiin (A ja B). Varmista, että tolpat ovat oikein päin eli kallistuvat katon suuntaan. Ruuvaa puut kiinni toisiinsa joka kohdasta kahdella 5x110 millin ruuvilla.

Laavun puurunko nostetaan ylös 2

Nosta runko irti maasta ja ruuvaa loput lankut (C ja D) kiinni pohjakehikkoon pitkillä ruuveilla. Käytä vatupassia, jotta tolpat (A ja B) tulevat pystysuoraan.

Laavu: Lankut ruuvataan kiinni etutolppiin 3

Ruuvaa lankut (E) kiinni etutolppiin (A). Asenna yksi lankku tolppien eteen ja toinen niiden taakse. Kiinnitä lankut 8,5 senttiä tolppien päiden alapuolelle, jotta katto palkit mahtuvat lankkujen päälle.

Laavu: Lattialankkujen kiinnittäminen 4

Kiinnitä lattiapalkit (C) 6x140 millin ruuveilla. Jos lankut ovat kieroja, asenna ne mutka ylöspäin. Voit vääntää kierot lankut suoriksi puristinten avulla. Tarkista aluksi, että pohja on suorassa kulmassa.

Laavun tolpat ovat pystysuorassa 5

Tarkista, että tolpat (A ja B) ovat pystysuorassa. Kiinnitä lankut (H) tolppiin ja lankkujen (J) päihin lattialankkujen ja lankun (E) puoli väliin. Kiinnitä lankut (H) runkoon 140 millin ruuveilla.

Laavun kattopalkkien ruuvaus 6

Sahaa kattopalkki (F) ja ruuvaa se kiinni. Sahaa palkin päät vinoiksi, jotta ne sopivat tiiviisti lankkua (E) ja etutolppaa vasten.

Laavun kattopalkkien kiinnitys 7

Kiinnitä loput kattopalkit (F). Asenna toisen puolen reunapalkki ja kiinnitä loput yhtä kauas toisistaan. Ruuvaa lankut kiinni taempaan lankkuun (E).

Laavun etuosa kattopalkkien mittaaminen 8

Mittaa etuosan kattopalkkien (G) pituus. Sahaa palkkien päät viistossa kulmassa ja kiinnitä palkit pitkien palkkien päihin. Kiinnitä yksi palkki väliaikaisesti ja piirrä siihen oikea sahauskulma vatupassin avulla.

Laavun vinotolppien kiinnitys 9

Asenna vinotolpat (L). Tarkista aluksi, että muut tolpat ovat pysty suorassa ja kiinnitä vinotuet (K) etutolppien ja etupalkin väliin. Tue vinotolpat kiinni puristimilla, merkitse sahauslinjat ja sahaa tolpat poikki. Ruuvaa vinotolpat kiinni kolmella 140 millin ruuvilla.

02
Laavun lattia 3 Vaihe

Laavun lattialautojen asennus 1

Asenna ensimmäiset lattialaudat (M) etutolppien viereen. Ruuvaa tolppiin aluksi pari lankunpätkää, jotta laudat eivät jää tyhjän päälle. Sahaa lautaan tolppaan sopiva lovi.

Laavun lattialautojen kiinnitys 2

Kiinnitä toinen lauta kolmen millin päähän ensimmäisestä, jotta laudat mahtuvat laajenemaan. Kohdista ruuvit suoraan linjaan suorakulman avulla. Sahaa toiseenkin lautaan lovet tolppien ympärille.

Laavun lattialaudat 3

Asenna loput lattialaudat samalla tavalla. Mittaa lattian pituus ja säädä raon leveyttä hyvissä ajoin, jotta viimeisestä laudasta tulee vähintään puolen laudan levyinen.

03
Laavun ulkovuoraus 5 Vaihe

Laavun seinät vuorataan tuppeen sahatuilla laudoilla, jotka asennetaan lomittain kahteen kerrokseen. Alimpien lautojen väliin jätetään leveä rako, ja se peitetään päälle asennettavalla laudalla. Pystylaudoitus kestää säätä varsin hyvin, sillä seiniin satava vesi valuu nopeasti maahan.

Tuppeen sahatut laudat ovat puun muotoisia eli toisesta päästä leveämpiä. Asenna leveimmät laudat alempaan kerrokseen. Asenna laudat ylipitkinä ja sahaa ne lopuksi poikki upotussahalla ohjainkiskon avulla. Käsisirkkeli ja pitkä, suora lauta ajavat saman asian.

Laavun vuorilautojen kiinnitys 1

Kiinnitä vuorilaudat (N) seiniin. Valikoi leveimmät laudat alempaan kerrokseen. Sahaa etupuolen laudat alapäästä viistoiksi. Kiinnitä laudat 4x60 millin ruuveilla.

Laavun vuorilautojen kiinni ruuvaaminen 2

Ruuvaa loput laudat (N) kiinni ylipitkinä. Varmista, että toisen kerroksen laudat ovat tarpeeksi leveitä rakojen päälle. Tarkista vatupassilla, että laudat ovat kutakuinkin suorassa.

Laavun vuorilautojen sahaaminen 3

Sahaa ensimmäisen kerroksen laudat poikki. Räpsäytä merkkilinja värilangalla ylemmän lankun yläreunan tasolle. Purista ohjainkisko kiinni lautoihin ja sahaa viivaa pitkin. Katkaise myös lautojen alapäät.

Laavun etupuolen laudat sahataan poikki 4

Sahaa etupuolen laudat (N) poikki yläpäästä. Merkitse sahauslinja värilangalla, purista ohjainkisko kiinni lautoihin ja sahaa laudat poikki.

Laavun päällimmäisten lautojen kiinnitys 5

Kiinnitä päällimmäiset laudat. Toisen lautakerroksen asentaminen kannattaa aloittaa nurkasta. Sahaa lauta kahtia ja asenna suorat reunat vastakkain nurkan molemmille puolille.

04
Laavun katto 7 Vaihe

Katto tehdään ympäripontatusta vanerista. Sahaa levyt sopivan kokoisiksi ennen asentamista.

Paina levyt ponttiin myös harjalla. Kohdista naaraspontti katon harjalle ja paina urospontti kiinni siihen. Laske levy varovasti kiinni kattopalkkeihin ja kiinnitä levy 50 millin ruuveilla. Asenna vanerin päälle kattohuopa.

Laavun otsalautojen kiinnitys 1

Asenna otsalaudat (N). Sahaa tuppeen sahatusta laudasta sopivat pätkät laavun etu- ja takapuolelle. Ruuvaa otsalaudat väliaikaisesti päällekkäin. Piirrä harjan kohdalle pystysuora viiva.

Laavun otsalautojen sahaus käsisahalla 2

Sahaa otsalaudat käsisahalla. Ota hyvä asento ja keskity, jotta saumasta tulee siisti. Irrota ruuvit ja paina laudat tiiviisti toisiaan vasten. Ruuvaa otsalaudat kiinni 70 millin ruuveilla noin 45 sentin välein.

Laavun kolmiorimojen kiinnitys 3

Asenna kolmiorimat otsalautojen taakse, jotta voit nostaa huovan loivasti otsalaudan päälle. Kiinnitä kolmiorima 4x50 millin ruuveilla.

Laavun kattoon kiinnitetään räystäspellit 4

Asenna räystäspellit. Kohdista kattolevyn reuna 4 senttiä lankun (E) yli, jotta räystäspellin taakse jää tarpeeksi tilaa otsalaudalle. Laavun takana räystäspellin pitää ulottua 1,5 senttiä vuorilautojen yli.

Laavun katto pohjustetaan kattotasoitteella 5

Voit pohjustaa katon kattotasoitteella, jotta huopa tarttuu varmasti kiinni vaneriin. Levitä katolle tasainen kerros tasoitetta telalla tai leveällä pensselillä.

Laavun huopakaton kiinnitys 6

Asenna kattohuopa. Liimapohjainen huopa pitää asentaa oikeaan paikkaan heti kerralla, sillä sitä on vaikea liikutella. Liimaa ensimmäinen vuota räystäälle. Asenna seuraavat vuodat limittäin edellisten päälle.

Laavu käsitellään puuöljyllä 7

Suojaa laudat lopuksi puuöljyllä. Nämä laudat käsiteltiin kahteen kertaan tummalla tiikkiöljyllä.

Materiaalit

75x75 mm tolppaa:

 • 2 tolppaa (A) á 160 cm
 • 2 tolppaa (B) á 125 cm

45x95 mm lankkua:

 • 5 osaa lattiarunkoon ja lattiaan (C) á 231 cm
 • 2 osaa lattiarunkoon (D) á 234 cm4 lankkua (E) á 234 cm
 • 5 pitkää kattopalkkia (F) á 230 cm
 • 5 lyhyttä kattopalkkia (G) á 75 cm
 • 2 poikkilankkua (H) á 265 cm
 • 1 poikkilankku (J) á 234 cm
 • 2 vinotukea (K) á 54 cm
 • 2 vinotolppaa (L) á 118 cm

21x95 mm höylättyä lautaa:

 • 50 metriä lattiaan (M)

Tuppeen sahattua lautaa:

 • 90 metriä ulkovuoraukseen ja otsalaudoiksi (N)

12 mm vaneria:

 • 3 levyä (P) á 122x244 cm

Lisäksi:

 • 6 metriä kolmiorimaa
 • 5 metriä räystäspeltiä
 • Kattotasoitetta
 • Liimautuvaa kattohuopaa (10 m rulla) + huopanauloja
 • Ulkoruuveja: 4x50, 4x60, 4x70, 5x110, 6x140 mm
 • Puuöljyä

Erikoistyökalut

 • Upotussaha ja ohjainkisko

Vie aikaa

Noin viikon.

Hinta

Noin 600 euroa.

Vaikeusaste

Laavun rakentaminen ei ole vaikeaa, mutta siinä on paljon työtä. Laavun siirtäminen on raskasta.

Piirustus

Laavun piirustus

Piirustuksessa näet laavun rakenteen ja osat.

Laavun piirustus

3D-malli

3D-malli: Rakenna laavu
3D-malli

Laavu

Laavussa on pohjakehikko, joka on asennettu tolppien varaan 40 senttiä maan pinnan yläpuolelle.

Avaa 3D-malli

3D-malli: Laavun puurunko
3D-malli

Laavun puurunko

Kattopalkit yhdistyvät toisiinsa etutolppien ja palkkien päällä. Palkit ovat etutolppien molemmilla puolilla.

Avaa 3D-malli

3D-malli: Laavun lattia
3D-malli

Laavun lattia

Lautaan on sahattu lovi, jotta se mahtuu tolpan viereen. Alle on asennettu kapulat jokaisen tolpan tueksi.

Avaa 3D-malli

3D-malli: Laavun ulkovuoraus lomalaudoituksella
3D-malli

Laavun ulkovuoraus

Lomalaudoituksessa päällimmäinen lauta asennetaan kahden alemman laudan keskelle.

Avaa 3D-malli

3D-malli: Laavun katon räystäspellin asentaminen
3D-malli

Katon räystäspelti

Räystäspelti yltää 1,5 senttiä ulkovuorauksen päälle ja johtaa veden pois rakenteista.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Merkitse viistot kulmat helposti

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Laavu