Upotussaha kiskolla

Upotussaha on käsisirkkeliä muistuttava erikoistyökalu, joka sahaa suoria linjoja ohjainkiskoa pitkin. Upotussahaa on helpompi käyttää kuin käsisirkkeliä, sillä terän etäisyyttä kiskon reunasta ei tarvitse mitata ja laskea.

Upotussaha kiskolla

HUIPPULAATUA: Upotussahan terän voi painaa läpi levyn keskeltä. Käsisirkkelillä pitää aloittaa aina reunasta.

Upotussaha muistuttaa paljon käsisirkkeliä eli pyörösahaa, mutta siinä on kaksi merkittävää eroa: Ensinnäkin upotussahan voi nimensä mukaisesti upottaa sahattavan kappaleen keskelle. Toisekseen upotussahaa käytetään lähes yksinomaan ohjainkiskon kanssa. Kisko varmistaa sekä suoran sahauksen että siistin sahausjäljen.

Upotussaha pystyy lähes kaikkeen mihin pyörösahakin – mutta vielä paljon muuhunkin. Ainoa, mitä sillä ei voi tehdä, on sahata vapaalla kädellä ilman ohjainkiskoa. Upotussahassa on nimittäin harvoin tähtäysaukkoja, ja koska sahanterä on yleensä sisäänrakennettu, sahauskohtaa on vaikea nähdä.

Korkea laatu

Upotussaha ei ole kovinkaan edullinen, ja ohjainkiskon kanssa useimmat mallit maksavat vähintään 500 euroa. Tämä tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että saat lähes aina ammattimaiselle käsityöläiselle tarkoitetun sahan, jossa yhdistyvät laatu, kestävyys ja tarkkuus. Jotkin upotussahat on kuitenkin suunnattu tee se itse -harrastajille, ja sellaisen voi ostaa alle 200 eurolla. Sillä pärjää melko hyvin varsinkin hintaan nähden.

Upotussaha ja ohjainkisko

Klikkaa alla olevia lukuja ja lue upotussahan yksityiskohdista.

  1. TERÄN KÄÄNTÄMINEN. Terän kääntämisen pitää olla helppoa ja kulma-asteikon selkeä. Yleensä terän voi säätää 0–45 asteen kulmaan, mutta joidenkin sahojen asteikko ulottuu -1 asteesta 47–48 asteeseen. Siitä on hyötyä.
  2. SYVYYDEN SÄÄTÖ. Syvyyden säätämisen pitää olla helppoa ja toimia millin tarkkuudella. Asteikon pitää olla selkeä ja helposti luettava.
  3. KÄYNNISTYSNAPPI. Napin pitää mennä pohjaan vain, kun varmistin on pohjassa.
  4. ULOSHEITTO. Purun pitää lentää niin kauas, ettei se tartu kiskoon. Sahassa pitää olla pölynimuriliitin.
  5. OHJAINKISKO. Kiskon pitää olla tukevaa alumiinia. Kiskon pohjassa pitää olla tartuntatassut ja päällä liukkaat muovilistat.
  6. NOPEUS. Terän nopeutta pitää voida säätää sahattavan materiaalin mukaan.
  7. SÄÄTÖRUUVIT. Ruuvit pitävät sahan kiinni ohjainkiskossa. Kaikissa upotussahoissa ei valitettavasti ole säätöruuveja.

LUE LISÄÄ: Etkö tiedä, millainen upotussaha kannattaa hankkia? Lue uusin testi täältä.

Ohjainkiskolla on väliä

Suuri osa upotussahan erinomaisuudesta johtuu pelkästään siitä, että se toimii niin hyvin ohjainkiskon kanssa.

Kiskoja on monenlaisia, mutta onneksi useimmat valmistajat ovat samaa mieltä siitä, miten saha kiinnitetään tällaiseen kiskoon. Siksi useimmat sahat sopivat useimpiin kiskoihin merkistä riippumatta.

ERI PITUUKSIA
Kiskoja on saatavana noin 0,5–5 metrin mittaisina. Kiskon oikea pituus riippuu luonnollisesti sahaustehtävästä. Noin 1,2–1,5 metrin kiskolla pääsee jo kuitenkin pitkälle.

KOKOA KISKOJA YHTEEN
Useimmilla valmistajilla on jonkinlainen liitososa, jonka avulla kiskoja voi yhdistää toisiinsa. Se helpottaa kuljetusta ja mahdollistaa useampien tehtävien hoitamisen vähemmillä kiskoilla.

OIKEA KULMA
Tätä Boschin pientä, kätevää kiskoa voi käyttää, kun päätyseinän verhoilu tai työtaso on katkaistava täysin oikeassa kulmassa. Se yhdistetään pidempään ohjainkiskoon, joten kulmaleikkaukset onnistuvat nopeasti ja helposti.

3 tavallista upotussahalla tehtävää työtä

LAUTOJEN LYHENTÄMINEN
Upotussaha lyhentää terassi- tai lattialaudat tarkasti yhtä pitkiksi.

SUORAAN SAHATUT LEVYT
Ohjainkisko pitää sahan vakaana, joten sahauspinnoista tulee siistit ja tasaiset.

KULMASAHAUKSET
Upotussahan terän voi säätää erittäin tarkasti -1 asteesta jopa 47–48 asteeseen.

Versiot, toiminnot ja hinnat

Erilaisia upotussahoja

TAVALLINEN UPOTUSSAHA
Verkkovirralla toimiva upotussaha on ylivoimaisesti sopivin malli tee se itse-rakentajalle. Kone on hyvä hankinta, jos johto ei haittaa työskentelyä.

AKKU-UPOTUSSAHA
Akku-upotussahan voimat vetävät vertoja verkkovirralla toimivalle mallille, mutta akkusahat ovat melkein kaksi kertaa kalliimpia.

UPOTUSSAHA JA JOUSTAVA KISKO
Mafellin valmistama KSP 40 Flexistem on erikoismalli, johon kuuluvan ohjainkiskon voi kääriä rullalle kuljetuksen ajaksi.

Fiksut toiminnot

Tiukasti kiinni. Sahan pitää olla kunnolla kiinni alustassa, jotta imu toimii kunnolla. Bosch on ratkaissut ongelman pienellä läpällä, jonka voi kääntää ylös ja alas tarpeen mukaan.

Sivuohjain. Irrotettava sivuohjain helpottaa pituussuunnassa sahaamista ilman ohjainkiskoa. Ohjaimen voi tukea esimerkiksi seinään. Tässä Metabon upotussahan sivuohjain.

Takapotkunesto. Mekanismi varmistaa, ettei upotussaha liiku taaksepäin ohjainkiskossa. Toiminto estää sahaa hyppäämästä ylös, jos terä juuttuu kiinni.

Irrotettava virtajohto. Johdon irrottamisesta on hyötyä, sillä se helpottaa koneen pakkaamista ja kuljettamista. Jos johdon voi irrottaa, koneessa voi käyttää eripituisia johtoja.

3 hintatasoa

KALLIS
Kaikin puolin laadukas kone.

Teho: 1050 w
Kierrokset/min: maks. 6500
Sahaussyvyys: 55 mm (43 mm 45 asteen kulmassa)
Terän kulma: -1°–47°
Johdon pituus: 4 metriä
Hinta: yli 500 euroa

FESTOOL TS 55 REBQ

VÄLIMALLI
Erinomainen saha, jossa on selkeät asteikot.

Teho: 1300 w
Kierrokset/min: Maks. 6400
Sahaussyvyys: 56 mm (39 mm 45 asteen kulmassa)
Terän kulma: -1°–48°
Johdon pituus: 4 metriä
Hinta: alle 500 euroa

MAKITA SP6000

HALPA
Yksinkertainen malli, jossa on perustoiminnot.

Teho: 1200 w
Kierrokset/min: 5500
Sahaussyvyys: 55 mm (45 mm 45 asteen kulmassa)
Terän kulma: 0°–45°
Johdon pituus: 2 metriä
Hinta: alle 200 euroa.

SCHEPPACH PL55

Neljä yleisintä upotussahan terää

KARKEAAN TYÖHÖN 24 ristiin teroitettua, 15 asteen etukulmassa olevaa hammasta. Terä sopii karkeaan työhön kuten levyjen, lankkujen ja lautojen katkaisemiseen ja halkaisemiseen.

SARJATYÖHÖN 36 ristiin teroitettua, 15 asteen etukulmassa olevaa hammasta. Terä sopii nopeaan ja karkeaan työhön, kuten levyjen, lankkujen ja vanerilevyjen katkaisemiseen ja halkaisemiseen.

SIISTIIN SISÄTYÖHÖN 48 ristiin teroitettua, 15 asteen etukulmassa olevaa hammasta. Terä sopii siistiin työhön, kuten vanerin, lautojen, toiselta puolelta pinnoitettujen kalustelevyjen ja parketin katkaisemiseen.

VIIMEISTELYYN 60 ristiin teroitettua, 15 asteen etukulmassa olevaa hammasta. Terä tekee erittäin siistiä jälkeä. Sopii vanerin, molemmin puolin pinnoitettujen levyjen, MDF:n ja parketin sahaamiseen.

Näin käytät upotussahaa

Vakaan ja pystyyn

VAAKAPINNAT Kiskoa ei tarvitse kiinnittää vaakapinnoille, sillä kumipohja pitää kiskon paikallaan

PYSTYPINNAT Ohjainkisko kiinnitetään pystypinnoille puristimilla tai ruuveilla kiskon reikien läpi.

Täydelliset leujjayspinnat levyyn

1. Pinnoitetun lastulevyn laminaattipinta on kova ja murtuu helposti. Upotussaha tekee siistiä jälkeä eikä riko sahauspinnan reunoja. Aloita sahaaminen mittaamalla tarkasti.

2. Yksi upotussahan vahvuuksista on se, että terän syvyyden voi säätää millintarkasti. Tässä tapauksessa terä säädetään kolmen millin syvyyteen, jotta se rikkoo levyn pinnan.

3. Työnnä upotussahaa hitaasti ohjainkiskoa pitkin. Terä sahaa pinnan rikki, mutta ei katkaise levyä kokonaan.

4. Kun pinta on rikki, levyn voi sahata kokonaan poikki. Siten levyn reunoista tulee siistit ja kolottomat. Muista käyttää laminaatille sopivaa terää.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Käsisirkkeli